Dzień Dobry… Planuję w swoim Blaszaku wymianę kupno nowych części Płyty głównej Karty Graficznej i procesora aby pozwoliło mi to na możliwości Dało Opcję Dawania w Grach Wszystkich ustawień na Maksimum i wyciąganie z gier i grafiki wszystko na 100%… więc zastanawiam się nad Procesorem czy ma Być z zintegrowanym układem graficznym czy ma nie mieć Tego układu i czy to coś zmienia znaczy się czy jest lepiej jak ma integrę czy jest jej pozbawiony procesor który Kupuję to ten i czy on wystarczy czy zasilacz który mam 600W Certyfikat Bronze Plus Wytrzyma To i pytanie mam czy Karta Graficzna która jest dosyć Stara aktualna Karta GTX 1060 i ona może Będzie Bottleneckiem czy może dołożyć kasy i dodać sobie Jakiegoś RTX 2060 albo RTX3060 jak cena będzie rozsądna ? tylko czy wtedy zasilacza nowego będę musiał kupować żeby uciągnął Kartę Graficzną Pobór Mocy. Wacham się Pomiędzy Kartą RTX 3060/2060 Pokażę wam je obie a wy musicie powiedzieć którą z nich lepiej opłaca się kupić do tego zestawu i nie będzie problemu z zasileniem ich zasilaczem ???
Usiądź jeszcze raz nad tym postem, przeczytaj, nie tylko od strony stylistycznej, ale i merytorycznej.
W szczególności przemyśl sens kupna procesora z K, do średniej płyty, gdzie niezbyt podkręcisz, a dodatkowo sens „procka z górnej półki” do średnich kart graficznych. Chyba jesteś świadomy, że karty z serii 60, jeszcze bez TI/Super, to nie:
Prawda?
Jesteś na forum dostatecznie długo, wierzę też, że jesteś dość kumaty, by to lepiej dobrać.
Nie zależy Mi Na Podkręcaniu Nie potrzebuję OC… bo nie bawię się w To bo takich rzeczy lepiej nie ruszać Marcin a drugi Problem Mam Ograniczony Budżet Nie mam 100k więc zdecydowałem się na takie coś co jest w moim zasięgu :(( co ty byś zmienił Płyta Główna Procesor tani koniecznie 8 Wątków 16 Rdzeni… do gier wymagających że sobie ustawię Graficznie wszystko na Maksimum i zero Lagów dropów FPS i do wszystkiego innego.czyli Internet przeglądanie Neta płynne i karta musi być taka sama jak Procek czyli Dobra
Napisz jaki masz budżet oraz co aktualnie posiadasz.
Aktualnie Posiadam GTX 1060 6GB Pamięci Ram G.Skill Ripjavs 16 GB jeden dysk Kingston-SSD na którym jest system Drugi Dysk Toshiba-HDD 1TB chyba gry i inne programy zasilacz 600W Procek i5-8400 Płyta Asrock z370 Pro4 Chłodzenie Spartan 3 LT
A kasy mam mało Coś Około 2tysiące chyba że jak uzbiera mi się więcej to dobiję do 3Tysii ale chyba wciąż za mało na cokolwiek rozsądnego
OK, a ile chcesz wydać? Bo „ograniczony budżet” = kompromisy. To primo, secundo, jaka rozdzielczość?
Do 2 lub 4K potrzebujesz jeszcze mocniejszej karty od procesora ( w porównaniu z FHD).
Jakie gry etc.
Rozdzielczość 1920x1080 Full HD mi wystarczy no chyba że chciałbym pójść w to 2K kasy mam coś 2 tysiące ale jak się uda to dozbieram 3… ale to chyba wciąż będzie za mało niewystarczająco xd na cokolwiek xd dobrego Gry To GTA V Online Diablo III I wiele innych na płytkach takie jak Wiedzmin 3 np sporo mam gier różnych takie Batmany Riseny i inne więc wiesz
Tak na szybko wydaje się najlepiej abyś dokupił rtx 2060 i tyle w tej kwocie lub czekał aż ceny kart spadną w dół.
