NOWY LAYOUT DP - Co dwie głowy-to nie jedna!

Jeśli jeszcze nie jest za późno chciałbym zaproponować jeszcze jeden dział programów- czyli programy dla telefonów komórkowych- smartphony i PDA z Windows Mobile, Symbian.

Pablo55 , od jakiegoś czasu jest kategoria :

i min są tam programy na telefony komórkowe itp :slight_smile:

Tu widac lepiej

http://www.miszkurka2000.republika.pl/039.jpg

Owszem jest coś takiego, ale to jest obsługa urządzeń mobilnych. Mi chodzi o programy instalowane na telefonie, takie jak mobilne edytory tekstu, przeglądarki i inne programy tego typu dla Windows Mobile; Symbian, wersje Smartphone i Pocket PC.

A tak z ciekawości kiedy można spodziewać się bety (wspomnianej na zlocie)? :slight_smile:

Masz upoważnienie aby wypowiadać się w imieniu Redakcji?

OT - kosz.

Witam, nie byłem na zlocie więc moge ocenić tylko obrazek i ewentualnie pomysły w tym watku.

Nowy layout absolutnie nie przypadł mi do gustu. Nowy to wzrost cukierkowatości i parę “ficzerów”. Prawie nic nie zmieniło się w strukturze strony. Dalej top zajmuje 40% przegladarki. Właściwa treść znajduje się ( u mnie na monitorze 1280x800 ) poniżej środka ekranu właczajac w to paski. Moim zdaniem, nie została zwiększona przejrzystość i czytelność serwisu. Nie mówie już o właczonym na screenie antyaliaslingu dla całej strony ( zdaje sie ze na zlocie też została pokazana z właczonym antyaliaslingiem) ? Kto bedzie miał taki wyglad ? 20% użytkonwników DP ma IE7, które z definicji wygładza czcionki.

Co do zmiany stylu strony. Osobiście zrobiłbym to na zasadzie alternate style sheet a reszcie zaproponować przełczanie przez JS.

Zmniejszyłbym także margines miedzy wierszami w lewej kolumnie.

Inaczej rozwizałbym boksy nad główn treścia. Nie wiem czy innych, ale mnie kompletnie nie interesuje ile jest programow w bazie. A te boksy zajmuja jendo z najlepszych miejsc na stronie. Pierwsze co robię to sprawdzam newsy.

Mam nadzieję, że lista z antywirusami zostanie usunięta tak samo jak niekończaca się lista kategorii programów.

Szczerze to za duzo wymagasz i raczej nie gwarantuje tego ze sie ktos podejmie gromadzenia w jednej kategorii softu na tyle roznych platform. Ciezkie to bedzie fizycznie do wykonania imo.

Ja nie wymagam, tylko uważam, że przydałoby się coś takiego- widziałem kilka serwisów z programami i też miały działy dla telefonów- czyli wspomniane Windows Mobile, Symbian- sam posiadam telefon z WM i dla mnie DP zyskałoby spory plus, gdyby wzbogaciło się o taki dział.

Mogą w taki dział wrzucić programy od synchronizacji urządzeń z pc, dorzucanie większej ilości softu będzie czystym dublowaniem innych stron gdzie jest masa softu. Ale decyzja nie należy do nas. Tez mam urządzenie z WM, ale softu do niego szukam na specjalistycznych stronach ukierunkowanych na urządzenia mobilne

Może już jednak zostanie podana jakaś chociaż przybliżona data premier noweg vortalu oraz forum? Od zapowiedzianych zmian minęło już prawie 2 lata a od tego momentu dostaliśmy tylko kilka screenów. Więc kiedy można się spodziewać nowej odsłony DP?

Nie zauważyłeś że forum jest już nowe?

Nie już takie nowe :stuck_out_tongue: , wiele się już wydarzyło i napisało…

…a co do wotralu to sam jestem sssstrasznie ciekawy :wink:

No ok. Pomyłka z forum. To kiedy ten nowy layout DobrychProgramów?

A ja - szcerze mówiąc - nie specjalnie czekam na jakieś “nowe layouty” czy inne nowości.

Widziałem próbki na Zlocie, ale myślę że nie to jest ważne.

Myślę również, że nie nie odkryję ameryki jak napiszę, że nie “suknia zdobi człowieka” ani nie layout świadczy o “dobrychprogramach”.

Ważniejszy jest profesjonalizm, wiedza i sposób jej przekazywania a nie grafika temu służąca.

Pierwsze wrażenie jest bardzo ważne :).Porównałbym to do kobietek, ale nie wypada.

mam propzycje odnośnie komentarzy:

aby po wejsciu w jakiś program albo w news nie trzeba było klikać na “komentarze”, tylko żeby pojawiały się odrazu pod programem/newsem, zmniejszyło by to ruch sieciowy na vortalu i jednocześnie byłoby wygodniej…

do komentarzy przydała by się też opcja wyboru ilości komentarzy wyświatlanych , nad komentarzami zrobić takie “menu” jak to “Pokaż programy: '” z tym że zamiast pokaż dać wyświetl komentarze: i w liście dać

-wszystkie

-ostatnie50

ostatnie 30

ost20

[…]

często przeglądając komentarze, pamiętam mniejwwięcej ile ich było ale obecnie niewiele to daje bo komenty te które były niczym się nieróżnią od nowych ani nie można wybrać opcji wyświetlania tylko tych nowych…

jeśli nie zamierzacie wykasować komentarzy do starych wersji softu to w dziale z programami też by się to przydało, z tym że nazwać by to można tak:

Pokaż komentarze:

-wszystkie

-tylko do najnowszej wersji

na pierwszym zlocie, zaproponowałem numerowanie komentarzy, oraz dodanie do nich dodatkowego odnośnika w formie kotwicy, wówczas pomysł został pozytywnie zaakceptowany, więc mam nadzieję, że to rozwiąże ten problem

Przede wszystkim od nowej wersji vortalu oczekuję surowszego filtrowania komentarzy… dość mam wojen Linux vs. Windows…