nie więcej jak 2Mb
Cześć, chciałbym zwiększyć internet a nie wiem jaki maksymalnie możne mi pójść pomożecie mi
Downstream Upstream
SNR Margin: 30.0 29.0 db
Line Attenuation : 22.0 4.5 db
Data Rate : 1312 3 20 kbps
10Mb lub niecałe 20Mb
dostępność sprawdzisz tutaj wpisując numer tel. http://www.tp.pl/prt/service_availabili … eck_702062
Witam!
Kończy mi się umowa z Netią. W tej chwili posiadam 1mb/s i chciałbym mieć szybszy internet. w Neti mówią że maksymalnie 2mb/s ponieważ mieszkam 4km od centrali a w Tpsa mówią że mogę mieć 6mb. To w końcu ile mogę mieć maksymalnie?.
Odczyt z Asmaxa 1004g
Mode: ADSL2+
Type: Interleave
Line Coding: Trellis On
Status: No Defect
Link Power State: L0
Downstream Upstream
SNR Margin (dB): 24.9 28.0
Attenuation (dB): 43.5 16.9
Output Power (dBm): 0.5 12.4
Attainable Rate (Kbps): 9608 392
Rate (Kbps): 1317 326
MSGc (number of bytes in overhead channel message):85 66
B (number of bytes in Mux Data Frame): 14 10
M (number of Mux Data Frames in FEC Data Frame): 1 16
T (Mux Data Frames over sync bytes): 2 1
R (number of check bytes in FEC Data Frame): 16 16
S (ratio of FEC over PMD Data Frame length): 0.3523 15.6735
L (number of bits in PMD Data Frame): 704 98
D (interleaver depth): 160 4
Delay (msec): 14 15
6Mb bez problemu ruszy
Witam dzisiaj z ciekawości zajrzałem jeszcze raz w router i z tego co wyczytałem dzisiaj pokazuje że mogę mieć nawet 10mb/s. Czy może ktoś to potwierdzić?
Mode: ADSL2+
Type: Interleave
Line Coding: Trellis On
Status: No Defect
Link Power State: L0
Downstream Upstream
SNR Margin (dB): 28.9 27.5
Attenuation (dB): 43.5 16.8
Output Power (dBm): 25.6 12.4
Attainable Rate (Kbps): 11820 392
Rate (Kbps): 1317 326
MSGc (number of bytes in overhead channel message): 85 66
B (number of bytes in Mux Data Frame): 14 10
M (number of Mux Data Frames in FEC Data Frame): 1 16
T (Mux Data Frames over sync bytes): 2 1
R (number of check bytes in FEC Data Frame): 16 16
S (ratio of FEC over PMD Data Frame length): 0.3523 15.6735
L (number of bits in PMD Data Frame): 704 98
D (interleaver depth): 160 4
Delay (msec): 14 15
Super Frames: 15705 14792
Super Frame Errors: 0 1
RS Words: 2858446 64124
RS Correctable Errors: 15 0
RS Uncorrectable Errors: 0 N/A
HEC Errors: 0 0
OCD Errors: 0 0
LCD Errors: 0 0
Total Cells: 781138 185449
Data Cells: 8868 2172
Bit Errors: 0 0
Total ES: 1 1
Total SES: 1 0
Total UAS: 42 27405
Mógłby ktoś ocenić moje parametry? Niedługo będę prawdopodobnie przedłużał umowę z tp net 6mb, jestem ciekaw czy poleci więcej.
Router Linksys WAG200g
DSL Connection
DSL Status: Connected
DSL Modulation Mode: ADSL2+
DSL Path Mode: Interleaved
Downstream Rate: 7451 kbps
Upstream Rate: 639 kbps
Downstream Margin: 18 db
Upstream Margin: 22 db
Downstream Line Attenuation: 20 db
Upstream Line Attenuation: 4.5 db
Downstream Transmit Power: 12 db
Upstream Transmit Power: 13 db
– Dodane 24.02.2012 (Pt) 14:22 –
po lekkiej zmianie ustawień parametry wyglądają następująco.
DSL Status: Connected
DSL Modulation Mode: G.dmt
DSL Path Mode: Interleaved
Downstream Rate: 7456 kbps
Upstream Rate: 640 kbps
Downstream Margin: 8 db
Upstream Margin: 18 db
Downstream Line Attenuation: 16 db
Upstream Line Attenuation: 4.5 db
Downstream Transmit Power: 12 db
Upstream Transmit Power: 12 db
dodo84 ja miałem lepsze parametry i max 2mb/s,dostałeś przynętę.Ale też może ci to jako tako działać.
polopolo1991 dyszkę można próbować,ale w Adsl2+,więcej nie pójdzie bo słaby margines szumu.A między 10 a 20 jest duża przepaść.Margines by pozwolił na max 12-15 mb/s.
Z tego co mi się udało znaleźć,aby uzyskać pełne 6mb/s,musi być do centrali nie więcej niż 3.6km.
dodo84
6Mb pójdzie 10Mb nie ma szans
polopolo1991
+/- 15Mb
Dzięki za te wszystkie odpowiedzi.
Witam,
czytałem forum, myślałem, że uda mi się samemu sprawdzić ale nie bardzo rozumiem z tymi tłumieniami etc. zamieszczam screen z połączenia ADSL z liveboxa.
jaką maksymalna prędkość mógłbym zamówić ? teraz mam 2mb/s, 2-3 lata temu chciałem zamówić 6mb/s ale wtedy okazało się, że za daleko centrali itp. teraz myślałem o 10mb/s ale czy da radę ?
