Laptop do grafiki 2D (głównie Photoshop) do max 3200 zł

Witam. Szukam laptopa 15" który będzie używany do grafiki 2D.
Chciałbym bez systemu i dobrej marki, czyli np. Dell, Lenovo, żadne Acery czy HP.
Budżet ok 3000zł, max 3200zł
Nie wiem zbytnio czy przy Photoshopie ważniejsza by była karta graficzna czy CPU, czy RAM.
Póki co znalazłem coś takiego:

2600zł - i5 8gen, 12GB, 256GB, GTX 1050
https://www.x-kom.pl/p/491894-notebook-laptop-156-lenovo-ideapad-330-15-i5-8300h-12gb-256-gtx1050.html
2950zł - i5 9gen, 16GB, 256GB, GTX 1050
https://www.x-kom.pl/p/507882-notebook-laptop-15-6-lenovo-ideapad-l340-15-i5-9300h-16gb-256-gtx1050.html
3100zł - i7 9gen, 8GB, 256GB, GTX 1050
https://www.komputronik.pl/product/646146/lenovo-ideapad-l340-15irh-gaming-81lk00axpb-.html
3200zł - i5 9gen, 16GB, 256GB, GTX 1650
https://www.x-kom.pl/p/507806-notebook-laptop-15-6-lenovo-ideapad-l340-15-i5-9300h-16gb-256-gtx1650.html

Da się w tym budżecie coś ciekawszego?

Do grafiki 2D wystarczy coś pokroju:

• i5-8 generacji z oznaczeniem “H”
  • lepiej kupić 16 GB RAM
  • dysk SSD obowiązkowo, a dodatkowy HDD też się może przydać
  • grafika GTX 1050 wystarczy, poza tym to max co dostanie się w tej cenie

Zwróciłbym jeszcze uwagę na dwie rzeczy:

Fakt, że to górna granica, ale moim zdaniem warta kasy w obu przypadkach to jeszcze dobra matryca IPS z szerokimi kątami widzenia i spoko pokryciem kolorów

Pytanie tylko czy grafika i 15 cali są dobrym połączeniem :wink:

256GB na dysku spokojnie wystarczy. Myślisz że jest aż taka różnica pomiedzy jedną kością a dwiema?
Uwazasz że nie warto brać 9tą generację?

@anon7248146
Do lapka będzie połączony również zewnętrzny monitor :slight_smile:

Z ram? Niewielka, przynajmniej dla Ciebie przy braku gier itp., bardziej ilość. Co do procków, 8 i 9 generacja są mocno zbliżone, to z 7 na 8 był przeskok.

A czy jest w ogole sens dopłacać 250zł żeby mieć 16GB RAMu a nie 8GB? Zdaje się że samemu taka wymiana wychodzi dużo taniej?

A co sądzicie o tym?

Z 70 zł taniej wyjdzie. Jedyne co bym doradził to gdybyś jednak jakieś gdy coś kiedyś… 1050 TI, 1050 taka trochę już powoli proteza karty… :wink:

Co do samego lapka: mam z tej serii tylko na 2200U :wink: Problemów nie uświadczyłem, poza kablem od myszki z lewej strony.

Myślisz ze przy Photoshopie karta graficzna ma aż tak duże znaczenie? Wydaje mi się że bardziej liczy się CPU i ilość RAMu. Tutaj karta graficzna jest raczej potrzebna żeby ogarnąć dodatkowo zewnętrzny monitor

Nie mówiłem o Photoshopie, monitory ona i 4 utrzyma :slight_smile: O dopisku Ti wspomniałem na wypadek gdybys kiedyś chciał pograć, jak jesteś na 200% pewien, ze nie…olać;-)

Kupując laptopa nalezy przede wszystkim pamiętać, że ma on dużo mniejsze możliwości rozbudowy niż deskopt. Dlatego lepiej dołożyć więcej pieniędzy i kupić lepszą grafikę, która starczy na 3-4 lata. Bo pewne jest to, że w takim laptopie nie będziemy mogli jej wymienić i rozbudować. Dlatego ten komponent trzeba wybrać bardzo rozsądnie. Rozsądniej niż pamięć RAM, którą będziemy mogli rozbudować w dowolnym momencie.

Kłóci mi się tutaj nazwa tematu “Laptop do grafiki 3D (głównie Photoshop)” Niby do grafiki 3D a głównie do PS’a. Czy tylko ja czuję dziwny dysonans?

Może nie tyle dołożyć, 1650 faktycznie budżet by przeskoczyło, ale różnica pomiędzy 1050 i 1050ti już jest bardzo mała. Jasne do gier żadnej niżej 1650 bym nie polecił, tu o grach nie mówimy, ale gdyby doszedł bardziej wymagający program to te 10-30 % więcej (zależy od benchmarka gier) stanowi pewny margines…

Photoshop, Lightroom i Premiere nie wpiera ani 1050 ani 1650. Będziesz musiał wyłączyc wspomaganie GPU bo będzie się zawieszał

Poczytaj:

Dla tych programów musisz mieć kartę z wykazu albo pracować bez wspomagania GPU . Sprawdź karty na ADOBE

Z zaproponowanych Lenovo L340 - nowsza odsłona od modelu który podałeś. Z wyjątkiem zmiany na większy dysk, gdyż ten model nie posiada miejsce na dodatkowy.
Lenovo IdeaPad L340-15 i5-9300H/16GB/512 GTX1050
Dodatkowo posiada matrycę IPS oraz podświetlaną klawiaturą.

Czyli co by było lepsze karty z serii MX np MX150? Można też chyba liczyć że niedługą zaczną wspierać te modele?

Brak karty, 1050 jak co do czego coś umie. MX możesz papiery na biureczku przyciskać (~~wydajność zintegrowanej vegi 11)

Brak? ale chyba jednak jakby się chciało porządny monitor podpiąć to musi być w miare dobra? Część efektów PS CC też wymaga żeby te GPU było, mam rację?

Nie wiem czy to będzie pomocne ale u mnie w laptopie który ma dedykowaną kartę radeon 560x PS CC działa. Więc może szukaj laptopa z kartami radeon. Choć podejrzewam, że kiedy odpalam PS to jest obsługiwany nie przez radeona tylko zintegrowaną vegę.

Może popatrz czy Radeony są wspierane w dokumentacji :wink: MX naprawdę, jeżeli chcesz zewnętrzna grafikę, jest kiepskim wyborem:)

Marcin zapominasz, że akurat programy do grafiki też korzystają z szybkości RAM.

Czyli ten Lenovo L340 się nada? GTX 1050 do PS i zewnętrznego monitora chyba będzie okej?