Netia - opinie

Ja… Mam Netię 4mb i jak by tu powiedzieć… Działa bardzo dobrze ? Mieszkam pomiędzy Krakowem, a Katowicami (tu i tu ok. 40 km). Jak najbardziej jestem zadowolony z tego internetu, jeszcze za tak niską cenę to już w ogóle. OPŁACA SIĘ ! :slight_smile:

EDIT:

Rzadko kiedy spada poniżej 450kb/s. Jak ktoś pisze, że co chwilę go rozłącza to wypada zadzwonić do nich i się zapytać czym to jest spowodowane… Telefony są.

Jak już piszesz o dzwonieniu jak tam jest z pomocą techniczną?

Bo miałem takie sytuacje że sprawdziłem swojego kompa potem napisałem smsa do kolezanki 2 ulice dalej u niej tez nie chodzilo a oni mi kazali modem ponownie podlaczać :expressionless:

No cudów nie ma. Musiałeś się nie dogadać i tyle.

Popatrz na moje posty… :?

Cuda są, ale musisz wiedzieć z kim umowe podpisać :slight_smile:

pod tymi linkami nie kryje się jedna osoba akurat, jak ktoś wcześniej pisał akurat, bo napisała coś co dotyka wielu podobnych. Netia traktuje klientów bez grama szacunku. A konsultanci są rekrutowani z pobliskiego przedszkola. Nie wiem, ale może w przeciwieństwie do TP mają premie za zrobienie ktogoś w … ; netia założy ci każdą prędkość ale… tylko na umowie.

A jeszcze dodam, że akurat Sagem to jeden z lepszych modemów był w przeciwieństwie do chińskich ZTE ZX DSL czy jakoś tak. Cuda jakie dzieją się na ZTE nie ugoszczą na Sagemie. (mowa o modemach z TP, ale nie wiem jaką teraz mają ofertę)

The money makes the world goes round.

Ja miałem 2 mb/s teraz mam 6 mb/s bez problemu na liniach tp.Wg mnie to dobra firma wszystko stara się załatwić jak najlepiej:)

czasem ma jakieś wpadki ale która firma ich nie ma

Wpadka może być jedna lub dwie, ale kilka jedna za drugą to nie przypadek, tylko bałagan organizacyjny i brak szacunku dla klienta.

Moje doświadczenia z Netią są tragiczne…

Rozpoczęło się od zamówienia usługi szybki internet bez VAT. Nie posiadając telefonu potrzebowałem dostępu do internetu. Zadzwoniłem do Netii i miła pani powiedziała mi że będę płacił opłatę za utrzymanie linii 25zł/mc + abo za internet. Powiedziałem że się zastanowię i oddzwonię. Następnie dzwoniłem jeszcze 2x aby się upewnić co do warunków umowy i montażu gniazdka (100zł). Warto przy tym wspomnieć że gniazdo w mieszkaniu miałem jednak podczas remontu zostało ono poprostu zlikwidowane a dziura po kablu zagipsowana. Po podjęciu decyzji zadzwoniłem zamówić internet po czym dowiedziałem się iż nie mogę mieć 4MB bez telefonu. Dzwonie jeszcze raz i dowiedziałem się że oczywiście mogę, ale opłata za prowadzenie linii będzie wynosić 30zł. Dzwonie jeszcze raz po raz ostatni. Okazało sie że jednak 25zł i wszystko da się zrobić, to samo potwierdziłą konsultantka na chacie. Na drugi dzień był kurier z umową, wszystko ok. Po 2-tygodniach bez odzewu ze strony Netii dzwonie dowiedzieć się czegoś więcej. Okazuje się że umowa jeszcze nie dotarła. Dzwonie do kuriera. Otóż przesyłka zwrotna została dostarczona do netii już na drugi dzien po podpisaniu. Dzwonie do Netii. Okazało sie że moja umowa chwilowo zaginęła więc muszę im przesłać kopię faksem. Ok. Przesłałem, zmienili status umowy, dowiedziałem się ponadto że trzeba czekać 3 tygodnie na uwolnienie lini przez TP. Panowie z TP byli u mnie chyba z 3 razy chodząc po klatce i zastanawiając się czy ten kabel to do mojego mieszkania wchodzi czy nie. Ale doszli zgodnie do wniosku że warunki są i odsyłają opinię do Netii. Zbliżał się termin uwolnienia łącza a ja nadal nic nie dostaje. Wkońcu dzwoni jakiś pan z firmy monterskiej aby się umówić na przyłącz gniazda. Gdy dowiaduje się że trzeba przewiercić dziurę w ścianie do mojego mieszkania stwierdza że jednak się ze mną skontaktuje bo narazie przeprowadzał tylko wywiad. Następnie dzwonie do Netii bo już dawno powinienem dostać modem a na następny dzień miałem mieć juz internet. I tutaj niespodzianka. Umowa zostanie wypowiedziana ze względu na zbyt wysokie koszty podłączenia gniazdka ;DDDDDDDD. Wkurzyłem się… Pytam kiedy przyślą mi wypowiedzenie. Oni mówią że do 2 tygodni. Po kilku dniach (Internet miał już być podłaczony dawno) dzwonie a pani konsultantka mówi że oni muszą najpierw wypowiedzieć umowę TP i chcąc mieć internet w tp trzeba znów czekać na zwolnienie łącza przez netie. Minęło już 2 miesiące od czasu podpisania umowy. NIE POLECAM NIKOMU NETII! !!

