Nowa odsłona portalu dobreprogramy.pl - opinie

que_pasa , +1

Dadatkowo jakoś tak mało treści jest w ogóle na głównej - rozumiem, że nasze społeczeństwo się uwstecznia i czyta co raz mniej i to z tego powodu. Ale jeśli ktoś już chce poczytać to musi się przeklikiwać do treści oceniając czy temat jest ciekawy po 2 - 3 zdaniach z głównej…

Kiedyś wchodziłem na dobreprogramy aby sobie poczytać, aby przejrzyście dotrzeć do opcji a teraz… wątpię abym był częstym czytelnikiem tego portalu, nie da się na niego patrzeć !!

Druga sprawa jak już chcecie mieć taki chory wygląd to dlaczego nie są dostosowane blogi i forum ? teraz to wygląda komicznie, przechodzimy na inną pod stronę (blog/forum) portal ui widzimy zupełnie nie pasujący wygląd do strony głównej. Rozumiem, moda na zmianę forum i blogów w dziwaczny wygląd jeszcze nie weszła…

@Daavid;

forum i blogi będą “wkrótce” dopasowane pod vortal jest to tylko kwestia czasu :wink:

po 3 dniach od wprowadzenia mogę stwierdzić jedno: korzystając z vortalu na ekranie 1366x768 jest bardzo fajnie, strona wygląda bardzo fajnie. Jedyne co denerwuje to brak wszystkich newsów od razu po otwarciu strony lub przycisku “pokaż wszystko” na głównej ale nie robię z tego problemu bo rozumiem po co wprowadzili “filtr” na głównej :wink:

Tak, odpalam stronę i widzę tylko kafle. Praktycznie żadnej treści poza 4 tytułami i informacją o ilości komentarzy. W 1366x768 moim zdaniem ta strona w ogóle nie wygląda.

Nie wiem czy się ze mną zgodzicie, ale kafelkowata szata programów na stronie głównej byłaby o wiele lepsza i czytelniejsza gdyby zastosowano rozwiązanie tj. na programosy.pl Poza tym bardzo wspołgrałaby z szatą graficzną komentarzy pod programami czy to pod newsami. > http://naforum.zapodaj.net/8b6ae13154ef.png.html Kolejna sprawa to zmiana układu programów, na stronę główna a usunięcie najpopularniejszych puplikacji z głównej i danie jej w zakładke taką jak teraz maja programy na górnej belce strony głównej - zamiana taka

Dla zalogowanych na programosach, dużo reklam nie wyskakuje. DP poszło w reklamy, a przecież to sto razy większy portal, niż programosy. Różnica agenta, to dzisiaj temat przesłonięty wyglądem. Niektórych programów nie da się pobrać bez instalatora dobreprogramy. Powinien być wybór czystych instalek dla zwykłych poszukiwaczy programów w necie, a dla chętnych, opcja programu z farszem. Kto się nie zna, ten klika. Tych są tysiące, na przeciw dziesiątków zalogowanych. Musi być ten agent w niektórych linkach bezpośrednich? To wielka sprawa, bo program popularny, jak odkurzacz przyciąga userów, a jest prawie 2,5 miliona pobrań.

Przyznam, że na DP, opinia została dodana błyskawicznie. Łatwiej mi wchodzą newsy, programy i zaczynam buszować, bo ciekawie.

Nie podoba mi się ta szata graficzna. Przypomina mi szatę mbanku, który jest do D.y.

Stara szata była dobra i nie trzeba było tego zmieniać. Pewnie zrobiliście zmiany, bo jakieś cycki narzekały, że im się opatrzyło. Trzeba było nie inwestować w nową grafikę, tylko odpowiedzieć im krótko - nie podoba się? to wypad.

Tyle w temacie.

Nie działa kategoria POZOSTAŁE na blogach: http://www.dobreprogramy.pl/Blog,Pozostale.html

może po prostu pokażmy jak:

screen.jpg

Poza tym jak widzicie na screenie, awatar jeśli nie jest kwadratem jest dziwnie spłaszczony

ale macie problemy… co za problem przewinąć stronę w dół po otwarciu na 1366x768? IMO żaden a kafle to świetny pomysł redakcja na ukazania jakiś ważnych info/ nowości itd. W starej stronie jedynym plusem był wygląd na ekranach z dużą rozdzielczością gdyż strona się rozciągała.

dobrze by było, gdyby treść tych kafelków ulegała częstszym zmianom ale podejrzewam, że to tylko kwestia czasu a póki co redakcja skupiła się na wyłapywaniu błędów, a te jakieś muszą być skoro vortal ma 7mln odwiedzających z tego co pamiętam więc zamknięte betatesty nie mogły wyłapać wszystkiego.

