Hmm sam nie wiem, gwanracji stracic na pewno nie chcę. Przycisk szybkiego dostępu akurat mi nie przeszkadza, bo mogę poswięcic te 5sekund zamiast 1 zeby dojsc do np kalkulatora. Tylko ten kolor czarny… ten srebrny z czerwonymi sciankami chyba fajniejszy
Złączono Posta: 14.05.2007 (Pon) 15:28
Przepraszam, że post pod postem, ale muszę odswieżyć.
Zamówiłem telefon, w środę lub w czwartek ma być, jednak cały czas nie jestem pewny co zrobić, by bateria długo trzymała. Jedni mówią, że rozładować i ładować kiedy tel jest wyłączony, jedni mówią, że bron Boże nie ładować kiedy jest wyłączony i sam nie wiem, więc proszę o opinie, bo tel już za 3dni będzie, a te pierwsze ładowania są najważniejsze, a zależy mi na tym, by bateria trzymała długo.
Jak dostaniesz telefon to z pewnością będziesz się nim non-stop bawił - nie podłączaj do ładowarki zaraz jak ubędzie jedna kreska, tylko rozładuj go tak, że nie będzie szło go włączyć. Ładuj go na wyłączonym telefonie przez 12 godzin (nie włączaj go). Po upływie 12h znowu rób co tam z nim chcesz i poczekaj aż znowu rozładuje się “do nieprzytomności”, znowu do ładowarki na 12h na wyłączonym telefonie. Potem powtórz to jeszcze raz. Po takich 3 seriach bateria powinna być dobrze sformatowana.
no to byłoby idealne sformatowanie telefonu, jednak ja nie miałem możliwości takiej operacji i musiałem ładować przy włączonym, ale nie załuje bo bateria trzyma calkiem nie źle. dawno nie miałem telefonu z tak pojemną baterią.
Może orange wycofała N73 bo strasznie namieszała w sofcie przez co system stał się mało stabilny,można sprawdzić ceny na Allegro i stwierdzić że z orange są najtańsze.Ja swoją E50 też mam z orange ale niemal od razu zmieniłem PC i wgrałem czysty soft od nokii i teraz jest ok.
Co do formtowania baterii N73 posiada baterie polymerową a jej się nie formatuje :!:
Wiele osób źle rozumuje formatowanie baterii i robi z nią takie głupoty że później się dziwi że trzyma 2 dni.
Telefon nowy trzeba użytkować do momentu wyłączenia się telefonu po czym podłączyć do ładowarki i naładować,nie ma sensu trzymać telefonu podpiętego do ładowarki przez 12h czy więcej bo to i tak nic nie da,(telefon ładuje się około 2h) po tym czasie trzeba normalnie użytkować telefon aż do jego wyłączenia się i naładować ponownie.
Chodzi o to aby te trzy pierwsze ładowania były pełne żeby zapewnić optymalną pojemność tej bateri.
Ja zamówiłem telefon w Erze, ale i dzwoniąc do biura obsługi i w pobliskim salonie powiedziano mi, ze do wyboru są dwa kolory, czarny i biały, ale nikt nie miał pojęcia ze ten czarny to music edition, a ja chcąc music edition zamówiłem czarny, ale nie wiem, czy to będzie ten muzyczny. Mowicie, ze kombinują z softem, to pewnie z muzycznego zrobili normaln zmieniając soft, i tylko kolor zostal, mozliwe to? Bo nikt nie wiedzial w Erze, że ta czarna to music Edition. A i jeszcze spytam, skoro ten soft z orange jest taki beznadziejny, to jaki jest soft z Ery?
nie wiem jaki jest soft w erze, ale z tego co wiem to telefon z jakimś oprogramowaniem operatora nigdy nie będzie tak chodził jak telefon od nokia poland bez simlocka i powgrywanych różnych ■■■■■ół. Jesli chodzi o kolory to tak jest możliwe, że wyślą ci czarny telefon i nie będzie on music edition. mój znajomy taki ma, ale nie problem jest wgrać soft music edition. Nawet będziesz miał plus, bo klawisz funkcyjny będziesz miał uniwersalny, a soft muzyczny nie bedzie ciągle działał, nawet jak z niego nie korzystasz.
