Nokia N73 czy SE k800i? A może coś całkiem innego? Dylemat

bez podłaczania kabla i tela zainstaluj najnowszy pakiet Nokia PC Suite (pobrać ze strony http://www.nokia.com.pl) potem restart kompa i dopiero potem podłącz tela i kabel do kompa , powinno wykryć tela i zainstalować sterowniki.

Robie tak i komputer wykrywa tela, ale podczas gdy w Nokia PC Suite naciskam Get Connected (bo jest obok napisane no phones connected), i wybieram, że połączenie przez kabel, to szuka szuka i szuka, ale nic się nie dzieje.

Zajrzyj tutaj:

http://telepolis.pl/forum/viewtopic.php … hlight=n72

(pierwsze 5 postów, dalej jest już OT :wink: )

Generalnie w Nokiach serii N jest to dość popularny problem.

Tam nie jest jasno wyjaśnione, przynajmniej dla mnie, i dalej źle.

Złączono Posta : 22.05.2007 (Wto) 20:50

Chyba więcej wad niż zalet.

1. Wolno działa.

2. Ten program PC Suite nie wykrywa go, i w żaden sposób nie chce wykryć.

3. Podczas gdy uzwywam aparatu i zamykam klapkę telefon wiesza się.

Alienz a jak podłączasz telefon do kompa to w komórce pojawiają ci się funkcje? i wybieraz pc suit? Jeśli chodzi, że wolno działa to normalne, nigdy nie będzie tak szybko jak w zwykłym telefonie, masz symbiana :smiley: Pc nie wykrywa? pewnie masz coś z kompem nie tak. A to, że się wiesza to oznacza, że trafiłeś na trefny model (pech). Ja mam ten telefon bardzo długo i jeszcze ani razu mi sie nie zawiesił.

Wgraj niebrandowane oprogramowanie.

Za jakiś czas wgram :wink:

Nie ma co się zastanawiać , telefon na gwarancji więc do serwisu , zapewne spaprane firmware , przeważnie tak jest jak operator “udoskonala” tela swoim firmware, najpierw niech oni(serwis) usuną swoje niedociągnięcia w telu a dopiero potem możesz wgrać niebrandowane oprogramowanie bo czasami może okazać się że to nie wina firmware a hardware a jak wgrasz niebrandowane oprogramowanie to możesz stracić gwarancje, pozatym wgrywając najnowsze firmware czyli jest to zazwyczaj niebrandowane oprogramowanie nie ma powrotu do starszego oprogramowania operatora.

No dobra, to co mam zrobić chcąc zlikwidowac te usterki, by było jak najtaniej i bez ryzyka utraty gwarancji czy jakichs usterek w telefonie.

Możesz updatować soft bez zmiany product code - wtedy będziesz miał najnowszy soft z ery i może to wyeliminuje te wady.

Dzięki JUDGE, jakoś połączyłem telefon z komputerem, tylko teraz jest problem w przesyłaniu muzyki przez Nokia Music Manager http://i11.tinypic.com/4y60zew.jpg

Nawet jeśli dam OK, a potem wybieram piosenki i chcę przesłać, wyskakuje, że w telefonie jest za mało pamięci. Mam 20mb, a 2piosenki które chcę przesłać zajmują 6mb.

Z tego co wiem to przez music manager można wrzucać mp3 tylko na kartę pamięci. Jak chcesz do pamięci telefonu to musisz przez manager plików.

O, i tu następne pytanie. Wszyscy polecili mi kartę SanDiska, a w pobliżu mojego miejsca zamieszkania jest możliwość kupna tylko Kingstona, czy to duża różnica jakości, i czym ona się objawia?

Są jakieś sandiski ultra coś tam i one są niby ciut szybsze ;), ale kingstona też możesz brać śmialo.

Tylko, że jesli wrzucam przez ten manager plików to pozniej nie moge dodac ich do listy odtwarzania, podczas gdy naciskam przycisk szybkiego dostepu do otwarzacza mp3 nie wyswietla mi tych utworow dodanych przez manager plikow, jesli chce posluchac to moge tylko przez galeria -> utwory i tam mam je, ale wtedy nie mogę włączyc wizualizacji, nie mogę bawic się korektorem itd.

Złączono Posta : 23.05.2007 (Sro) 20:14

Ah, jeszcze jedno, bo jak chcę kupić tego kingstona to on pyta o format karty, czy coś takiego, a ja się na tym kompletnie nie znam, jakieś mini czy coś ;o

telefon obsługuje karty mini SD i taką musisz kupić , nową karte trzeba będzie “chyba” sformatować na system plików fat (windows xp) lub fat16(starsze systemy) w telefonie nie da się sformatować i bedzie potrzebny czytnik kart do kompa , jeżeli ta karta będzie przeznaczona do telefonów nokia to będzie sformatowana a jak będzie uniwersalna to format obowiązkowy , pisze to na podstawie N70 więc możliwe że N73 ma możliwość “zobaczenia” kart niesformatowanych" i bedzie można zrobić format z pozycjii telefonu.

Po kolei bo zaczynam nie nadążać :wink:

1. Jeśli do połaczenia z Nokią używasz PC Suite możesz przesyłać także pliki metodą przenoszenia (albo kopiowania) do odpowiedniego katalogu na telefonie poprzez “menedżer plików”. Po odpaleniu tej opcji wybierasz poprostu gdzie chcesz co wrzucić, jeśli chodzi o mp3 to ja sobie je wrzucam do karta pamięci/sounds/digital i dalej odpowiedni folderek (tytuł albumu itd.)

2. Jeśli wyskakuje, że w telefonie jest za mało pamięci to być może a raczej z pewnością tak jest. Pamięć telefonu jest już jak sądzę zapełniona aplikacjami, fotkami, dorzuciłeś 12mb i zaczął jęczeć. Możesz sprawdzić stan pamięci przez PC Suite albo z pozycji telefonu.

Jest możliwość oczywiście, że pamięć jest walnięta ale szczerze w to wątpię i nie życzę tego :slight_smile:

1. SanDisk czy Kingston

Karty Sandiska są z reguły szybsze od Kingstona ale też dużo (moim zdaniem) droższe. Dlatego jeśli nie szukasz oszczędności - SanDisk, jeśli chcesz zaoszczędzić karta Kingstona będzie w zupełności ok.

Oczywiście powinieneś zakupić pamiątkę miniSD (nie pomysl się, nie microSD, nie MMC itd.)

1. Problem z wyświetlaniem mp3.

Nie wiem dlaczego wyświetla Tobie przez galerię (przecież to służy do fotek i filmów).

Może wrzuciłeś mp3 nie do tego katalogu (patrz pkt 1)?

W 6230i jest tak że w odtwarzaczu mp3 są tylko mp3 z karty pamięci.

Judge, robie tak jak ty, do sounds/digital wrzucam i nie da sie w odtwarzaczu otworzyc.

A co do kart pamięci, to uniwersalną karte bede musial formatowac, do czego potrzebny bedzie mi ten czytnik kart? Następny wydatek i dlugie poszukiwania ? ;-D

Ja nic nie wiem że takie formatowanie jest potrzebne. Jak nie chcesz kupować czytnika to możesz iść do jakiegoś fotografa. Jak jest w porządku to sformatuje ci za darmo, a jak nie to będziesz musiał dać mu dyche na piwo :slight_smile: