chyba istniała jakaś grupa elitarna w. której było paru chłopa
i nawet jakieś zloty robili - znczy umawiali się na piwo z tego co wiem
Nie było mnie tam, to nie wiem do końca. Ciekawe czy to dalej działa
Co?
Jesteście skołowani chyba… Uważasz, że z tego forum, to nic nie będzie?
Na razie nie.
Tak. Patrząc na znaczący odpływ użytkowników, to tylko kwestia czasu, kiedy WP dojdzie do wniosku, że porządki są nieuniknione. W końcu cel WP jest prosty - wchłanianie opłacalnych portali, a później ich nie tyle likwidacja, co podtrzymywanie na kroplówce.
Bzdury piszesz. Ten post?
Dalej:
Co to za myślenie, że „WP przejęło”? Przecież to właśnie ta „stara redakcja” bardzo chciała sprzedać portal i… sprzedała (wtedy o2). Krogulec, Cebula czy Lisek zrobili to (to żaden przytyk!) dla pieniędzy.
A kto niby wprowadził asystenta pobierania z malware? WP? Nie, „stara redakcja” i też oczywiście chodziło o kasę.
Początki dobrychprogramów wyglądały inaczej, ale tak to już jest, że na początku ważny jest każdy czytelnik, a potem to już tylko masówka i odsłony. A potem sprzedaż. No cóż - kasa. Nie ma co się dziwić, to wszystko przecież było i jest robione dla pieniędzy.
To nie do końca tak wygląda, że „nikt tu nie zagląda”. Jakiś tam ruch jest, głównie anonimowy (bez zalogowania). Jeśli chodzi o forum, to skonsolidowane wyświetlenia stron na forum, za ostatnich 5 dni wyglądają następująco:
13.07.2025 - Zalogowani użytkownicy: 677, Anonimowi użytkownicy: 39793.
14.07.2025 - Zalogowani użytkownicy: 725, Anonimowi użytkownicy: 40355.
15.07.2025 - Zalogowani użytkownicy: 730, Anonimowi użytkownicy: 27335.
16.07.2025 - Zalogowani użytkownicy: 906, Anonimowi użytkownicy: 20870.
17.07.2025 - Zalogowani użytkownicy: 1151, Anonimowi użytkownicy: 21661.
Szału nie ma, ale ktoś jednak tu zagląda. Roboty przeczesujące sieć (crawlers) odrzuciłem z tych statystyk, bo ten ruch nas teraz nie interesuje.
A jakbyś jeszcze podzielił „Zalogowaniu użytkownicy” przez „różni” to ?
Nie mogę tego zrobić, bo nie ma takiej opcji w tych statystykach, ale byłoby mało. Bo zalogowanych w ogóle jest niewielu, a jak już ktoś się loguje, to zazwyczaj przegląda wiele tematów i podejmuje wiele aktywności.
Na forum mamy obecnie 175312 użytkowników, przy czym nieaktywni są przez system stale usuwani
Ale nadal naprawdę aktywnych jest garstka.
Z tej całej liczby zaledwie ok. 260 unikalnych zalogowanych użytkowników w ostatnim miesiącu coś robiło na forum (pisało, odpowiadało bądź tylko czytało). Niewiele. Jak pisałem, znacznie więcej ruchu jest od niezalogowanych.
No cóż „1Login” zrobił swoje. Sam musiałem kilka dni temu po wykopaniu chrome, reanimować logowanie tu. A ilu poległo na tym to historia.
To nie 1Login obniżył liczbę użytkowników
Właśnie to miałem na myśli. Istnieje baśniowe przekonanie na temat powodów większości zmian: WP, 1Login, Asystent, AI, zmiana silnika itd. Liczby tego nie potwierdzają, wszystkie spadki następowały miesiące wcześniej. Ale niektórzy zawsze będą wiedzieć lepiej, co się stało ^^
Grupa działa nadal i się dobrze trzyma
To jak wytłumaczysz, że tuż przed wprowadzeniem 1 Login ilość zalogowanych, aktywność była wielokrotnie większa niż po ?
Sam z siebie wiem, nie dotykałem 1Login do momentu zmiany przeglądarki bo z automatu byłem zalogowany, zmiana wymusiła abym zrobił 1Login by mieć logowanie… I to kilka dni temu a jak dawno jest już 1Login.

