NOWY LAYOUT DP - Co dwie głowy-to nie jedna!

Okej, zwracam honor, tak czy siak dziwi mnie fakt zbudowania dwóch serwisów całkowicie od początku w czasie krótszym niż stworzenie laya + enginu do już istniejącej strony.

No i to wszystko zostało spełnione :slight_smile: Temat nadal istnieje, ponieważ co dwie głowy to nie jedna. Nie wykluczonym jest to, że jakiś użytkownik zaproponuje coś, czego np. nie braliśmy pod uwagę albo sprawi, że zaczniemy o tym myśleć z innej strony. Po to jest ten temat. Zostało to wyraźnie określone w pierwszym poście.

Taka informacja się pojawi, jak będzie można napisać taką informację. To bardzo proste :slight_smile: Najwyraźniej jeszcze nie czas i nie pora na to :slight_smile:

Mogę powiedzieć, że strona posiada nowy silnik, który został napisany od zera. Postęp prac rokuje dobrze, dla daty premiery nowej wersji DP :slight_smile:

Nie będę zanudzał Ciebie technicznymi rzeczami, nie mniej jednak pamiętaj, że nowy engine będzie oparty o całkowicie inne platformy serwerowe, niż te, na których obecnie działa serwis- również bazodanowe, co oznacza że te dane trzeba przenieść, później trzeba napisać silnik od nowa - to nie jest 2-3 dni roboty, tylko dobrych kilka miesięcy. Gdybyśmy mieli Magix Engine Maker, który by stworzył za nas wydajną aplikację webową, to nie byśmy nie czekali :slight_smile: Pamiętaj, że taka aplikacja musi wytrzymać ruch rzędu grubo ponad 4 mln UU w ciągu miesiąca. Są to abstrakcyjne liczby, a serwis musi być czynny 24h na dobę.

Te serwisy nie były machnięte na kolanie :slight_smile: Zauważ, że one są oznaczone, jako “beta” i nie są w pełni ukończone i będą wymagały one jeszcze pracy nad silnikiem.

Mylisz się.

Hmmm… trzeba było tak od razu. Czyli porzucacie hosting Windows i przechodzicie na Linux + baza MySQL?

Dobrze rozumiem, że w Waszym redakcyjnym gronie jednak jakaś konkretna data jest?

No, to ostatnio “modne”:slight_smile: Czy zatem w analogiczny sposób nie można by zrobić z nowym DP?

Jeżeli się taka pojawi, pewnikiem będzie udostępniona dla wąskiego grona “betatosterów” :stuck_out_tongue:

Nie ma sensu upublicznianie wersji próbnej już istniejącego saitu.

fiesta , skąd wiesz ?? , siedzisz za ·za biurkiem" admina ??

czym większe grono “betatosterów” tym pewniejsze szanse na bezawaryjne działanie tego co testujemy :stuck_out_tongue:

Nie siedze za biurkiem admina, tylko uczestniczę w beta testach na DP , więc cokolwiek wiem na temat.

BTW nie odpuścisz żadnej okazji żeby się do mnie przyczepić ??

No właśnie raczej to idzie w drugą stronę. MySQL i PHP na prawdę są słodkie dla mniejszych serwisów -sam piszę w tym, ale każde oprogramowanie ma swoje limity. Całkowicie inna architektura aplikacji ASP opartych o MSSQL zapewnia większą wydajność dla większych serwisów.

Deadline jest zawsze :slight_smile:

Prawdopodobnie masz dużo racji, ale ja bym troszkę na ten temat popolemizował. Na przykład allegro jest na PHP, a małe raczej nie jest:) Niemniej jednak to już temat na dłuższą dyskusję, więc nie ma co OTów robić w tym wątku.

ehhhh… a myślałem, że tym pytaniem wyciągnę coś konkretnego ;/

Przykro mi :slight_smile: Aż tak dobrze nie ma :slight_smile: Nowa wersja DP… będzie.

“Allle” to jest całkowicie inny przypadek, inna infrastruktura… wszystko zależy od tego, jakie są potrzeby. Allegro jest stroną niesłychanie dynamiczną. Nigdy nie ma tak, że tandem MySQL i PHP wraz z Apache (lub Lightttpd) i Linuksem będzie zawsze się sprawdzał.

Niestety nie było mnie na Hot Zlot 2008 :frowning: II nie wiem czy było coś o nowej wersji Vortalu (zapewne tak) :slight_smile:

Może ktoś coś napisać czy to dalej tajemnica? :stuck_out_tongue:

W całkiem nie odległym czasie pojawi się beta vortalu, z dostępem limitowanym. Jak już ktoś, gdzieś pisał - po nowej wersji DP można sobie już poklikać :slight_smile: Cierpliwość zostanie nagrodzona :slight_smile:

Redakcja pokazała w miarę funkcjonalną stronę z kilkoma bajerami. Jak dla mnie super to wygląda.

Coś była mowa, że jakiemuś gronu forumowiczów zostanie udostępniona wersja beta vortalu…

Dzięki za odrobinę informacji :slight_smile: :smiley:

Już się nie mogę doczekać :wink: ciekawe ile zmian będzie :smiley:

znając adminów dp, wiele :smiley:

http://dobreprogramy.pl/GaleriaHotZlot2008/039.jpg - zdjęcie z oficjalnej fotorelacji przedstawiające nowe DP

jak widać praktycznie nic się nie zmieniło :slight_smile:

Ja mam takie pytanie - jaki ma sens pasek z informacjami? Rozumiem coś takiego w TV albo nawet na Interii - te media prezentują informacje ze wszystkich dziedzin. Wydaje mi się jednak, że na DP jest za mało informacji żeby był sens dawania paska informacyjnego. Czasem w ciągu dnia nie ma ani jednego newsa.

tak Ci sie tylko wydaje

Dobra. Podam różnice które znalazłem.

1. Strona funkcjonuje, wcześniej był to tylko projekt layoutu - to chyba oczywiste.

2. Linki logowanie/rejestracja przesunięte z prawej strony na lewą, doszedł tam jeszcze jeden link ale ze zdjęcia nie można się rozczytać co tam jest napisane. Z prawej strony chyba też są jakieś linki, ale są słabo widoczne na foto.

3. Nie widać newslettera - pewnie zjechał na dół albo w ogóle został zlikwidowany.

4. Przy tytule newsa pojawiła się jakaś ikonka.

5. Nie ma przełącznika do zmiany wyglądu - ale to pewnie jest jedna z nieskończonych jeszcze funkcji.

6. jest nagłówek “Najnowsze programy (stabilne)” - a więc będzie można pewnie ściągnąć też bety.

powiem tylko tyle, ze oceniasz strone na podstawie fotki a to blad i wiedza o tym wszyscy, ktorzy byli na zlocie i widzieli nowa wersje

Kpc21 , może nie wypowiadaj się lepiej o czymś, czego nie widziałeś na własne oczy, OK?

Pokazywano wersję “klikaną” i wiele ciekawych rzeczy zostało ujawnionych (oczywiście nie wszystko).