Nowe forum IPBoard - pomysły, propozycje i życzenia

Naprawiłem :wink:

1 polubienie

O tak strona główna myli strasznie, zmieńcie to :slight_smile:

Przy zmianie z phpBB2 na 3 też był płacz żeby dać avatary na lewą stronę a teraz jest płacz żeby je wrócić na prawą hehe nie dogodzisz :wink:

Tak,zagadnienie położenia avatarów jest tematem rzeka.Ja osobiście wolę aktualne rozwiązanie,czyli po lewej stronie…no i tak się możemy przerzucać opiniami w nieskończoność.

@Madafaker nie wiem jak w IPB ale w phpBB3 wystarczyło zainstalować dodatkowy styl do wyboru z avatarami po lewej i by było po problemie, może w IPB też jest taki styl  :)  Wgranie jednej paczki z motywem to chyba nie problem :wink:

Co do strony głównej - zgoda. Link do bloga - też. Przydałby się jeszcze odnośnik do forum na blogu, już to kilka razy proponowałem.

A co do avatarów - ja jestem zdecydowanie za ich lokalizacją z prawej strony. Tekst czyta się od lewej do prawej, a avatar nie jest jakąś istotną informacją, by czytać go na początku.

To akurat nie problem, wystarczy zamienić miejscami wartość marginesu lewego (10px) z prawym (185px) dla “.post_body”, czyli wynikiem będzie:

.post_body {
  margin: 0 185px 0 10px;
  padding-top: 15px;
}

oraz dać float do prawej zamiast lewej dla “.author_info”.

Z tym że to “rozwali system”, wszędzie będzie avek po lewej stronie (komentarze na dp i blogu), a forum będzie mieć na odwrót… to zakłóci ład we wszechświecie, czasoprzestrzeń się załamie, istny armagedon :wink:

@Kpc21, serio w tym układzie najpierw czytasz to co jest pod avkiem?

Dziwne, sądziłem że przestrzeń rozdzielająca treść od informacji o użytkowniku jest na tyle duża, by skutecznie te dwie rzeczy od siebie oddzielić.

Ja tam chwilę zerkam na avatar lub nick (zastanawiam się teraz, czy tego drugiego nie przesunąć bardziej na środek belki), by się zorientować kto napisał i przechodzę do czytania postu… Przynajmniej nie muszę przeskakiwać wzrokiem z prawej na lewą, by rozpocząć czytanie treści, lub najpierw ją czytać a potem sprawdzać kto to napisał, lub w ogóle się rozpraszać (czytając post, wskakiwać wzrokiem na nick/avek i kontynuować/szukać gdzie się przerwało). Innymi słowy info o autorze z lewej daje ciągłość/płynność w czytaniu…

Jest już prawie idealnie. Przydałoby się przyciemnić ramki bo jest zbyt jaskrawo. Druga sprawa to brakuje rozdzielenia  postów bez odpowiedzi z nową zawartością. Drugi przycisk obok nowej zawartości byłby idealny.

Ja przy czytaniu posta sprawdzam kto go napisał tylko jeśli mnie to interesuje - bo np. z kontekstu nie jestem już w stanie dość, kto jest kim.

Mnie się forum podoba. Pewnie przyzwyczaję się. Jakoś tak się pozytywnie nastawiłem, albo jakoś tak.

Spokoju mi nie daje to stopniowanie jasności czcionki. Szóstej wody po kisielu, już nie dale się czytać. Zaznaczam, żeby przeczytać. Nie ustawię przeglądarek, żeby nie pozwalać używać innych kolorów, niż systemowe, bo jest problem z stylem wyświetlenia kart/stron. Jakoś tak forum jest ustawione dla orlich wzroków, a ja mam kłopoty ze wzrokiem, jak przecież wielu ludzi i czuję się z tym, jakoś mniej komfortowo. Nie będę darł szat, że to dyskryminał, ale byłoby bardziej fajnie przeglądać.

Pozdrawiam

Bogdan

Nie Ty jeden :wink:

Jakie to ma znaczenie, jak nie mam takiej potrzeby, w ogóle nie zwracam uwagi na avatary, w ogóle nie skupiam na nich wzroku i nie rozparaszają mnie przy czytaniu postów. W książach czy gazetach też masz niekiedy obrazki po lewej stronie i jakoś ludzie z tym żyją. Tak samo zdjęcia w dokumentach powinny być po prawej, bo przecież czyta się od lewej, natomiast ja we wszystkich dokumentach zdjęcia mam po lewej.

