Nokia N73 czy SE k800i? A może coś całkiem innego? Dylemat

Sorry Alienz musiałem Cię żle zrozumieć. Więc jeśli idziesz do salonu po telefon to bardzo dobrze. Najlepiej poszperaj po menu, wejdź w różne aplikacje, np: radio, odtwarzacz mp3, program do PDF, kalkulator, nowa wiadomość. Jeśli po sprawdzeniu pokoleji tych funkcji nie stwierdzisz żadnej zwiechy, bądź telefon będzie w miare szybko reagował to super, jeśli nie to poproś o drugi telefon. Najlepiej zrób to od razu, zapytaj się czy może Ci przynieś ze dwa telefony, wtedy będziesz miał porównanie.

nie tak do końca…

głównym czynnikiem decydującym o jakości oferty nie jest staż ,

ale WYSOKOŚĆ RACHUNKÓW

wiem coś o tym bo też już dość długi czas jestem abonentem ERY :smiley:

A może tak ten k800i? Oczywiści zawsze lepiej sie poleca telefon który samemu sie ma,N73 nawet w eku nie miałem ale co do k800i mogę Ci powiedzieć jedno jeśli nie jesteś jakimś maniakiem wgrywania rożnego rodzaju oprogramowania do telefonu to myślę że SE będzie dla ciebie idealny.Tam się nic nie przycina chodzi jak żyletka a do tego robi piękne zdjęcia.Solidne wykonanie (naprawdę aż się zdziwiłem materiały które są wykorzystane są 1klasy!)

Fakt. Nie jestem zwolennikiem SE ale opinie jakie są odnośnie K800i są bardzo pozytywne. Jesli telefon będzie Ci potrzebny głównie do dzwonienia, sms, mms, fotki i muzyka to lepiej sobie wybierz K800i. Z tego wątku wynika, że się raczej nie połapiesz w n73. Jest to telefon dla ludzi, którzy sobie cenią zmiany w telefonie oraz użytkowania różnych prgramów. Zastanów się allianz do czego dokładnie potrzebujesz komórki.

Mam abonament za 330zł i 800darmowych minut, więc tani nie jest.

Ja właśnie cenię potęgę możliwości. Fakt, że telefon potrzebny mi będzie też do fotek i muzyki, ale również innych rzeczy, zauważyłem, że jest wiele ciekawych programów dostępnych dla komórek z symbianem i chciałbym je przetestować,zobaczyć, więc myślę, że nokia będzie dobrym rozwiązaniem

Dzisiaj odwiedziłem 3 salony dla porównania cen, a mianowicie Erę, Orange i Play’a.

Zaskoczyło mnie to trochę, ponieważ jak już wyżej napisałem, mam drogi abonament i jestem w Erze od 10 lat, więc spodziewałem się czegoś lepszego. Fakt, że N73 będzie mnie kosztowała tylko 40zł w Erze, ale w abonamencie za 230zł będę miał 900minut do wykorzystania TYLKO do Ery i 400 dodatkowych, też do Ery, oraz 10 numerów z Ery do których będę mógł dzwonić za 1gr minuta. Jeśli chodzi o inne sieci, to te 900minut dzielone jest na pół, więc jeśli dzwonilbym do orange, plusa itd, to mialbym tylko 450 minut (tych 400dodatkowych się nie liczy), a z tego względu iż dzwonię praktycznie wszędzie niezbyt pasuje mi taka oferta.

W Play’u natomiast zaoferowano mi na samym początku już abonament za 150zł w którym mam około 650 darmowych minut do wykorzystania do KAŻDEJ sieci, a jeśli juz je wygadam te minuty to rozmowy będą dużo tańsze niż w innych sieciach. Więc oferta jest bardzo korzystna, patrząc na to, że jestem 10lat w Erze to oferta Playa wydaje się lepsza. SMSy i MMSy w playu kosztują 15 groszy DO KAŻDEJ SIECI bez wyjątku, jedyną wadąo której usłyszałem jest chyba to, że niewykorzystane minuty nie przechodzą na następny okres rozliczeniowy.

W Orange znów oferta była beznadziejna, lecz gdy spytałem o N73 pewna miła pani stwierdziła, iż N73 został wycofany z produkcji i zastąpiony nokią E65, i N73 mogę juz znalezc tylko w salonach w ktorych nie zostala jeszcze wyprzedana.

Co wy na to? Aha, i jesli juz zdecydowalbym się na wybór N73 to polecacie Music Edition, standardową czy jaką tam?

@Edit

Dzwoniłem do operatora, tam zaproponowali mi lepszą ofertę, lol. Zniżą mi abonament o 110 zł, z 230 na 120 i Nokia N73 będzie kosztowała złotówkę, a nie 40zł.

Zatem pozostaje tylko kwestia tego, czy zostałą ona wycofana i dlaczego, moze jakies wady oraz którą nokie wybrac, Music Edition standardową czy jakąś inną.

Aha, skoro mam ten tel za 1zł, to może lepiej zastanowić się nad jakimiś lepszymi które prawdopodobnie teżdostanę za zlotowke? Te telefony MDA czy cos takiego, ktore era ma w ofercie, czy cokolwiek innego, co sadzicie?

koledzy jeżeli macie tylko takie problemy to zazdroszcze!! :smiley:

Po za tym, ze ktos mądry napisał ze nokia ma symbiana (bardzo duzy plus) to nokia ma optykę CARLA ZEISSA !!Porównując te dwa aparaty 3,2mp to w zasadzie ogladając zdjęcia z tych tel.nie da się ich porównać !!

oczywiście nokia ma lepsze!i nie piszę tego ponieważ mam nokię!hehe bo tak naprawdę to mam SE W800!

Ale zmieniam na NOKIE N73

pozdro

Alienz totalne bzdury co Ci ta osoba powiedziała o n73. Produkcja wcale nie została wycofana, to jeden z najlepszych telefonów nokii. Już dawno ta fińska firma nie zrobiła tak wyśmienitego Może ona ci tak powiedziała bo miała w tym swój interes. Konsultanci musza klintom wciskać jak najgorsze telefony albo takie jakie im firma nakazuje. To jest marketing, czyli wykiwać klienta. E65 to bardzo dobry telefon ale w żadnym wypadku nie jest to kontynuacja n73, to całkiem inny phone. Głównie dla ludzi biznesu. Menu tak stworzone, aby się takim ludziom wygodnie pracowało. Ma świetny wyświetlacz, podobny do n73 tylko więcej kolorów potrafi wyświetlić ale to i tak nie jest zauważalne na tak małym ekranie. Główną jego zaletą jest dopracowana obudowa, tworzywo jest pierwszej klasy, nie to co n80 która jest naprawde jednym wielkim badziewem. E 65 ma słabszy aparat, gorzej głośniczek, i słaby program do odtwarzania mp3. Kolrjnym minusem jak dla mnie to obudowa typu slider, choć nie wzbudza ona tylu obaw jak n80, ale jednak telefony składane są nie pewne. Jakbym miał coś polecić oprócz N73 oczywiście N73 music edition! Dużo lepsza pod względem odtwarzacza mp3, to polecam N77 która ma wbudowany tuner telewizyjny. Nie wiem czy już jest dostepny u operatorów. Jeszcze raz polecam N73 music edition! !!

to straszny plus rzeczywiście, może za 5 lat jak juz wyjdzie nokia dwa tysiące pięćset trzy dziewięćset :mrgreen:

grzesiek z edge już się korzysta.

I jeśli już go kupię, to powiedzcie mi jak sformatować baterię (?), czytalem, ze wiele ludzi pyta o to na forum, ale sam nie mam pojecia co to jest, jesli bateria ma trzymac dluzej to chcialbym wiedziec. Zawsze robilem tylko tak, ze 3 pierwsze ladowania po 12godzin.

Następna rzecza jest karta pamieci, jaka polecacie? Pamiec najwieksza mozliwa.

Oraz pytanie czy jeśli wezmę wersję standardową to mogę potem jakoś zmienić na Music Edition?:wink:

Wystarczy 3 pierwsze rozładowania do końca. Karta 2gb najlepiej firmy san disk, ze standardowej można zrobić me:)

A mogę zrobić coś jeszcze? Zależy mi na tym, by bateria długo trzymała.

jedynie co to dokupić drugą baterie i mieć w zapasie. Ja mam dobrze sformatowaną baterie i trzyma mi 3 dni przy ostrym użytkowaniu. Możesz włączyć oszczędność energii wtedy może pociągnie ci okolo 4 dni.

nowe telefony nie trzymają zbyt długo bateri czy to będzie SE czy Nokia , porostu prądożerne wyświetlacze , dobże uformować baterie , czyli pierwsze 3 ładowania jak tylko telefon zacznie “pikać” że słaba bateria ładować ją co najmniej 12gdzin nawet jeżeli wskaźnik tele bedzie pokazywał że jest naładowana , niektórzy napiszą że bateri Li-Jon nie formuje się ale jest to nieprawda należy ją uformować , baterie te niby można ładować w każdej chwili czyli doładowywać jak jeszcze nie jest rozładowana ale na własnych doświadczeniach stwierdzam że wpływa to niekożystnie na baterie , kiedyś zacząłem ładować baterie jak były jeszcze 3 “kreski” tel czy bateria potem zgłupiał/a i zaczęła pikać że rozładowana już przy również 3 kreskach , przy dwóch nastąpiło zgaśnięcie tela. Baterie w tych telach trzymają od 1-3 dni w zależności ile się tela używa

To prawda bateria typu li-ion powinna być formatowana we właściwy sposób czyli: Rozładowanie baterii do końca czyli aż nam telefon się wyłączy a póżniej przy wyłączonym telefonie ładować 12h. Tą operację najlepiej powtórzyć 3 razy, tyle tylko, że trzeba mieć czas na to i najlepiej drugi telefon zastępczy. Ja niestety nie miałem takiej możliwości i moje formatowanie wyglądało tak: Rozładowałem telefon i na noc podłączyłem do ładowarki przy włączonym telefonie, tą operacje powtórzyłem 3 razy i jak narazie materia trzyma mi nie źle bo aż 3 dni. Zważywszy że rozmawiam bardzo często i słucham dużo muzyki. A może jest to spowodowane tym, że nokia N73 posiada baterie Li-Polymerową??? hmmm jak sądzicie :smiley: :smiley: :smiley:

A czym rózni się Music Edition od standardu? Jakies tam programy, czy jakosc dzwięku tez? czy to wplywa niekorzystnie na inne bajery w telefonie? I czy są jeszcze jakies wersje?

Music edition różni się tylko oprogramowaniem, jest to oprogramowanie, które poprawia jakość muzyki. Oraz najważniejsza różnicą jest obudowa, która jest czarna. I to mi najbardziej pasuje, nie lubie srebrnych telefonów, bo są już nudne. Czerń jest oryginalna:)

Nie odpowiedziałeś na wszystkie pytania, więc zadam jeszcze raz.

Czy biorąc Music Edition i poprawiając muzykę wplywa to niekorzystnie na jakieś inne bajery w telefonie np. aparat? I czy są jeszcze jakieś wersje poza Music Edition i standard.

jak chcesz poprawiać muzykę? najlepiej weź sobie n73 music edition wtedy nie bedziesz musial przerabiac jej. jesli chodzi o inne wersje to nie jestem pewny, może już wyszła jakaś limitowana ale wątpie, oficjalnie są dwie tylko.

oprogramowanie ME nie wpływa niekorzystnie na prace telefonu , jednakże w ME jeden klawisz funkcyjny(czyt.szybkiego dostępu) jest na stałe przypisany do pleyera mp3 (jedno nacisniecie) i pleyera video (dwa nacisnięcia) reszście klawiszą “szybkiego dostępu” można przypisywać co się tylko podoba (kalkulator, dyktafon , kontakty a nawet inne playery mp itp) więc reasumując w ME tracisz możliwość zmiany funkcji jednego klawisza, co dla niektórych jest “wielkim nieporozumieniem” i przechodzą na “standartowy” soft . Kupując zwykłą nie ME możesz w każdej chwili wgrać soft z ME jednakże tracisz gwarancje.