Pobór do wojska

pytanko takie mam…bylem na komisji 22 marca i dostalem “A”…mialem papier ze szkoly rzecz jasna…a na koncu jak mi wreczali ksiazeczke wojskowa, jakis mundurowy powiedzial mi ze mam jakos we wrzesniu zaniesc na jakąs tam ulice (bo tam jest jakis okreg wojskowy czy jakos tak nie wiem dokladnie) papiery ze szkoly ze do niej uczeszczam. I powiedzial ze jak tych papierow nie dostarcze to ide do woja:| I pytanko takie jest ze jak teraz zabiore papiery ze szkoly…to dopiero by mnie wzieli we wrzesniu- jak nie dostarcze tam tych papierkow? Nie teraz?

Jak wezmiesz teraz to Cie wezma w poborze letnim. (jesli szkola wysle informacje do WKU na czas, a ma taki obowiazek)

tzn ze np w maju juz by mnie mogli wzasc tak? nawet jak jeszcze nie zanioslem tego papierka ze szkoly do tego okregu?

Witam wszystkich!

Chcialbym sie poradzic bo juz nie wiem co mam na ten temat myslec!?!

Mieszkam w Irlandii od lutego 2005 i az do teraz nie bylem w kraju. Powod jest prozaiczny - Wojo :(. Po nowym roku udalo mi sie zalatwic sluzbe zastepcza ale tuz potem pojawila sie mozliwosc wyjazdu do Irlandii (praca). Po szybkiej kalkulacji ekonomicznej (100 euro vs. 2000 euro) postanowilem olac ta sluzbe zastepcza. Podczas mojej nie obecnosci przychodzily jakies listy ale zaden z nich nie zostal odebrany. Teraz juz jest cisza w temacie ale nadal ludzie mnie strasza ze moga mnie zwinac na lotnisku w Polsce jak tylko sie pojawie! Acha tak dla scislosci to jestem rocznik 82.

Pozdrawiam

Ps.

Nie trzeba wcale isc do woja zeby stac sie facetem! Wyjazd za granice tez sporo zmienia w czlowieku…

Nie szkodzi.

I zrobią to

Jakies udokumentowane przypadki lapanek na granicy czy tylko to taki straszak? Przysiegi nie skladalem to troche by bylo dziwne zeby ludzi lapali jak przestepcow?

Złamałeś prawo, więc czego oczekujesz ??

Wojsku nie, ale jesteś obywatelem Polski, a w naszym prawie notoryczne uchylanie się od obowiązku zasadniczej słuzby wojskowej jest traktowane jako przestępstwo

Jednego nie rozumiem. Jak można sobie tak nagrzebać dla doraźnych korzyści majątkowych :?

Ty nie masz filozofować., tylko odbębnić to co się należy Państwu.

nieprzesadzaj z tym, bo to troche śmiesznie brzmi…

Hm… w tym nie widzisz nic śmiesznego ??

Trochę cierpliwości prędzej czy później zostanie zniesiony obowiązek wojska… :stuck_out_tongue:

Za kadencji “kaczorow” to raczej bedzie ciezko! Wracajac do sedna sprawy! Czy ktos widzial albo slyszal o ewidentnych lapankach na lotniskach?

Do MODERATORA: Gdy wyjezdalem bylem w kiepskiej sytuacji finansowej wiec 2 lata za 400 zyla to troche ciut za malo zeby jakos egzystowac. :-x

dave99 ty mi się nie tłumacz. To co zrobiłeś, to już się nie odstanie.

A co tu nagłaśniać ??

Jeżeli jesteś poszukiwany, to na wszystkich punktach granicznych będzie informacja o tym. Przy sprawdzaniu dokumentów możesz zostać zidentyfikowany i tyle. Nie ma znaczenia czy to lotnisko, prom czy przejście graniczne kołowe.

Zacznij używać polskiej pisowni na forum.

To tylko wyjasnie decyzji podjętej 2,5 roku temu a nie tłumaczenie. Wyluzuj troche…

Faktycznie zrobiłem straaaszną rzecz…

Głupie prawo to też prawo jak ktoś to mądry ujął. No jaaasne :wink:

Ps. “Polish Programmers” ustawiony :gra:

Złączono Posta : 27.05.2007 (Nie) 13:57

Ponoc jest szansa że od 2008 roku Polska ma należec do układu z Schengen. W teorii nie ma byc kontroli na granicy. Trzymac kciuki :spoko:

Ps. Jak już to dziecko Eircomu :slight_smile:

dave99 napisał:

przekraczałem w tamtym roku granice Polski od strony Niemieckiej nie miałem żadnej kontroli dokumentów wiec sadze ze nie wiesz co piszesz !!

ps.

wiesz ze dzwoni, ale nie wiesz w którym kościele :lol:

To ze nie miałeś to wcale nie oznacza że jest to regułą i jak na dzień dzisiejszy przekraczając którąkolwiek z granic naszego państwa należy się liczyć z kontrolą dokumentów.

Tak się składa że dotyczy to Twojej osoby

fiesta:

przekraczając jakąkolwiek granicę UE należy mieć przy sobie jedynie dowód celem okazania, że jest sie obywatelem danego kraju.

Często przekraczam granice z Niemcami i nie spotkałem się z kontrolą. (wyrywkowo czasami sprawdzają)

No i co z tego ?

Czy jest to regułą ?

Ja też nieraz przekraczam granicę naszego państwa z krajami UE i raz jestem kontrolowany, a raz nie i czy to dowodzi czegoś ??

Respondent pisał o Irlandii tak że na lotnisku, czy choćby przez Francję autobusem i tunelem się wybrał to i tak może sie spodziewać kontroli, a jak bedzie odnotowany w bazie danych to wiadomo co go czeka

Do xulu: Lepiej sobie poczytaj to się następnym razem nie zbłaźnisz :stuck_out_tongue:

http://poland.gov.pl/Polska,w,obszarze, … n,276.html

Jest jakiś sposób sprawdzenia czy jest się “na celowniku” czy to może tajemnica państwowa i basta! Może to naiwne pytanie ale kto pyta nie błądzi…