Jak sprawdzić jaki internet maksymalnie na moim łączu?

tylko wracjac do tej predksoci tam mam podane zle wartosci co do uploadu i downloadu bo mam maksymalne wartosci ogolnie livebox mnie cos klamie temu iz dzwonilem w sprawie wiec nie mam nic ucietego z transferu jezeli ma to jakeis znaczenie. A i mam juz linie ktora obsluguje te linie 40 i 80 mb (zapomnialem jak ona sie nazywa)

@ Avinle

prawidłowa synchronizacja dla 2Mb to 2496 / 320 kb/s może router źle wskazuje a może port jest źle skonfigurowany musiałbyś sprawdzić na innym sprzęcie dla pewności ,albo sprawdź upload na http://www.speedtest.net/ powinno wyjść ok 0.30Mb/s .Z danych na infolinii technicznej dowiedziałem się kiedyś że żeby załapać się na 40Mb trzeba mieć tłumienie nie większe jak 14dB w adsl2+ czyli teoretycznie 40 powinno ruszyć bo masz 12dB ,fachowcy od vdsl do sprawy podchodzą profesjonalnie przed podłączeniem usługi wszystko jest dokładnie sprawdzane

@kalina

nie wiem czy na speedtouch 330 da się sprawdzić parametry , jak maż możliwość pożyczenia od kogoś jakiegoś routera to sprawdź wtedy

no wlasnie nie mam ale wiemze to blad bo srpawdzal mi ktos tam w obsludze u nich i u technikow i mam tam 320 i 2496 ale mi to tam lotto teraz bo moze bede mniec 20mb wiec i tam zmiana chyba modemu mnie czeka

Ile uciągnie na tym parametrach?

Downstream Upstream

Line Coding(Trellis): On On

SNR Margin (0.1 dB): 295 270

Attenuation (0.1 dB): 570 225

Output Power (0.1 dBm): 164 113

Attainable Rate (Kbps): 5632 892

około 5Mb

To i ja się spytam ile mój złom wyciśnie a i przy okazji kilka innych pytań wam zadam.

Stan linii ADSL Podniesiony

Standard ADSL G992_5_A

Szybkość wysyłania 324

Szybkość pobierania 1312

Tłumienie Bliski koniec : 57.0 (dB)

Odległy koniec : 25.6 (dB)

Sygnał/Szum Bliski koniec : 21 (dB)

Odległy koniec : 22 (dB)

I tak, był dzisiaj u mnie pan technik coś tam porobił, nie wiem mnie wtedy w domu niestety nie było ale sygnał skoczył z 8dB na 21dB a tłumienie z 63 na 57.

Zostawił notkę, żeby wymienić kabel idący od gniazdka do liveboxa na telefoniczny podwójny instalacyjny. Czy będzie to miało jakiś wpływ na sygnał/tłumienie? i czy wymiana tego całego liveboxa (3-4 letniego) na coś nowszego i lepszego też miałaby jakiś wpływ? ewentualnie napiszcie co polecacie :slight_smile:

Z góry dzięki.

jakieś 3 może 4Mb ale liveboxa przydałoby się zmienić na jakiś stabilniejszy router jeśli po zmianie prędkości będą problemy ,może być TP-Link w8960n sam liveboxa zmieniłem na niego i jest o wiele stabilniej sygnał przestał skakać ,dodatkowo taka ciekawostka że na tym modelu możliwa jest ręczna zmiana marginesu sygnał/szum może się przydać u mnie po zmianie ustawień +3Mb więcej . kabel od gniazdka do routera może mieć wpływ na sygnał i tłumienie sama jego długość też im krótszy tym lepiej :slight_smile:

Witam ponownie, wie może ktoś co może być powodem wzrostu tłumienia i spadku marginesu szumu? od mniej więcej 3dni mam większe tłumienie, a mniejszy margines szumu.

Witam, również mam pytanie jaka szybkość pójdzie u mnie:

Downstream

SNR Margin Downstream 16.0 Upstream 14.0 db

Line Attenuation Downstream 17.5 Upstream 9.0 db

Data Rate Downstream 6144 Upstream 640 kbps

Z góry dziękuje.

