Nokia N73 czy SE k800i? A może coś całkiem innego? Dylemat

Nie wiadomo po co,ale operatorzy wgrywają do telefonów,które sprzedają w swojej sieci jakieś dodatkowe pierdoły…

To że będziesz miał telefon w erze nie oznacza że nie będziesz mógł zrobić aktualizacji FW,nokia wypuszcza również takie niemal zaraz po swoim.

A dlatego ludzie zmieniają PC na nokiowski bo np.w Orange soft jest tak skopany że… nie ma chyba 4 folderów,ustawienie ikon w menu odbiega od tego co czytamy w instrukcji,telefon lubi się sam zrestartować,nie wspomnę o zwisach,aktywny tryb gotowości jest taki że tapety nie da się zmienić,nie pomaga nawet usunięcie owego obrazka z pamięci telefonu,nie wspomnę już o wersjach softu…do e50(bo taką mam)już wychodzi kolejny a Orange ma to w du… :x (jest dwie wersje do tyłu)

W serwisach rzadko kiedy,sprawdzają w pamięci co ty tam robiłeś,przeważnie od razu restart i nowy soft,a czasami sami zmieniają PC,jak będzie sumienny technik to się dopatrzy i po gwarancji.

Ale pamiętaj że to są telefony NOKIA i bardzo rzadko się psują.

oj nie gadaj nie gadaj bo żebyś mu nie wykrakał. psują się niestety coraz częściej choć większośc to soft. 6233 hurtowo zmieniane oprogramowanie bo przy 4 jak wybierasz ostatni numer to się wiesza i nie wyśle esa a gwarancje lepiej zawsze mieć

No właśnie soft a nie usterki techniczne.

Telefonu do najbliższego pukntu Ery jednak nie przysłano, musze czekać ~6 dni na kuriera z przesyłką :confused:

uuu to lipa, miejmy nadzieje, że trafisz na dobry model.

Też mam taką nadzieję.

Kurde, im więcej czytam w necie o telefonach tym bardziej zaczyna mi się podobać N93 czy N95, ale nie chcę czekać, i co tu zrobić ;-D

Mi na przykład N93 się wogóle nie podoba, a n95 ma jeszcze niedopracowany soft. GPS to zbędny gadżet bo kiepsko sygnał łapie. Może nowe wersje softu to poprawią.

w życiu bym nie kupił n93. niczym się tak naprawde nie różni, to że ma zoom optyczny to nic szczególnego. Zdjęcia wychodzą gorzej moim zdaniem od n73. zresztą również z testów tak wynika. A na n95 też bym się nie zdecydował. Przedewszystkim cena jest za wysoka, choć nie dawno kosztował ponad 3500zł, a teraz kosztuje 2300zł, cena szybko spadła to daje do myślenia.

Co do N93 to może i macie rację, czytałem, że aparat nie jest najlepszy, ale N95 mm… marzenie :wink:

Złączono Posta : 17.05.2007 (Czw) 16:04

A więc jak napisałem, coraz bardziej podoba mi się N95 i rozważam możliwość kupienia jej.

Biorąc N73 ME lub N80 w Erze, za jaką cenę mógłbym je sprzedać? Ile musiałbym dopłacić do N95 po sprzedaniu jednej z w/w Nokii?

Za n73 napewno dostaniesz ciut wiecej. Przedzał cenowy to 1100-1400zł. Więc dopłacić musiałbyś koło 1000zł. Moim zdaniem nie opłaca się brać n95 no chyba że chcesz zaszpanować i masz fundusze to taką kase warto wyłożyć. N95 to ciekawy telefon ale ma również wady, zwłaszcza bateria która jest słabiutka. Wyświetlacz większy, lepszy aparat, ciekawy wygląd ale jednak za dużo jeszcze kosztuje.

A jak z muzyką w N95?

