Od biedy zetniesz trochę napięcia/zegar i będzie OK. Nawet jak stracisz te kilka % za kulturę, to przeżyjesz. Powodzenia!
Asus, zasuwać chyba będzie tylko przy grach ten wentylator?
Tak, w stanie spoczynku, na pulpicie, będzie cicho. Zreszta i tak bardziej będziesz słyszał pewnie zasilacz.
W sensie, że przy większym wysiłku będzie głośniejszy? Aktualnie zasilacza w ogóle nie słyszę. Chłodzenia procesora też nie. Jedynie 3 wentylatory z obudowy. Jak je wyłączę albo dam na małe obroty to prawie nic nie słychać.
Dają te ogłoszenia, a potem nie odpisują. Irytujące to dosyć. No ale widziałem też zwykły 1050 za 200 zł tyle że sprzedany już oczywiście, a ktoś obok sprzedaje uszkodzoną 1050 z artefaktami za 250 :D. Może jako rzeźbę sztuki nowoczesnej może.
Dokładnie, przy odpowiednio dużym/dobrym radiatorze niektóre karty do ~75W potrafią działać jako pół-pasywne. Tzn przy niewielkim wykorzystaniu do odprowadzenia ciepła wystarczy sam radiator. W czasie gry wykorzystanie karty rośnie, pobiera więcej W, nagrzewa się i startuje wiatraczek. Czyli na pulpicie cisza.
Uczciwy facet, mógł upiec w piekarniku i sprzedać Ci jako nówkę.
W sumie juz nie wiem, gdzie poradzic szukać. Nie sądziłem, że przez wirusa (?) taki boom na uzywane karty będziemy mieli, że te 560, 1050 poznikają w sensownych cenach…
No zauważyłem już jak kupowałem części do komputera, też mnie wszyscy uprzedzali, ale ogólnie to są dostawy normalnie, chociaż zasilacz i procesor podrożały, ram potaniał.
Najgorzej, że ludzie wystawiają te uszkodzone i piszą czasem, że im 8 miesięcy posłużył. No a na przykład kupujesz kartę za 2 tys. z gwarancja na 2-3 lata a ona Ci zaraz po gwarancji padnie, to też się można wkurzyć. Takie teraz robią elektroniki.
2-3 lata to trzeba mieć pecha, chociaż wiele zależy od karty i warunków pracy (temperatura/felerne części). Ogólnie chłodniejsze kart, mniej W ciągnące, powinny być nieco bardziej żywotne.
Ogólnie z używkami jestem ostrożny, ale tak jedna generacja do tyłu względem obecnej, to w zasadzie powinien być bezpieczny zakup.
PS. Patrzyłeś na ebayu, amazonie etc, czy nie ma tutaj po sąsiedzku jakichś sklepów z kartami? Cos mi mówi, że chyba nie znajdziesz teraz nic sensownego na OLX w najbliższym czasie. Może jak NV wypuści serie 3000.
BTW. te karty mają nawet po 300W ciągnąć.
Z eBay miałbym też obawy. Z Azji taniej, ale to ten sam problem co z Ali nie wiadomo co przyjdzie. Z USA mogą być jakieś przeboje celne. Pierwszy jaki otwarłem na ebay GTX 1050ti ma wyjścia d-sub, czyli fake. Drugi to samo. Czwarty to samo. Te tanie z Chin wszytko podróby.
No i wysyłki po 20-30$ z Azji po 10$.
… i masz gwarantowane cło/vat.
To przesyłki kurierskie, one z automatu sa deklarowane. Przesyłki listowe mogą, ale nie musza być oclone.
Dlatego chyba nie ma sensu z ebay.
GTX 1060 6GB!! za 350 zł, ale odbiór tylko osobisty. Niestety za daleko. Za paliwo sobie kupię nową kartę :D. W każdym razie są okazje.
Z 1060tek 3GB z jednym wentylatorem zostają te Pality za 400 kilka ich tam widziałem. Też alternatywa skoro i tak 1 wentylator.
Ten 1050 ti za 290 z 1 wentylatorem mogę podjechać, ale coś nie odpisuje znowu.
Ten 1050 ti za 300 z 2 wentylatorami nie odpisuje.
Ostatnio mi koleś jeden po 2 tygodniach odpisał. Jakby tak podawali wszyscy od razu jaki producent pamięci, że nie po koparce (chociaż pewnie nie można wierzyć), że wentylatory chodzą cicho - nierozklekotane, to takie ogłoszenie nie wymagają pytań, ale ludzie wolą napisać - sprzedam moją ukochaną kartę w super stanie, wydajna super moc, potężna itp. No kochają te karty :D, szczególnie jak 1060 chyba obsłuży chyba każdą grę.
