Mundurki tak czy nie?

jeżeli wprowadzą to w Twojej szkole, to nie będziesz miał wyjścia.

tzn. wyjście jest, ale jedyne - zmiana szkoły.

Tylko za mną pójdzie jakieś 90% osób.

Wot gieroj :stuck_out_tongue:

Nie dośc że gieroj, to jeszcze na dodatek wataszka :stuck_out_tongue:

Myślisz że ktoś się ciebie będzie o zdanie pytał ??

Jeżeli kilku z tych 90 % wyleci ze szkoły za negowanie regulaminu w niej obowiązującego to z tego 90 % zrobi się jeden.

Mundurek :arrow: totalitaryzm

to jest dopiero głupota.

Czego pracownicy na poczcie, w punktach obsługi klienta, bankach itd. noszą firmowe ciuszki ??

Bo jest to dowód na powiązanie z firmą którą pracuje.

Dla ucznia firmą jest macierzysta szkoła i z nią powinien się identyfikować.

A gadanie o ograniczaniu wolności jest totalną bzdurą. Czego w elitarnych szkołach (i nie tylko) na całym świecie obowiązuje mundurek ??

Bo jest to dowód na to że uczeń się z nią identyfikuje, jeżeli nie chce droga wolna.

Wolność to nie jest anarchia, tylko świadomy wybór.

fiesta ale wiesz … nikt nie przymusza żeby pracować na poczcie. To jest tylko i wyłącznie dobrowolny wybór … A co do mundurków szkolnych - nie ma wyjścia … Uczeń zostaje ZMUSZONY a żeby nosić te durne ubrania … Jak dla mnie to jest skandal … zmuszać biednego ucznia do jakiegoś z góry ustalonego stroju …

Nie nie nie… niema mowy, nawet bym nie założył trudno bym miał może ocenę obniżona z zachowania, ale nie będę robił pajaca z siebie w mundurku :confused: jeszcze włosy przylizać :-x

ale gdziekolwiek bys nie pracowal to obowiazuja tam jakies normy dotyczace ubioru i czy pracujesz na poczcie czy w jakimkolwiek urzedzie czy np. w banku to w dresie w pracy nie masz sie co pokazywac

chrucik pomyśl logicznie chociaż chwilę - to naprawdę nie boli. Szkoła to wybieg, salon mody ? dlaczego wielu uczniów, których nie stać często na drogie ciuchy po 200, 300 zł ma być np. wyśmiewany przez bandę patafianów, którzy czują się bosami bo tatuś trzepie kasę. :?

Mundurki wbrew pozorom nie są takim złym pomysłem. Zresztą dlaczego w tak wielu krajach funkcjonują one do dzisiaj z powodzeniem ?

To jest bełkot. Uczeń ma obowiązek stosować się do regulaminu szkoły. Jeśli się z nim nie zgadza to = droga wolna …

albo walnąć głową o ścianę. Będzie spokój z takimi wszech - wiedzącymi mędrkami. :roll:

fiesta :brawo: :slight_smile:

A ja mówię mundurkom, stanowcze NIE. Rozumiem jakieś skromne ubranie, np. Sweter i jeansy, ale paradować w gajerku to już przesada. A co z lekcjami WFu?? Nie we wszystkich szkołach są wystarczająco duże szatnie z szafkami (a są w ogóle jakieś?? Dobra kilka % się pewnie znajdzie.) Musiałbym targać ze sobą dodatkowe ubranie w plecaku. Dodatkowo jeżeli byłoby zarządzenie o noszeniu garnituru, to wypadałoby mieć jakieś skórzane buty. A co w szkole?? Także trzeba mieć drugą parę odpowiednich butów. Dodatkowo trzeba było by mieć buty na WF (halowe). A co z lekcjami tego przedmiotu na dworze?? Wychodzi na to, że trzeba by było mieć 4 pary butów i dwa komplety stroju. Dodatkowo kurtka i co?? Nasuwa się pytanie. Gdzie to wszystko pomieścić?? Osobiście jestem za zaostrzeniem rygoru w szkołach. Telefony komórkowe powinny być w na terenie szkoły zakazane. A co z paleniem papierosów?? Wiadomo, że jest to naganne, ale kto tego przestrzega?? Ktoś kto ulega innym rówieśnikom popada w nałogi. Zaczyna się od papierosów i piwa. Potem przechodzi to w wódkę i marihuanę, a jeszcze później narkotyki typu amfetamina, kokaina itp. U mnie w szkole jest takie “bezstresowe nauczanie”, że woźna widząc, że ktoś pali, nie przejmuje się tym w ogóle. Kilku moich kumpli zostało wielokrotnie przyłapanych przez nauczycieli na paleniu, ale pomimo ostrzeżenia o nagannym zachowaniu na koniec roku (a w konsekwencji niezdanie) nic im się nie dzieje. Ciągle chodzą sobie co przerwę i jarają fajki. Można by wyliczać w nieskończoność. Podsumowując, jestem za zaostrzeniem rygoru w szkołach, lecz nie jestem za mundurkami.

A czy ktoś Ciebie zmusza żebyś chodził do szkoły w której obowiązują mundurki ??

Jeżeli to zostanie wprowadzone to zawsze można się przepisać do szkoły prywatnej lub społecznej w której one obowiązywać nie będą.

Twój wybór :!:

tak samo jestes zmuszany do placenia podatkow, zatrzymywania sie na czerwonym swietle, itd. (a moze ja chcialbym zatrzymywac sie na zielonym i przechodzic przez ulice na czerwonym? gdzie moja wolnosc?)

juz chyba kolejny raz widze to stwierdzenie wiec zapytam: w jakich to krajach obowiazuja mundurki szkolne? (chodzi mi o szkoly panstwowe)

No przecież to głupie kto teraz będzie Myszak u młodzieży będzie chodził w mundurku, przecież to wyszło z mody ale nie chodzi o modę każdy ma swój gust jak się ubierać i będzie np. się źle czuł w innym ubraniu. Np. ktoś jak ja lubi luźne ubrania to nie założy dopasowanych obciskających spodni. A takie mundurki Myszak to pewnie by kosztowały też z 300 zł

Hmm… z tych bardziej “cywilizowanych”: Japonia, Australia, Korea Południowa, część Zjednoczonego Królestwa (United Kingdom).

Ja za 300 zł to miałem dobry jakościowo (choć nie firmowy) garnitur i koszulę.

a co obecnie cwiczysz na WFie w ciuchach w ktorych przychodzisz do szkoly? bo u mnie w szkole byla zasada ze na WF przebieramy sie w dresy/krotkie spodenki

co do butow to rowniez na hali sportowej wymagano zmiane obuwia (czy moze chodzisz zima do szkoly w halowkach?)

gdy bylem w szkole sredniej byla wyznaczona na swiezym powietrzu tak zwana “wyspa dla palaczy” i mozna tam bylo legalnie palic pod warunkiem ze ma sie 16lat (bylo to w niemczech i tam papierosy i piwo sa dozwolone od 16. roku zycia)

Wszystko ładnie, pięknie tylko skąd wziąć na to pieniądze?

Płacić z “własnej kieszeni”? Czy szanowny pan minister nie wie ile kosztuje tzw. wyprawka dla przeciętnego dziecka? No tak on nie wie, bo on się pieniądze nie musi martwić.

A może sponsorowane przez rząd? To powodzenia życzę :wink:

Zastanów się co piszesz. Czym jest szkoła ? co raz częściej jak przekraczam progi tego budynku wydaje mi się, że szkoła przestaje być miejscem nauki chęci odkrywania, stawania się lepszym CZŁOWIEKIEM.

Podstawowe wartości są często zastępowane przez wyścig : kto będzie miał droższą komórkę, lepszego iPoda, droższe ciuchy i bardziej nadzianą rodzinkę.

Poziom wiedzy jest odsuwany w kąt. Nie ważne, że ktoś jest skończonym kretynem i sklecenie dla niego zdania wielokrotnie złożonego to już nie lada wyzwanie. Ważne, że ma markowe ciuchy, nowy “fon” i kupę kasy na pierdoły czy używki.

To jest CHORE !

nie przesadzalbym z tymi kosztami bo ten mundurek to bedzie ciuch codzienny a nie na jeden wieczor wiec automatycznie zmniejszaja sie wydatki na inne ciuchy (te w ktorych chodzilbys do szkoly zamias mundurka)

ale zgadzam sie ze jezeli mundurki szkolne mialyby obowiazywac w kazdej panstwowej szkole to nalezaloby wyskrobac dodatkowe pieniadze na dofinansowanie takiego zakupu dla rodzin naprawde biednych (skoro pis wprowadza “tanie panstwo” to powinien te pare groszy na boku miec :wink: )

sphinx chodzi mi tu głównie o to, że teraz możesz w tym samym iść do szkoły jak i na spotkanie z przyjaciółmi. Czego raczej o mundurkach szkolnych nie można powiedzieć :wink: Tym samym kolejny dodatkowy koszt ;]

bo ktoś nie pozwoli ? czy wstyd mi będzie pokazać się z kumplami, w ubraniu, które utożsamia mnie z daną jednostką edukacyjną - tak szkołą.

Czy na przykład na urodziny do kolegi , do kościoła (bo nie zawsze tak zwana rewia musi dotyczyć tandety, można sobie kupić np. elegancką koszulę :P) , ewentualnie jakąś zabawę wyobrażasz sobie w takim stroju wyskoczyć :wink:

jestem jak najbardziej za! w mojej bylej szkole tj. Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie wprowadzili od tego roku myk, iż uczeń ma chodzić w garniaku, girl’s w żakietach, z naszytym logiem szkoły.

Szkoła pod wzgledem przygotowania zawodowego w Krakowie zawsze szła łeb w łeb z Z.S.Ekonomicznych, ale po tym zagraniu jest najlepsza szkoła zawodową w Starej Stolicy :wink: Poprawiła sie jeszcze bardziej renoma, i prestiż gdyż pod wzgledem wykształcenia zawodowego gastronomicznego raczej obaw nie ma :wink:

Trza promować szkołe, bo pozniej jest głośno, a i pracodawcy patrza na to, iż np. dany absolwet jest z takiej a nie innej szkoly :slight_smile: