No, ale mi chodzi o filmik kamerą na ekran CRT, a dałeś mi zwykłe gameplaye. Oczywiście nie da to pełnego poglądu na jakość obrazu, ale chociaż mniej więcej - na przykład dzięki filmom przytoczonym przez Ciebie parę postów temu widzę, że u niego czcionki w CRT są tak samo nieostre jak u mnie podczas grania w Doom Eternal, więc raczej nic więcej z tego telewizora nie wyciągnę - muszę jednak kiedyś sprawdzić granie w niższych rozdzielczościach, o ile nie utnie mi ekranu.
Jeszcze co do tego, że nigdy nie widzieliście ustawień ostrości na telewizorach CRT:
Co widzimy w 6:20? Ustawienia Sharpness.
Jednak ustawienia ostrości w TV kineskopowych to rzadkość a nie standard.
Wynika z tego, że masz z DVD sygnał RGB (w ustawieniach RGB zawsze obraz przesuwa się lekko, względem CVBS), można to skorygować w bebechach TV - jednak skoro nie widzisz poprawy obrazu względem CVBS a nawet pogorszenie (balsam bieli wyraźnie ci się zmienia na zimny) to zostaw sobie po prostu CVBS.
Skoro nie widzisz poprawy w obrazie PC po przełączeniu DVD na RGB to możliwe, że z tego względu, iż mimo tego, że obraz z samego DVD jest podawany po RGB to "przelotka " wejścia Euro w DVD nie podaje już sygnału z PC po RGB, albo sama przejściówka nie podaje RGB.
Jednak już po samej grafice menu DVD powinien obraz poprawiać się po przełączeniu na RGB.
Skoro tego nie zauważasz, to nie ma sensu RGB w ogóle u ciebie.
Ja mając konsolę PS1 i 2 i kineskopowy TV widziałem bardzo dużą różnicę przełączając sygnał na RGB (faktycznie obraz przesuwa się wówczas lekko, jednak w konsoli nie było to problemem, bo konsole mają do tego ustawienia) poza tym, w TV są regulatory, które mogą to korygować jak również balans bieli dowolnie tak, aby nie był obraz „zimny” to znaczy z poświatą niebieską itd.
Ale ustawiania TV wewnętrznymi regulatorami pod idealny obraz „pod siebie” - to raczej już dla pasjonatów i takich, którzy chcą mieć wszystko na tip top i wiedzą jakimi perkami to zrobić.
Dla zwykłego użytkownika, skoro obraz cię w zupełności zadowala nie ma to sensu.
Tym bardziej jeśli nie widzisz żadnej zmiany, kiedy masz zwykły CVBS a RGB.
Poza tym, dobrze ekranowane i wykonane przewody EURO oraz TV o dobrych parametrach będzie wyświetlał obraz RGB o mniejszej różnicy od tego, kiedy posługuje się kablami słabo ekranowanymi i TV z kiepskimi parametrami.
Jednak ogólnie sygnał RGB zawsze ma przewagę na CVBS.
Skoro u ciebie nie ma różnicy - to być może z tego powodu o którym napisałem wyżej, czy też pozostałych.
Poza tym pewne różnice w samym obrazie można docenić dopiero, kiedy ogląda się je na obrazach testowych, w normalnych obrazach są mniej uchwytne.
Najbardziej widoczne różnice są w wyświetlanych czcionkach i zakłóceniach na nich, czy też różne formy prążkowania, odbić itd.
Bo konsola daje sygnał PAL lub NTSC, dokładnie taki, jaki jest potrzebny w TV. Natomiast PC nie, i obraz jest konwertowany, skalowany i dopasowywany do standardu TV, więc to co tam dociera już jest tak spaprane, że słabo wygląda.
To jest ciekawe, bo na LCD widzę lekką poprawę po przełączeniu na RGB, ale w CRT przez ten niebieski filtr CHYBA nie widzę - z naciskiem na chyba, ale nawet jeśli to różnica byłaby malutka.
"„przelotka " wejścia Euro w DVD nie podaje już sygnału z PC po RGB, albo sama przejściówka nie podaje RGB.”
