Jaka platforma Intel czy AMD Ryzen do dziwnego komputera?

Do takich zastosowań co ostatecznie wymieniłeś 3200MHz spokojnie wystarczą.

@panicagaming ale dla której platformy?

i czy mógłbyś wyjaśnić dlaczego sprzedawane są pamięci o taktowaniu np. 4000 MHz i więcej?
Czy to dlatego, że kręcać procka do góry z MHz, kręci się też automatcznie pamięć do góry?

Nie, w pewnych zastosowaniach szybszy RAM ma pewne znaczenie np. Vega w Ryzenie. Tylko nikt nie kupi tych 4000 do APU z racji ceny. Te 4000 są dla takich wariatów jak TY z i9 i rtx 2080TI SUPER OC. :wink:
Ogólnie 300/3200 jest już OK i pchanie się w większe koszty nie da tak dużego zysku.

@anon7248146 jeśli już ktoś musi dobitnie to niech to zrobi profesjonalnie - to mi się podoba. Tylko ja nie wrzucam RTXa Super OC do tego zestawu. Wyborem był pasywny GT 1030.

@anon7248146 - czy w przypadku wyboru integry Intela nie będzie potrzeba właśnie włożenia takich kostek pamięci w dualu?

Po co? Jeżeli decydujesz się na Intela masz już kartę graficzną, chyba żebys potrzebował dodatkowych monitorów.

Po co? Generalnie powinieneś, chcąc mieć 32 GB, wkładać właśnie 2x16 (wykres niżej), zysk zawsze kilka %. Dla grafiki Intela, bez znaczenia single czy dual: do gier za mało a do pulpitu za dużo.

Co do Ramów, pamiętaj, ze poza 4000 (Procesor Intel, Karta 2 GIGA, Laptop 1500! :wink: ) znaczenie ma tez CL i przy 4000 może ono zbić wydajność. Wszystko zależy od modelu takie pierwsze z bzregu wylcizenia:
image

@anon7248146 @marcin82 czyli idealnym wyborem zgodnie z powyższym było by wybranie pamięci 3600MHz CL17 w przypadku największej wydajności w grze komputerowej?

EDIT: Pragnę przypomnieć, że nadal nie wiem co czy wybrać INTELA czy tego Ryzena.

Teoretycznie, ale 0,3% to wręcz granice błędu pomiarowego. Jeżeli miałbyś możliwość kupić więcej 3200 niż 4000, to 3200 bierz - przy takiej równości ilość będzie ważniejsza :slight_smile:

Co do procków… Intel jest prawdopodobnie NIECO szybszy od i7…

@anon7248146 znowu w porównanie w grach, ale to dobrze, musimy mieć szerokie spektrum aby zdecydować się.

Na portalu już pisze że wyjdzie ulepszeona wersja Intel Corei9900K z dodaną literką S, natomiast czy wiadomo kiedy wyjdzie Ryzen 4-gen?

Jak bym brał 3900X. Benchmark syntetyczny (dużo bardziej podobny do obciążania w aplikacjach codziennego użytku niż grach).
https://www.cpubenchmark.net/compare/Intel-i9-9900K-vs-AMD-Ryzen-9-3900X/3334vs3493

Za rok pewnie, tak mówię o grach … pechowo większość testów jest pod graczy a nie maszyny wirtualne. Ryzen bałby lepszy w operacjach z wieloma watkami, ale nie planujesz raczej kompilacji wirusów na maszynach wirtualnych… Zresztą, różnica w codziennym użytkowaniu będzie na tyle mała, że znajdziesz i testy gdzie Ryzen wygrywa. Żaden nie jest obiektywnie lepszy, one mają nieco inna niszę ekologiczna silniejszy wątek vs wielowątkowość lepsza.

@panicagaming dzięki za link jednak nie podważajmy tego jak ważne jest jednak wysokie taktowanie pojedyńczego rdzenia. Są jeszcze i długo będą programy lub ich elementy które bedą decydować o szybkości działania bazując wyłącznie na tym.

EDIT: @anon7248146 dokłądnie o tym mówie gigaherce przeciw rdzeniom. Do tego to się sprowadza. Wiele osób jednak przestrzega starej prawdy iż długo to gigaherce były ważniejsze niż wieksze ilości rdzeniów i wygląda na to że nadal tak jest.

Może i tak, tylko nie wiem, ale raczej z racji czynników nie wydajnościowych bym myślał nad AMD:
Zen ma być PODOBNO do 2022, czyli jest szansa, że i AM4 zostanie do Ryzenów 5/6000 u Intela raczej za generację zmiana przy przejściu na niższy proces…

@anon7248146 istotnie, 10 generacja INTEL będzie miała nowy socket, jednak co mnie bardziej wkurzyło w tej 10 generacji to fakt zaimplementowania tam WiFi i BT w chipsecie płyty głównej co w pierwszym poście jasno określiłem, że to jest dyskfalifikacja. Zatem póki 9-gen tego nie ma na wszystkcih płytach tym babrdziej mogę sobie przebierać.

Ciekawe natomiast ile wydajności spada z rtch turbo 5GHz gdy system operacyjny włączy łatanie dziur Spectre, Meltdown i iinych bo podobno część wydajności leci w dół niestety, ale nie jest to jakiś ogromny procent bo inacvzej Intel dawno by przegrał w grach z Ryzenem.

Rozumiem, że doczytałeś że wydajność na 1 rdzeniu również 3900X ma wyższą (o 1 %, ale wyższą :wink: )

@panicagaming Kolego, nie twierdzę że się mylisz, ale zastanów się - jeśli to by była prawda to Ryzeny by wygrywały w grach.

Zależy o jaką wydajność jeszcze chodzi, zegar w zegar, czy wydajność energetyczną?

Energetycznie wychodzi podobnie, nie ma sensu się sprzeczać, są nieliczne gry gdzie Ryzen wygrywa. Głównie jednak ceną, za cenę 4 rdzeni/wątków u Niebieskich masz 6 od Czerwonych z 12 watkami i to jest pewna różnica. W High Endzie zwykle aplikacje czy gry nie maja tak drastycznego przyrostu powyżej tych 8 fizycznych i to trzyma pozycję Intela, ale nie jest to dominacja. Wracamy więc do punktu wyjścia: jeżeli wybierzesz Czerwonych i będziesz happy, to i z Niebieskich byś był, zaś gdy Niebiescy spowodują płacz, to i Czerwonych set byś siekierą roz…:wink:

@anon7248146 nawet sobie nie zajesz sprawy, że nie przeszło mi przez główę sprzzeczanie się , a to co właśnie napisałeś wniosło do wątku bardzo wiele!

Mówisz zatem, że jeśli cokolwiek wybiorę i nie będę zadowolony to z drugiego też bym nie był- czy dobrze zrozumiałem?

przesadzasz :slight_smile: Jeżeli chodzi o amd jeżeli pamięć działa np na ryzen 5 1600 oznacza to że na ryzen 5 3600 czy ryzen 7 3700x również będzie działać. Najwięcej tutaj zależy od płyty głównej . Naszczescie teraz nie ma już takiej tragedii jaka była na poczatku z am4 i dużo więcej pamięci działa bez problemów.

mam pytanie co ty ogólnie chcesz osiągnąć bo nie do końca rozumiem ? :slight_smile: do ryzen nie pchałbym pamięci wyższych niż 3200 mhz mały ma to sens.

W grach różnica też minimalna.