Zgadza się. Dla nas w Polsce to spora suma. A normalnie w cywilizowanych krajach te laptopy uważane są za budżetowe. Nawet nie są w średniej lidze. Taki low-end w świecie gamingowych laptopów.
no nic trudno najwyżej pogram sobie na tych 40 fps może jakoś się przyzwyczaję i za jakiś czas kupię 8 gb ram
Dołóż drugą 8 GB kość RAM. Uzyskasz te +15 klatek. Cena drugiej kości do tego laptopa to 160-220 zł w zależności od producenta kości.
znalazłem 3 strony z ofertą ramu do tego laptopa i cena max to 169zł więc nie jest źle
Tylko pamiętaj byś najlepiej drugą kość kupił nie tylko o takich samych parametrach jaką masz teraz w laptopie ale dobrze by było jakby była od tego samego producenta. Więc najpierw sprawdź jakiej firmy masz kość RAM w laptopie i jakie ma parametry.
Odpal CPU-Z wejdź w zakładkę SPD i wrzuć screena.
jeżeli te 170 zł jest dla Ciebie dużym obciążeniem, to nawet 4 GB sporo Ci da, a je kupisz używane za 70 zł czy cos koło tego. Tragicznie więc nie jest.
Dokładnie tą kość musisz kupić. To jest ta sama kość którą masz w laptopie
Spisujesz ten numer który masz w CPU-Z w “part number” i po tym numerze możesz znaleźć identyczną kość dla swojego laptopa. Ta wyżej to jest dokładnie ta kość którą masz aktualnie zainstalowaną w laptopie.
ale na allegro na końcu jest jeszcze , N0 AC" a u mnie nie czy to ma jakieś znaczenie?
Tym się nie przejmuj. Interesuje cię tylko ten numer: HMA81GS6JJR8N-VK
ok dzięki a i jeszcze czy battlefield 5 jest dużo bardziej wymagający od 1 (nie patrząc na ram)
Niby tak. Na moje konfiguracji: Ryzen 5 3550H 16 GB RAM RX560X 4 GB na ustawieniach ultra chodzi 34-38 k/s. Dla mnie jako niedzielnego gracza jest to płynnie. Podobną wartość na ustawieniach high osiągnąłem w Red Dead Redemption 2 z tym że do tej gry wychodzą aktualnie poprawki od samego producenta gry jak i sam AMD do Radeona wypuszcza specjalne dedykowane sterowniki pod tą grę więc wydajność z dnia na dzień lekko wzrasta.
Ja bym powiedział, że w strzelane lepiej by zejść z FHD do HD+ czy nawet Medium dla FPS bliżej 50 niż 35 ;-). W multi jednak jest to spora różnica, aczkolwiek te 35FPS jest całkowicie grywalne w single.
Ja tylko gram w trybie single. Gdybym miał schodzić w dół to wolę obniżyć detale niż rozdzielczość. Dla mnie te 30-35 k/s w trybie single jest w zupełności wystarczające. Aczkolwiek czuję różnicę gdy odpalę mniej wymagającą grę która nagle zacznie pracować 60 klatkach na sekundę. Zadowala mnie to, że wydajność RX560X można podbijać sterownikami od AMD który wciąż wypuszcza je dla tej karty i uaktualnia. Jak na przykład do gry RDR2. Myślę, że ten RX560X będzie się jeszcze bardzo dobrze sprawdzał w najnowszych grach na ustawieniach medium przez 3 lata.
wytłumaczy mi to ktoś? https://www.youtube.com/watch?v=bs4NQl7A3SQ jak on ma więcej fps niż ja w bf 5 na gorszym sprzęcie?
Ja mówię, że coś jest nie halo bo procesor leci na 100%, a może masz wirusa koparkę lub zapętlone aktualizacje… ile masz wykorzystanie CPU przy przeglądaniu Internetu lub w innych grach?
Kiedy. Rok temu. Czy nie było żadnej aktualizacji?
Jakie masz temperatury procka?
… albo jakieś programy producenta, uaktualniacze, antywirusy dodatkowe etc.
jak używam chroma to zużucie procesora 7% pamięć 50% dysk 0% procesor graficzny 4-12%
a temp. w grze? może zrzuca zegar przez nie…