Nie ma na komputerze podstawowych programów

Od pełnego formatu komputera nie mam na nim podstawowych programów takich jak: wordpad, notepad,
czy programu to otwierania obrazów i zdjęć. Wie ktoś co zrobić? Słyszałem, że nie da się ich usunąć, i że
muszą być gdzieś w systemie, tylko gdzie?

Opisz dokładnie co zrobiłeś, albo co rozumiesz przez pojęcie pełnego formatu komputera.

Po prostu w opcjach wybrałem przywracanie systemu do zera i oczyszczenie wszystkich dysków.

Czyli nie utworzyłeś bootowalnego pendrive/dvd-rom, nie uruchomiłeś z niego komputera, nie usunąłeś wszystkich partycji i nie zainstalowałeś systemu na pustym dysku?
Zrób tak.

A powodem tego, że nie mam programów może być to, że w trakcie formatowania odłączyli mi prąd?
Bo formatowałem po raz 3 i za każdym razem wszystko było okej, tylko tym razem się tak posypało.

Jeśli instalacja nie przebiegła do końca, to różne mogą dziać się cyrki. Oczywiście.

Okej to, żeby się upewnić. Jeżeli w opcjach odzyskiwania wybiorę opcje zresetowania systemu do stanu początkowego, usuwając wszystkie pliki osobiste, aplikacje i programy, to i tak programy windowsowe będą po postawieniu windowsa na nowo?

Zastosuj się do mojego drugiego posta, zamiast robić w ten sposób. Czysta instalacja jest pewniejsza.

Tylko, że nie za bradzo wiem jak to zrobić i nie mam do tego czystego pendrive’a

No to przygotuj pendrive 8GB. Wejdź na stronę https://www.microsoft.com/en-us/software-download/windows10ISO i pobierz narzędzie to utworzenia bootowalnego pendrive (Media Creation Tool). Wykonaj kopię potrzebnych plików z dysku. Zrestartuj komputer ze wpiętym pendrive. Podczas startu przyciskaj na klawiaturze F12, F11, F8, F2, DEL, albo ten, który w instrukcji obsługi płyty głównej/laptopa jest opisany jako wywołujący boot menu (w laptopach lenovo/hp jest do tego chyba odzielny przycisk na obudowie). W menu wybierz pendrive. W instalatorze windowsa usuń wszystkie partycje z dysku i kliknij dalej. Później postępuj zgodnie z instrukcją.

No nie powiem trochę tego jest. Co do tych partycji to jak już wszystko zrobię i będę musiał je usuwać to nie będzie z tym większego problemu pokaże mi się jakaś opcja do ich usunięcia czy coś? Nie będę musiał się ich tam doszukiwać?

Podczas instalacji będziesz musiał wybrać tryb niestandardowy/zaawansowany. Będziesz wtedy miał możliwość ręcznego usuwania partycji na komputerze. Oczywiście usunięcie partycji wiąże się ze skasowaniem wszystkich danych jakie tam masz - chyba nie muszę tego pisać :wink:

Nie musisz. Tylko mam prośbę czy mógłbyś mnie dodać na jakimś komunikatorze np. discord czy messenger i dawać mi wskazówki? Bo nie powiem nie czuję się zbyt pewnie to robiąc i obawiam się, że mogę coś zrobić nie tak jak powinienem.

Nie mogę. Poza tym, bez komputera nie będziesz miał też dostępu do komunikatorów.
To wydaje się trudne tylko za pierwszym razem - jak wszystko :wink: Dasz sobie radę. W razie czego pytaj w tym temacie.

Możesz spróbować w ten sposób.

Zacznij od OPTION TWO. Jeśli pojawi się monit o podłączenie nośnika instalacyjnego lub ze nie można znależć środowiska przywracania to bez bootowalnego nośnika się nie obejdzie.
Jeśli czegos takiego nie będzie to po wybraniu “usuń wszystko” w następnym oknie wybierz pobieranie z chmury. O ile masz w miarę szybki internet.
Opis wszystkiego w linku powyzej.

Notatnik i wordpad trzeba doinstalować. Ustawienia > Aplikacje> funkcje opcjonalne> dodaj funkcje i wyskoczy Ci okno z funkcjami i programami trzeba sobie wybrać i doinstalować. Żadna reinstalacja nie pomoże.

Zrobiłem tak jak powiedziałeś wordpad jest ale notatnika dalej brak. Wiesz może gdzie pobrać program do otwierania grafik, obrazów? Bo jak np. pobieram tapetę i chcę ją otworzyć to wyskakuje mi takie coś:image

Zawsze są te mobilne komputery nazywane smartfonami. Skoro proponuje takową komunikację, to zapewne ma ten drugi komputerek.

Przecież notatnik, paint też tam jest, możesz pobrać ze sklepu “Notepads” Do obrazów proponuję IrfanView.https://www.irfanview.com/

Weź po prostu jeszcze raz zresetuj system bo ewidentnie coś się nie do końca zainstalowało.