Nie ma czegoś takiego…
szkoda…czyli trzeba czekać na e-mail…
Dla tych co nie wygrali a potrzebują informacja że program jest w KS Expert 3/2007 za jedyne 9.90 zl http://www.komputerswiat.pl/ks/archiwum/ksxp0307.html
A my mieliśmy za 0zł
A ja upolowałem
Czyli w dalszym ciągu nie wiadomo o co chodzi
Kto to są zwykli ludzie ??
Co znaczy przydatny ??
Nie uważam się za “niezwykłego” użytkownika komputera. Dla mnie przydatny byłby profesjonalny program do obsługi ftp czy program do tworzenia panoram 360 stopni.
To o czym piszesz, to jest pojęcie względne. Gdyby przyjąć Twoje kryteria, to właściwie można by skończyć konkurs. “Przeciętny” użytkownik kompa używa IE, WMP, Kierek, Pasjansa, i Outlooka Express. Nie mówię, że to źle. Sam się na tym wychowałem.
Tak naprawdę to nie chodzi o kwotę.
Może jestem inny, ale widzę to tak.
Jesteśmy społecznością skupioną wokół Vortalu promującego legalne oprogramowanie (i legalne działania zarazem). Części z Nas, promocje te nie są potrzebne, bo:
albo mamy już legalny soft, albo mamy ich darmowe odpowiedniki.
Idea Vortalu jest beznadziejna. Promocja legalności i świadomego wyboru w dobie płaczu piratów z akademików czy młodych gniewnych z sieci p2p, bo film mu się ściąga w 2 dni a nie 30 sekund. A jak już nie ma napisów to w ogóle apokalipsa.
Uważam, że polowania te, bez względu na to - jakie programy, sprowadzają się do tego, żeby pokazać wielu osobom inna alternatywę.
Przerażające jest to, że istnieje społeczne przyzwolenie na kradzież. I proszę nie wyskakiwać o wysokich cenach (w Niemczech też są wysokie ceny, zarabiają dużo a piractwo też istnieje) czy innych ulubionych argumentach w takich dyskusjach. Problem leży w mentalności i braku edukacji. No ale czego oczekiwać od osób wychowanych w dobie “własności wspólnej”.
Chciałem coś jeszcze napisać, ale podpadnę pod niektóre paragrafy regulaminu, więc pozdrawiam wszystkich.
Ewentualnie, korzystamy z darmowego systemu operacyjnego i równie darmowego dla niego oprogramowania. Ale tematyka Linuksa jak na razie i mam nadzieję ze się to w przyszłości trochę zmieni koło tego się nie kręci. Zresztą akurat teraz mało ważne to.
Czytając co niektórych mam wrażenie ze upolowali ten program dla samego upolowania, ale na pewno im się nie przyda. Zainstaluje i będzie zawalał dysk. Natomiast wielu użytkowników, dla których program taki to zbawienie, nie otrzymało szansy. Niestety nikt nie ma na to wpływu. Ale chciałbym na tym przykładzie pokazać nasza krajową mentalność. Jak coś jest za darmo, nie ważne czy się przyda czy nie to brać ile wlezie. No cóż, a później jeszcze próbują na tym w jakikolwiek sposób zarobić.
Niestety taka jest prawda, i widać to na forum. Bo ktoś trafia na nie głownie z Vortalu, gdzie widzi tematykę i to o czym się tutaj pisze. A dużo użytkowników ze sporym stażem i nie kryją się z tym. Ze mają “witaminkę” . I to jest niestety przykre. Bo z wielkimi wyrzutami rozpisują się pod tematami z pytaniami o seriale itp. A sami nie są lepsi. I nawet się z tym nie kryją. Nie będę pokazywał “palcem” każdy wie do kogo to.
Pozdrawiam !
El Presidento
Cieszę się, ze mamy podobne podejście do tematu.
Nikt nikomu do łóżka zaglądać nie będzie. Jedyne co możemy robić to piętnować (może to nie do końca ładne słowo) i edukować. Z tego co czytam (a chwilę już tu jestem), to gro przypadków wynika z totalnej niewiedzy. A Ci świadomi - robią spad z forum.
Dokładnie. Ale z drugiej strony użytkownicy tacy, działają wbrew sobie. Skoro tolerują wszelkiego rodzaju piractwo, a więc kradzież to dlaczego przebywają na Wortalu / Forum poświęcanym legalnemu oprogramowaniu. To nasza mentalność na pozór nie ma nic do zarzucenia, ale jak lepiej się przyjrzeć (…) No nic trzeba z czymś takim “walczyć” ale nie w dosłownym znaczeniu tego słowa.
Jeszcze jak zrozumieć mogę nowych, którzy tak zaczynają swoją przygodę z Forum, ale użytkowników posiadających na koncie ponad 150 postów, a to świadczy o tym ze trochę się już tu jest, zrozumieć nie potrafię.
Czytam co którą wypowiedź i widze że nie doczytam do końca bo musze wcześniej coś powiedzieć.
Człowieku aż mi Ciebie jest żal…
W sumie nie chce mi się tego komentować, bo jak ktoś jest normalny i w miare na poziomie to chyba rozumie o co chodzi.
Poza tym czemu wszyscy mowią że na podstawie jednego konkursu można wywnioskować ile potrzeba więcej mocy itp itd…
Ale kto powiedział że nawet jak administracja będzia wiedziała ile potrzeba to będzie stać ją na taki wydatek ? :x
El Presidento
Sprawa na pozór jest skomplikowana.
Żyjemy w świecie szybkiej informacji (i niestety, byle jakiej)
Internet jest potężnym narzędziem. Jak każde narzędzie trzeba umieć je obsługiwać. Nie wymagajmy od analfabetów doby internetu, umiejętności jego zrozumienia.
Napiszę to ma moim przykładzie.
Mam problem - odpalam helpa, nie ma rozwiązania - kontaktuje się z kumplami (ten krok jest zbędny w przypadku ich “niemania”)
Brak pomocy - odpalam Google, Szukacza, Wikipedię etc.
Nie ma - szukam for i list dyskusyjnych.
Szukam wskazówek i poszlak.
Zakładam konto na najbardziej odpowiednim forum - czytając na starcie zasady.
Odpalam wyszukiwarkę na tymże forum.
Większość robi od :■■■■: strony.
Żąda. Nie wkłada żadnego wysiłku, Ma dostać. Reszta się nie liczy.
I tak tworzą się kaleki i problemy.
Następny przykład.
Ile kosztuje system operacyjny MS ??
Załóżmy - 400 zł (mówię o podstawowym. Wyższe wersje są im zbędne)
Pomnimy rodziców kupujących kompa - ich stać na to (maks 1 tydzień pracy)
Student - jednorazowo potrafi w knajpie przepuścić 150 zł na uciechy. Wiem, bo sam studiowałem i moi koledzy potrafili wydać więcej jednego wieczoru - ja zresztą też, a płakali, że film za 50 zł jest za drogi czy płyta za 20 dychy. Codziennie szły 2 paczki fajek po 4 zł podczas zajęć.
Gierkę to sobie chłopaczek czy dziewczynka kupią za 150 zł bo jest trendy i wypada mieć, mimo, ze jest sieczką.
Śmieszą mnie te tłumaczenia - za drogo. … prawda. Ja uzbierałem.
Co chciałem przez to powiedzieć ??
A no to, że Vortal i forum (mimo kłótni moderator - user, odwala kawał dobrej roboty. Bez względu na światopogląd czy spojrzenie na pewne szczegóły dążymy do tego samego.
Dość.
Dziś jest Pawła… więc :piwo: (jestem pełnoletni)
Złączono Posta : 29 Czerwiec 2007, 21:40:38
Więc po co zabierasz głos ??
Jeżeli masz jakieś anse to je wyartykułuj.
Może będę brutalny i stronniczy, ale (mówię to jako Monczkin user, nie moderator) administracja i redakcja vortalu (nie tyllko tego, a trochę ich poznałem) może praktycznie zrobić co chce, kiedy che, jak chce i komu che. Może wyciągać wnioski, brać pod uwagę uwagi userów lub nie. To czy ją stać na pewne czy nie, to ich sprawa.
Błędy pierwszej edycji zostały wyelimowane.
Druga edycja obciążyła serwery - co było sygnalizowane i wyjaśniane.
Trzecia, oprócz opóźnienia czasowego ;), nie powinna sprawić kłopotu
Czy ktoś spotkał w necie, na vortlach/portalach, podobną akcję na taką skalę, że ma prawo zabierać głos w sprawach technicznych ??
Niestety w dzisiejszych czasach w naszym kochanym kraju nie każdy zarabia 2 tyś na miesiąc. Ale jak to mówią dla chcącego nic trudnego.
Z resztą zgadzam się w 100 %
Musi być jakaś średnia
Nie zaczynaj tego tematu, bo jak coś odpowiem na temat koalicji, to od razu podam się do dymisji na forum. A nie chcę (choć pewnie wielu by odetchnęło).
no i Monczkin napisałeś prawdę… drastyczną ale prawdę
Piotra też
Moja mama jest pielęgniarką. Naprawdę tyle zarabia, co te strajkujące. Na oryginalny stystem musiałem zarobić sam. Nie tydzeiń, nie dwa, a charowałem przez pół walakacji. Za to jaka satysfkacja (a jak serce bolało jak wydałem hajs :P)
Proponuję skończyć dyskusję jeśli się komuś nie podoba - nikt go tu nie trzyma. Mi też łacza siadały, powiadomiłem o tym w tym temacie i polowałem dalej. Trafiłem na program, trafiłem na wolne miejsce na serwerze i udąło się. Nie róbmy z tego nieprzyejmności. ;]
PS. Ja mam swój oryginalny sposób na polowanie Wystarczy pomyśleć I użyć sposobu dużo szybszego (bez zawalonych łacz). Sposób jest janknajbardziej legalny - jendak nie zdradzę go do czasu zaniechania polowań
BTW. Stornę z programem tak naprawde otwrzyłęm jak na licnzku było
“pozostało 497 licencji”. Tylko ładowało się przydługo
Jeśli dyskusja ma toczyć się w tak niezdrowej atmosferze to proponuję zamknąc temat. ;]
McDracullo
Co Twojego sposobu. Chyba wiem, co masz na myśli. Zrobiłem podobnie :lol:
ja chyba też…
Akurat z kontekstu wypowiedzi Grzesiek1 wnioskuję, że nie chce mu się komentować wypowiedzi mających pretensje do całego świata Więc chyba trochę zbyt pochopnie na niego naskoczyłeś
piotrekplay & Monczkin - proponuję nie zdradzać sposobu i razem założyć jakiś komitet. xD Odezwijcie się na PW
Zdaje się, że zaraz będziemy musieli utworzyć komisję śledczą w tej sprawie