dzięki mistrzu
Witam. Czy ma szanse na tych parametrach chodzic 6000kBit/s.
Tak
Dziekuje. Zlozylem zlecenie na podwyzszenie predkosci,ale najbardziej sie obawiam tego parametru, Line attenuation dB 46 .Do centrali jest prawie 5 km. Linia jast nowa i o grubszym przekroju drutu- 0,8 mm kwadratowego. Standartowo linie sa chyba o przekroju 0,6.
duże tłumienie ale jest też spory zapas marginesu i nie powinno być problemu
Witam
Mam aktualnie orange freedom 1m na łączu Tp. Jaka max prędkość pójdzie mi na łączu??
Proszę o odp
Witam!
Czy da radę w domowych warunkach ustalić ile jest się km od centrali?. Ponieważ netia robi mi problemy że niby jestem 3.5km od centrali i max na moim łączu pójdzie 1mb a wcześniej ustaliliśmy tutaj na forum że mogę mieć 6mb i już mi ręce opadają bo nie wiem jak z nimi rozmawiać.
dodo84 ,
miałeś takie parametry
SNR Margin (dB): 28.9 27.5
Attenuation (dB): 43.5 16.8
po tym attenuation można powiedzieć że masz ok 3km ale dla 6Mb nie jest to za daleko chyba że linia strasznie słaba ,ale miałbyś też niski SNR Margin wtedy a ten zapas który masz 28dB (przy każdym zwiększeniu prędkości ten parametr spada graniczna wartość to ok 7dB ) wystarcza spokojnie na 6Mb przy kolejnej rozmowie możesz im podać te parametry i niech ocenią sami
Wlaczyli wieksza predkosc,ale modem sie wylogowuje co pare godzin. Gdyby ustawili predkosc na 6000 a nie na 7456,to pewnie parametry by sie troszke poprawily.
zobacz na innym kablu czy będzie zrywać jak masz możliwość pożyczenia od kogoś innego modemu to mógłbyś sprawdzić czy na innym będzie też ,generalnie synchronizacja jest na pełne 6Mb czyli 7456 dokładnie tyle ile powinno być linia daje rade inaczej nie miałbyś tyle i raczej kwestia dobrania odpowiedniego modemu pod swoją linię rozwiąże problem z zrywaniem u jednych lepiej sprawdzają się modemy z układem trendchip u innych broadcomy
możesz też poszukać w opcjach modemu takiej funkcji jak zmiana modulacji z adsl2+ na G.dmt i odwrotnie po wybraniu restart modemu
Czy to jest lacze ADSL czy ADSL2+?
G.992.1 to będzie adsl możesz poszukać w ustawieniach modemu czy da się zmienić na adsl2 lub adsl2+ i sprawdzić czy po przestawieniu modem się zsynchronizuje w zależności czy jesteś podłączony na centrali do portu adsl2+ czy adsl łącze się zsynchronizuje albo nie
G.992.3 to będzie adsl2
G992.5 adsl2+
w każdej z modulacji są wykorzystywane inne częstotliwości teoretycznie w adsl2+ przy dłuższej linii powinien internet chodzić najstabilniej lepsza korekcja błędów itp.
możesz jeszcze w modemie gdzieś w opcjach szybkiej konfiguracji zmienić ustawienia enkapsulacji PPPoA na PPPoE i VC/MUX na LLC i może coś da
Witam, mógłby mi ktoś powiedzieć jaką największą prędkość mogę mieć przy tych szumach, tłumieniu itd. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f00 … 13e7a.html
2Mb
dzięki, a dałoby się określić odległość od centrali?
na oko ze 4km :roll:
hehehe na oko a dokładnie?
to już musiałbyś pytać w tp powinni mieć takie dane ale gwarancji 100% że będą dokładne nie daję u mnie w skantarku neti odległość zmieniała się kilka razy w ciągu roku raz 3km raz 2km raz 1km i tak do dzisiaj się zmienia pomimo tego że żadne modernizacje nie były prowadzone a parametry jakie były takie są:wink: w systemie zamówić raz mogłem 6Mb raz 10Mb raz 20mb tak że jeśli wiesz gdzie jest centrala czy szafka ONU i którędy idą kable najlepiej samemu zmierzyć
Dzięki za te wszystkie porady. Wychodzi na to że z netią będę się musiał rozstać nie dość że nie dają mi 6mb to jeszcze chcą mi podnieść abonament z 99.90 do 109.90 właściwie za to samo co mam. Dzwoniłem z ciekawości do TP i oni twierdzą że dadzą mi 6mb bez problemu i do tego telefon z nielimitowanymi rozmowami za 94,00zł.