Wielkie dzięki .
możesz sprawdzić w ustawieniach w jakim jesteś adsl 1 ( g.dmt ) czy adsl2+ ( G.992.5 )
jeśli jesteś w tym pierwszym to powinno ruszyć nawet 10Mb
jeśli jesteś w adsl2+ to masz mocno zaszumioną linię możliwe że coś z kablami w domu jest nie tak bo przy tym tłumieniu powinien być trochę mocniejszy sygnał SNR to niepełne 6Mb tak od 4MB wzwyż
tak. a ten router to przypadkiem nie linksys jakiś bo na nich często są błędnie parametry np pozamieniane miejscami
Nie, to jest Pentagram Cerberus P 6331-42. Czyli co, mogę się kłócić z Netią aby podnieśli mi do oferty 6 Mb/s? Oni twierdzą że nic więcej jak 2 Mb/s nie pójdzie na mojej linii.
myślę że koło 4Mb pójdzie bo zapas marginesu mały ale jest pozwoli ci trochę więcej wycisnąć niż to co masz to już zależy od ciebie chcesz to ryzykuj
przy takich zmianach mogą być problemy ze stabilnością bo po zwiększeniu margines spadnie do około 6dB i przy tak niskim zdarzają się u niektórych osób problemy ze zrywaniem połączenia poszukaj jeszcze w opcjach czy nie da się przestawić Modulation Adsl2 plus na g.dmt może po przestawieniu poprawią się trochę parametry
tutaj wyraźnie się sytuacja poprawiła dużo wyższy SNR w tym trybie 6Mb będzie już ładnie działać
Ok, dzięki za pomoc. To odpowiedź na jeszcze jedno pytanie - czemu Netia twierdzi że 2 Mb/s to najwięcej co można wycisnąć z mojego łącza?
z obaw że nie będzie działać i późniejszych reklamacji zawsze trochę mniej oferują chyba że masz 50 metrów do centrali wtedy nie mają wątpliwości i nie robią problemów bo wtedy musi działać a im dalej tym trudniej ocenić ile pójdzie
Sorki za malutki odkop, ale mam prośbę… kto napisze ile przejdzie MB u mnie?
W TP powiedzieli że wiecej niż 2 MB nie przejdzie, ale nie zawsze się to “klei” z prawdą z tego co słyszałem
Oto dane linii: http://img268.imageshack.us/img268/2337/beztytuufbr.png
Linia TP jak by co
Odległość od centrali wynosi ok. 2-2.5 km
Podświadomość mi mówi że przejdzie jakieś 2,5 MB ale czekam na zdanie specjalisty 8)
TP Orange dobrze mówi więcej nie przejdzie niż 2Mb
Dzięki djosdanielos za szybką odpowiedź
Pozdrawiam.
Witam! Niedługo kończy się umowa i rozważam zwiększenie prędkości łącza. Aktualnie mam liveboxa z 2 mb/s. Chciałbym się dowiedzieć ile maksymalnie pociągnie moja linia.
Chciałbym się również dowiedzieć gdzie mogę sprawdzić jaki rodzaj ADSL mam. Również mam zamiar oddanie liveboxa i szukam jakiegoś solidnego routera w dobrej cenie. Może coś polecicie?
aktualnie masz tam 6Mb więc pewnie masz też tv po kablu jeśli będziesz przedłużał umowę również na tv to sugerowałbym maksymalnie brać 10Mb
powinien zostać ci jeszcze zapas na tv bo linia uciągnie około 15Mb czyli 10Mb + te 4Mb na telewizję o ile orange nie pomiesza coś i nie będzie tak że dostaniesz 10Mb i odejmą ci z tego 4Mb na telewizję upewnij się przed zamówieniem bo różnie to bywa
co do routera polecam TP-Link w8960n
obecnie jesteś w pierwszym Adsl
Te cyferki przy napisie standard ADSL oznaczają to
http://pl.wikipedia.org/wiki/G.992.1
po przejściu na 10Mb zostaniesz przełączony na adsl2 plus
A jak bym brał bez telewizji to opłaca się 20 mb? Z tego co napisałeś to bym nie wykorzystywał tego maksymalnie, ale miał te ok 5 mb więcej, a różnica 5 zł w rachunku to mało. Router do najtańszych nie należy ,ale pamiętam, że dają jakieś bony przy zamówieniu przez internet, więc raczej się na niego zdecyduje.
jeśli masz pakiet podstawowy w tej tv to może warto byłoby zrezygnować z niej na rzecz szybszego internetu bo za dużo tych programów tam nie ma a połowa z nich jest dostępna w naziemnej tv cyfrowej za darmo poza tym co aktualizacja softu w tym tunerze to coraz bardziej to wszystko muli
router brałbym tego TP-linka w8960N posiadam go już kilka lat i jestem zadowolony zwłaszcza ze stabilności ,a poza tym posiada możliwość regulacji sygnał/szum SNR przydaje się to zwłaszcza gdy mamy opcje 20Mb a osiągamy np. 15Mb można ręcznie obniżyć SNR i z 15Mb może nam podnieść się prędkość nawet o 3Mb
Wydzwaniaja do mnie z Netii, i ciagle proponuja zwiekszenie predkosci lacza(ADSL, linia telefoniczna), nie specjalnie jestem do tego przekonany gdyz mieszkam na przedmiesciach i wiem ze linie telefoniczne ktore tu prowadza sa na prawde bardzo stare ,wiec…
Panowie , jak by to umnie wygladalo?
2Mb będzie działać a ile ci oferują?
masz możliwość wybrania w ustawieniach modulation zamiast ads2plus na g.dmt jeśli tak to przełącz i podaj parametry może w tym drugim trybie ruszy 6Mb