Kupiłem w X komie nowy dysk, z partycją Recovery innego laptopa,
Jak to usunąć z dysku, nie niszcząc zawartości partycji obok ?
Hej,
A no to faktycznie był to nowy dysk. Sprawdź w S.M.A.R.T’cie, ile godzin na przepracowanych. Co do meritum - wejdź w zarządzanie dyskami i tam po prostu usuń partycję, a wolne miejsce dodaj do partycji, która znajduje się w pobliżu wolnego już miejsca. Pamiętaj jednak o skopiowaniu najważniejszych danych.
Pozdrawiam,
Dimatheus
Zwrócić !! Nikt nie oddaje dobrego dysku.
Mam za daleko, dysk nie był po za tym używany. Genialny pomysł też na to wpadłem. Niestety istnieje jedynie opcja pomoc. Brak wszystkich innych.
Musisz użyć DISKPART
vide: https://soisk.info/index.php/Zarządzanie_dyskami_DISKPART
ps. co do X-Komu - ja na Twoim miejscu domagałbym się obniżenia ceny tego dysku.
Ja bym już w tym momencie go reklamował lub żądał zwrotu części pieniędzy. Skoro na dysku były już jakieś dane to znaczy, że był już używany i nie masz pewności dlaczego ktoś go zwrócił - problem z dyskiem właśnie czy coś innego. Obstawiam, że ktoś zwrócił jakiś wadliwy sprzęt, a X-kom go rozebrał i powrzucał części z powrotem do obiegu.
Ten sklep coraz częściej robi sobie antyreklamę. Produkty ze zwrotów sprzedaje jako nowe, czasem wadliwy sprzęt ponownie wciska na sprzedaż i liczy na cud, że u kogoś wada nie wyjdzie. Składanie zestawów im tez nie wychodzi, tj. jak zlecasz im składanie z wybranych części. Tutaj masz świeży przykład:
A podobnych spraw jest masa. Szkoda tylko, że ludzie szybko odpuszczają zamiast walczyć o swoje.
Ja stawiam, że to jest dysk wymontowany z nowego laptopa, do którego X-Kom wstawił dysk SSD - co oni robią masowo.
Też w sumie by pasowało co nie oznacza, że mogą być sprzedawane jako nowe.
Musisz użyć DISKPART
vide: https://soisk.info/index.php/Zarządzanie_dyskami_DISKPART
Zastosowałem znalezioną instrukcje korzystania z diskpart, ale teraz mam 14,73 GB nie przydzielone. W zarządzaniu dyskami brak opcji połączenia z dyskiem. Wie ktoś co dalej
Może jest opcja “rozszerz wolumin”?
A możesz pokazać na screenie, jak wygląda układ partycji w zarządzaniu dyskami? Może ktoś zrobił partycję logiczną i na niej partycje rozszerzone? Choć z dobie GPT to raczej mało prawdopodobne.
Często sprzedają promocyjnie dyski z nowych laptopów po wymianie na SSD.
Gwarancja zapewne obowiązuje ta sama co na zwykłe nowe dyski.
Użyj, potem zajrzyj do “zarządzania dyskami” - zainicjuj go, utwórz partycję.
To jest ciągle nowy dysk, gwarancja działa tak samo a cena zapewne jest promocyjna.
Na tą chwile mam dwie partycje, nie o to mi chodzi. Niestety inne opcje nie działają. zainstalowałem takie śmieci AOMEI Partition Assistant Standard Edition 6.0. Ale też by uruchomić połączenie trzeba zapłacić
Hirens / sergei strelec ISO najnowszy z USB?
Co to za tragiczne śmieci HDD Low Level Format Tool proponujesz, nic z tego nie wiadomo, sformatować to ja tez potrafię
Pokaż nam screena okna zarządzania dyskami.
Tu nie chodzi o formatowanie a o usunięcie partycji nietykalnych dla systemowych narzędzi.
Użyj mózgu zamiast rzucać epitetami, program jest bardzo łatwy w obsłudze, moja 10-cio letnia córka sobie z nim poradziła.