W takim razie zapraszam do nieoficjalnego głosowania: http://strawpoll.me/303468
ProTofik , nie pomyśl że robię Ci konkurencje , ale faktycznie jak przyspamować to i też TU najlepiej
Generalnie nowy layout bardzo mi się podoba (mam nadzieję, że nie będzie już samoczynnych zmian skórek, jak to bywało w poprzedniej wersji i doprowadzało mnie do szewskiej pasji ) - kolory dobre, jasne tło, fonty oblecą, schludnie, ergonomia i usability OK - z wyjątkami opisanymi poniżej.
Do poprawki:
-
Ogromniasty :shock: rozmiar czcionki - najlepiej dać w opcjach 3-5 rozmiarów do wyboru i problem z głowy. Implementacja takiego rozwiązania jest banalnie prosta.
-
Na stronach plików do pobrania brak linków do stron producent/programisty. Było w starej wersji i zniknęło w nowej. Tak się nie robi. [-X
P.S.
Myślałem, że “podrasujecie” też maskotkę portalu - biedak już tyle lat z tą słuchawką telefoniczną w gębie.
będą skórki tylko w późniejszym czasie- info z HZ także ciesz się póki możesz : )
mówisz jakbyś musiał przewijać kilka razy atu raptem raz wystarcza
do tego warto sobie ustawić w zakładkach/szybkim wybieraniu zamiast głównej podstronę z newsami od razu na “wszystko” czyli http://www.dobreprogramy.pl/Aktualnosci … kie,0.html
wtedy masz nawet więcej treści niż w starych DP
Zmiana portalu jest fatalna. Rozumiem, że zostanie, bo firma za dużo w nią zainwestowała już, ale nowa wersja naprawdę nie jest dobra. Postaram się wyszczególnić cechy które drażnią najbardziej:
- Podstawa sprawa: drastyczne zmniejszenie ilości treści przedstawianej na ekranie.
a) Duże czcionki i wielkie interlinie wcale w moim odczuciu nie poprawiają czytelności tekstu, a wręcz przeciwnie, całość wygląda chaotycznie.
b) Portal ma zafiksowaną szerokość. W erze rozdzielczości full hd i większych uważam za kpinę, iż portal wyświetla się w kolumnie mającej z 1/3 szerokości ekranu.
Jest to za zdecydowany krok wstecz. Wydawałoby się, że ludzie świadomie kupują monitor o wyższej rozdzielczości aby pomieścił więcej informacji, a śmieci zajmowały mniejszą część ekranu. Obecnie czuję się jakbym wrócił do ery 640x480, może 800x600. To zdecydowanie nie jest dobre.
Teraz na stronie głównej przy nagłówkach zamieszczane są z trudem dwa zdania newsa. To jest śmieszne w porównaniu do pełnej treści artykułu w poprzedniej wersji portalu. Pierwszy akapit to jest minimum co powinno się zmieścić.
- Wodotryski. Firma z jednej strony postawiła na minimalistyczny, płaski wygląd, a z drugiej dołączyła do niego pełno nieczytelnych bajerów. Rozwijany katalog programów jest co najmniej irytujący. Raz, że mój komputer nie należy do najsłabszych, a widoczne są przycięcia w animacji. Ciekawy jestem co się dzieje na starszych komputerach, z powiedzmy ~2005 roku.
Samo powpychanie programów w podkategorie, a te z kolei w kategorie jest wkurzające. Wcześniej, gdy wszystkie podkategorie były explicite na jednym ekranie, można było ogarnąć wzrokiem jednocześnie zawartość kilku kategorii, a w ostateczności użyć searcha przeglądarki. Teraz spróbujcie za pomocą Ctrl+F wyszukać “antywirus” w nowej wersji. Obecnie trzeba po kolei rozwijać cokolwiek enigmatyczne kategorie. Czy nowej powłoki systemu szukalibyście w “akcesoriach”? Albo czy czytelne jest, iż program do faxów nie znajdę w “biurze”, czy “firmie”, a w “internecie”? Jednym zdaniem, rozmieniliście funkcjonalność na bzdety.