PS: aktywując adblock DP na 1366x768 widać jeszcze pasek z fleszem;)

:-o Równie dobrze mogłoby być 5 ekranów reklam i treść dopiero na szóstym. Przecież możesz sobie przewinąć. Interfejs robi się po to, aby użytkownikowi korzystało się z niego wygodnie i aby chciał wracać do jego korzystania. Biorąc również pod uwagę, że w tej chwili większość laptopów ma rozdzielczość HD-ready + touchpad z wątpliwą wygodą przesuwania ekranu, dziwię się Twojemu stwierdzeniu, “co za problem przewinąć stronę”.

Oddajcie mi moje stare dobreprogramy!

Teraz jest lepsza “wersja” nowoczesna, to kwestia poklikania(czasu) i się każdy przyzwyczai :slight_smile:

Następny klakier “nowoczesności”… Gilotyna też była nowoczesna pod koniec XVIII wieku… Napalm też był nowoczesny np. w Wietnamie… A bomba atomowa w Hiroszimie…

My tu piszemy, a stary wygląd i tak nie wróci i tak… szkoda naszego czasu na wytykanie co się nie podoba. ogółem większy chaos, nawalonych 1000 informacji na raz, strona wygląda jak by robił ją amator grafik w table i powstawiał ramki jak popadnie - ogółem o tej dziwnej modzie i ślepym podążaniu dobrychprogramów za “nowinkami”.

A gdyby tak zrobić ankietę dotyczącą wyglądu ? Krótka piłka, zobaczymy ile osób nienawidzi takiego wyglądu. Oczywiście ankieta także dla gości, ale pewnie Oconnel i reszta ekipy nie odważy się na taką ankietę !

a tam " …kasa, Misiu, kasa…"…

To chociaż weźcie pod uwagę nasze opinie i zmieńcie to co nas najbardziej boli…

Inne strony też potrafią wyglądać “nowocześnie” a zachować czytelność na sensownym poziomie - np. http://android.com.pl/ strona ich również wygląda “nowocześnie” a sposobem prezentacji treści i czytelność bije nowe db na głowę… Gutek nie ma nic złego w tym że db ma wyglądać nowocześnie, problem jest w tym że po prostu teraz strona jest nieczytelna, naprawdę trudno się skupić na treści news przy czytaniu i nie jest to kwestia przyzwyczajania, czy redakcja naprawdę w ogóle nie liczę się z opiniami użytkowników?

Za ankieta jest jak bardziej za, może niech autor wątku wedytuje pierwszy post i zrobi ankietę :slight_smile:

Mam wrażenie, że admini i właściciele portalu celowo pogarszają sprawę, żeby potem doić kasę, za zdalną naprawę która już ma miejsce dla zainteresowanych. Przy próbie pobierania programów występują błędy, nie rozumiem po co są komu potrzebne jakieś managery pobierania, one tylko powodują zawiechy - żeby je zneutralizować trzeba zamykać owego managera z pozycji start task manager. Jest coraz gorzej z tym portalem.

Teorie spiskowe zostaw proszę z boku. Stara wersja portalu nie wróci, można liczyć jedynie na doszlifowanie nowej. Same nowe funkcjonalności mi się podobają (np. powiadomienia o komentarzach).

A teraz na poważnie, czy Wam również “ciężko” się czyta newsy na stronie głównej? Nie wiem czy to kwestia rodzaju czcionki czy jej koloru, ale mi po kilka minutach zaczyna się wzrok męczyć i całość tekstu zlewać. Na starej wersji portalu (używałem głównie “zielonej”) tekst był taki wyraźniejszy. A może już czas na okulistę dla mnie :smiley: haha

@Gutek wiadomo, że do wszystkiego można się przyzwyczaić, ale przewinięcie ekranu w dół, które proponujesz jest słabym rozwiązaniem również dla redakcji z powodu biznesowego. PgDown, który wcisnę od razu po załadowaniu strony spowoduje, że nie zobaczę reklamy a co dopiero kliknięcie w nią (chyba, że kliknięcia się nie liczą :wink: ).