Nowy, dobry odtwarzacz płyt CD i DVD do telewizora Sony. Co polecacie?

Najlepiej sprawdzi się xbox one s. Można bez problemu zainstalować kodi jeśli będzie taka potrzeba.

I dalej nie wiem jaki odtwarzacz sobie kupić dobry ? - widziałem kilka, ale są nie dostępne.

Ja przykładowo mam rozwiązanie
Fire stick z doinstalowanym kodi
A filmy mam na NASie

Ale przykładowo jak mam kolekcje filmów louis de funes czy allo allo
to nie chciało by mi się tracić czasu na zripowanie ich, zminimalizowanie u przegranie na nasa

Jakby to rzeczywiście były ripy a nie nagrane po długości płyty to miałoby to sens ale tak to katorga

Jeżeli masz ripy to telewizor może mieć problem choć nie musi z kodekami dlatego lepsze kodi. Dodatkowo możesz podpiąć do bazy danych z informacjami o serialach i filmach i będziesz miał okładki filmów i opisy.

Na samym początku dostałeś odpowiedź że obojętne aby z wyglądu odpowiadał bo sprzętowo i tak będzie to samo a z zaproponowanych odrzuciłeś bo nie ładne.
Każdy tutaj proponuje alternatywę która będzie lepsza pod każdym względem jeśli jednak chcesz mieć relikt przeszłości podpięty do swojego super tv za 14tys to wybierz cokolwiek i daj ludziom spokój.

1 polubienie

A jak takie coś wygląda ? I gdzie to kupić i jak to po ustawiać @aesereht ?

Synology
https://www.synology.com/pl-pl/products/DS220j

Dyski
2x https://www.morele.net/dysk-serwerowy-western-digital-red-3-tb-3-5-sata-iii-6-gb-s-wd30efrx-500407/

Fire stick

Oprogramowanie
https://kodi.tv/

Instalacja instalacji oprogramowania
https://kodi.wiki/view/HOW-TO:Install_Kodi_on_Fire_TV

Generalnie najtrudniejsze jest ustawienie tego wszystkiego na początku
Potem generalnie masz tylko pilota i tyle. Odpalasz wybierasz kodi i masz swoją biblitekę filmów.
Jak korzystam z fire sticka ale kodi możesz zainstalować na dowolnej przystawce do telewizora.
Dodatkowo ja korzystam z Synology do automatycznej synchronizacji plików na komputerach :slight_smile: Dodatkowo kiedy to ustawiałem minęło już trochę czasu więc nie wiem czy dyski ssd nie są lepsze.

W skrócie jak to wygląda.
Ustawiasz synology, montujesz dyski, formatujesz, wrzucasz pliki wideo do jednego foledru.

Podłączasz firesticka pod hdmi jako sygnał i usb w telewizorze jako prąd. Jak uruchamia się telewizor to uruchamia się też fire stick. Instalujesz na nim kodi (ja korzystam z metody ADB command line ale można też prościej).

Po zainstalowaniu konfigurujesz kodi. Wskazujesz katalog sieciowy z filmami i wybierasz z której biblioteki ma zaciągać informacje i tyle.

Możesz filmy segregować po roku gatunku aktorze itp. Masz oceny i opisy + okładki. Pod względem funkcjonalności dużo lepszy UI niż netflixa.

Jedyne co mogłoby być lepiej to przy uruchomieniu firesticka musisz wybrać w aplikacjach kodi czy tam disney+ netfilx więc jest jedno zbędne kliknięcie. Wiec może ktoś podać przystawkę do tv gdzie od razu ładowanie jest kodi

A ten napęd DVD-BR jak się tam montuje?

Nie montuje, do tego używam napędu DVD stary ale działa :smiley:
Napisałem, że nie miało by to sensu przegrywanie, bo za długo by to zajeło

Kilka razy czytałem artykuły o tym, jak policja właśnie przez takie urządzenia namierzała delikwentów w ich domach. Zamykała cały zbiór filmów i zabierała delikwenta do ciupy za łamanie praw autorskich i nie legalne udostępnianie materiałow video innym.

Więc chyba z tego jednak zrezygnuje.

Za swoje filmy czy kopie zapasowe?