Czyli tak, planujesz karty o wartości obecnej 150 % budżetu…
Ja bym poszedł w drugą stronę niż aesereht, teraz i5 10/11 generacji a za resztą polowałbym i zbierał na 2070 lub czekał na 3060/3050TI (jeżeli będą wersje min 6 GB Vram).
To Będę chciał 3060 W dobrej cenie bo chyba 2060 nie opłaca się teraz kupować Tylko aktualne ceny 3060 są za wysokie Marcin to teraz powiedz jaki Procesor i7 11Generacji z socketem 1200+nowa płyta główna pod ten socket czy z tym socketem który ma moja płyta aktualna 1151 czy może mój aktualny procek wystarczy i zmieniać nie trzeba ??? tak jak zasilacz hmm…
Chyba żaden, zakładając, że nie kompilujesz programów lub nie stawiasz maszyn wirtualnych.
2060, jeszcze bez TI/Super, jest relatywnie słaba, a z i7 łącząc ją procesor może kopać bitcoiny dla rozrywki, taki nadmiar mocy mu dasz. Lepiej kup o połowy tańszy 6/12 z 11/12 generacji i dopłać do mocniejszej karty. To ona generuje obraz, nie nudzący się procesor.
Dobrze Marcin To jaką nazwę procesora mam wpisać żeby wyszukać w jakimś Sklepie Euro AGD Np i podaj mi jak możesz nazwę karty jaką mam szukać a zasilacza nie trzeba zmieniać na coś mocniejszego takie 750 albo 800 Podaj tylko mi linka do procesora i karty a ja zamówię
Na szybko i5-10X00 lub i5-11X00 powinieneś z F dostać za jakieś 600 złotych, płyta ze średniej półki ze 400, 16GB RAM ze 350 (wybierz trochę szybszy, 3000+). Razem jakieś 1400 wydasz. Obudowa, zasilacz i dyski zostają. Obecny sprzęt sprzedasz lekko koło 2000-2500 (sprawdź ceny/ wyjdź od wyższej i obniżaj). Razem da Ci to koło 2600 na kartę, nawet przy obecnych cenach i rtx 3060 startujących w granicach 3000 masz na nią szanse, a jak nie to 2070 lub 2060 Super.
Efekt będzie mniej więcej taki, oceń i przemyśl temat, bo z i7 za 1500 sensownej karty nie kupisz dzisiaj.
a ten Ram Który Posiadam Akutalnie te G.skille 16GB 3200 nie wystarczą bo gdybym ich nie musiał zmieniać to mógłbym się skupić już na nowym procku płycie i karcie i bym miał kolejny podzespół mniej do kupienia
Zostaje, jest OK.
Policz wszystko dokładnie, ale tak bym widział , ew. poczekaj na niższe ceny gpu… o ile będą.
Że sprzedasz nerkę za $$$. 1500+ 400 płyta. Za obecny dostaniesz ze 2000-2500 i gdzie brakujący 500-1000 do 3060?
Dla tego ja ja nie umiem szukać procesorów i nie potrafię znaleźć tego jednego dobrego który jest właściwy oglądam jakieś odjebane w kosmos i tyle
Na początek podlisz realnie budżet, tj. ile dostaniesz za kartę, płytę i procek (czyli ceny transakcyjne, nie wiszące od roku). Potem pisz w kajeciku ile masz i co możesz kupić w różnych kombinacjach.
i sklepu gdzie to kupisz. Przyjrzyj się uważnie ofertom u konkurencji, ale obawiam się, że w Twoim przypadku, z budżetem na styk, nie stać Ciebie na 15-20% wyższe ceny. I procesor może być z F, jest tańszy, a grafikę kupisz osobną.
Przeczytaj jeszcze raz jaki procek pojawiał się w moich postach, jaki pojawił się we wklejonym video, a jaki Ty wybierasz. Mam wrażenie, że lepiej zostaw ten temat, aż minie Ci „długi Covid”, bo mieszasz modele dokumentnie.