Zazwyczaj w laptopach warto zaktualizować. Poprawia się często stabilność i wydajność. Tak miałem przy laptopie z Ryzenem i GTX 1650 - CPU nie łapał zegarów jak trzeba.
Co do sterowników GPU to póki producent aktualizuje je u siebie to pobierać od niego. Prosto od NV dopiero jak przestaną się pojawiać na stronie producenta.
BIOS i chipset w tych laptopach instaluje się automatycznie przez Windows Update i tak bym go instalował a nie ręcznie.
Na moje więcej już nie będziesz miał - mogę się mylić - ale myślę, ze ten klatkarz jest już maksymalną wartością jaką wyciśniesz w tej grze. Chyba, że powalczysz już tylko z ustawieniami graficznymi w samej grze. Walka może iść już raczej tylko o to żeby był on stały i nie spadał zbyt mocno poza te 40 k/s
Nie znam silnika tej gry. Kwestia klatek nie zależy wyłącznie od tego co masz pod maską laptopa ale też od silnika gry. Skoro inne gry działają dobrze a ta “tak se” to znaczy że zawodzi silnik. Poza tym na YT oglądałem gameplay tych gier na tym laptopie i tam też jakiegoś szału klatkowego nie było. Owszem, gra działa płynnie bo wrażenie płynności osiąga się już przy 35 klatkach z tą różnicą, że nie zacinała się tak bardzo jak u kolegi. Jednak mimo wszystko szukałbym tutaj rozwiązania w dual channel.
Pierwsze primo jak wyglądają temperatury, nikt nie zapytał chyba?
Masz wersję 25W czy 15 W zwaną MaxQ, pro forma zapytam.
(Osobiście nie wiem dlaczego wybrałeś takie pokraczne połączenie dobrego procka z lipna kartą…).
Trzecia rzecz to wspomniany RAM, Dual powinien z 10% dać więcej. No i najważniejsze: Twój komputer DUSI SIĘ Z BRAKU RAM.
Na wideo cały czas lecisz na 7100 MB, to oczywiście mniej niż 8 GB, które masz. Bład. To cały dostępny RAM. Prawdopodobnie 1 GB masz na sztywno przypisany do Vegi w BIOS.
Idź w tryb dual. Jest wiele filmów na YT pokazujących jak wzrosła wydajność tego laptopa po dołożeniu drugiej kości i przejście w tryb dual. Te laptopy sprzedawane w wersji z 8 GB RAM pracują w single channel co mocno wpływa na wydajność w grach. Bez trybu dual na Ryzneach nie osiągniesz wymarzonej ilości klatek. Bo Ryzeny kochają dual.
Karty w laptopie nie da się wymienić.
lepiej oczywiście dołożyć 8 i mieć 2x8. Wtedy będziesz miał 16 GB RAM w dualu. Ja sam kupiłem laptopa z tej serii z 8 GB dołożyłem drugą kość i w Wiedźminie 3 przyrost klatek jaku uzyskałem to 13-15.
Zapomnij. W ogóle nie opłacalne. Przy kosztach w eGPU lepiej kupić albo wydajniejszego laptopa albo zainwestować stacjonarkę. eGPU to na razie można traktować jako ciekawostkę.
Zwykle, czasami, jeżeli nie ejst lutowana i w obrębie danej “serii” były z różnymi kartami, to można próbować. To jednak ciekawostka, za cholerę nie dostaniesz “samodzielnej” karty na rynku.
Da się zawsze, ale pzrejsciówki,a adaptery i wyjdą takie koszty i taki spadek wydajności, ze szkoda gadać. Lepiej stacjonarkę.
Ogólnie trochę z tą kartą skrewiłeś, pograć pograsz, ale spadki będą i jakość grafiki… Mogłeś zapytać i dowiedziałbyś się, ze teraz w 2019 laptop do gier minimum z 1650 tak z perspektywą spokoju na 3 lata.