Krótkowzroczność to minusy (-), poznasz prosto jak patrzysz komuś na twarz to taka osoba często mruży oczy by coś dojrzeć
Uprzedzając kolejne pytanie, że ktoś ma "wysoką wadę -2 i mu się 0,25 pogorszyło - żaden problem. Są ludzie, którzy maja po -20 i funkcjonują, no poza kobietami, bo przy wadach tego poziomu i degeneracji dna oka ciąża może spowodować…ślepotę . To nie żart, akurat znajomej z o połowę mniejszą, odkleiła się siatkówka, przykleili, ale ostrość spadła mocno
Minusy.
Raz, że takie -1, czy - 2 dioptrie - mały problem, w dodatku można zegarki naprawiać
Drugie - to znaczy, że źrenice są wypukłe, a to zwykle oznacza astygmatyzm.
U mnie to duży problem, bo właśnie mam takie minusy, ale źrenice kopnięte w boki - czyli astygmatyzm - 40 - 180.
Oczywiści kwalifikuję się do operacji oczu, ale mam większe problemy, bo drugi tydzień jestem po operacji tętnic nóg, czyli powód - miażdżyca, niedrożność i rozwarstwienie tętnic i kilkunastoletnie siedzenie przy komputerze wiele godzin. jest jeszcze 6 cm tętniak aorty brzusznej i wydłużony tętniak aorty piersiowej. Pewnie jeszcze w tym roku, gdy wchłoną się zakrzepione krwiaki pooperacyjne. No i jest trochę techniki we mnie, czyli z 8 stentów i sporo koszulek. Te koszulki, to są takie niby wkłady do długopisu, czyli rurki pozwalające na przepływ krwi w zakorkowanych miejscach tętnic.
Oki* - to małe zmartwienie. Cieszą małe minusy, bo z bliska lepiej widać, ale koniecznie specjalistyczne badanie.
Tego nie wiem, wiem natomiast, że + w ostatniej rubryce sąrealne, pewnie osoba ma już starczowzroczność i chodzi o “sferę” w szkłach do czytania z bliska:)
Zgadza się. Dla mnie do czytania też były przypisane słabe plusy, żeby oddalić trochę tekst, czy odległość od ekranu.
Do chodzenia - minusy, a do czytania - plusy - Tak to jest dla krótko-widza
specjalnie to napisałem, żeby nie wklejać tu przykłady z Internetu, które nijak się mają do rzeczywistości.
Będę musiał się pofatygować do Fielmana o wyjaśnienie tej nieścisłości.
Oko prawe: +3,5 dioptrii do dali, z cylindrem -0,5 (korekcja astygmatyzmu) i 100° kątem zamontowania, z addycją +2,00, (czyli do bliży +5,5 dioptrii).
Oko lewe: +4,0 dioptrii do dali, z cylindrem -0,5 (korekcja astygmatyzmu) i 100° kątem zamontowania, z addycją +2,00, (czyli do bliży +6,0 dioptrii).