Witam! Jeżeli to nie będzie problem to sprawdzicie mi jaką mogę mieć max. prędkość? Nie dawno przedłużyłem umowę z tp na 2mb/s z 0,5mb/s. Wzięłem tylko 2 mb bo mi powiedzieli, że tylko tyle mi pójdzie. A jak chciałem kiedyś przejść z tp do orange to tp nie udostępniło portów i 2 m-ce nie miałem neta (tak było 2lata temu, teraz nie wiem jak jest). Nie oczekuję rewelacji, bo to jest wieś z 13km od Płocka ale chciałbym wiedzieć ile mogę mieć. Ze 4mb/s mi by wystarczyły :smiley: 14qgr2oJWq.png

Dodane 02.05.2012 (Śr) 8:26

Tu jest link do tego zdjęcia, bo widzę, że się trochę ucieło.

http://www.img-share.net/uploads/14qgr2oJWq.png

@ BIPTOA

jeśli jesteś w adsl2+ już to 10Mb jeśli w adsl1 to po przejściu na adsl2+ będzie ok 15Mb

@ gabrielxd

powinno ruszyć pełne 10Mb

A jak mam sprawdzić w jakim adsl jestem? I co mi w tp gadali, że tylko 2mb/s pójdzie? A kable to wytrzymają jak by np. 6mb/s wzioł?

Dziękuje bardzo za odpowiedz.

gabrielxd

u ciebie pisze tam na obrazku u góry mode ADSL2 plus :wink:

kabel wytrzyma masz spory zapas marginesu bo 33dB i śmiało możesz iść w górę

Ok. Dziękuję za odpowiedź.

To znowu ja zadam pytanie :slight_smile: Tak jak pisałem, wymieniłem liveboxa 1 na 2.0 trochę się pozmieniało. Wstawię screena bo tak będzie dla wszystkich łatwiej :stuck_out_tongue:

Po przedzwonieniu Na ich linię dowiedziałem się że dalej ■■■■ bo za daleko od centrali, ale wydaje mi się, że z takimi statystykami powinno pójść przynajmniej to 2mb… Jaka jest wasza opinia? (odległość od centrali to ~4km, z tego co mi powiedzieli jak się dowiadywałem o zwiększenie prędkości)

Jeszcze taka mała anegdotka. Punkt Orange w moim mieście, Pierwsza pani mówi że nie można zwiększyć bo telewizja zabiera 1mb, a tak to poszłoby 2mb. Druga pani, jak przyszedłem drugi raz jak jej to powiedziałem: “co pan gada, kto panu takich bzdur naopowiadał?” :smiley:

Alucard1PL

30dB marginesu pozwoli bez najmniejszego problemu na 2Mb ,a według tłumienia odległość od centrali wynosi ok 3km +/-100m i powinno działać nawet w okolicy 6Mb

nie wiem dokładnie jak jest z TV ale jeśli jest poprzez antenę satelitarną to nic nie zabiera a jeśli przez kabel bez anteny to potrzebuje jakieś 4Mb dodatkowo czyli 2Mb + 4Mb na tv w sumie synchronizacja wynosiła by 6Mb z drugiej strony w twojej sytuacji jeśli miałby być internet 6Mb z tv przez kabel to podczas oglądania tv w tym czasie na PC miałbyś tylko 2Mb tak to mniej więcej działa jak się mylę niech mnie ktoś poprawi :roll:

na twoim miejscu złożyłbym zamówienie telefonicznie na 2Mb a jak coś podaj im te dane z routera

Witam serdecznie. To i ja zapytam ile można wyciągnąć z mojego łącza

Stan linii : Showtime

Modulacja : G.DMT

Annex : ANNEX_A

Margines SNR : 23.0 21.0 db

Tłumienie linii : 47.0 19.0 db

Prędkość : 1312 320 kbps

Z góry dzięki za odp. i pozdrawiam.

max 4Mb

OK to dzięki za odp. Czyli tp dużo się nie pomyliło bo max 2MB mi oferują.