Więc jak mówicie, najlepiej wgrać oryginalny soft, taki jak z nokia poland, ale wtedy tracę gwarancję? Jeśli już, to czy opłaca mi się, czy często się psuje, czy naprawy są drogie? I czy naprawde jest tak duża różnica między oryginalnym softem a softem Ery?
Aha, i jeszcze jedno. Jeśli możecie to podajcie mi kilka linków do nowych kart pamięci najlepiej 2gb (to chyba najwyższe?) i jak najlepszej firmy (ktoś mówił, że sandisk?) bo tam jest naprawde tego pełno i nie bardzo się w tym orientuję.
Wersja ME (music edition) to kwestia wgranego oprogramowania co do wyglądu to różnią się kolorami obudowy (i jednym przyciskiem)
Przez aktualizacje oprogramowania nie traci się gwarancji,natomiast jesli zmieni się PC (product code) teoretycznie tak (PC znajdziemy pod baterią na nalepce)
Aby wgrać soft “czysty” nokii trzeba zainstalować program NSS dzięki,któremu zmienimy nasz brandowany PC na niebrandowany i przez NSU (nokia software updater) aktualizujemy oprogramowanie,i po takiej operacji mamy “czysty” soft,możemy teraz programem NSS z powrotem zmiennić PC na ten,który mamy pod baterią (nie aktualizować wtedy softu!) Teoretycznie gwarancja nadal jest.
Oryginalny soft z nokia poland jest o wiele bardziej stabilny i szybszy, ale nie martw się taki soft z ery czy innych sieci nie jest najgorszy i da się wytrzymać. Jeśli chodzi o karty pamięci to fakt najlepsze są sandiska, ale z tego co wiem to w zestawie nokia n73me jest już karta 2gb.
Telefon już zamówiony, nie wiem czy to jest ME, oni uważają, że nie, ale czarny będzie. Dopłacać nic nie muszę, będzie mnie to kosztowało i tak symboliczną złotówkę, ale jednak wolę kolor czarny ;-). Longer, gdybym zdecydował się na zmianę softu czy o co tam chodzi, to zgłoszę się do Ciebie i mi jaśniej wytłumaczysz, ok?
I raczej nie będziesz potrzebował naszej pomocy bo jest to bardzo proste,wystarczy tylko dokładnie czytać, ja też niedawno wgrywałem nowe software i robiłem to pierwszy raz łącznie ze zmianą product code i gładko poszło , najważniejsza sprawa aby nie dotylać telefonu ani kabla podczas aktualizacji i najlepiej aby elektrownia nie wyłaczyła energi bo wtedy to tylko serwis tela ratuje , aktualizacja software trwa około 20-30 minut , najważniejsze aby przed aktualizacją wykonać kopie pamięci tela na karte pamięci w slocie , dlatego gdyż podczas aktualizacji traci się wszystko z pamięci tela łącznie z ustawieniami i kontaktami , potem przywracamy kopie z karty to tela.
Zmiana Product code ma w swoim celu oszukanie Nokia Software Updater, żeby myślał że inny telefon jest podpięty do komputera
np. kod 12345 oznacza dla niego, że telefon np Nokia N70 jest telefonem z Angli, z softem od Vodafone, a jeśli wgramy product code np. 98765 to program Nokia Software Updater myśli, że do kompa jest podpięta N70 z czystym softem. Tak jak napisałem zmiana PC ma w swoim celu tylko oszykanie nokia software updter.
Ale ktoś chyba wyżej pisał, że zmiana product code - utrata gwarancji, więc wgrywając nowy soft i oszukując nokia software updatera zmieniamy PC i tracimy gwarancję? Sam już tego nie rozumiem