Ale niektórzy zawsze będą wiedzieć lepiej, co się stało ^^
„O Panie uświadom ciemnogród co takiego stało się …”
Dalej da się założyć 'fake konto" do czyjejś skrzynki ?
Kocham malutkie literki.
Eh, ten 1Login. Nawet film chyba na YT zroiłem o tym…
Grupa na Facebooku? Można zadawać pyania, jak na forum? Może spróbuję dołączyć…

Longformy się dziś po prostu nie klikają. Czyta się indywidualnych twórców, wybijających się (wyłącznie po angielsku) na Hacker News.
I tak, i nie. Zresztą jest w naszym kraju platforma blogowa, która ma się całkiem dobrze i wiele wpisów ma na niej po kilka tysięcy wyświetleń UU. Choć wiadomo, że blog DP w czasach swojej świetności cieszył się większą popularnością.

Swoją drogą @wielkipiec …
Skoro WP kasuje na DP blogi i - jak rozumiem - będzie kasować podstronę z nimi, to z automatu stają się one na powrót naszą własnością, a nie portalu? To znaczy, że możemy te teksty równie dobrze sprzedać lub oddać portalom zewnętrznym tworzącym np. bazy danych sprzętu, oprogramowania lub wszelakich ciekawych treści ze świata, ludzi, blogów? Dobrze rozumiem?
A to są bardzo ważne pytania, na które powinna odpowiedzieć decyzyjna osoba. Wszakże wiele tysięcy artykułów przestanie być dostępna w internecie… no chyba, że ktoś jest fanem awaryjnego Internet Archive.
Tak naprawdę blog DP przestał się nadawać do profesjonalnego tworzenia poczytnych treści w kwietniu 2021 roku. Kiedy to po zmianie strony głównej portalu blogerzy stracili możliwość wglądu w liczbę wyświetleń swoich wpisów, a także mocno utrudniono im interakcje z czytelnikami po zaprzestaniu informowania o nowych komentarzach. A pomyśleć tylko, że jeszcze chwilę przed tymi zmianami kilka moich wpisów zyskało mniej więcej po 100 tysięcy kliknięć, co było dużą zasługą trafienia na główną WP. Natomiast na początku 2023 roku z DP odeszli ostatni regularnie piszący nierecenzyjni blogerzy. Nie spodobała im się bowiem nowa forma logowania i ogólnie coraz gorsza kondycja tutejszego bloga. Zresztą już wtedy byłem pewny, że nie stworzę tutaj żadnego nowego wpisu, bo jakość komentarzy również drastycznie się obniżyła. Tak więc wcale mnie to nie dziwi, że blog DP wyzionął ducha. O tyle to smutne, bo przez wiele lat była to świetna platforma blogowa, którą w zdecydowanej większości tworzyły niebanalne persony. Poza tym będzie mi szkoda dezaktywacji ok. 300 linków do moich wpisów na Wykopie, Wikipedii, Reddit czy Google Wiadomości.
Prawda jest taka, że osoby, które są w stanie pisać sensownie, i mają wiedzę w temacie, bez trudu potrafią monetyzować swój czas. Dążenie do wysokiej jakości zajmuje trochę minut w życiu, a jeść trzeba.

Swoją drogą @wielkipiec …
Skoro WP kasuje na DP blogi i - jak rozumiem - będzie kasować podstronę z nimi, to z automatu stają się one na powrót naszą własnością, a nie portalu? To znaczy, że możemy te teksty równie dobrze sprzedać lub oddać portalom zewnętrznym tworzącym np. bazy danych sprzętu, oprogramowania lub wszelakich ciekawych treści ze świata, ludzi, blogów? Dobrze rozumiem?
Moim zdaniem ak, bo to ty stworzyłeś. Prawo autorskie należy do ciebie…
Skopiuj bloga i zrób co chcesz.
Miałem się żegnać, napisać jakiegoś bloga, ale … całkowicie przeszła mi na to ochota.
Emigruję na YouTube. Być może tam w niedalekiej przyszłości zrobię jakiś wideo-vloga o historii blogów DP, lub zrobimy kooperatywę z @AnTar i wyjdzie z tego fajny filmik
Twój kanał na YT ma potencjał, to przy regularniejszym publikowaniu z wyświetleniami powinno być coraz lepiej. Życzę Ci zatem powodzenia, zresztą tak samo, jak innym youtubowym twórcom, którzy kiedyś pisali na DP. A taki konkretniejszy vlog o historii bloga DP jest świetnym pomysłem. Wszakże przez dobre kilka lat była to jedna z najpoważniejszych platform blogowych w Polsce.

zresztą tak samo, jak innym youtubowym twórcom, którzy kiedyś pisali na DP.
Niektórzy zapewne znają, ale na pewno nie wszyscy, to rzucę linkiem:
https://www.youtube.com/@c01e514v
Oczywiście … i proszę popatrzeć jak kolega się wybił