Ustawa z dnia 30 maja 2014 r. o prawach konsumenta
Art. 32.
Przedsiębiorca ma obowiązek niezwłocznie, nie później niż w terminie 14 dni od dnia otrzymania oświadczenia konsumenta o odstąpieniu od umowy, zwrócić konsumentowi wszystkie dokonane przez niego płatności, w tym koszty dostarczenia rzeczy.
Przedsiębiorca dokonuje zwrotu płatności przy użyciu takiego samego sposobu zapłaty, jakiego użył konsument, chyba że konsument wyraźnie zgodził się na inny sposób zwrotu, który nie wiąże się dla niego z żadnymi kosztami.
Jeżeli przedsiębiorca nie zaproponował, że sam odbierze rzecz od konsumenta, może wstrzymać się ze zwrotem płatności otrzymanych od konsumenta do chwili otrzymania rzeczy z powrotem lub dostarczenia przez konsumenta dowodu jej odesłania, w zależności od tego, które zdarzenie nastąpi wcześniej.
1 .Kupujący ma obowiązek odesłania towaru w ciągu 14 dni od momentu złożenia oświadczenia o odstąpieniu od umowy, a sprzedający w tym samym czasie musi mu zwrócić pieniądze (jednak może się też wstrzymać ze zwrotem pieniędzy do czasu otrzymania przedmiotu lub potwierdzenia jego odesłania, w zależności od tego, które zdarzenie nastąpi wcześniej).
Odstępując od umowy, kupujący odsyła towar na swój koszt (pod warunkiem, że sprzedający umieścił w ofercie stosowną informację). Sprzedający natomiast jest zobowiązany do zwrotu kosztu przedmiotu wraz z kosztami pierwotnej przesyłki w wysokości najtańszego zwykłego sposobu dostawy wyszczególnionego w ofercie.
Interesuje mnie punkt drugi jeśli zapłaciłem 17zł za kuriera i płaciłem przy odbiorze a w ofercie były inne formy odbioru na przykład : allegro inpost za 0zł to czy mogę spodziewać się że dostanę pieniądze na konto za przedmiot i za kuriera . Nie chodzi mi o koszt wysyłki zwrotnej tylko tej za kuriera.
Zwrot pieniędzy za kuriera otrzymasz tylko w wysokości najtańszej oferowanej przesyłki.
Allegro 0zł z tego co kojarzę jest dostępne tylko po wcześniejszym wykupieniu abonamentu (najtańszy miesięczny to 8,99zł?)
Ja wybrałem opcję zapłaty płatność przy odbiorze kurier gls czy jakoś tak ale w formularzu zwrotnym wpisałem numer konta bankowego na które można przelać pieniądze także spodziewam się tych pieniędzy na koncie .
W formularzu wyraźnie pisało na jaki adres wysłać paczkę i pisało też żeby napisać na paczce numer zwrotu który dostałem wraz z formularzem na mail i dzięki temu numerowi zwrot pieniędzy nastąpi szybciej. A same dane dotyczące konta na które chce pieniądze zwrotne wypełniałem na allegro.
“Przedsiębiorca ma obowiązek niezwłocznie, nie później niż w terminie 14 dni od dnia otrzymania oświadczenia konsumenta o odstąpieniu od umowy, zwrócić konsumentowi wszystkie dokonane przez niego płatności, w tym koszty dostarczenia rzeczy.”
W tym koszty dostarczenia rzeczy a te koszty wyniosły mnie 17zł ale w ofercie był też odbiór za 0 zł w allegro in post . Nie wiem nie wykupowałem tego allegro in post tylko zawsze jak coś kupuję to wybieram odbiór osobisty i najtańszego kuriera bądź pocztę Polską .
Sprzedawca najtańszą przesyłkę oferował za 8,99zł i taką kwotę za transport ma obowiązek ci zwrócić. Z własnej nieprzymuszonej woli może oczywiście całość, ale liczyć na to nie ma co.
Jeden z paragrafów ustawy o prawach konsumenta o tym wspomina, ale wybacz, nie chce mi się go teraz szukać, bo jest za gorąco Poszukaj sobie na własną rękę, jeśli nie wierzysz.
Przerabialiśmy to na forum nie tak dawno więc pisze z pamięci.
Tak, ten też był używany, ale przed sprzedażą “odnowili” pada.
No ale tak, lepszy taki pad niż podróba.
Jak będziesz miał już pada, napisz jakie wrażenia z użytkowania.
Ok podzielę się wrażeniami niby piszę że przyciski i obudowa wymieniona a jak będzie to się okaże obecnie węgiel noszę do kotłowni 6 ton mam do zniesienia a ledwie co z pracy wróciłem skwar taki że ugotować się idzie.
Przyzwyczajony jestem do tego z xboxa 360 bardzo dobrze mi się nim gra dziwne że tak ciężko znaleźć nowego i kupić tanio skoro szczyci się ten pad tak dobrą opinią .
No tak ale jak ktoś gra długi czas na padzie od xboxa 360 i dobrze mu się na takim gra to powinien mieć opcje kupna takiego pada w microsoft store . A tak z innej beczki opłaca się zmieniać procesor i5 4440 3,1 ghz na AMD Ryzen 5 2600 żeby grać w gry nowe w rozdzielczości 1920-1080p hd ustawienia ultra . Na i5 4440 czasami jest z tym problem ale większość gier chodzi w takich ustawieniach w połączeniu z kartą msi gtx970 4gb gaming , 16 giga ram i dysk ssd chociaż zdarzają się zacięcia czasem. W Kingdom Come Deliverence nie da się grać przy tym procesorze a ten AMD tylko 650 zł także nie drogo.