Nowy, dobry odtwarzacz płyt CD i DVD do telewizora Sony. Co polecacie?

A tak na marginesie jest wiele rzeczy których z netu nie można pobierać.

na przykład: nagie zdjęcia nieletnich. Tutaj już samo wejście na taką stronę czy serwer gdzie takie zdjęcia są (nawet bez ich pobrania) grozi konsekwencjami.

Pytam jeszcze raz. Czy ktoś z wymienionych i podlinkowanych odtwarzaczy przeze mnie może mi napisać i doradzić, który z nich jest najlepszy ? Będę wdzięczny za pomoc.

I nikt mi nie pomoże i nic nie doradzi ? - Ale o głupotach i pierdołach nie związanych z tematem dyskusji to umiecie się rozpisywać.

1 polubienie

Myślę że powinieneś szukać odpowiedzi na forach zajmujących się ogólnie kinem domowym i sprzętem do niego. Tutaj prawdopodobnie większość użytkowników jest takich jak ja - czyli całkowicie przerzuconych na treści online i nie potrzebujących odtwarzaczy dvd/blu

Zapewne sprawdziłeś w necie, że ostatnimi czasy nikt w PL nie robi już testów odtwarzaczy DVD. To wymierajacy gatunek. Czego więc oczekuejsz w pytaniu. :wink: ?

Nazwa + rveview i czytasz anglojęzyczne strony / oglądasz video na YT i masz dane do podjecia decyzji. Gdybyś np. 2 lub 3 podał, że się wahasz i dlaczego, to mozna by poanalizować, ale Ty w sumie zebrałeś tylko linki i niech ktoś za Ciebie analizuje oraz podejmie decyzje. :wink:

Ja nie, ja nadal korzystam z płyt.

Tyle że ja kupuję sercem i nie dokonuję wielomiesięcznego procesu wyboru. Ot, po prostu, idę do sklepu, patrzę na sprzęt i jeżeli do mnie przemówi, to kupuję. Jeżeli się pomylę, to po prostu za jakiś czas kupię drugi. Ale na ogół moje serce się nie myli.

Jednak nie ośmielę się zaproponować tej metody Inicjatorowi wątku i dlatego milczałem.

Naprawdę się tego spodziewałeś?

W dzisiejszych czasach takie doradztwo to pole minowe. Co można powiedzieć o sprzęcie, jeżeli się go nie ma i nie używa? Na podstawie publikowanych parametrów? Nie wszystko tam jest, a niektóre właściwości odkrywa się z zaskoczeniem właśnie podczas eksploatacji.

Ponadto, ludzie kierują się własnym gustem, a ten każdy może mieć odmienny.

@KR60 Nie potrzebnie milczałeś. Ja też wybieram sercem i jak coś do mnie mówi " bierz mnie" to kupuję.

Niestety w sklepach stacjonarnych rtv-agd czy w media ekspert lub media markt to z tego co patrzyłem to mają sam szmelc byle jaki za 200 zł, 300 zł czy za 400 zł. Tego nawet kijem bym nie ruszył.

Dlatego szukam po sklepach internetowych. - Tutaj jak coś mi się podoba i opinię są tego produktu pozytywne i już sobie chcę kupić to się okazuje, że jest chwilowo nie dostępny albo nie dostępny.

Teraz w oko wpadł mi odtwarzacz Yamaha BD S681 i nastawiłem się na zakup i wszędzie gdzie patrzę po sklepach internetowych to jest nie dostępny. - A szkoda, bo jest fajny.

I teraz znowu jestem w przysłowiowej ciemnej dupie i nie wiem co sobie kupić.

Niby ten odtwarzacz z media markt Sony za 1349 zł ma same dobre opinie ale nie ma on wyświetlacza.

I się waham. No chyba, że ta yamaha jest gdzieś dostępna ale nie mogę tego odnależć.

Zawsze masz te 14 dni na przetestowanie…

@KR60 Myślałem, że może ktoś ma lub kiedyś miał taki sprzęt i coś będzie mógł powiedzieć w tej kwestii.

Albo ktoś mi napisze - słuchaj nie mam i nie miałem tego sprzętu, ale mam/miałem sprzęt taki i taki i był bardzo dobry i działał rewelacyjnie. Polecam.

Coś na tej zasadzie spodziewałem się wypowiedzi.

Pokieruj się sercem do marki. Z tych wymienionych marek zostawiłbym (ja) dwie:

Sony, Pioneer.

Więc u mnie wybór już by się zmniejszył do tych dwóch firm. Teraz porównałbym modele tych marek, poczytał testy, poszukał coś o nich na YT i tak dalej.

Tak samo jak wybierałem smartfona. Marek pełno, co wybrać, której marki. Więc sobie zawęziłem do Appla i Samsunga i wybór staje się może nie łatwiejszy ale prostszy.