Ogłoszenie z wynikami z GPU-z, Furmark, OCCT z temperaturami to jest wiarygodne, ale komu by się chciało, tylko nielicznym.
Takie rzeczy to na Allegro. Na OLX zazwyczaj podaję krótki opis i numer telefonu - zakładam, że kupujący będzie z okolicy, a resztę dopyta przez telefon.
Za 555 PLN masz nówkę RX 570:
W sumie to rx 570 to dobry deal, karta gorąca, ale ale jeszcze ujdzie i wydajność ma naprawdę solidną(rx570>gt1060 3 GB). Plus nówka gwarancyjna.
A Ty Dinozaur z epoki krzemu łupanego. ? Współczesny gracz MUSI mieć rozdzielczość 4K, detale Ultra, raytracking i jeszcze minimim 144 FPS na monitorze.
To chyba je jeszcze mam obie nerki, bo na niektórych portalach, to chyba już posprzedawali.
Ooo, ale w koszyku już za 650, coś X-kom pomieszał albo jakaś promocja zakończona. No, ale właśnie jaki sens ma potem kupowanie 1050 ti używanej bez gwarancji za 400 zł albo za 500. Także część ludzi jest po porstu śmieszna z cenami.
Ja jestem graczem na HD Ready na razie 1650*1080 o ile taka w ogóle w grach występuje.
Promocja obowiązuje tylko w aplikacji mobilnej.
W niektórych, w Skyrimie ze Steama nie widziałem (720,900, FHD), ale sporo ma “większy wybór”. W najgorszym wypadku dajesz 900 i powinno działać.
Aha to z app kod.
Trochę przekraczam “delikatnie” (prawie 3-krotnie) założony pierwotnie budżet 200 zł . Ona chyba ze 150W ma. W grach i 250W pociągnie?
W sumie to może sensowniejsza opcja niż 300 zł za kartę używaną.
Nie wspominałeś, że one awaryjne, przez to grzanie?
Nie, pociagnie 150. Zawsze mozesz też “podkręcić w dół”. Są wersje juz fabrycznie “przycięte” np. taka. https://www.techpowerup.com/gpu-specs/onda-rx-570-model.b5710
W sumie przekraczasz, sam tylko widzisz jakie masz “przeboje” z zakupem. Jest to na 100% lepszy wybór niż zakup “w limicie” nowej 1030 na gwarancji lub używanej 1050Tiz a 400 zł.
No tak pociągnie 150W
RX 460/560 TDP 75W
GTX 1050 ti TDP 75W
GTX 1060 3gb TDP: 120W
RX 470 TDP: 120W
RX 570 TDP: 150W (2* 1050ti)
No moc nie bierze się z niczego 2x lepsza wydajność od 560, chyba ze 30% więcej od 1050 ti i 1060 3gb (tu nie wiem https://gpu.userbenchmark.com/Compare/Nvidia-GTX-1060-3GB-vs-AMD-RX-570/3646vs3924 no ale mówią, że dorównuje nawet czasem wersji 6gb).
Nie wiem na ile nie jest to paradoksalne kupowanie z mojej perspektywy bardzo mocnej karty, na której wszystko pójdzie i potem zaniżanie jej osiągów. Chociaż jest tam jakaś funkcja chill do części gier pozwoli oszczędzić trochę energii. W spoczynku chyba też więcej ciągnie.
Testerzy youtuberzy mówią, że sporo ciągnie w grach. No ja nie wiem czy to jest mowa o 5 zł na miesiąc czy 50 zł na miesiąc.
No i taka karta będzie się nudzić chyba na skyrim i wiedźminach.
Za to nowa, w dobrej promocji także @anon67650823 zapodałeś zagwozdkę Za procesor nieco mniej dałem.
Czy w tych nowych kartach można spotkać pamięci microna, bo Elpidy już chyba nie robią, ale Microny podobno też felerne.
Moja ma 120W z możliwością ręcznego podbicia do 150W
Sprawdzałem na tej stronie passmark, którą Marcin podał. No, ale to pewnie też zależy od producenta itp. Taki Asus z jednym wentylatorem bez dodatkowego zasilania to raczej tyle nie pociągnie.
Pytanie czy twój na przykład po prostu różni się tym, że pobierze więcej mocy i ma lepszą wydajność, czy ogólnie bierze więcej prądu.