Partycja zastrzeżona przez system, wymaga defragmentacji

Partycja zastrzeżona przez system, nie chce zdefragmentować się, chociaż jest to wymagane. Nie spotkałem się jeszcze z tym. Co mogę z tym zrobić?
Bez%C2%A0tytu%C5%82u

Zostaw. Swoją drogą, to HDD, czy SSD? :wink:

Ja się kiedyś spotkałem w jakimś insider i… Nie mogłem jej zoptymalizować. P.S. Partycja wymaga “optymalizacji”.

To w końcu jak ją zoptymalizować?

Kliknąć optymalizuj? I sprawdzić czy pójdzie i czy te wymaga optymalizacji zniknie.

1 polubienie

Jest to dysk HDD. A po naciśnięciu na “optymalizuj”, optymalizacja włącza się na sekundę i na tym koniec.

Zmień ustawienia w taki sposób, aby dyskami podlegającymi optymalizacji były wyłącznie: dysk C (systemowy!) i Zastrzeżone przez system. Resztę kratek odznacz, także tę z propozycją optymalizowania nowych dysków. Zrestartuj komputer i… zapomnij o tym :grinning:
Będzie się potem działo samoczynnie i wystarczająco dobrze dla sprawności systemu. Pamiętaj, żeby mieć w ustawieniach zaznaczone obie kratki Harmonogramu optymalizacji.

Ale czy wynaga optymalizacji zniknęło? Jeżeli nie, to może jakiś bug, tak jak miałem w jednym insider i MS powinien to naprawić w najbliższych aktualizacjach (najbliższe łatki 8.05).

Defragmentacja w systemie? A mam święty spokój, gdy to wyłączyłem w windows7 x64 (usługa, zadania). Nie muli w tle, nie sypie błędami systemu, gdy zamknie się system podczas procesu. Nie ma zaplanowanej defragmentacji, ani włączonej. Za to raz na rok robię defragmentację i pełną optymalizację małym programem portable ultradefrag.
Jak gdzie indziej napisałem? Dziewiąty rok bez reinstalu śmiga ten system na laptopie acer aspire.

Może ustawienia fabryczne, usuń wszystkie pliki, tylko dysk systemowy i usuń moje pliki (mniej bezpieczna, jeżeli zachowujesz komputer) po wcześniejszym przeniesieniu ważnych plików na inną partycję lub dysk?
To powinno rozwiązać też problemy wspomniane tutaj: Aktualizacja Win10 do wersji 1803 dostępna do pobrania
I inne pomniejsze nie napisane na forum.

Nie mam ochoty na ustawienia fabryczne.
Do tej pory, procent fragmentacji miałem na 0%. Wczoraj zaktualizowałem Win10 do wersji najnowszej, a dziś jest to, o czym jest temat. @Astor444 Harmonogram mam wyłączony od zawsze. Wolę ręcznie sprawdzać stopień fragmentacji dysków.

No nic. Kiedyś tam zrobię czystą instalację Windowsa na dniach, to zrobię porządek z partycjami.