Ciekawe czy tp będzie chciała ci podłączyć jak nie masz gniazdka oni też takie cyrki wyprawiają :stuck_out_tongue:

Ja miałem gniazdko założone dawno jak miałem w tp to nie miałem z tym problemów …

Dziwi mnie że tyle negatywnych opinii o internecie z netii. Osobiście posiadam internet w tej firmie, już dobrych kilka lat i jestem z niego zadowolona. Miałam u nich internet o prędkości 1MB, 6 MB a obecnie 20MB i muszę przyznać że chodzi bardzo dobrze. Nie mam żadnych problemów z połączeniem i nie rozłącza się jak niektórzy piszą. Wiadomo że raz na jakiś czas zdarza im się jakaś awaria, ale trzeba im przyznać że jest to bardzo rzadko i dość szybko wszystko naprawiają. Jedyne zastrzeżenie jakie można mieć do nich to konsultanci na infolinii. Czasami dzwoniąc do nich mam wrażenie, że po spędzeniu 5 min w internecie wiem o ich firmie więcej niż ci konsultanci :slight_smile: Na szczęście nie wszyscy tacy są i można trafić na kogoś kompetentnego.

Właściwie opinie wszędzie podzielone, choć wydaje mi się , że może to wynikać z osobistych oczekiwań. A jak właściwie z innymi operatorami działającymi na łączu TP (neostrada/dialog/vectra). Jakie są równice między tymi dostawcami? Mam na myśli oczywiście jakość, szybkość naprawiania ewentualnych awarii etc.?

Miałem kiedyś neostradę i była ok,mam netię i też jest ok

za to miałem Multimo i nie polecam ciągle coś się psuło i potem przez parę dni byłem bez neta,mieli nawet problem ze zwolnieniem linii tej firmy nawet najgorszemu wrogowi bym nie polecał:(

Vectra jest na łączach od TP? Nigdy się nie spotkałem… ;D

Przez cztery lata miałem neostradę, teraz mam Orange (zmiana? heh, było taniej, jednak po zmianach i tak w neo jest taniej…)

Z obydwu jest tak samo zadowolony, dostarczają internet tak, jak dostarczać mają, prędkość taka, jak na umowie, awarii praktycznie zero :slight_smile:

Vectra to kablówka o tym nie pisałem:P

Nie tylko, tylko user z samej góry :smiley:

Ok rozumiem spoko:)

zdaje się , że Orange i Tp to teraz jedno i to samo, więc wierze, że funkcjonowanie neta podobne. Ceny wszędzie też konkurencyjne, dlatego też zapytałam o innych operatorów na łączu Tp? jakie są różnice, a przede wszystkim na co zwrócić uwagę przy wyborze. Opinie wszędzie podzielone

W zasadzie tak, bo góra jest ta sama czyli France telekom chyba ze się mylę.

Co człek to zdanie, ten co miał i było ok będzie chwalił, temu co nawaliło będzie zniechęcał.

PS: TP szykuje jakaś promocje podobno znów na Neo

Miałem Neostradę w TPSA prędkość 6 mb (od 15 lutego włączono mi do 20MB/s. Po kilku natrętnych telefonach z Netii dałem się namówić na przejście z telefonem i internetem. 4 marca podpisałem umowę na 20 mb/s. 10 marca telefonicznie poinformowano mnie, że możliwa u mnie prędkość to nie 20 a 2 mb/s! !!

O tym, że do netii nie ma się co pchać bo to oszusty i złodzieje to dawno wiadomo, a twoje słowa i doświadczenia (jak i innych) to potwierdzają :slight_smile:

Myślałem, że o moich przeżyciach pisałem, ale jednak nie :slight_smile:

Zadzwoniła kobieta z propozycją nie do odrzucenia - miało być szybciej, taniej :wink: Po kilku dniach (atakowali na telefon co drugi dzień) zgodziliśmy się na takie rozwiązanie. Mówi, że do 14 dni wszystko miało być OK, umowa gotowa po dwóch dniach, no ogólnie wszystko OK. Po kilku dniach zadzwonili, że coś się dzieje, i trochę się to przedłuży - no OK, problemy czasem mogą być :slight_smile: Tak się działo przez X czasu - raz mówili, że umowa jest, drugi raz, że jej nie ma, raz mówili że faktura przyjdzie już od nich, raz że jeszcze od TP. Po około dwóch miesiącach, dosłownie NIC się nie ruszyło - umowy jak nie było, tak nie było, czasem nawet sami nie wiedzieli, że ma być przeniesiona :slight_smile: Ogólnie nieład, brak szacunku :slight_smile:

Ile czasu straciliśmy na załatwianiu tego, ile pieniędzy na telefonie - a i tak nic się nie stało :slight_smile: Dlatego ogólnie podziękowaliśmy, żeby się nie męczyli, bo to nie ma sensu :slight_smile: neostradaTP mi pasuje, prędkość zawsze jest taka, jaka powinna być, awarii praktycznie tyle co nic - przeszliśmy do Orange Freedom, jednak to prawie to samo, i obydwa internety - wg. mnie - są świetnie, nic im nie brakuje :wink: Znajomi i rodzina mają innych dostawców - Vectre, jakiś lokalnych itp. - i u nich tak fajnie jak u mnie nie ma, czasem zwalnia, są częściej niż u mnie awarie :slight_smile: (awaria? co to jest :D?)

Tak więc - nie dla netii :slight_smile: