Kompatybilność sprzętu

Zdecydowanie najlepsza z tych wszystkich.

Czy jest jakas różnica między Gigabyte b450m ds3h a Gigabyte ab350 ds3h poza chipsetem?

Pewnie jest, ale najważniejsza to właśnie czip. Na Ryzeny 4xxx na 350 szanse średnie, na 450 realne. W innych przypadkach brać tańszą, obie są przyzwoite.

Gdy wezmę tego Asus a320m-a będzie duża różnica w wydajności niż Gigabyte b450m ds3h

A jaką płytę główną widzisz w wymaganiach ukochanych gier na steamie. :wink: ?
Ano żadną, gdyż płyta główna ma pomijalny wpływ na wydajność.
Różnica będzie taka, że przy rozbudowie wydasz wiećej na RAM, gdyż masz 2 miast 4 gniazd. Dodatkowo o OC zapomnij, a dla 1600Af to duży minus, nawet na tamtych B350 spokojnie ze 200 bys wyciągnął, co dałby pewien zastrzyk w grach.

Słuchaj wszystkie te 3 obudowy mają 4 gniazda. I mam do ciebie pytanie czy na wydajności stracę jeśli wybiorę Asus prime a320m-a zamiast b450 m czy b350 m

I czy na a320m -a będę miał gorsze możliwości oc

I co najlepiej byś proponował wziąć z tych 3 płyt

Dokładnie 0, płyta ma najprawdopodobniej zablokowane OC. Dodaj tanie elementy i masz wniosek. :slight_smile: Na obu DSH cudów nie oczekuj, 3600 nie dopadniesz, ale lekko podkręcisz, płyta ma ten radiatorek i troszke zniesie. Bierz tańszą.

Czyli jeśli jest najtańsza a320m-a to ją brac. A masz jakieś propozycje w cenie 300-350 zł?

I jeszcze jedno pytanko czy lepiej pamięć ram w dwóch modułach taktowanie 2400Mhz czy w jednym module 3000Mhz

Łączna pojemność 8gb w obu przypadkach

Jednak ab350 ds3h Gigabyte jest najtańszy czy proponujesz go brać zamiast Asus a320m-a lub b450m Gigabyte?

Ja raczej zdecydował bym się na ab350

Ab350 pro4 r2.0 i 8gb 3000mhz.

Zakup używanej tej płyty głównej jest ryzykiem?

Jak wszystkiego co jest używane.

Nie kupuj najtańszej płyty. Mobo to bardzo ważny element komputera, który wymienia się najrzadziej. Kup porządną płytę na B450. Może być używana.

Co powiesz na to https://m.olx.pl/oferta/plyta-glowna-asrock-ab350-pro4-CID99-IDDupa9.html

Ja cały czas myślę że Gigabyte ab350 ds3h jest dobrą plytą

Według mnie zapamiętaj sobie taką zasadę przy wyborze płyty głównej.
Płyta główna ma najmniejszy wpływ na wydajność komputera za to największy jeżeli chodzi o możliwości rozbudowy i OC.
I teraz. Wszystko zależy właśnie od tego co zamierzasz z komputerem robić w przyszłości. Jeżeli planujesz, że komputer ma być na lata, który będzie rozbudowywany z czasem, będziesz wymieniał w nim procesor, pamięć to warto płytę brać jak najlepszą. Jeżeli zamierzasz bawić się w OC to również nie możesz oszczędzać na płycie.
Jeżeli jednak planujesz zakup komputera na raz. To znaczy kupujesz komputer w którym nic nie będziesz zmieniał, nic nie kręcił, nic rozbudowywał (no może poza takimi drobnostkami jak dołożenie RAM czy dysku twardego). Jeżeli to ma być komputer który po prostu z czasem jako całość wymienisz na nową jednostkę. Ma na przykład służyć dwa, trzy lata bez żadnych zmian w konfiguracji a potem ma iść do śmietnika. Wtedy najlepszym wyborem będzie po prostu budżetowa płyta główna i w takim wypadku warto na niej oszczędzić a dołożyć na przykład pieniądze do bardziej wydajnego procesora lub większej ilości pamięci RAM czy lepszego dysku SSD.