Jakiego macie smartfona i dlaczego?

Ostatnio np. aplikacja Bank Pocztowy, niestety brakuje i nie działa poprawnie wgrana z innego.
Z tego też powodu, osoba, która kupiła sobie P40 lite musiała nabyć inny telefon.

Tak, ale skoro na rynku jest masa sprzętu, który takich problemów nie sprawia, to dlaczego sobie życie utrudniać? Chyba, że za jakieś grosze się kupi, od kogoś, kto kupił i sprzedał, bo stanowiło to dla niego problem.

To nie jest utrudnianie życia.
Nie wszystkim którzy korzystają, ze smartfonów potrzebne są tu wymieniane aplikacje czy usługi.

Google Pay - nigdy nie korzystałem;
Bankowość - aplikacja mojego banku jest.
Mapy Google - apaka z nawigacji tak samo wystarcza;
Dysk i chmura Google - jakoś na fonie nie jest mi to potrzebne, jak już to poprzez WWW też działa;
Google Authenticator - nawet nie dotykałem;

Te 10 aplikacji faktycznie z których korzystam to są w Appgallery.

Wiec to takie „straszenie wilka lasem…” Dramat robią osoby które uzależniły się od usług jednej firmy i zachwalają, że appka od google nawet du… podciera automatycznie.

Znaczy typ miał bank zmienić dla telefonu? Zamknąć konto i inne otworzyć?
Żeby wgrać na poczekaniu aplikacje od sklepu i dostać np. 200zł zniżki, to ma ktoś w sklepie siedzieć i zgrywać aplikacje na innym telefonie i robić kopie, a potem wgrywać?

Dla normalnego użytkownika, to jest olbrzymi problem. Pamiętaj, że normalny człowiek ma problem z odpowiedzią na pytania po aktualizacji Windowsa, a co dopiero z jakimiś kombinacjami. Taki telefon, trzeba świadomie kupić. Ja np. miałbym spory kłopot, bo bzdety w rodzaju pulpitu zdalnego już stanowiłyby problem.

Staje się niezbędny np. w hurtowniach.

Rzeczywiście świetny argument: Ty nie korzystasz to innym niepotrzebne. Chmura Google akurat jest bardzo przydatna. Zrobionego zdjęcia na telefonie nie muszę ręcznie przenosić na PC. Nic nie muszę robić, ono już tam na mnie czeka.

Każdy punkt bym mógł tak wyśmiać, ale mi się nie chce.

Rozumiem ludzi, którzy kupując telefon chcą by po prostu działał. Z Huawei godzisz się z tym, że masz podcięte skrzydła. Z nimi w teorii też polecisz, ale dużo bardziej się namęczysz.

…nie tylko. Coraz więcej stron pozwala na weryfikację dwuetapową i tam sprawdza się właśnie Google Authenticator

Ale tu nie chodzi mi o przekonywanie kogoś do czegoś.

Ale o to, że stawiacie w szeregu wszystkich i mają robić to w ten jeden słuszny sposób.

Skoro tak dramatycznie jest bez usług google to dlaczego ich urządzenia nadal się sprzedają (pomijamy chiny itp).
Wcale nie są tanie, wywalić 4-5k za coś co jest cegłą bo nie ma chmurki do przenoszenia fotek czy innego bajeru to raczej nie rozsądne :slight_smile:

Może i się sprzedają ale czy świetnie? Wątpię… osobiście bym kupił, gdyby ich cena nokautowała konkurencję. A tego zwyczajnie nie robi. Wolę dołożyć i kupić w pełni funkcjonalny aparat. Nikt mnie nie zmusza do korzystania z usług Google - chcę mieć jednak taką możliwość.

To tak jakby mi ktoś proponował kupno PC. Zaje@isty, ale nie wgrasz Windows.

Teraz już nie, ponieważ instalujesz oryginalny sklep Google poprzez ‘emulator innego androida’, ponieważ Huawei nie może udostępnić tego sklepu w Appstroe.

W systemie masz alternatywę dla usług google, czyli takie Google Services ale open source (microG). W czym więc problem? Diabeł tkwi w szczegółach. Jeżeli używasz kilku apek, które microG dobrze ogarnia, to zazwyczaj działa. Jeżeli używasz smartfona intensywnie, korzystasz z różnych integracji, zależności to natykasz się co chwila na problemy i braki

Autorzy microG sami przyznają, że"Komponenty microG są dalekie od ukończenia" https://microg.org/

Ja lubię korzystać z wielu funkcji oferowanych przez telefon i dlatego ten wątek upewnił mnie, że telefon Huawei - trzeba poważnie się zastanowić jak korzystasz ze smartfonu. Tablet może tak, bo od tabletu niewiele oczekuję.

Ponawiam pytanie. Działa asystent google na Huawei? Ktoś by był skłonny sprawdzić? Np włączenie muzyki, zadzwonienie do kogoś, nawigowanie do określonego miesca, wywoływanie z przycisku w urządzeniach BT itp.

