Podejrzany mail o uiszczeniu opłaty w wysokości 98 zl

Jest. Jedynie mogą trudności dowodowe się pojawić, bo jak udowodnią, że to akurat ty? :wink: Ale zawsze można podnieść zarzut podstępu i tak uchylić się od skutków umowy :wink:

Nikt nie dostał żadnego przedsądowego wezwania do zapłaty. To coś co wysyłali na maila to nic innego jak próba straszenia ludzi. Przedsądowe wezwanie do zapłaty to pismo, które zawiera oznaczenie stron ( Na wstępie w piśmie wzywającym do zapłaty określa się miejscowość i datę. Potem podaje własne dane, w tym imię, nazwisko i adres oraz dane dłużnika, czyli osoby, która mimo obowiązku nie zapłaciła. W tym przypadku trzeba wpisać również imię, nazwisko i adres takiej osoby. ), oraz oczywiście wskazanie podstawy do takiego żądania oraz groźba wniesienia sprawy do sądu. Bez jakiegokolwiek potwierdzenia otrzymania przez dlużnika taki wypierdek nie ma żadnej mocy prawnej, podobnież list zwykły.

Sprawy nie wniosą do sądu bo nie wygrają - dlaczego ?

1. brak potwierdzenia umowy - są 3 miesiące na wypowiedzenie, polecoym wysłać i z głowy

2. niekompletne dane w umowie ( brak podania organu rejestrowego i numeru, pod jakim zostało się zarejestrowanym )

to plus łudzące podobieństwo do serwisu dobreprogramy wskazuje na próbę wyłudzenia pieniędzy. Sorry ale żaden sąd na to nie pójdzie, tak więc nikt nic nie wniesie do sądu. Mogą nawet wysłać list ZWYKŁY, podobnie jak w przypadku pobieraczka - wyrzucić, spalić, nie zawracać sobie głowy… krótko - NIE PŁACIĆ !!

Dodatkowo informujemy, iż brak uiszczenia Opłaty Członkowskiej stanowi rażące naruszenie warunków udzielonej Panu licencji członkowskiej na korzystanie z programu Downloader Gold. W związku z tym, niezależnie od wymienionych powyżej kroków prawnych, zamierzamy złożyć zawiadomienie o popełnieniu przez Pana przestępstwa naruszenia majątkowych praw autorskich do programu komputerowego, zgodnie z art. 115 ust. 3 w związku z art. 17 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. Z 2006 r. Nr 90, poz. 631 z późn. zm.).

Wskazane przestępstwo ścigane jest na wniosek pokrzywdzonego. Przypominamy, iż w przypadku odnalezienia na Pańskim dysku twardym dowodów naruszenia praw autorskich, będzie Pan zobowiązany do uiszczenia określonej w prawie autorskim wielokrotności wynagrodzenia, które normalnie przysługuje za korzystanie z danego utworu na podstawie zawartej umowy licencyjnej.

W celu wykazania przesłanek faktycznych naruszenia przez Pana warunków licencji członkowskiej na korzystanie z programu Downloader Gold, wszystkie dane zgromadzone w toku realizacji zamówionej usługi Członkostwa w Klubie Dobrych Programów, zostaną przekazane wybranym przez spółkę G&G Ltd. specjalistom w dziedzinie wykrywania przestępstw komputerowych oraz ustalania tożsamości użytkowników sieci Internet. Następnie przygotowany materiał dowodowy zostanie przekazany organom ścigania wraz z wnioskiem o ukaranie sprawcy przestępstwa naruszenia majątkowych praw autorskich.

a ponoć 98 zł płaci sie że członkostwo w ich cudnym klubie a nie za korzystanie za program. w licencji pisze ze użytkowanie programu jest bezpłatne

dokładnie, dlatego nie wniosą sprawy do sądu, ponieważ sami polegnął na własnych “argumentach”, musieliby udowodnić, że faktycznie ktoś korzystał z tego donwloadera gold, a tym samym musieliby wykazać istnienie takowe\go donloadera.

Póki co nie dostaliście NIC co ma jakąkolwiek moc przed sądem, a tym samym nic, co jest choćby minimalnie ważne.

