NOWY LAYOUT DP - Co dwie głowy-to nie jedna!

Cześć :))

Jak tam prace postępują :slight_smile:

Może fajnie by wyglądał taki efekt przy każdym np

Nadchodzące wydażenie - tło - zegar

Program Dnia - tło - lista itp.

Polecamy - tlo - wykrzyknik

itd

aha i te cienie np “Komentuj” mogły by być troszke mniejsze albo bliżej napisu

aha a jeszcze nie na temat wyglądu żeby “program dnia” był faktycznie programem dnia a nie co “odśwież” inny :wink:

“Program dnia” najlepiej w ogóle wywalić - nikomu to nie jest potrzebne.

Mów za siebie :evil:

Program dnia jest również promowaniem aplikacji, popularyzacją ich.

I jak zwykle Pan Harry !!

Mi Program dnia ani w niczym nie pomaga, jak również kompletnie w niczym nie przeszkadza.

Skoro właściciele uważają za stosowne żeby był to niech pozostanie.

Program Dnia fajna rzecz ale przecież wtedy większość programów wcześniej czy później sie tam znajdzie

nie wiem czy nie lepszym wyjściem by był “program Tygodnia” - byłby to program wybrany przez redakcje (tylko nie tak na chybił trafił , tlyko jakiś sprawdzony, darmowy i dobry) i leżał by na miejscu przez tydzień.

albo redakcja dałaby swoich faworytów na forum i co tydzień byłoby głosowanie… albo co miesiąc :wink:

Skoro jest “Vista” w skinach DP to moglibyście dać np. Windows 98, 2k, albo jakiś linukwoski 8)

czytając komentarze do eset sysinspector nasunęła mi się się pewna opcja która by była przydatna a mianowicie:

klikając na przycisk pobierz przy X programie który występuje w wersji x86 i x64 pokazywał by się małe okno w którym zaznaczało by się którą wersję chcemy pobrać.

.

Już o tym myśleliśmy - na tej zasadzie chcemy też zrobić pobieranie programów dla Linuksa (będzie to takie okienko AJAXowe)

Jak dla mnie możliwość przeprowadzenia BEZPIECZNEJ formy logowania się do VortaluDP+ForumDP byłaby bezcenna…

Co do samego layout’u… mi osobiście nie podobają się ostre, bijące po oczach kolory… (szczególnie ostry zółty, lub zielony).

Lepiej byłoby dać coś “shiny” , ale w pastelach (refleksy, blaski, odbicia - mile widziane) :slight_smile: .

Pozdrawiam!

Ja bardziej teraz od strony funkcjonalnej forum. Już parę miesięcy temu napisałem maila do redakcji z prośbą, aby w “nowej” wersji DP każdy z użytkowników mógł oprócz komentarza dodać jego ocenę danego programu (od 1-6 gwiazdek). Myślę, że mogłoby to pomóc tym nowym użytkownikom DP w jeszcze trafniejszym doborze programu. W końcu zawsze można w doborze programu podeprzeć się tym jak u innych funkcjonuje ten program i na ile go oceniają. Pozdrawiam. :smiley:

Hmmm… chyba muszę zadać to pytanie. Kiedy w końcu pojawi się zapowiadana nowa odsłona DP? Niedługo minie rok od pierwszej zapowiedzi, a tu ani widu ani słychu. Ile można robić nowy lay + kilka usprawnień? Jakoś przypomina mi to “statek widmo”. Przy okazji redakcja robi taki szum, że co to się tam nie znajdzie… niczym pewna firma ze świata IT :slight_smile:

@ kutar : E tam… Apple nie jesteśmy ( :wink: ). Prace trwają i mają się dobrze. Jak sam zauważyłeś tam była zapowiedź, więc sugerowało to, że coś się tworzy.

Tak btw: kiedy robiliśmy szum odnośnie nowej wersji DP? :>

Pamiętam, że wersja beta miała ukazać się na Boże Narodzenie roku … 2006 (!). W ostatnie Boże Narodzenie minął rok od tego terminu, a teraz to już 1,5 roku. Ale nie mam bynajmniej pretensji do redakcji, gdyż obecny layout mimo iż już wiekowy, nadal bardzo dobrze spełnia swoją rolę. :slight_smile:

Szum robią sami userzy co chwila pytając o to kiedy będzie gotowa nowa wersja DP :wink: :stuck_out_tongue:

Hmmm… najpierw zapowiedź, że na zlocie pojawi się prezentacja nowego designu, później sam zlot (cała bita konferencja była poświęcona temu zagadnieniu), udostępnienie pliku wideo z ów prezentacji i przypominanie w paru późniejszych postach. Na koniec rzecz jasna utworzenie tego wątku przez kogoś z redakcji.

Osobiście nie mam nic przeciwko temu. Jeśli coś ma być dobre (a po tym screenie, który gdzieś tu kiedyś krążył mogę powiedzieć, że jest dobre), to warto reklamować, ale ile można czekać. Jeśli już, to poinformować “świat”, jak już będzie wiadomo coś konkretniejszego na temat danego projektu.

Jakby nie wiedzieli, to by szumu nie robili.

_tomick : a możesz coś konkretniejszego powiedzieć? Choćby jakaś przybliżona data premiery. I na jakim etapie są prace.

zasadniczo to nie jest nowy lay + kilka usprawnień, a nowy engin i przy okazji gdzieś tam nowy lay :wink:

nie mniej jednak to coś jak duke nukem forever… hmm, dobreprogramy forever :wink:

Ale spójrz na to z tej strony: nowy lay + nowy engine, okej, ale sporo rzeczy już jest. Mianowicie chodzi mi o bazę programów (de facto najważniejsza sprawa), artykuły, newsy, prezentacje, felietony.

Natomiast w międzyczasie redakcja “stworzyła” 2 serwisy zupełnie od zera: gamikaze i techit. Mało tego, z tego co pamiętam (jeśli się mylę proszę poprawić) w czasie zlotu nie było o nich wspomniane, więc wnioskuję, że nie tylko tworzenie, ale także sam pomysł takich serwisów przyszedł już po zlocie. Więc trochę mnie dziwi, że można w krótszym czasie zrobić 2 serwisy od zera niż lay + engine dla już istniejącego.

Oj było, było. Nawet osobne sesje były tym projektom poświęcone.