tylko wracjac do tej predksoci tam mam podane zle wartosci co do uploadu i downloadu bo mam maksymalne wartosci ogolnie livebox mnie cos klamie temu iz dzwonilem w sprawie wiec nie mam nic ucietego z transferu jezeli ma to jakeis znaczenie. A i mam juz linie ktora obsluguje te linie 40 i 80 mb (zapomnialem jak ona sie nazywa)
@ Avinle
prawidłowa synchronizacja dla 2Mb to 2496 / 320 kb/s może router źle wskazuje a może port jest źle skonfigurowany musiałbyś sprawdzić na innym sprzęcie dla pewności ,albo sprawdź upload na http://www.speedtest.net/ powinno wyjść ok 0.30Mb/s .Z danych na infolinii technicznej dowiedziałem się kiedyś że żeby załapać się na 40Mb trzeba mieć tłumienie nie większe jak 14dB w adsl2+ czyli teoretycznie 40 powinno ruszyć bo masz 12dB ,fachowcy od vdsl do sprawy podchodzą profesjonalnie przed podłączeniem usługi wszystko jest dokładnie sprawdzane
nie wiem czy na speedtouch 330 da się sprawdzić parametry , jak maż możliwość pożyczenia od kogoś jakiegoś routera to sprawdź wtedy
no wlasnie nie mam ale wiemze to blad bo srpawdzal mi ktos tam w obsludze u nich i u technikow i mam tam 320 i 2496 ale mi to tam lotto teraz bo moze bede mniec 20mb wiec i tam zmiana chyba modemu mnie czeka
Ile uciągnie na tym parametrach?
Downstream Upstream
Line Coding(Trellis): On On
SNR Margin (0.1 dB): 295 270
Attenuation (0.1 dB): 570 225
Output Power (0.1 dBm): 164 113
Attainable Rate (Kbps): 5632 892
około 5Mb
To i ja się spytam ile mój złom wyciśnie a i przy okazji kilka innych pytań wam zadam.
Stan linii ADSL Podniesiony
Standard ADSL G992_5_A
Szybkość wysyłania 324
Szybkość pobierania 1312
Tłumienie Bliski koniec : 57.0 (dB)
Odległy koniec : 25.6 (dB)
Sygnał/Szum Bliski koniec : 21 (dB)
Odległy koniec : 22 (dB)
I tak, był dzisiaj u mnie pan technik coś tam porobił, nie wiem mnie wtedy w domu niestety nie było ale sygnał skoczył z 8dB na 21dB a tłumienie z 63 na 57.
Zostawił notkę, żeby wymienić kabel idący od gniazdka do liveboxa na telefoniczny podwójny instalacyjny. Czy będzie to miało jakiś wpływ na sygnał/tłumienie? i czy wymiana tego całego liveboxa (3-4 letniego) na coś nowszego i lepszego też miałaby jakiś wpływ? ewentualnie napiszcie co polecacie
Z góry dzięki.
jakieś 3 może 4Mb ale liveboxa przydałoby się zmienić na jakiś stabilniejszy router jeśli po zmianie prędkości będą problemy ,może być TP-Link w8960n sam liveboxa zmieniłem na niego i jest o wiele stabilniej sygnał przestał skakać ,dodatkowo taka ciekawostka że na tym modelu możliwa jest ręczna zmiana marginesu sygnał/szum może się przydać u mnie po zmianie ustawień +3Mb więcej . kabel od gniazdka do routera może mieć wpływ na sygnał i tłumienie sama jego długość też im krótszy tym lepiej
Witam ponownie, wie może ktoś co może być powodem wzrostu tłumienia i spadku marginesu szumu? od mniej więcej 3dni mam większe tłumienie, a mniejszy margines szumu.
Witam, również mam pytanie jaka szybkość pójdzie u mnie:
Downstream
SNR Margin Downstream 16.0 Upstream 14.0 db
Line Attenuation Downstream 17.5 Upstream 9.0 db
Data Rate Downstream 6144 Upstream 640 kbps
Z góry dziękuje.