Do Nerwusik. Uspokoiłeś mnie nie co. Mimo że w tym e-mailu mają moje dane to z tego co już poczytałam na necie nie mam zamiaru nic im płacić.

Dodane 24.05.2012 (Cz) 21:03

Do Nerwusik, więc można być spokojnym :slight_smile:

Mini12 i inni, przestańcie już wklejać po raz, któryś te niby pseudo wezwania, przecież to nic nowego do wątku nie wnosi tylko sprawia, że staje się nieczytelny. Przeczytaj cały wątek dokładnie od początku, kilka osób już się wypowiedziało na ten temat. Tutaj też masz jakieś dodatkowe informacje http://www.dobreprogramy.pl/Niebezpieczna-podrobka-naszego-portalu-ponownie-przestrzegamy,Aktualnosc,33194.html również w komentarzach. Zastanów się czy jak by ktoś obcy przyszedł do Ciebie do domu i zażądał od Ciebie 100zł przez półotwarte drzwi to byś mu je dała? Albo gdyby przyszedł do Ciebie list z Konga albo z Emiratów, że wygrałaś na loterii 100 000 dolarów tylko musisz zapłacić 200zł jako koszty przelewu pieniędzy przez Western Union, i podać swoje dane osobowe oraz numer karty kredytowej i rachunku bankowego, to byś tak postąpiła? NIe ma żadnego członkostwa w klubie, jest tylko wyłudzanie pieniędzy za płatny dostęp do bezpłatnych programów.

mala23 moje pełne dane też mają i mogą mnie cmoknąć. Spokojnie, jak dobrze pójdzie to pod koniec następnego tygodnia będę rozmawiał z naczelnikiem do spraw przestępstw gospodarczych w moim mieście, nie zamierzam tego tak zostawić.

Do Pstrowsky, przez ostatnie dni nie myślałam o niczym innym bo bałam się że trzeba będzie zapłacić, ale już sobie tym głowy zawracać nie będę jak z resztą inne osoby.

Do nerwusik, tym bardziej mnie uspokoiłeś pozdrawiam

“1) brak potwierdzenia umowy - są 3 miesiące na wypowiedzenie, polecoym wysłać i z głowy”

Cymes w tym ,że podziękowanie o pozostaniu w ich bajzlu przyszło do mnie po 3 miesiącach. Zgodnie z radą UOKiK, z faktu iż przy rejestracji nie podałem prawdziwych danych nie powinienem wysyłać im żadnych wiadomości zawierających prawdziwe dane osobowe.

Problem z nimi jest taki że tutaj regulamin jest skonstrułowany nieco inaczej i zawierając kwote do zapłaty jakieś tam podstawy prawne mogą mieć nie wiadomo jednak czy słuszne. Wiem jedno płacąc im stalibyśmy się sponsorami tego całego burdlu wiec napędzilibyśmy byśmy tą maszynerie stając się współwsprawcami problemów i nieszczęść osób trzecich.

Do JanK. , dzięki już jestem spokojna i nie muszę się obawiać niczego z ich strony.

Dziś rozmawiałam z prawnikiem. Powiedział żebym olewała ich meile ponieważ już są robione czynności aby ukarać tych oszustów, ktoś kto podał prawdziwe dane najlepiej żeby własnie wysłał list polecony z zerwaniem zawartej umowy w terminie nie przekraczającym 3 miesiące. Osoby które podały fałszywe dane osobowe nie mogą wysłać żadnej rezygnacji podpisanej swoimi prawdziwymi danymi ponieważ wtedy sie zaczełyby problemy. prawnik również zapewnił że oni żadnego postępowania na drodze sądowej nie rozpoczną ponieważ sami na siebie wydali by wyrok. Ja ich olewam nie mam zamiaru im nic placić tym bardziej ze podałam fałszywe dane osobowe. Najdziwniejsze jest to ze dziś dostałam meila że ja im niby jakąś wiadomośc pisałam

nic nie płaciłam i takiego zamiaru nie mam.

