Pytanie. Pasta na pewno została dobrze zaaplikowana?
Tak się dzieje wtedy, gdy spróbujesz sprawdzić czy pasta jest dobrze rozłożona
No i ok. Zatem ziarenko pasty wystarczy, docisnąć radiator, zaczepić i nie zaglądać.
Ja bym ciepnął trochę więcej pasty, ale w zasadzie środek jest najważniejszy, bo tam ihs może być wklęsły
A ja odnoszę wrażenie, że dałem za dużo
O połowę za dużo.
Ja tam mx-4 nie żałuję. Dokładnej ilości nie dam rady zaaplikować, bo się tak leje, później ciągnie się od tego nitka przez pół komputera, którą trzeba czyścić, na koniec i tak wszystko wypłynie, bo jest taka rzadka niech się cholera skończy jak najszybciej
Znam ten ból z tą nitką. Nerwy momentalnie pokazały się.
Kupiłem dwie sztuki pasty termo. Przy okazji na karcie graficznej wymienię ją.
Pytanie, czy na tym zielonym układzie, pasta też powinna być wymieniona? Teraz to jest jakaś guma, która odchodzi z lekkością.
Tu pewnie będziesz miał kłopot, ponieważ to jest tzw. termopad. To taka elastyczna niby-podkładka ok. 1,5 mm. Trzeba ją kupić, dociąć i wymienić!
Czyli nie pasta załatwi sprawę, a specjalną guma elastyczna?
Tak, to nie “guma”, lecz termoprzewodząca podkładka.
Tylko dobierz odpowiednią grubość tego termopadu kiedy będziesz zamawiał
Ok, nie dziś, innym razem zainteresuje się tym.
https://www.morele.net/arctic-termopad-thermal-pad-50x50-1-5mm-actpd00003a-754516/
To taki przykład, dość uniwersalny na te cele.
A dzisiaj jak to zmontujesz z powrotem?
Zostawię jak jest, trzyma się w połowie. Jak docisne elementem (nie wiem jak nazywa się), będzie jeszcze trzymać się. Za co ten element, układ odpowiada?
Za wszystko! To chipset jednego z tzw. mostków, północny lub południowy.
Komputer złożony, pasta wymieniona na procesorze i karcie graficznej. Dałem tzw. groszek pasty.
Podłączam go i sprawdzam temperatury.
Później zobaczę co z tym termopadem.