Właśnie, poza chinami sprzedają się sporo gorzej. Natomiast, oczywiście kombinując, ludzie są w stanie uzyskać to co potrzebują, i zwykle to oni kupują drogie urządzenia, albo emeryci, nabici w butelkę, którzy potem dziwią się, że im nie działa taki pocztowy, bo nikt im nie powiedział, że na Huawei brakuje sklepu.

Z drugiej strony, przecież już od jakiegoś czasu telefony Chińskie wyprzedziły resztę. Mają o wiele lepsze baterie (litowo-krzemowe) podczas gdy Apple i Samsung mają jeszcze litowo-jonowe, co daje większą pojemność, albo lepszą smukłość. Mają kilka razy szybsze ładowanie (czasami to są różnice kilka minut vs kilkadziesiąt), są tańsze przy lepszych parametrach, mają lepiej dopracowane oprogramowanie i długi czas wydawania aktualizacji. Jeszcze z 5 lat temu była, jako, taka równowaga, dzisiaj już nie.
Jest to samo, co z autami elektrycznymi. Jeszcze z 10-20 lat i Europa to będzie skansen, będzie się tutaj przyjeżdżało jak do ZOO.

Temat z prostym pytaniem, przerodził się w wojenkę Huaweii-Android.
:partying_face::popcorn:

No trochę nie na temat. Jeszcze o słuchawkach bym poczytał bo wahadełko nie działa i jestem w kropce bo sam nie wiem co chcę.

Macie jakieś fajne grupy na discordzie?

Cześć Motorola moto g04 , lubię Motorole bo jest tam czysty Android bez „nakładek” systemowych jakie mają inne smartfony, ogólnie ma wszystko co jest mi potrzebne.

Też żyłem w takim przeświadczeniu, ale nie. Motorola nie posiada czystego Androida. System jest minimalistyczny, ale to nakładka MY UX.

Tego nie wiedziałem,ważne że dobrze się na nim pracuje i nie ma dodawanego niepotrzebnego oprogramowania.

No tutaj Motorola punktuje raz za razem. To dobrej klasy średniaki o dużych ambicjach.

Ja korzystam z Authenticator do 2FA.

Mapy google, no przyzwyczajenie, podobnie dysk, dokumenty, zdjęcia.

Psy, no mam Portfel Google u opłacam YT Premium.

To mój smartfon , ja go skonfigurowanego mam pod siebie u swe wymysły.

Mam S23 Plus. Tego Huawei bym nie kupił przez te sankcje.

Ano jeszcze:

mObywatel

nZUS

MojeIKP

Są?

Jako państwo liżące d… (upss…popierające US), nie możemy mieć tych aplikacji na wrogim chińskim terenie.

Możemy. Po prostu Huawei śmiał mieć konkurencyjny sprzęt do Apple to oberwal pod pretekstem bezpieczeństwa.

Z czasem Google skończy tak samo jak Comodore, Nokia, BASF czy KODAK. Chwilowo jest na topie i tyle.

Z Huawei to była czysta zagrywka biznesowa, chodziło ochronę interesów głównie Apple ale nie tylko. Huawei szybko zrównał się w przychodach np z Microsoftem a powstał znacznie później. Jeżeli ktoś w 2020 roku wierzy że chodziło o szpiegostwo to nie.

W czasach gdy dziś topowy inżynier pracuje dla SpaceX a jutro dla Chinskiej agencji kosmicznej bo może (fakt autentyczny), gdy wszystko można w sekundę przesłać po sieci to nie potrzeba narażać całej korporacji. Metody rodem z filmów o Jamesie Bondize z lat 90’tych pozostawmy w latach 90’tych.

Jeżeli tak, to będzie potrzeba trochę więcej tego czasu. Google się dobrze ukorzeniło. Z drugiej strony całe to zamieszanie z Huawei jest wbrew pozorom dla rynku IT korzystne. Wymusza rozwój zarówno systemu (ban na Adnroida) jak i sprzętu (ban na technologie dla Chin).

Faktycznie tak było z Commodore, czy Nokia, które miały cały rynek ale przestały być innowacyjne. Dzięki temu mamy dziś to co mamy.

Miejmy nadzieję, że ostatecznie skorzystamy na tym my jako użytkownicy. @Radek68 pewnie już ma na biurku włączone wszystkie lampki ostrzegawcze, że offtopp na forum pięknie się roziwja ;D

1 polubienie

US przegrało zanim ta wojna się zaczęła.
Ile sprzętów w domu macie z napisem US ? Nawet zaglądając do środka to coś co pochodzi od producenta z US naprawdę trudno znaleźć.

Ale z napisem made in china to gdzie się nie popatrzy.

Ktoś może powiedzieć taaa ale to tylko fabryka w chinach gdzie za miskę ryżu pracują a sprzęt czysto hamrykański !
No tak, ale to chińczyk może powiedzieć stop i wypad … A wtedy nawet Apple by się posrało.