Zamówiłem nowy router, bo z tym liveboxem już nie wytrzymuje, będzie to Pentagram Cerberus P6342 , czy to zmieni coś w statystykach ?
Z góry wielkie dzięki za odpowiedź
w adsl2+ 10Mb powinno działać jeśli na stronie TP daje możliwość instalacji 10Mb to z zamówieniem nie powinno być problemu
super, a czy przy takiej zmianie mam zaznaczyć ze powinno być ADSL2+ ? Powinni zdawać sobie z tego sprawę?
Bo chyba Livebox (on jest dość stary ma już około 5 lat) nie obsługuje ADSL2+ ? A z tego co czytałem ten Pentagram już obsługuje
powiem tak jeśli zamówisz 10Mb to tp powinni cie przepiąć do jakiegoś portu adsl2+ na centrali wiedzą o tym doskonale ,ale czasami zdarza się że brak takich wolnych portów w centrali i dają brak możliwości technicznych na 10Mb albo puszają te 10Mb w adsl1 gdzie teoretyczna prędkość będzie ok 8Mb.Livebox obsługuje adsl2+ nie jest to aż taki zły router ale do większych przepustowości lepiej mieć coś lepszego wifi ma dość kiepskie zdarza się że przy kilku PC korzystających z internetu się zapycha
Z tego co wiem powstawało kilka liveboxów na przestrzeni czasu. Ja mam jedne z pierwszych, więc nie wiem czy obsługuje ADSL2+, ale na początku przyszłego tygodnia będę miał już tego pentagrama więc z mojej strony jestem bezpieczny, A tak jak mówisz, u nich jest rożnie
Najgorsze jest to, że jak rozmawiałem z panią z infolinii, powiedziała, że nie można zamówić technika, żeby sprawdził, tylko po podpisaniu umowy. Trochę to chore, bo jak jej pytałem i by się okazało, że nie mogę mieć 10mb a podpisze taka umowę to JA muszę chodzić i podpisywać inne papiery, pisemnie przenosić, zmniejszać etc. Dramat…
Dzięki wielkie za informacje, a mógłbyś mi jeszcze wytłumaczyć na jakiej zasadzie sprawdza się tą przepustowość ? z tymi tłumieniami ? widziałem stronę na które to można sprawdzić, a może da się tego nauczyć? bo chyba to nie jest takie trudne, zawsze jak się nauczę mniej-więcej to sam będę mógł szybko określić jak kiedyś bym się przeprowadzał gdzieś
po podpisaniu umowy będzie wywiad techniczny jeśli będzie coś nie tak dostaniesz sms z wiadomością że BMT i umowa będzie anulowana
im mniejsze tłumienie tym krótsza linia i większa prędkość ruszy
margines im większy tym lepiej bo przy każdej zmianie prędkości sporo spada
ten obrazek najlepiej to obrazuje chyba ze wszystkich z moim internetem zgadza się w 100%
jest zaznaczone ciemnym niebieskim kolorem
wartość na górze 24000 to jest prędkość synchronizacji dla pełnych 20Mb tak jak u ciebie 2496 daje pełne 2Mb etc
według tego powinno ruszyć u ciebie ok 12Mb zakładając że linia nie jest zaszumiona dla twojego tłumienia 32 dB synchronizacja jest od ponad 12000 do 16000 średnia z tego to ok 12Mb pozdro
Dzięki wielkie za objaśnienie pewnie nie tylko mi się to przyda
No właśnie 2-3lata temu jak z 1mb chciałem przejść na 6mb podpisałem umowę wszystko ładnie, dopóki nie podłączyli. Musiałem dzwonić do nich i mówić ze nie działa, przełączyli na 2mb bez problemu tylko przez 2 miesiące dostawałem rachunek za 6. Potem było trochę zabawy z odkręcaniem 6mb. Mam nadzieje, ze teraz nie będzie problemu
P.S.: jest tu taki przycisk “pomógł” ?
Przepraszam, że odkopuje ale chyba lepiej odkopać niż założyć podobny. Co możecie powiedzieć o moich parametrach.
Downstream Upstream
SNR Margin : 12.0 21.0 db
Line Attenuation : 5.5 3.5 db
Data Rate : 7456 640 kbps
Dodam, że przeszedłem właśnie z 1mb na 6mb w neostradzie. Czy przy takiej zmianie router potrzebuje zmiany jakiś ustawień?
nie potrzeba nic zmieniać
nie wiemy w jakim adsl obecnie jesteś jeśli w adsl1 to po przejściu na adsl2+ 20Mb powinno działać przy twojej odległości od centrali kable to najmniejszy problem
wg. monterów 6mb nie więcej. Mam stare kable, jeszcze z czasów kiedy wieś obejmował jeden telefon u sołtysa próbowałem w routerze wklepać na siłę adsl2 ale nie idzie…
I jeszcze jedno pytanko. Jaka jest prędkość upload przy neostradzie 6mb? wg. moich obliczeń 32kb/s(1Mb)x6 to jest 192kb/s, a z moich obserwacji wynika, że nie łapie więcej jak 80kb/s. Tak być powinno?