1000zł trochę dużo, mam do dyspozycji tylko 600zł + ewentualnie Siemensa S65 ;-D

Alienz nie napalaj sią na N95, telefon jest niedopracowany , na forach można coś na ten temat poczytać , szwankuje firmware ale to jest mały problem bo do miesiąca czasu zapewne ukaże się nowe , największy problem jest z baterią , bateria przy normalnym użytkowaniu czyli dzwonienie i sms-y ledwo wytrzymuje 12 godziń , ale jak już jakaś muzyczka czy filmik i troche zabawy to po 3-4 godzinach bateria “pada” poprostu prądożerny “telefonik” z malutką baterią, wczoraj zięciu chciał sobie go wźąć w vodafonie nl ale sprzedawca go uprzedził że to tylko telefon na pokaz i nie nadaje się do częstych i długich rozmów , sam go miałem wczoraj w ręce i troche się nim bawiłem , 3 kreski naładowania i aparatu ani kamery nie dało się uruchomić bo tel “wrzeszczał” że zbyt słaba bateria. A i taka mała ciekawostka , holenderski vodafone chyba jako narazie jedyny operator w europie sprze/daje swoim abonentom telefony bez simlocków , w koncu jakiś malutki postęp w dostosowaniu się do dyrektyw UE.

Zbych zgadzam się w 90%. Telefon rzeczywiście ma soft nie dopracowany, ale to nie problem bo nokia pewnie coś zaraz zrobi. Jeśli chodzi o baterie to tu się zaczyna gorsza sytuacja. Może nie jest tak jak piszesz że bateria przy większej zabawie wytrzymuje 4h, bo brat ma go w ciągłej sprzedaży i troche się nim bawiłem (kilka dni) i bateria potrafiła wytrzymać 1,5 dnia. Ale to i tak za mało. Zwłaszcza, że w przeciwieńswtie do n73 strasznie długo się ładuje bo aż 2,5h, gdzie n73 u mnie nie całą godzine a trzyma bateria 3dni. Jeśli chodzi o GPS to to cacko dopiero potrafi wkurzyć bo bateria trzyma coś koło 5 godzinek. Tragedia. Ogólnie nie polecam, chyba że wyjdzie bateria do niego najlepiej li-pol około 2000mah. Pozdrawiam :smiley:

Zatem chyba mnie namówiliście, pozostaje czekać aż przyślą.

Dokładnie! bierz n73 zwłaszcza że masz możliwośc dostania jej za nie wielką cene. Później będziesz mógł ją sprzedać za rozsądną cene, wtedy jak poprawią baterie do n95, bądź stworzą jej następce to sobie wymienisz. Pozdrawiam.

co sie zastanawiasz, noka nokia i tylko nokia nokia - nokia ma symbiana i to jest najlepszy argument :smiley:

Przed 5 minutami dostałem telefon. Nokia N73 ME, ale bez karty pamięci.

Na pierwszy rzut oka wydaje się troszkę duży, ale ekran jest super, wszystko fajnie na nim wygląda. Zdjęć zrobiłem narazie kilka, ale wydają się b. fajne. Telefon trochę wolno chodzi, w porównaniu do N 6230i, którą miałem do tej pory to jest kilka razy wolniejszy, ale cóż, symbian.

Dalsze obserwacje napiszę potem :wink:

Symbian wolno chodzi tylko po pierwszym uruchomieniu telefonu. Jak odpowiednie pliki skopiuja sie do ramu (menu, kontakty itd…) to chodzi super!

dziwna sprawa z tą kartą , jeżeli jest to ME to powinien być wyposażony przez Nokie w takową karte , podstawą w komplecie ME powinna być karta co najmniej 1GB (obecnie są reklamowane z kartą 2GB) lepsze słuchawki niż w “zwykłej” no i oprogramowanie(najmniej istotne) co to za ME skoro praktycznie tylko kilka utworów wrzucisz na tela. ,poczytaj dokładnie w instrukcji czy karta jest na wyposażeniu czy nie.

Dzwoniłem do biura obsługi Ery, i tu akurat jest tak, że Era chcąc zaoszczędzić pieniądze sprzedaje ME bez karty 2GB, czy jakoś tak.

Teraz tak, zdjęcia wychodzą super jeśli jest słońce (na pierwszy rzut oka tak się wydaje), a kiedy jest ciemno lampa błyskowa niezbyt dobrze się sprawuje, zauważyłem.

Kurde, mam problem żeby połączyć tel z komputerem przez kabel, bo naciskam, żeby szukało telefonu a to niby nie znajduje, nie wiem jak to :confused:

A, i dzwięk jest naprawdę dobry i głośny :wink: