Czy naprawdę muszę cokolwiek dodawać do mojej poprzedniej wypowiedzi?
Tu nikt nic nie musi. Każdy krótkowidz nosi minusy. Ale nosić albo mieć
i zapis tego na recepcie to są 2 różne rzeczy.
Gdzie ty realizujesz tą receptę? Kupujesz soczewki na Aliexpres? Zapytaj optyka u którego kupujesz soczewki o co chodzi i on jako specjalista wszystko wyjaśni.
Szczególnie że po tych 40+ postach ewidentnie widać że żadnego optyka na tym forum o komputerach nie stwierdzono.
Nie czytasz kolego uważnie postów, wymieniłem kilkakrotnie optyka Fielmana
i jeszcze Vision. Szczegóły w Internecie.
I nieistotne jest gdzie realizuję tylko co jest na tej recepcie
Więc zapytaj u źródła.
Mam nadzieję że na stronie drugiej firmy potrafisz zjechać do stopki strony i znaleźć numer telefonu.
Wiem, że muszę przejść się do Fielmana tam gdzie to napisali.
W innym punkcie Fielmana może piszą minusy.
W internecie napewno nie znajdę na to odpowiedzi.
Tylko pamiętaj, że Filemany raczej jeszcze nie mają wspólnej bazy danych w Polsce (nie wiem jak w Niemczech), więc np. Gliwice
i Katowice
nie mogą weryfikować pacjentów inaczej jak ich wypytać.
Skoro ja ją przesłałem i napisałem dla kogo, no to chyba wiem, dla kogo jest ta recepta i czego dotyczy.
Ręce opadają.
Przecież przesłałem w poście zdjęcie oryginalnej recepty.
Na recepcie w pozycji sfera nic nie jest napisane i niczego do dyskusji nie wnosi.
Astygmatyzm może występować przy zarówno krótkowzroczności jak i przy dalekowzroczności. Niezborność podawana jest w dioptriach cylindrycznych. Do 1 dioptrii astygmatyzm klasyfikuje się jako niski, a do 2 dioptrii – jako wysoki. W przypadku powyżej 3 dioptrii mamy już doczynienia z bardzo wysokim astygmatyzmem.
Cylinder jest to wartość określająca stopień korekcji astygmatyzmu i wyraża się go w dioptriach cylindrycznych. Tak samo jak sfera, może mieć on wartości zarówno ’+’ jak i ’-’. Na recepcie podaje się go zawsze jako drugą wartość. Pierwszą jest moc sfery – czyli wartości, która określa moc i siłę soczewki. Kiedy mowa o soczewkach do bliży na recepcie podaje się ją ze znakiem ’+’, a kiedy chodzi o soczewki do dali oznacza się ją ’-’. Sferę i cylinder podaje się w dioptriach – jednostkach miary mocy optycznej.
Tak samo mam na recepcie od okulisty jak i od optyka. Sfery są tylko w plusach tak do bliży jak i dali.
I to właśnie jest powodem dyskusji.
Po prostu wklej tu zdjęcie swojej recepty. Może masz taką nietypową wadę wzroku, że będzie to temat na pracę magisterską dla jakiegoś przyszłego optometrysty?
ps. Lekarze (po uczelni medycznej) okuliści zajmują się chorobami oczu. Optometryści (po uczelni technicznej) zajmują się dobieraniem soczewek do korekcji. Optycy (rzemieślnicy) obrabiają soczewki i montują je w okularach
To nikt tu nie jest krótkowidzem i posiada receptę,
aby sprawdzić czy w pozycji Dal i sfera jest napisane “+” czy “-”?
No nie jest, ale wiem co mówił lekarz: “Jest lekka krótkowzroczność i lekki astygmatyzm”.
Skoro chcesz potwierdzenia, że krótkowidz ma mieć minusy i to jeszcze ze strony fielmanna, to proszę:
LINK: https://www.fielmann.pl/porady/wady-wzroku/krotkowzrocznosc/
Z czego robisz tak wielką aferę? jest już po 10. Wejdź na stronę tego Filemanna, jest tam wyszukiwarka salonów z numerami telefonu każdego z nich. Zadzwoń, zapytaj grzecznie pani o co chodzi, dlaczego masz taką a nie inną receptę.
Cały czas twierdzę, że krótkowidz ma szkła minusowe,
Tylko zapis na receptach I Brillenpass’ach jest plus
Ten link z Fielmana nic nie wnosi,
nic tam nie ma jak jest zapisane na recepcie.
A w niedzielę też ktoś odbiera telefony?
Jak niby według Ciebie ma być zapisany minus? Jak plus? Nie, to tak nie działa dla ogólnej korekcji, to tak działa tylko w przypadku różnego zapisu cylindra w zależności od osi.
Sfera to ogólna moc soczewki, a cylinder to korekcja tej mocy w odpowiedniej osi. Czyli, że jak dla dalekowidza masz np. soczewki sfera +2, cylinder +1,5 i oś 45° to można to też zapisać jako sfera + 3,5, cylinder -1,5, oś 135°.
Czyli, że w przypadku recepty dla mojej córki, którą wcześniej wkleiłem, dla oka prawego zapis: sfera 0 (lub brak wpisu to oznaczający) i cylinder -0,75 w osi 90°, to można to zapisać też jako: sfera -0,75 i cylinder +0,75 w osi 180°.
Na temat cylindrów napisałem powyżej. 50/57
Nie można. Sfera może być 0, a cylinder powyższe parametry.
To po co pytasz jak “wiesz lepiej”?
Czy wiesz o co pytam w temacie?