Rozumiem. Czyli sugerujesz, że autor tematu, który GŁÓWNIE bardzo chce odtwarzać swoje płyty BR, CD i DVD, i na sugestie, żeby użyć alternatywnych metod odpisuje NIE, CHCĘ ODTWARZAĆ PŁYTY DVD I BASTA, ma sobie takie (z tego co widzę, bardzo fajne) coś sprawić, a do filmów na płytach kupić coś innego. No w sumie, skoro ma wydać 2 koła na odtwarzacz, to lepiej na Synlogy i do tego stare BR-DVD. :joy::wink:

No de facto tak :smiley: Raczej już nikt nie kupi nowych płyt ta technologi odchodzi do lamusa już od 10 lat chyba :smiley: a synology jest użyteczne do wszystkiego :slight_smile:

Przechowanie czy korzystanie na swój użytek nie łamie praw autorskich :slight_smile: Łamaniem praw autorskich jest nielegalne rozpowszechnianie. Chociaż jeżeli dobrze pamiętam to możesz też udostępniać najbliższej rodzinie chyba. Nikt tutaj nie namawia cię do udostępniania video osobom trzecim.

@aesereht To nie są moje czy Twoje filmy. To są filmy jakiegoś producenta, do których dostęp uzyskał ktoś tam. Zripował ten film do pliku avi, dvdrip czy Ac3 i udostępnił innym. Później kowalski ze serwera to pobrał i udostępnił też innym itd. I ja pobrałem od przeciętnego kowalskiego. Za to można iść siedzieć. A jak jeszcze ja to udostępnie w chmurze innym to działam na nie korzyść moją. Bo to podlega lub jest nie legalnym moim działaniem.

Policji nie udowodnisz jak Ci wpadną do chaty i zakują w kajdanki, czy te filmy są tylko dla Ciebie, czy może masz zamiar komuś je udostępniać. Liczy się fakt, że te filmy masz z nie legalnego źródła.
Także podziękuje.

Dozwolony użytek osobisty umożliwia osobom fizycznym, korzystanie z rozpowszechnionych utworów w zakresie własnego użytku osobistego. Dozwolony użytek osobisty pozwala każdemu korzystać na własne potrzeby z rozpowszechnionego już chronionego utworu. Rozciąga się on także na osoby pozostające z nami w relacjach rodzinnych i towarzyskich.

Przykład najprostszy
Nagrywasz film który leci w TV. Możesz go mieć na synology i udostępnić rodzinie. Jeżeli film udostępnisz w świat łamiesz prawo

No tak, wszystko się zgadza. Z tym, że on ma TV który w zasadzie ma wszystko, oprócz możliwości odtwarzania płyt. A na płycie może ma np. wesele i noc poślubną i nie potrafi lub nie chce mu się tego zgrywać. W związku z tym, najprawdopodobniej zależy mu na czymś, czym odtworzy płyty w pierwszej kolejności.

Tak sobie myślę, dużo masz tych filmów? Bo wiesz, może byśmy ci pomogli zrzucić to wszystko na dysk i sobie podepniesz na usb do telewizora i będzie pozamiatane.

@wasabi1084 Ja wiem, że jest to napisane do mnie specjalnie w sposób ironiczny.- Ale mimo to , dziękuje.

Myślę, że zgrywanie tego wszystkiego zajęło by Ci z tydzień góra dwa tygodnie po kilka godzin dziennie. A jak komputer jest słaby to pewnie i dłużej.

No właśnie nie. Jak się zastanowić to na twoim telewizorze możesz zainstalować kodi, pliki wideo wrzucić i podłączyć na usb i je podać jako źródło filmów i efekt będziesz miał podobny jak na filmie poniżej

a wracając do tematu jezeli chcesz odtwarzacz BR to wybierz taki który obsługuje Dolby Vision jako, że twój telewizor też obsługuje

Ale wy kombinujecie.

Człowiek napisał wyraźnie czego chce a @anon741072 podpowiedział najprostsze rozwiązanie.

Dodam tylko że najlepiej wybrać się w wolnej chwili do MM, Saturna czy czegoś tam i zobaczyć który odtwarzacz się najbardziej podoba. Sprawdzić czy ma co trzeba i z głowy.

Nie za bardzo. Żartuje sobie odrobinę z kolegi który polecał Synology, ale to raczej po prostu temat się rozjechał i tyle. Zgranie jednej płyty BR trwa ok 1-1.5 godziny. Jak chcesz zmienić jakość, i zrobić z tego plik to wtedy jest zależne od mocy komputera. Ale jeśli zostawiasz jakość tak, jak było to nie.

Wiesz, te odtwarzacze DVD są i tak na OEMie takim samym, bo dzisiaj lasery i tak robi tylko Sanyo do wszystkich marek. Może Koreańczycy coś tam klepią, ale wątpię, też kupują to samo. Więc jakość jest taka sama na wszystkim.

PS. Płyty BR z czasem ulegają degradacji.

Warto zwrócić uwagę, w jakich kodekach autor ma filmy i czy dany odtwarzacz je obsługuje.