Zaznaczyłeś wszystko tak jak podałem?
Poza tym, jak MSE “pokazuje się na żółto” to informuje dlaczego.
A więc, na skutek nie zaktualizowanej od jakiegoś czasu bazy wirusów, lub też nie wykonanego zaplanowanego skanowania (najlepiej ustawionego tak jak podałem).
Jeśli masz wszystko ustawione tak jak w moim poście i zrobiło się skanowanie raz w tygodniu, oraz codziennie aktualizuje ci się baza wirusów a jednak pokazuje się codziennie komunikat o zagrożeniu ( brak zaktualizowanej bazy wirusów lub przeprowadzonego skanowania) to program MSE jest uszkodzony.
Odinstaluj go i zainstaluj ponownie (wówczas po nowej instalacji MSE pobierze z sieci duży plik aktualizacyjny, więc będzie do dosyć długo trwało zanim się zaktualizuje baza wirusów i program zacznie normalnie funkcjonować).
Tylko 140 MB.
Instalator:
- https://www.microsoft.com/pl-pl/download/details.aspx?id=5201 - 11,4 / 11, 7 MB
Aktualizator offline dla MSE:
Sam plik oczywiście nie jest duży, ale jego instalacja trochę potrwa…instalowałem już bardzo długi czas temu MSE i pamiętam, że aktualizowanie trochę trwało.
Możliwe, że obecnie jest to kwestia paru minut:)
Hej,
Oczywiście po deinstalacji i ponownym uruchomieniu komputera dobrze przeczyścić dysk i rejestr ze zbędnych/błędnych plików/wpisów w rejestrze - na przykład przy pomocy CCleanera. Dopiero po czyszczeniu instalujemy program na nowo.
Pozdrawiam,
Dimatheus
Zgadza się, zwłaszcza, że autor tematu *zmieniał wpisy w rejestrze.
Odinstalowałem go, wyczyściłem rejestr, uruchomiłem ponownie komputer, zainstalowałem na nowo, zrobiłem pełne skanowanie, zaświecił na zielono. Uruchomiłem kilka razy ponownie komputer i znów świeci na żółto. “Potencjalnie bez ochrony”.
Zastanawiam się nad wierutnym kłamstwem - chodzi o natarczywe skanowanie tego, co MSE przepuści? Przecież nie ma takiej potrzeby. To MS szykanuje, daje aktualizacje, które w tle skanują i sprawdzają. Potem w tle lecą raporty do MS.
Na win 7 wyłączałem skanowanie. Zawsze był zielony. Czasem nawet coś przyblokował, ale malware i wirusów, to pozwalał uruchamiać w 95%. To program nadzoru.
Udostępnię Ci pulpit i zobaczysz czy to jest wierutne kłamstwo.
Hej,
Pracujesz na koncie administratora czy użytkownika z organiczonymi uprawnieniami?
Pozdrawiam,
Dimatheus
Jeśli masz ten komunikat to przy nim jest napisane z jakiej przyczyny.
A więc, podaj przyczynę jaką podaje i będzie wiadomo “co nie gra”.
Przecież to jest najważniejsze.
Komunikat wyjaśnia z jakiej przyczyny jest “potencjalnie bez ochrony”.
Poza tym, instalujesz właściwą wersję MSE, dostosowaną do twojego systemu?
64 bitową dla systemu 64 bitowego lub 32 bitową dla systemu 32 bitowego?
Pracuje na koncie administratora,
Nie wyjaśnia przyczyny tylko świeci na żółto i wykrzyknik. Instaluję 32-bitową wersję taką jaką mam system.
Hej,
Wykonałeś to przed nową instalacją?
Czy instalujesz aplikację z podwyższonymi uprawnieniami, czyli klikając prawym przyciskiem myszy na instalator i wybierając z menu kontekstowego polecenie Uruchom jako administrator?
A w samym oknie programu nie pojawia się stosowna informacja?
Pozdrawiam,
Dimatheus
Nie, instaluję normalnie. 2 razy klikam na instalkę.
Hej,
A co z resztą kwestii - czyszczenia dysku i rejestru przed nową instalacją? I z informacją w oknie głównym programu? Ja nie pytam po to, by pytać!
Pozdrawiam,
Dimatheus
Wyczyściłem tak jak mi pisano tak zrobiłem, lecz nic to nie dało.
Daj tutaj screena z tym samym wykrzyknikiem.
Jestem ciekawy, bo jeszcze nie widziałem takiego komunikatu (ostrzeżenia), bez podania przyczyny.
Coś się mocno odjaniepawliło od października program nie wykrywa skanowania…
A nie jakiś stary zrzut ekranu, że po dniu wykrywa problem z nieprzeprowadzonym skanowaniem.
Po reinstalacji masz identycznie?
Może chodzi o to że MSE wyłącza Defendera .