Po pierwsze skoro odtwarzacza ma ci służyć do odtwarzania płyt DVD z nagranymi filmami w DIVIX/XVID, to chociaż widać w specyfikacjach, że większość odtwarzaczy (nawet te po 300 zł) obsługuje DIVIX, natomiast XVID już nie.
Więc lepiej sprawdzić w jakim kodeku masz nagrane te płyty, żeby potem nie było niespodzianek, że wielu nie odtworzysz na takim odtwarzaczu.
Poza tym, oczywiście nawet po interpolacji to te ripy będą kuły po oczach, nawet zwykłe filmy DVD już są bardzo kiepskie na takich ekranach a co dopiero ripy z bardzo niskim bitrate (to te 1080p), ale skoro chcesz tak oglądać - to kto ci zabroni.
Tak więc co byś nie kupił to najważniejsze w twoim wypadku jest pytanie - ile filmów (tych nagranych) masz kodekiem XVID…bo były w necie również takie wstawki.
Jeśli masz takie, to trzeba szukać odtwarzacza z obsługą tego kodeka.
Wszystko inne to już tylko twoje wymagania, co do wyglądu i funkcji.
Nie wiem po jakie licho wszyscy tutaj rozpisują się o jakichś innych alternatywnych rozwiązaniach, skoro ty chcesz po prostu odtwarzacza płyt, których masz mnóstwo a nie bawienie się w odtwarzacze KODI, napędy, przegrywanie i inne sprawy.

Mam wrażenie, że kupienie pendrive 128 GB za ~70 zł i przegranie tam całej kolekcji xvidów 700MB byłoby najprostszym i najtańszym rozwiązaniem…

@cyngiel_1 Powiedz mi czy ten odtwarzacz Sony z mojego linku za 1349 zł obsluguje kodeki divix i xvid ?

Jak sam możesz sprawdzić, obsługuje Xvid, jednak nic nie ma w opisie o starszym Divx…
Niby piszą w sieci, że jeśli obsługuje Xvid, to również powinien Divx…
Jednak nie wiem jak to do końca jest.
Możesz sprawdzić, czy w ogóle masz filmy w Divx-ie.

Głośno myślę:

Czy zewnętrzne napędy DVD działają z Android TV? Chodzi mi o te „przystawki do telewizora”.

To jest ciekawe, działają z telefonami i tabletami, ale czy z boxami TV…to już inna sprawa…
Tutaj taki „podłączasz” i grasz.
Trzeba byłoby sprawdzić organoleptycznie, czy faktycznie przystawki a więc te z android TV obsłużą.
https://www.x-kom.pl/p/403796-naped-dvd-lg-gp95ew70-slim-android-app-bialy.html

@cyngiel_1 Ten LG z Twojego linku jest nie dostępny do sprzedaży.

Odtwarzacz Yamaha BD S681 obsługuje Divix oraz XVID ?

Tutaj jest

https://www.znak.pl/index.php?cid=232&scid=2748&prid=nagdvdzewLGGP95EW70

Nawet jest przeznaczony do TV na androidzie

https://www.znak.pl/index.php?cid=232&scid=2748&prid=nagdvdzewLGGP96YB70

Ale chyba nie masz zamiaru kupować takiego napędu.
Bo nie wiadomo, czy czyta Divx\Xvid…nie podają.

Co do odtwarzacza, to nie widzę żadnego z wyższej półki, który oficjalnie wspierałby płatny kodek Divx, są jak widzisz obsługujące nowszy darmowy Xvid.
Znowu te z niższej półki obsługują Divix a nie Xvid.
Na jakichś forach piszą, że niby te obsługujące Xvid potrafią czytać Divx.
Najlepiej przed decyzją kupna sprawdzić w sklepie na płycie z filmem nagranym w Divx…bo w Xvid z tego co piszą, to chyba z tych wymienionych przez ciebie dwa obsługują.
Wystarczy wczytać się w opis, jest przecież jasno wyszczególnione, które obsługują Xvid.
Na allegro te tańsze, widzę że obsługują z kolei Divx.
Kolega jednak dał wyraźny sygnał, że

„Co do odtwarzacza DVD to sprawdź najpierw czy filmy masz przeważnie w Divixie czy w Xvidzie. To jest teoretycznie to samo ale np. mój odtwarzcz Bluray/DVD (dosyć nowy i nie najtańszy) czyta Xvidy a nie czyta Divixów (i dobrze bo Divixów nie używam)
Jak masz po równo (trochę Xvidów trochę Divixów) to może lepiej kupić dwa? Nawet tańsze dwóch różnych firm. bo czasami zdarza się tak że płyta która niedziała w jednym działa w drugim.”
Więc z tymi kodekami to różnie może być i chyba trudno znaleźć taki odtwarzacz Bluray, który obsłuży obydwie jego odmiany.

Z kolei w odtwarzaczach DVD piszą często, że obsługują zarówno Dvix i Xvid, więc może lepiej zdecydować się do tych twoich filmów na odtwarzacz DVD…
Tutaj jakiś pierwszy z brzegu odtwarza Xvid i Divx.

Podają, że ten Yamaha BD S681 obsługuje :AVCHD, DivX Plus HD, MKV, AVI, WMV, ASF, VOB
więc…trudno się połapać, który odtwarzacz Bluray obsłuży te dwa kodeki.

1 polubienie

@cyngiel_1 Powiedz mi proszę, jeśli możesz czy ten odtwarzacz, do którego dałeś link może też odtwarzać płyty blue-ray ? - Zaciekawiłem się tym modelem oraz jego nowszym modelem D-1000 z funkcją karaole.
Który będzie lepszy ?