Tak jak pisałem przejściówka z PC nie ma z tym nic wspólnego, bo samo menu DVD też jest zabarwione na niebiesko. Natomiast też tak jak pisałem ruszanie kablem w trybie RGB powoduje zmiany kolorów na ekranie, a pisałeś, że to jest dowód na pełne RGB. Najwyraźniej mój telewizor tego nie obsługuje.
"Jednak ogólnie sygnał RGB zawsze ma przewagę na CVBS’
Ok, ale YPbPr i CVBS to chyba nie jest to samo - jeśli dobrze rozumiem, CVBS to sygnał Composite, a YPbPr to Component i Component jest lepszy od niego, dlatego różnica między nim a RGB może być dużo mniejsza.
„(faktycznie obraz przesuwa się wówczas lekko, jednak w konsoli nie było to problemem, bo konsole mają do tego ustawienia) poza tym, w TV są regulatory, które mogą to korygować jak również balans bieli dowolnie tak, aby nie był obraz „zimny” to znaczy z poświatą niebieską itd.”
A to też jest ciekawe - masz na myśli, że pilotem można przesuwać obraz? Tutaj pytam bardziej w kontekście dosowego komputera, w którym tak jak pisałem miałem uciętą pierwszą literę z lewej strony i przesuwanie przejściówką nie pomagało.
Jednak zawsze jest korzyść RGB nad CVBS, więc nie ma różnicy z jakiego żródła jest podawany.
Przejściówka podaje na wyjściu sygnał CVBS lub RGB, więc są to te same sygnały jakie wysyła PS1/2, więc i wówczas sygnał z PC powinien korzystniej wyglądać na RGB od tego CVBS.
Ale to zależy oczywiście od tego, czy przejściówka w ogóle daje na wyjściu RGB, czy tylko CVBS.
Podobnie jak podłączając PC pod TV LCD, ogląda się go poprzez HDMI w normalnym trybie AV telewizora a trybie PC.
Różnica jest kolosalna.
Chociaż tutaj oczywiście w grę wchodzą inne czynniki, jak ominięcie toru Video i uruchomienie TV w trybie monitora ( w uproszczeniu).
@kamiledi16
Masz na 100% sygnał RGB po przełączeniu DVD na RGB, bo obraz ci się przesuwa i zmienia ci się balans bieli.
Tak więc tutaj na pewno z samego DVD masz sygnał „pełen” RGB, bo jeśliby było by coś nie tak, to miałbyś go zupełnie bez „bieli” na ekranie.
Piszesz, że zmieniają ci się kolory jak ruszasz kablem, więc tak właśnie jest kiedy TV jest w trybie RGB, więc nie wiem dlaczego twierdzisz, że go twój TV nie obsługuje.
Kablem EURO tylko w nielicznych przypadkach można przesyłać sygnał Component…
Zależy to od konstrukcji urządzeń.
W zasadzie jest wówczas przekazywany jedynie zwykły CVBS a dopiero podłączenie chinchami umożliwia Component.
Tak więc ty zapewne masz zwykle CVBS nawet w ustawieniu Component.
Co do przesuwania obrazu, to w kineskopowcach nie widziałem takich ustawień z pozycji pilota, ale mogę się mylić i w trybie monitora/RGB może mają niektóre taką funkcję podobną do TV LCD, skoro niektóre mają, jak widać na przykład twój - regulację ostrości.
Ja sam nie spotkałem.
Można przesuwać natomiast obraz w bebechach TV.
To jest całkiem fajna oferta:
Ale tutaj obraz wydaje mi się… Zbyt czysty, jak klon LCD. A po co mi coś co wygląda identycznie jak nowe monitory? Choć po filmie na Youtube trudno to ocenić. Wszystko zależy od tego jak będzie ten dosowy komputer wyglądał na tym telewizorze, jeśli kiepsko to może się na to zdecyduję. Pozostaje jednak kwestia podłączenia magnetowidu, bo dwóch wielkich CRT na pewno nie będę trzymał. Najbardziej boję się właśnie tego przesunięcia ekranu w telewizorze na Dosie.
