Jaka platforma Intel czy AMD Ryzen do dziwnego komputera?

Rebus, który zaproponowałeś w pierwszym poście nie chwycił. Dyskusja idzie innym torem :wink:

Na pewno nie Intel, przynajmniej do czasu aż się upora z dziurami. Z wyborem pamięci wstrzymaj się do czasu, aż wybierzesz chłodzenie. mam Noctuę NH-D14 i musiałem brać pamięci bez wysokich radiatorów. Co do taktowania, Ryzen lubi 3600 MHz. Pojemność - zależy co to ma być za wirtualka. U mnie niektóre wirtualki służą tylko do pingowania innej wirtualki i one dużo pamięci nie potrzebują :wink:

Ciekawostka: moich pamięci nie było na liście zgodności, zmieniałem je dwa razy i dwa razy działały. Dobrze jest sprawdzić, czy mają identyczne lub mocno zbliżone parametry z tymi wspieranymi.

Karta graficzna - jak nie obrabiasz grafiki, nie grasz i nie zamierzasz robić VGA passthrough do wirtualki, a musi być pasywna, może być niemal dowolna ze starszych generacji, byleby nie starsza niż 5 lat (Nvidia może zaprzestać wydawać sterowniki, a otwarte są jakie są).

Ok, to jeszcze raz:

To ma być DZIWNY Komputer - nie próbujcie go zrozumieć proszę ale spróbujcie go ulepszyć aby działał możliwie jak najszybciej w multimediach necie i czasem jednej prostej wirtualce do testowania nowych systemów operacyjnych w VirtualBox. OS: to Linux Mint 17.2 Cinnamon 64bit PL.
NIE GRAM W ŻADNE GRY.

Procesor MUSI być ALBO 9900K ALBO 3900X

Nie wiem co będzie lepsze aby ta DZIWNA MASZYNA była szybsza w codziennym użytkowaniu - więcej GHzów od Intela i pamiętajmy 1 mocny turbo rdzeń czy więcej rdzeniów a mniejsze taktowanie.

Fajnie by było aby rodzaj dysku SSD był b. szybki bo wykorzystam go przy przenoszeniu plików z dysku na dysk itd. Tu pojawia się problem bo chipset X570 otwiera mi brame do dysków PCIEX 4.0, ale nie jestem do końca pewny więc zostawiam furtkę otwartą.

Świetny markowy zasilacz 750 Watów posiadam, obudowę, świetnie wietrzoną po starym kompie więc to pomijamy.

Co proponujecie mi Koledzy? Co wybrać?

Jak ma być do oglądania Internetu + prawie pusta virtualka to weź i3 lub i5 (nie trzeba grafiki dedykowanej), RAM 16GB 3200MHz i poszukaj MOBO wg wymagań, na szybkosć odczuwalną i tak wpłynie dysk, dasz Samsunga EVO i nie zobaczysz różnicy między i3 a i9.

Dzięki za odpowiedź, umieściłem właśnie na prośbę Użytkowników Forum DP skróconą wersję wątku o DZIWNYM KOMPUTERZE

@panicagaming uwierz mi że zobaczę, poza tym nie koncentrujmy się na tym co jest STAŁĄ a co jest ZMIENNĄ - STAŁĄ JEST procesor ALBO 9900K ABLO 3900X

Okej, no to wyjdzie rzucać monetą, bo oba praktycznie równorzędne :wink: Weź tańszy, jak Ryzen wyjdzie ze 400zł mniej, to jego (jakaś tania karta I droższy nieco RAM). No i ciężko coś Ci doradzić, nie chcesz poprawiać, modernizować, bo ma być dziwny :wink:

Bardziej natomiast martwi mnie dysk, bo ten komputer wygląda jakoś dziwnie, tzn. niby zawodowy, wirtualki jakies wspominasz, a pojedynczy. Ja bym raczej optował za Raidem a na nv2 nie wiem czy się da :wink:

@LORDEK uprzejmie Cię zapraszam, uprościłem trochę. Pamiętaj prosze, że ten komputer to taki DZIWAK-PC. Jedne elementy nie podlegają dyskusji jak np. wybór pomiędzy 9900K a 3900X, a inne tak (RAM, GFX, PŁYTA, DYSKI)

Proszę pomóż mi, tak jak pomogłeś wielu osobom.