Jestem chętny usłyszeć jakie plusy zyskałem na tej przemianie dobrychprogramów. Ja, jako wieloletni czytelnik, wielokrotnie rekomendujący znajomym ten portal. I proszę, niech to nie będą frazesy rodzaju “dogonienia światowej czołówki, która też się tak zmieniła”. Małpować warto jedynie dobre rozwiązania. Tandetnej mody małpować nie warto.
O raz za dużo. A przed chwilą uruchomiłem portal na Operze Mobile… 4 widoki kafli z tytułami i informujące o ilości komentarzy…
Wtedy nie mam np. bloga po prawej stronie
Ale co rozumiesz przez treści? Tytuły newsów, bo żadengo newsa nie mogę przeczytać w całości bez dodatkowych kliknięć… Jak mnie to drażni, że muszę się wklikać w news żeby go przeczytać. Wrr…
Kiedy będzie katalog plików pod system Linux?
Popieram! Mam te same odczucia!!
Nie wyrywaj tekstu z kontekstu, zaraz po tym poście jest napisane jak korzystać z forum. Gdzie masz bardziej czytelny wgląd w forumowe posty
Dobry jest system komentarzy i powiadomień na odpowiedzi. Chociaż coś na plus.
jako, że linux nie specjalnie mnie obchodzi to nie zagłębiałem tego tematu ale Docent za zlocie mówił, że programy dla linuxa są razem z Windows’owymi pod rozwijaną listą “wszystkie linki”
przez treści w tym wypadku rozumiałem to, że newsy są bardziej widoczne gdy na starych DP cały czas był natłok różnych pasków z programami/ostatnio na forum i inne
Gdyby tylko newsy całe się wyświetlały na podstronie newsy to byłoby idealnie.’
jeśli o to przewijanie chodzi… to robisz sztuczne problemy bo przewinięcie raz na dół nie jest problemem czy to na tablecie czy na pc/laptopie.
Na operę mobilną zaleca się chyba wersję mobilną DP, która swoją drogą ma trochę za dużo grafiki i już widzę jak to się będzie ładowało w miejscach ze słabym łączem
No właśnie na wolnych łączach strasznie się ładuje . Proponuje do tematu założyć ankietę komu się podoba a komu nie
W poprzedniej wersji nowości na stronie głównej były wyświetlane w całości. Obecnie muszę wchodzić do każdej osobno, żeby przeczytać całość. Nie lubię tego! To zajmuje więcej czasu. [-X
Mi nie działa przycisk menu w wersji mobilnej na Opera Mobile Classic i na UC Browser. Opery Beta nie sprawdzałem, “strzela fochy” ta przeglądarka.
Ogólnie nowy wygląd na +, chociaż musze coś wykombinować aby zmiejszyć font podczas przeglądania strony na PC, wie ktoś może jak to zrobić?
Szkoda że przy komentarzach już się nie da sprawdzić kto z jakiego sprzętu pisał. Wcześniej jak sie najechało na użytkownika było to widoczne
Powiem krótko w trzech słowach: dno, dno, dno. Na starą wersję wchodziłem 2-3 razy dziennie, tak teraz naprawdę się zmuszając i podświadomie licząc że wróciliście do starej wersji zaglądnąłem dopiero 3-ci raz. Wprowadziłem już sobie do ulubionych “PCLab.pl” i jeżeli wasza strona się radykalnie nie poprawi, a najlepiej nie wróci do poprzedniego kształtu to moje wizyty u Was będą coraz rzadsze. Jestem pewien że stracicie wielu fanów.
Dzia-dzia. Trzeba siedzieć godzinami, żeby ogarnąć się z ciekawymi blogami, czy nowymi wersjami programów, przepatrzeć nowe opinie itd. Dla niektórych pewnie brakuje działu sensacji, rewelacji i odnośników, gdzie udzielają się krytyczne błędy, tzw trolle. Z doskoku, to można drzwiami trzasnąć i pokrzyczeć sobie, a przyganić.
Przeglądanie innych forum, to niegłupi pomysł. Znajduję swoje miejsce w DP wg swoich zainteresowań. Głoszenie wszystkim, że to strona be, to jakieś niewyrozumiałe podejście do bardzo wielu zmian, potrzebujących dopracowania.
Nowy wygląd na liczne prośby niedowidzących, bez obrazy tych ostatnich. Masakra.