Przy wtyczkach Live Cat i HLS faktycznie pobiera plik ale jest uszkodzony i nic nie widać. Przy nagrywaniu z OBS obraz jest czarny i również nic nie widać.
Ta wtyczka Live Cat jest też na Chrome i pobiera prawidłowo.
Sprawdzałem teraz jakiś odcinek M jak miłość i wszystko OK.
Jeśli nawet przy zgrywaniu bezpośrednio ekranu przez OBS ekran jest czarny to znaczy, że stream video jest dodatkowo zaszyfrowany. Odszyfrowanie odbywa się bezpośrednio w przeglądarce. Sorry ale takie coś to tylko piraci a oni raczej nie zdradzają swoich tajemnic bo dla nich to biznes.
Piraci chyba z Karaibów sprawa się ma tak, że OBS widzi poprawnie film odpalony przez firefox-a a na innych jest czarny obraz.
Płatne TVP VOD strefa ABO nie ma pobierania?? To dziwne, jeśli nie, bo takie uslugi, jak Netflix i inne zapewne mają. Jeśli jest opcja pobierania w płatnej wersji, to ja bym nie kombinował tylko jednak kupił, jeśli potrzebujesz.
Jeżeli chodzi o ninateka.pl
to używany jest tam DRM Widevine i nawet po pobraniu obraz i audio będzie nieczytelne, bo jest zaszyfrowane.
Klucz można wydobyć pewnym narzędziem i rozszyfrować przy pomocy ffmpeg, ale to za dużo opisywania, raczej materiał na bloga
TVP VOD stosuje zwykłe MPD (media presentation description) / MPEG-DASH.
Do pobrania wystarczy przeglądarka i np. yt-dlp
(Releases · yt-dlp/yt-dlp · GitHub)
Wciska się CTRL+SHIFT+I (Firefox), odświeża widok strony i odpala wideo.
Szukamy pliku „video.mpd” (można użyć filtra, aby przefiltrować listę), klikamy PPM i dajemy Kopiuj wartość
> Kopiuj adres URL
Trzeba jeszcze pobrać ffmpeg-git-essentials.7z
(Builds - CODEX FFMPEG @ gyan.dev), aby mógł połączyć segmenty w całość i do tego audio.
Rozpakujemy 7-zipem ffmpeg-git-essentials.7z
, przechodzimy do katalogu bin
i kopiujemy pliki:
ffmpeg.exe
ffplay.exe
ffprobe.exe
do katalogu z yt-dlp
Teraz wystarczy otworzyć cmd.exe
w katalogu z yt-dlp
(przejść do katalogu i w pasek adresowy wpisać cmd.exe
)
Wyświetlamy sobie listę dostępnych rozdzielczości i ścieżek dźwiękowych:
yt-dlp -F SKOPIOWANY_LINK_DO_VIDEO.MPD
Potem powtarzamy polecenie, ale z zamiast -F
dajemy -f
, spacja i identyfikator_video+identyfikator_audio. (zaznaczone w żółtej i niebieskiej ramce)
Trzeba poczekać na pobranie i połączenie segmentów. Po tym powinien być plik MKV z nazwą materiału wideo.
W wersji yt-dlp pod Linuxem jest wygodniej, bo jest rozszerzenie do yt-dlp i nie trzeba przeklepywać ręcznie, poza tym dla co sprytniejszych można sobie dodać działanie schowka i wtedy mamy full automat.
Ja noe woem, ale u mnie IDM pobiera i jest wszystko czytelne.
Jeśli chodzi o czarny ekran przy nagrywaniu OBSem - z dowolnego miejsca - to znalazłem sposób, ale bardzo okrężny. Trzeba mieć komputer z wyjściem hdmi, trzeba też mieć konwerter TBox Mini. Podłączamy komputer przez hdmi do TBoxa, TBoxa przez usb do komputera, a przez wyjście hdmi do monitora. Robi się więc taka jakby pętla, która pozwala nagrywać wewnętrznym oprogramowaniem T-Boxa. Sprawdzałem i działa, choć to metoda naokoło i wymaga dodatkowego sprzętu.
Natomiast też ostatnio zmagam się z problemem pobierania z Vod, bo wtyczka, która zawsze działała, ostatnio przestała działać - mogę to nagrywać, ale jest to niewygodne i czasochłonne, więc spróbuję waszych metod.
EDIT
Sprawdziłem Live Cat na Chromie - działa. Do tych z czarnym ekranem przy OBSie nie sprawdzałem, ale do zwykłych nagrań działa.
Po co robić takie akrobacje, jak wtyczka Live Cat sama ściąga dwoma kliknięciami.
Nie znałem wcześniej tej wtyczki. Jakiś czas temu miałem problem ze ściągnięciem filmu z innej strony (płatny dostęp do nagranego koncertu), bo właśnie nagrywał się czarny ekran - moja metoda się sprawdziła. Może Live Cat też by pomógł, w każdym razie do zwykłych filmów działa (również na Chrome), więc powinno być ok.
Wtyczka nie radzi sobie z zaszyfrowanym materiałem - co jest normalne.
Ściąga plik w formie zaszyfrowanej na przykład z ninateka.pl.
Jak napisał wyżej kolega @Domker do zaszyfrowanego pliku, żeby go odszyfrować potrzeba większego „dłubania”.
Może napisze kolega na blogu jak to zrobić.
Przydałoby się.
Wtyczka ściąga jak na razie bez problemu z vod.tvp i nie szyfrowanych serwisów.
Ok, gdyby wasze sposoby nie zadziałały to mój działa - choć wymaga kupienia dodatkowego sprzętu, ale to oczywiście ostateczność.
PS. Oczywiście nie kupiłem tego TBoxa w tym celu - raczej w celu zgrywania kaset vhs do komputera i filmów z telewizji. Ale jak trafiłem na taki film, którego nie dało się nagrać, to pomyślałem - a, spróbuję - i zadziałało.
Problem może być jak domena współpracująca z dodatkiem padnie (nie wygląda darmowy hosting lub sponsoring Emiratów Arabskich).
Wtedy trzeba będzie odbębnić kurs yt-dlp i ffmpeg.
Używałem kiedyś jakiejś nakładki portable do yt-dlp i działało dobrze do jakiegoś czasu.
Ciekawe, czy nadal jest to rozwijane, była wygodna.
Wystarczyło zapodać link do materiału a jak nie ściągała to zapodawałem bezpośredni plik mu3 master i szło.
Ja nie wiem naprawdę, ale IDM pobiera. Czyżby odszyfrowywał? Jest trial za free.
metodę znałem,ale w „innej” wersji : ) – > przefiltrować szukając manifestu i dopiero z manifestu wydobyc ADRES do mpd. Tak to mi kiedyś działało. Ale manifestu teraz znaleźć nie mogłem, więc metodą p&b to i owo, aż w końcu… przefiltrowałem szukając pliku mpd i bingo, znalazł się wraz z ADRESEM
A potem standardowo (nie szukałem wariantów rozdzielczości):
youtube-dl.exe -f bestvideo+bestaudio „ADRES” --no-part -o WYNIK.mp4
nie mogę znalezc bloga. Gdzie?
@blumberplumber
Ściąga i odszyfrowuje pozycje z ninateki?
Jeśli tak (nie mówimy o nieszyfrowanym VOD TVP) - to gites:)
@covo
Kolega @Domker chyba tylko miał na myśli, że napisze bloga…
Vod TVP Ja nie wiem co ja mam z komputerem!!! Live Cat jak i IDM pobieram video bez ale mam problem z audio np Komisarz Alex pobiera mi audio Audiodeskrypcja (narrator) a inne seriale PL które maja dodatkowo inne jezyki to mi pobiera wersje Eng kurcze co ja mam zrobic zeby pobrały mi te programy z audio oryginalnym wie ktoś może?