Witam! Jeżeli to nie będzie problem to sprawdzicie mi jaką mogę mieć max. prędkość? Nie dawno przedłużyłem umowę z tp na 2mb/s z 0,5mb/s. Wzięłem tylko 2 mb bo mi powiedzieli, że tylko tyle mi pójdzie. A jak chciałem kiedyś przejść z tp do orange to tp nie udostępniło portów i 2 m-ce nie miałem neta (tak było 2lata temu, teraz nie wiem jak jest). Nie oczekuję rewelacji, bo to jest wieś z 13km od Płocka ale chciałbym wiedzieć ile mogę mieć. Ze 4mb/s mi by wystarczyły
– Dodane 02.05.2012 (Śr) 8:26 –
Tu jest link do tego zdjęcia, bo widzę, że się trochę ucieło.
@ BIPTOA
jeśli jesteś w adsl2+ już to 10Mb jeśli w adsl1 to po przejściu na adsl2+ będzie ok 15Mb
@ gabrielxd
powinno ruszyć pełne 10Mb
A jak mam sprawdzić w jakim adsl jestem? I co mi w tp gadali, że tylko 2mb/s pójdzie? A kable to wytrzymają jak by np. 6mb/s wzioł?
Dziękuje bardzo za odpowiedz.
gabrielxd
u ciebie pisze tam na obrazku u góry mode ADSL2 plus
kabel wytrzyma masz spory zapas marginesu bo 33dB i śmiało możesz iść w górę
Ok. Dziękuję za odpowiedź.
To znowu ja zadam pytanie Tak jak pisałem, wymieniłem liveboxa 1 na 2.0 trochę się pozmieniało. Wstawię screena bo tak będzie dla wszystkich łatwiej
Po przedzwonieniu Na ich linię dowiedziałem się że dalej ■■■■ bo za daleko od centrali, ale wydaje mi się, że z takimi statystykami powinno pójść przynajmniej to 2mb… Jaka jest wasza opinia? (odległość od centrali to ~4km, z tego co mi powiedzieli jak się dowiadywałem o zwiększenie prędkości)
Jeszcze taka mała anegdotka. Punkt Orange w moim mieście, Pierwsza pani mówi że nie można zwiększyć bo telewizja zabiera 1mb, a tak to poszłoby 2mb. Druga pani, jak przyszedłem drugi raz jak jej to powiedziałem: “co pan gada, kto panu takich bzdur naopowiadał?”
Alucard1PL
30dB marginesu pozwoli bez najmniejszego problemu na 2Mb ,a według tłumienia odległość od centrali wynosi ok 3km +/-100m i powinno działać nawet w okolicy 6Mb
nie wiem dokładnie jak jest z TV ale jeśli jest poprzez antenę satelitarną to nic nie zabiera a jeśli przez kabel bez anteny to potrzebuje jakieś 4Mb dodatkowo czyli 2Mb + 4Mb na tv w sumie synchronizacja wynosiła by 6Mb z drugiej strony w twojej sytuacji jeśli miałby być internet 6Mb z tv przez kabel to podczas oglądania tv w tym czasie na PC miałbyś tylko 2Mb tak to mniej więcej działa jak się mylę niech mnie ktoś poprawi :roll:
na twoim miejscu złożyłbym zamówienie telefonicznie na 2Mb a jak coś podaj im te dane z routera
Witam serdecznie. To i ja zapytam ile można wyciągnąć z mojego łącza
Stan linii : Showtime
Modulacja : G.DMT
Annex : ANNEX_A
Margines SNR : 23.0 21.0 db
Tłumienie linii : 47.0 19.0 db
Prędkość : 1312 320 kbps
Z góry dzięki za odp. i pozdrawiam.
max 4Mb
OK to dzięki za odp. Czyli tp dużo się nie pomyliło bo max 2MB mi oferują.