@ nerwusik…dzięki serdeczne. Zapoznałem się no i wiele ciekawych informacji dotarło do mnie.
Chyba w końcu coś zaczyna się dziać…Zawsze intresowało mnie, dlczego tylko “naiwny kosument” jest odpowiedzialny za niezapoznanie się z regulaminem, a “wspaniałe dobroduszne firmy” bardzo chętnie zawierają umowy nie dostarczając mu podstawowych informacji zacierając ręce i żerując na naiwności i nieświadomości swoich kilentów.
Przecież jak napisano wyżej nie jest problemem podanie informacji o warunkach umowy, w tym zapłacie już w pierwszym mailu wysyłanym do potencjalnego klienta, razem z linkiem aktywacyjnym, ale po co to czynić, skoro intencje są zgoła inne…nabić biedaka w butelkę, zastraszyć i jeszcze do tego wyciągnąć łatwą i niemałą kasę praktycznie za nic…no i biznes sie kręci, przecież niejeden przstraszy się i zapłaci.
Może w końcu już nadszedł czas, żeby skończyć z… nazwijmy to po imieniu…bandyctwem i cwaniactwem które dzieje sie w świetle prawa i jeszcze w dodatku “dzielnie” się nim psługuje zastraszając ogłupiałych ludzi…
No ogromne podziękowanie dla Ciebie za tak obszerne przedstawienie tego ;zagadnienia; nie jestem jak zapewne wielu z nas tutaj nawet w małym procencie zorientowanym w tych różnych dyrektywach , ustawach itp z pozycji zwykłego zjadacza chleba. Moim skromnym zdaniem wydaje mi się ,że ;oni; czarcie syny, zdają sobie sprawę że mają do czynienia z ludżmi ,którzy nie ma co owijać w bawełne , mają blade pojęcie jak to funkcjonuje a zatem siła rażenia jest ogromna z ich strony .To tak na marginesie .
A poważnie to czuje się spokojniejszy po koledze odpowiedzi , ciesze się ,że jesteś z nami w razie czego weżmiemy Cię na naszego adwokata. Jeśli wyrazisz zgodę.
rosco dlatego właśnie nie pójdą z tym sami do sądu. Z taką ilością wątpliwości i naruszeń przepisów żaden sąd nie przyzna im racji. W obecnych czasach to konsument stoi na uprzywilejowanej pozycji prawnej. Niestety najprawdopodobniej dużo osób ze strachu wysłalo im kasę.
oko002 o ile o reprezentowaniu prawnym nie może byc mowy ( nie mam ukończonych aplikacji adwokackich choć idę w tym kierunku ), to zamierzam monitorować tą sprawę na tym forum i w razie czego pomagać.
Radziłbym tylko dla świętego spokoju wysłać polecony z odstąpieniem od umowy na adres wskazany w regulaminie i już się tym nie przejmować. Pamiętajcie - każde pismo niepochodzące od organów państwowych oraz nie wysłanie listem poleconym olewajcie. To tak na przyszłość.
@ nerwusik…ja to wiem i Ty to wiesz…szkoda tylko, że takie działania dzieja sie w świetle prawa i nikt za bardzo sie tym nie interesuje.
Wiem , że UOKiK robi coś w tej sprawie, ponieważ rozmawiałem z Nimi, ale dlaczego ta “firma” wciąż działa, to mnie zaskakuje.
Jak mozna po 3 miesiącach wysyłac ludziom jakieś zastraszające maile nie ponosząc z tego tytułu zadnych konsekwencji. Przecież o tej sprawie mówi sie od lutego…dlaczego nikt po prostu nie zjamie sie tym z urzędu.
Hej - ponawiam pytanie, na które nie otrzymałem odpowiedzi - wysyłać polecony z rezygnacją jeśli minęły już 3 mies od aktywacji konta (podczas aktywacji podałem nieaktualny adres ) ?Wszędzie piszecie o rezygnacji z usługi do 3 mies, czy w mojej sytuacji już nic się nie da zrobić?
martini1313 ja jestem w podobnej sytuacji z taką różnicą, ze ja podałam wszystko fałszywe. Nawet jeśli nie minęłyby u mnie 3 miesiące i tak nie mogłabym wysłać im odwołania od umowy, gdyż pewnie by jej nie uznali bo dostaliby całkowicie inne dane niż przy rejestracji w dodatku moje prawdziwe. Usunęłam mejle od nich wraz z moim kontem pocztowym i założyłam nowy e-mail. Tobie też radzę zapomnieć bo w takim przypadku jak mój nic nie mogę zrobić gdyż zaprzepaściłam to podając fałszywe dane co jest przestępstwem, jednak babka z UOKiK gdy jej to powiedziałam zbytnio nie przejęła się co więcej nie była zaskoczona, więc w sumie nie rozumiem czy faktycznie to aż takim przestępstwem było.
ponoć telefonicznie nie odpowiadają a na maila po kilku dniach przychodzi odpowiedź.
martini1313 - no w twoim przypadku kwestia odstąpienia od umowy odpada. Ciężko mi powiedzieć co z tym zrobić, tu już bardziej do UOKiKu się zgłosić i zapytać.
Czy e-mail z przedsądowym wezwaniem do zapłaty w świetle prawa jest legalną formą, czy tylko i wyłącznie sądowy nakaz zapłaty wysłany pocztą listem poleconym jest obowiązujący?
wiadomość dla tych, którzy podali fałszywe dane i zastanawiają się czy poniosą jakąś odpowiedzialność: dowiedziałam się, że podobna strona jaką jest pobieraczek, w przypadku, gdy ktoś podawał nieprawidłowe dane i tak te osoby dostały listem poleconym wezwanie do zapłaty na prawidłowe dane. Widocznie na podstawie IP doszli do prawdziwych danych osobowych więc myśle, że dobre-programy zrobią tak samo i trzeba będzie w końcu zapłacić tylko, że nie 98 zł a już 200zł;/
Nie płaćcie oszustom. Wprowadzają ludzi w błąd pisząc, że programy są darmowe czyli info jest jasne z ich strony a dopiero później informują w sposób mało czytelny dla konsumenta o płatności w klubie premium. Co nam daje to premium NIC to za co płacimy?
Na podstawie ip można ustalić tożsamość, ale tylko wtedy kiedy policja ma nakaz sądowy o udostępnienie takich danych od ISP. Wiersz w to, że pobieraczek zgłosił sprawę na policję a ci wystapili o ustalenie do sądu o nakaz ujawnienia tajnych danych od ISP ? to jak strzelanie do samego siebie. Bujda jakaś.
Tak dla informacji nasi kochani oszuści próbują nabrać kolejne osoby na stronie http://iitv.info żeby obejrzeć serial trzeba zainstalować Adobe Flash Player 11 tak samo jak na kwejku przekierowuje na dobre-programy:D
To jest prawda! mojej kolezanki siostra na pobieraczku podala falszywe dane i i tak jej przyszlo poleconym na prawidlowe dane. Wiec jakos musieli je zdobyc.
Z tego co mnie jest wiadomo na podstawie IP można ustalić komputer z którego była wysyłana wiadomość, ale jak można ustalić osobę która przy nim w danym momencie siedzi i tę wiadomość wysyła …tego nie wiem…