Do Mini12, dzięki za informacje uzyskane od prawnika. jestem już spokojna i też nie mam zamiaru płacić za coś czego nie zrobiłam

Hey. Przedwczoraj otrzymałam od tego portalu kolejny e-mail. Konkretnie: wezwanie, ale już przedsądowe do zapłaty. Wiem, że można odstąpic w przeciągu 3 m-cy, ale niestety nie wiem jak ma wyglądac takie pismo, tzn. czy można je napisac odręcznie czy koniecznie na komputerze? Byłabym bardzo wdzięczna gdyby ktoś podał mi wzór takiego pisma i czy mam je skierowac do nich? Pozdrawiam.

pismo może być komputerowo napisane jak i odręcznie ale podpis koniecznie odręczny. i pismo ma być chyba skierowane do przedstawicielstwa w warszawie

Nieśli NA PEWNO nic nie klikałaś, nie akceptowałaś żadnych regulaminów, nie podpisywałaś nic to miej to w d po prostu i nic nie pisz.

Jest nowość przysyłają w miarę jednocześnie wszystkim podobne mejle nie wiem z czego wynika różnica.

Szanowny Panie…

działając na podstawie art. 19 ust. 2 ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną z dnia 18 lipca 2002 r. (Dz.U.2002.144.1204), w związku z § 6 ust. 2 regulaminu usługi Członkostwa w Klubie Dobrych Programów, niniejszym zawiadamiamy Pana, iż:

w dniu 02.06.2012

nastąpi przekazanie dostępu do zabezpieczonych przez spółkę G&G Ltd. danych eksploatacyjnych powiązanych z Pańskimi danymi osobowymi. Zasadność oraz celowości przekazania dostępu do wskazanych danych, specjalistom z Forensics Group – jako wykwalifikowanemu podmiotowi w rozumieniu punktu 3 Załącznika nr 4 regulaminu usługi Członkostwa w Klubie Dobrych Programów, wynika z konieczności:

1. ustalenia oraz udokumentowania zakresu naruszeń warunków umowy o świadczenie usługi elektronicznej,

2. weryfikacji lub ustalenia danych osobowych abonenta zamówionej usługi elektronicznej,

3. wyboru i rozpoczęcia właściwej drogi prawnej, służącej realizacji pełnego zaspokojenia roszczeń usługodawcy.

Informujemy, iż działania zlecone specjalistom Forensics Group obejmują umocowanie do dokonywania wszelkich czynności faktycznych oraz prawnych, niezbędnych do wykrycia oraz pociągnięcia do odpowiedzialności sądowej osób naruszających warunki umowy Członkostwa w Klubie Dobrych Programów.

Z poważaniem,

Klub Dobrych Programów

POUCZENIE

Niniejszym pouczamy Pana, iż:

a) zgodnie z art. 477 kodeksu cywilnego, koszty ponoszone przez wierzyciela w celu dochodzenia przysługujących mu wymagalnych wierzytelności, obciążają w całości dłużnika pozostającego w zwłoce,

b) w przypadku opłacenia usługi Członkostwa w Klubie Dobrych Programów należy niezwłocznie przesłać potwierdzenie dokonania płatności na adres: bok@dobre-programy.pl - dodatkowe koszty powstałe z powodu braku poinformowania wierzyciela o całkowitym uregulowaniu zadłużenia, obciążają dłużnika.

c) administratorem udostępnianych danych zabezpieczonych w toku realizacji usługi Członkostwa w Klubie Dobrych Programów, zgodnie z ustawą z 9 września 2002 r. o ochronie danych osobowych (Dz.U.2009.201.1540 ) pozostaje wyłącznie spółka G&G Ltd., gwarantująca przestrzeganie prawnych zasad przetwarzania danych osobowych i eksploatacyjnych,

d) informacje dotyczące Forensics Group dostępne są pod adresem witryny internetowej: http://www.forensics-group.com

Zaspamujcie im skrzynkę przysyłając 5-10 MB maile w ilości 100-1000 sztuk;-)

Jak sprawdzić czy ta firma “http://www.forensics-group.com/” w ogóle istnieje. Nie ma na niej ŻADNYCH danych potrzebnych do weryfikacji, sama nazwa. Mam podejrzenie że jest to coś na wzór firmy windykacyjnej z pobieraczka stworzonej przez nich samych w celu ostatniej próby zastraszenia.

W innym miejscu co do istoty rzeczy napisałem w ten sposób:

I tak to jest w tym naszym kraju !

Stało sie tajemnicą poliszynela, że jakaś fikcyjna firma krzak:

1. posiadająca najprawdopodobniej swój serwer do kontaktów ze światem internetowym, (w tym w Polsce) w Zjednoczonych Emiratach Arabskich,

2. podająca adres swojej siedziby w Warszawie (pod którym nie można jednak jej znaleźć:,G and G LTD.

02-676 Warszawa

ul. Postępu 15c

kwota przelewu: 98 PLN

nr rachunku: 60114019773939000000002484);

1. nie umieszczona w jakimkolwiek Rejestrze Sądowym (KRS) na terenie Warszawy (dokładnie dzielnicy Mokotów przy ul. Postępu 15c, natomiast dzwoniąc do Punktu Informacyjnego XIII Wydziału KRS Sądu Rejonowego dla m.st. Warszawy - dla spraw z dzielnic miasta stołecznego Warszawy: Bemowo, Bielany , Mokotów, Ursynów i Wilanów, Ursus i Włochy oraz Pragi-Południe i Pragi-Północ otrzymuję informację, że firmy G and G LTD nie ma w ich bazie? Jak płacić firmie, której nie ma, która podaje jakiś adres, ale nie figuruje w KRS-ie?, )

4)“głucha” na jakiekolwiek próby kontaktu poprzez podane : numer telefonu i adres mailowy (należy założyć, że sa one lipne (prawdziwy jest chyba tylko nr konta bankowego ).

1. nęka swoimi groźbami sądowo-karnymi setki internautów , w tym sugerujacymi, że ci internauci są przestępcami- podstępnie złapanych na jedno kliknięcie na “członkostwo w Klubie”, którego celem jest sprzedawanie darmowych programów w sieci, (na które licencji ta firma nie ma)- i żadna z instytucji, żaden z organów ścigania w Polsce nie reaguje (,aby wyeliminować potencjalego przestepcę), pomimo że, jak piszą internauci, zwracali się m.in. do UOK, Rzeczników Praw Konsumentów, Policji

Nie wnikam w przepisy prawa w tym zakresie, choćby zawarte w ustawie z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (Dz.U. nr 22, poz. 271 ze zm.), KC i innych) , bo w związku z takim a nie innym stanem rzeczy, szkoda na to czasu.

Proponuję jedynie, aby “olać” te ich bezpodstawne i “groźne” maile albo, jeżeli już ktoś nie chce pozostawić tej próby wyłudzenia od niego pieniedzy na pastwę losu, złożyc zawiadomienie do prokuratora z podejrzeniem popełniania przestępstwa przez tę firmę (przedstawicielstwo tej firmy w Warszawie)

Z ostrożności procesowej, ewentualnie, w co nie wierzę, można wysłać na ten podany adres w Warszawie, list polecony z poświadczeniem odbioru, o nastepującej treści:

"Oświadczam, że zgodnie z art. 10 ust 2 ustawy z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (Dz.U. nr 22, poz. 271 ze zm.),

odstępuję od umowy członkostwa w Klubie Dobrych Programów

zawartej dnia np. 20.02.2012 o godzinie 17:10:08.

Odstępując od umowy, zwracam się z wnioskiem o zaprzestanie przetwarzania moich danych osobowych oraz całkowite usunięcie danych ze zbioru danych firmy G and G LTD (podstawa prawna: art. 32 ust. 1 pkt 6 w związku z art. 35 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 o ochronie danych osobowych)".

Może być w tym liście dopisek: " CMOKNIJCIE MNIE W PRZYRODZENIE", czekam z utęsknieniem na spotkanie w sądzie. Na tym kończę. Myślę, ze wyraziłem/am się jasno.

Zrobicie, wszyscy podstępnie wmanewrowani w jakiś “Klub…” sprzedający w internecie to co jest darmowe, jak będziecie uważać, chociaż przeważa na 99,9% opcja “OLAĆ” !

Ja już sobie tym głowy nie zawracam, w końcu to ucichnie