Cel: Ma to być najszybsza maszyna w budżecie określonym w przez pierwszy wątek, powiedzmy że będą 2 budżety: 1) do 3900 zł 2) do 7600 zł.

@anon7248146 dziękuję Ci - spójrz prozę na moją odpowiedź do LORDKA

Można spokojnie RAIDować na nvme.

Czy RAID na NVMe nie odbije się czkawką w wydłużonym czasie dostępu?

A czy czkawką nie odbije się utrata danych :)?
Z padniętego HD coś jeszcze odzyskasz, z SSD… gorzej.

Co do samego wyboru procka:

Jeżeli chcesz odpalać kilka maszyn i na każdej programy kilku wątkowe, to Ryzen. Jeżeli ze 2 maszyny i z aplikacjami raczej jednowątkowymi, to Intel. Jak nie wiesz, Ryzen.

RAID występuje w różnych odmianach. Utrata danych przy RAID0 jest tak samo nieodwracalna na HDD jak i SSD bo dane nie są ciagłe na jednym dysku tylko rozproszone po całej macierzy :wink:

Tak, to prawda, jedyne pocieszenie, że teoretycznie liniowa prędkość wsrasta maksymalnie 2 razy.

Sceptycznie podchodzę do urządzania RAIDu po dyskach półprzewodnikowych. Istotnie, z padniętego HDD coś jeszcze da się odzyskać za darmo lub za grubą kasę ale w przypadku SSD to już game over.

Z tematem wirtualek, chciałbym jak większość użytkowników linuxowych do testowania dystrybucji. Nie będę się rozdwajał i włączał 2 maszyn wirtualnych jedna mi wystarczy, poza tym doszło coś nowego, mianowicie zauważyłem, że przynajmniej jeden nasz dobry kolega posiada bardzo dużą ilość pamięci RAM - aż 32GB. Wiem, że przy wirtualkach to żaden popis. Zastanawiam się czy nie zwiększyć do 32 i podobnie jak reszta stawiać ramdisk - bardzo fajna rzecz jak się okazuje ale to z koleji znowu podbija wymaganą ilość RAM.

Pragnę przypomnieć również, że podałem konkretne wartości liczbowe jeśli chodzi o budżet czyli to samo pytanie z wątku z budżetem do 3900 zł oraz to samo pytanie z wątku z budżetem do 7800 zł.

Uprzejmie proszę o pomoc @bystryy @LORDEK @anon7248146 @anon741072 @panicagaming @anon17641694 @januszek @MrBeckham666 @MrBeckham555

Jak chcesz RAMdisk to raczej 64GB, z 32GB to ile zaś wydzielisz…

@panicagaming Przy okazji omówmy maksymalną ilość GB dla danej platformy, w przypadku INTELA będzie to: 128 GB, a w przypadku Ryzena 3900X również 128 GB RAMu max

Użytkownicy - mamy zatem 2 bariery cenowe:

• co proponujecie do 3900 zł?

• co proponujecie do 7800 zł?

Jak to testowanie dystrybucji Linuksa i tylko jedna wirtualka, to 16 GB spokojnie wystarczy. 8 GB dajesz wirtualce, drugie tyle zostaje, by na hoście odpalić Chromium z kilkunastoma zakładkami i jeszcze zostaje zapas. Chyba, że programujesz, albo będziesz na tej wirtualce coś większego kompilować.

@bystryy Czyli moje przewidywania okazały się trafne bo dokładnie liczone było to tak samo jak Ty teraz, haha to już jest komedia :wink:

EDIT: nie mam pojęcią jakie pamięci dać. @januszek wyjaśniał, że bez sensu jest kupowanie drogich pamięci o wysokich taktowaniach, inni natomiast twierdzą, że do wirtualek szybki ram wskazany, nie wiem teraz jak mam to pogodzić.