Ponieważ problem z tym sprzętem jest od jakiegoś czasu rozwiązany, to opiszę jak to wyglądało w nadziei, że komuś się ta wiedza przyda.
Komputer podczas wybudzania jakiś czas trwał w stanie zawieszenia, dysk mrugał, ekran pozostawał czarny. Po kilku, czasami kilkunastu minutach wyświetlał niebieski ekran INTERNAL_POWER_ERROR.
Przeinstalowałem Windows, zrobiłem aktualizacje sterowników ze stron producentów. Dodatkowo zrobiłem aktualizację z użyciem Driver Booster. Sprzęt dostał nowy zasilacz oraz nowy procesor. Nie rozwiązało to problemu. Postanowiłem poszerzyć wiedzę o to co i jak można wyciągnąć z pliku zrzutu minidump (C:\Windows\Minidump)
Na pierwszą próbę poszedł program BlueScreenView, ale jedyne co się z niego dowiedziałem to, że błąd wystąpił w jądrze Windows ntoskrnl.exe
. Taki błąd nie wskazuje na konkretny sterownik sprzętu, przez co dalej nic nie wiadomo.
Przejrzane strony internetowe zaprowadziły mnie do oprogramowania do debugowania z Microsoft, czyli WinDbg
https://docs.microsoft.com/en-us/windows-hardware/drivers/debugger/debugger-download-tools
W WinDbg
jest opcja Open Crash Dump
. Program przez chwilę analizował plik dump a następnie wyświetlił For analysis of this file, run !analyze -v
Po wykonaniu polecenia nastąpiła dalsza analiza, która wyświetliła szereg dalszych możliwości. Klikałem w nie po kolei. BLACKBOXPNP: 1 (!blackboxpnp)
zdradził coś ciekawego
…
…
PnpEventInformation: 3
PnpEventInProgress : 0
PnpProblemCode : 24
PnpVetoType : 0
DeviceId : DISPLAY\PHLC0B3\4&12ab9f96&0&UID206371
VetoString :
Nie wiem do końca o co chodzi, ale w DeviceId
jest wyraźne wskazanie na drugi monitor, czyli Phillips.
Wypiąłem ten monitor, wpiąłem inny i problem rozwiązany Proste, ale kto by przypuszczał że powodem niebieskiego ekranu jest monitor. Nie wiem czy to problem z tym monitorem czy ze sterownikami Intela.