Ale co do podłączenia magnetowidu do monitora znalazłem takie coś:
" If you have an old CRT computer monitor you can make that into a TV, but you can’t do it the other way around because the CRT TV’s just aren’t good enough. "
Więc w teorii chyba powinno się dać - ale tu z kolei zaczęłoby się kombinowanie w drugą stronę.
„nie wiem dlaczego twierdzisz, że go twój TV nie obsługuje.”
Przez to niebieskie zabarwienie - na LCD go nie ma.
„Można przesuwać natomiast obraz w bebechach TV.”
A da się to zrobić bez specjalnych narzędzi? Nie widziałem więcej pokręteł oprócz tych dwóch do ostrości i jasności.
Monitory CRT wyświetlają obraz podobnie do TV CRT w trybie RGB, jednak są dedykowane PC i mają o wiele lepsze możliwości pod względem wyświetlanych rozdzielczości i odświeżania.
Tak więc są o wiele lepszą alternatywą do używania z PC od TV.
Odświeżanie 75 Hz i tak dalej, której nie uzyskasz na TV CRT i wiele innych zalet.
Jednak sam obraz tworzony jest w taki sam sposób jak na TV CRT a więc zupełnie inny niż w TV /monitor LCD.
Nie potrzebna jest żadna przejściówka, jaka jest wymagana do TV CRT.
Więc obraz jest na pewno dużo lepszy na takim monitorze od tego jaki uzyskasz na TV CRT.
Jednak zapomnij od podłączenia do niego DVD i urządzeń Video.
Więc z telewizora da się zrobić monitor, ale z monitora nie da się zrobić odtwarzacza VHS - szkoda. W takim razie musi zostać tak jak jest. Chociaż wyżej dałem cytat, według którego z monitora CRT powinno się dać telewizor, więc w domyśle odtwarzacz VHS też - są przejściówki, więc dlaczego nie?
" If you have an old CRT computer monitor you can make that into a TV, but you can’t do it the other way around because the CRT TV’s just aren’t good enough. "
Natomiast wyżej pisałeś o możliwości przesuwania obrazu wewnątrz telewizora - jak? Da się to zrobić bez specjalnych narzędzi? Nie widziałem więcej pokręteł oprócz tych dwóch do ostrości i jasności.
Tak jak wspominałem gdzieś wyżej przejściówka ma swoje własne ustawienia i pozwala przesuwać obraz - ale przesuwa się tylko czerń z boku, więc ucięty fragment ekranu na dosowym komputerze się nie pojawiał. Czy takie ustawienia wewnątrz telewizora by pomogły? Tylko w taki sposób, żebym nie musiał potem cofać ustawień przy oglądaniu magnetowidu.
Poczekaj, jak będziesz miał wszystko już podłączone do TV jak chcesz, aby było na stałe.
Można przesunąć obraz w poziomie za pomocą rezystorów nastawnych zamontowanych na płycie TV.
Jednak możliwe, że wówczas zbyt mocno przesunie ci się obraz z DVD.
Wszystko wymaga „organoleptycznego” sprawdzenia…jednak ja nie polecam ci samemu „grzebać” w odbiorniku TV - po pierwsze ze względu na występujące w nim napięcia (włącznie z wysokimi), zagrażające porażeniem.
Więc daleki jestem o dawanie ci wskazówek konkretnie co i jak.
To jest zwykłe forum, a grzebanie w bebechach TV jest przeznaczone dla ludzi, którzy co najmniej są obeznani z techniką TV - zwłaszcza analogową.
PS A to, że można z monitora CRT zrobić TV nie znaczy, że w prosty sposób…wymaga to interwencji w bebechach TV i zupełnie mija się z celem.
Czyli z telewizora można łatwo zrobić monitor - podłączając tylko przejściówkę, ale z monitora zrobić tv - to już wymaga grzebania we wnętrzu, ciekawe.
Oczywiście, z grzebaniem poczekam aż komputer wróci z naprawy. Może się okazać, że ucięty jest tylko Dos, a gry będą w pełnym ekranie, zresztą to ucięcie jest bardzo małe - tylko jedna litera z lewej strony. Nie wiem jak z prawej, bo tak jak pisałem przez awarię mogłem jedynie obejrzeć początkowy ekran Dosa i komunikat o błędzie, natomiast góra i dół były ok. Ewentualnie może pomoże zmiana rozdzielczości w Windows 3.11 - zobaczymy.