Nie wiem czy ktoś tu pisał , ale w shoutboxie wyłączyć parsowanie linków z youtube vimeo etc bo przeszkadza w konwersacji n a sb.

A nie widać tez zdjęć w galerii http://forum.dobreprogramy.pl/gallery/category/172-wasze-prace/

Według mnie lepiej by było, gdyby nick był pod avatarem niż nad nim po lewej stronie.

Avatary po lewej stronie to była pierwsza rzecz która zwróciła moją uwagę i szczególnie ucieszyła :slight_smile:

Propozycje związane z shoutbox’em:

1. Przywrócenie go przynajmniej na główną (chyba wielu już o tym pisało…)

2. Pozostawienie przy przycisku “Shoutbox” (jeśli pierwszy pkt. nie zostanie “pozytywnie rozpatrzony” ;), a i sam przycisk zostanie -choć pewnie można by dać tak, na głównej przycisku brak, gdyż sb na nim jest, na reszcie stron przycisk się pojawia…) jedynie tego czerwonego kwadratu, bez numerów/liczby użytkowników będących na sb. Osobiście nie widzę już sensu by jakakolwiek liczba była w nim podawana, nie jest ona “miarodajna” (aktualizuje się chyba jedynie przy co najmniej odświeżeniu strony) i przeważnie podaje błędny wynik. Sam czerwony kwadrat będzie wystarczającą informacją, że z sb ktoś korzysta lub się na nim znajduje (fakt, że nie zawsze, ale… więcej informacji dają staty na dole sb, zaczynające się od “n aktywnych użytkowników (w ciągu ostatnich 15 minut)”).

3. Jeśli to możliwe, dobrze byłoby wyłączyć dla sb aktualny edytor tekstu, w zamian dać jednowierszowe pole do wpisywania treści z kilkoma podstawowymi przyciskami dla np. url, pogrubienia, pochylenia, podkreślenia itp. oraz wstawienie tego pola i przycisków w górnej części sb, nad listą wysłanych wiadomości, w sumie tak jak miało to miejsce w starej wersji.

Też mi się tak wydaje (nick odseparowany od avatara dość dziwnie wygląda), więc jestem za :slight_smile:

W sumie poszedłbym nieco dalej, żeby pasek tytułowy postu nie by tak ubogi po przeniesieniu nick’ów, w miejsce tychże dałbym info o dacie jego napisania, czyli to co teraz znajduje się tuż nad treścią posta… “Napisano kiedy, o której…#nr. posta”.

Jak  już  to jego   całkowita  likwidacja (czerwonego kwadratu) bo  jest  on  całkowicie  zbyteczny, a  tylko denerwuje :wink:

I może uda się w końcu zrobić normalny edytor. Normalny, czyli edytujesz BBCode (a NIE wizualnie), ale korzystasz ze wszystkich przycisków ułatwiających edycję.

Bo jak na razie to jest “kiszka”, bo albo mam edytor wizualny (wysiwyg ja to kiedyś się mówiło) i mogę korzystać z ułatwień, typu “Pogrubienie” czy “Cytat”, albo przełączam się na BBCode (co preferuję), ale znikają wszystkie ułatwienia. Nie mogę sobie np. zaznaczyć części tekstu i kliknąć “Podkreślenie” lub “Cytat” tylko muszę ręcznie wprowadzać [­u­]tekst[/­u­], lub [­qu­ote­]tekst cytowany[­/­qu­ote­]. Po co, skoro na wszystkich innych forach można?

Nie może być - “Otwieraj podmenu po zatrzymaniu kursora na nazwie działu”? Kto chce, niech dodatkowo klika żeby przeglądać tematy w konkretnym dziale.

Myślę, że tematy przenoszone do kosza, powinny znikać z ramki Najnowsze tematy, są one raczej zbędną informacją.

Chciałbym zgłosić propozycję, aby to forum było dostępne w szybki i łatwy sposób z poziomu urządzeń android poprzez aplikację tapatalk: http://www.dobreprog…roid,46202.html

Czy jest możliwość aby w wersji mobilnej wyświetlało na którą stronę chce przejść? Bo na razie jest tylko poprzednia/następna strona. Może jakaś lista rozwijana po kliknięciu?