Witam. Zmienilem modem z fritza na linksysa i takie wlasnie parametry pokazuje,sa chyba dosc marne,ale sie nie wylogowuje.
od kogo ten internet netia, tp?ile widnieje dB w down margin bo nie mogę doczytać jeśli tam jest poniżej 6dB to będzie przyczyną zrywań dobry modem teoretycznie potrafi utrzymać synchronizację nawet na 3dB snr tyle że w zależności od obciążenia linii może spadać do 0 i wtedy zerwie ,ale zazwyczaj dslam obniża synchronizację automatycznie z przykładowo 6Mb na 5Mb co automatycznie daje wyższy margines.u ciebie synchronizacja jest ustawiona na sztywno na 6Mb zgłoś to usługodawcy niech sprawdzą to ,możliwe że coś jest źle skonfigurowane na centrali, w adsl2+ nie miałbyś takich problemów może cie przepną do takiego portu.
zastanawiają mnie jeszcze ustawienia vpi i vci sprawdź czy dobrze są wpisane http://netdlakazdego.blogspot.com/2010/06/vpi-vci.html
Dzieki. Synchronizacja nie jest ustawiona na sztywno,bywa ze modem zalogowany jest na 6080. Wtedy jeszcze na fritzu synchronizacja nie byla zerwana przez dwie doby,przypadkowe wylaczenie pradu go rozlogowalo.Tak te parametry marginesu bywaja ponizej 6,czasami na chwile nawet 1,nie zrywa to polaczenia. To jest internet z multimo energis. Przestawialem w modemie na adsl2+,wtedy sie nie loguje. Monter z tpsa prywatnie mi powiedzial ,ze tpsa nie musi sie zgodzic na przepiecie na adsl2+. Pytalem go rowniez czy nie daloby sie na sztywno ustawic predkosci np 6080 lub nieco mniejszej bo wtedy chodzi juz bardzo stabilnie,twierdzi ze tak sie tego nie robi.
– Dodane 19.03.2012 (Pn) 21:26 –
Konfiguracja usługi - Stały dostęp do internetu Multimo
wyglada na to ze to jest chyba dobrze ustawione
Ważne dane - techniczne parametry konfiguracji usługi Multimo:
Encapsulacja: PPPoE
Multiplex: LLC
VPI: 0
VCI: 35
wyglada na to ze to jest chyba dobrze ustawione
w takim razie oprócz przepięcia na adsl2+ ,na co faktycznie mogą się zgodzić ale nie muszą widzę jeszcze opcję zmiany modemu na jakiś z możliwością ustawienia sobie SNR ręcznie niektóre modemy mają taką możliwość na filmiku możesz zobaczyć jak to działa mniej więcej
— DSL Information —
DSL Driver Version: E.25.41.39
DSL VPI/VCI: 0/35
DSL Status: Showtime
DSL Mode: G.Dmt
DSL Channel: 64
DSL Upstream Rate: 640000
DSL Downstream Rate: 7456000
Down up
DSL Noise Margin: 15 dB 14.0 dB
DSL Attenuation: 20.5 dB 41.5 dB
DSL Transmit Power: 19.7 dBm 12.1 dBm
Tak wygląda obecnie mój internet, podobno do centralki mam 3.5km, zdarzało się zrywanie połączenia ze dwa miesiące temu, jak na razie nic nie zrywa, może to przez zmianę pogody. Czy próba przejścia na ADSL2/ADSL2+ mogłaby coś poprawić? A dalej czy byłyby szanse na więcej Mb niż obecnie?
czy przypadkiem twój router to nie aby jakiś linksys one często pokazują pozamieniane dane albo nieprawidłowe spróbuj zaktualizować w nim oprogramowanie
według tłumienia raczej więcej nie pójdzie gdyby było zamiast 41dB jakieś 37dB max to 10Mb by było realne w adsl2+ a przeważnie w adsl2+ tłumienie jeszcze wzrasta o kilka dB ale
jeśli masz kilka gniazdek tel. to podłącz do pierwszego router jak najkrótszym kablem jakim się da i sprawdź czy coś spadło attenuation
To jest właśnie nowsze oprogramowanie z naprawionym bugiem. Router stoi przy gniazdku telefonicznym z kablem może 1m, takim który standardowo dorzucają do telefonu czy routera. Ciekawi mnie, że tłumienie uploadu jest takie duże, czy zmniejszenie prędkości wysyłu mogłoby coś tu zmienić?
Router to Linksys WAG54G2.
Witam, jestem nowy na forum.
Piszę z zapytaniem, ile moje łącze jest w stanie uciągnąć.
Oto Parametry:
Line Attenuation 17 db 3.5 db
Noise Margin 29 db 2147483647 db
Z góry dziękuję
ok 16/17Mb
Dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam
Stan linii ADSL Podniesiony
Standard ADSL G992_5_A
Szybkość wysyłania 324
Szybkość pobierania 1024
Tłumienie Bliski koniec : 51.7 (dB)
Odległy koniec : 27.4 (dB)
Sygnał/Szum Bliski koniec : 8 (dB)
Odległy koniec : 24 (dB)
Liczba błędnych pakietów 178
Firmware 0xe15080a
Błędne sek. w okresie 15 min 0
Błędy CRC 54
Błędne sek. w okresie 1 dnia 0
Bardzo proszę o info ile udzwignie moje łącze.
niestety więcej nie da rady zbyt niski sygnał szum już teraz masz obcięty 1Mb bo synchronizacja powinna być 1312
muszą ci poprawić skrócić linie żeby więcej się dało albo przełączyć na inną bliższą centrale jeśli jest taka u ciebie w okolicy
Dzięki za odpowiedź. Czyli biorę bezprzewodowy .
Mam takie samo pytanie co poprzednicy, na ile mb mogę liczyć przy takich danych?? Pozdrawiam.
20Mb lekko
Oo to świetnie A mogę wiedzieć, na podstawie których danych tak twierdzisz??
bardzo niskie tłumienie (im niższe tym lepiej) pozwoli osiągnąć więcej niż 20Mb w vdsl jeśli będzie tylko dostępne u ciebie można sprawdzić na stronie tp dostępność usługi
margines szumu bardzo wysoki (im wyższy tym lepiej)
w opcji 10/20Mb czeka cię zmiana modemu na jakiś router/modem obsługujący adsl2+
Witam chciałbym się spytać na jaka maksymalna internetu moge liczyc przy tych parametrach: Pozdrawiam.
niecałe 20Mb
Jak znaleźć info w WIN XP HE SP3 i speedtouch 330?