Jeśli chodzi o ryzyko porażenia to spokojnie, jestem ostrożny - kręciłem pokrętłami we wnętrzu przy włączonym telewizorze i nic mi się nie stało. Domyślam się, że tutaj trzeba coś przekręcić śrubokrętem, ale faktycznie poczekajmy na razie aż podłączę komputer.
Pytanie tylko czy to w ogóle coś da - bo tak jak piszę przejściówką też można przesuwać ekran, ale to „ucięcie” też się przesuwa, nie powoduje to pojawienia się brakującej części.
Widzę, że w sieci są jakieś „przejściówki” konwersji sygnału wideo AV itp. na VGA…ale, czy to w ogóle działa i jak to nie mam pojęcia.
Czyli wówczas tak przejściówka na DVD i rozdzielacz VGA na PC i DVD.
Więc, jak widać obecnie za pomocą „przejściówek” można i podłączyć DVD oraz PC do jednego monitora.
Kiedyś nie było takich „przejściówek”.
Czyli zakup takiego monitora CRT może mieć sens.
Teoretycznie tak, choć myślę, że do gier z ery 1980-1993 taki telewizor w zupełności mi wystarczy. Tutaj niska jakość może mieć nawet swoje plusy. Przykładowo znalazłem takie porównanie:
Przy wysokiej jakości obrazu CRT podejrzewam że bliżej mu będzie do tego drugiego obrazka niż do pierwszego. Ale wszystko wyjdzie „w praniu”.
Monitor CRT ze względu na swoją budowę - nie da nigdy takiego (kiepskiego) obrazu jak LCD na niskich rozdzielczościach…
Obraz będzie lepszy przy niższych rozdzielczościach zawsze od LCD.
Skoro masz już TV to oczywiście przy nim zostań.
Niektóre TV radzą sobie z odświeżaniem 60 Hz, więc nie powinno być źle względem migotania obrazu (wszystko zależy od przejściówki jaki daje sygnał).
Moje konsolki fajnie pracowały na RGB/NTSC 60 Hz na zwykłym TV CRT.
Oczywiście, że się da.
W zasadzie, to od pewnego czasu już nie, przynajmniej TV mają sporo funkcji, które potrafią wyciągnąć z obrazu o niskiej rozdzielczości trochę więcej. Miedzy innymi skalowanie inteligentne, dodawanie klatek itp. ale przez pierwszych 10 lat, faktycznie tak było. Dlatego zalecało się plazmy do TV zamiast LCD. Z czasem technologia poszła na tyle, że nowe LCD dają dzisiaj całkiem przyzwoity obraz.
Wpisz w wyszukiwarkę Can a CRT computer monitor be used as a tv a dowiesz sie czy trzeba grzebać we wnętrzu.
Głównie, we wnętrzu portfela, aby nabyć konwerter.
Tak mi się właśnie wydawało, że kolega Cyngiel coś kręci Niedawno podłączyłem nawet dla zabawy magnetowid do gogli VR Oculus 2 - bardzo okrężną drogą, ale działało - więc w obecnych czasach raczej niewiele jest rzeczy, których nie można do siebie nawzajem podłączyć. Ciekawe tylko czy nie byłoby strat jakości takich jak przy podłączeniu komputera do telewizora.
Ależ to drogo. Na kolana rzuca.
A przy okazji.
Z monitora zrobić odtwarzacz VHS?
Oczekuje propozycji.
Jak z monitora zrobić odtwarzacz lub magnetowid VHS .
P.S.
Ten screen to zart. Wiem nie o to autorowi chodzio.
Ja, mając kasety, nie spleśniale, oj plesnieją i sklejają sie po latach, przekonwertowałem je na dvd.
Na Amazonie sporo sprzetu do tego jest…
Warunek. Sprawny odtwarzacz lub magnetowid, sprawna kaseta i np. Video2Digital Converter 2.0.
A potem mozna dalej.