Podejrzany mail o uiszczeniu opłaty w wysokości 98 zl

to już jest na prawde nie smaczne straszą nas tymi meilami boje się że coś może z tego wyniknąć a wy co myślicie ?

Czytałeś ten wątek? jak nie to przeczytaj to się dowiesz wszystkiego.

Do Weroxheroine20, słuchaj nie ma czego się bać , ja też miałam obawy że naprawdę będziemy mieli problemy ale po przeczytaniu wszystkich wątków jestem spokojna. ignoruj od tych oszustów wszystkie emaile

Do Boshi, jaki wątek?

Temat cały w sensie wątek, myślałem, że słowo wątek jest zrozumiałe.

A ja was teraz nastraszę. Wyraźnie pisze w regulaminie o tej opłacie. Więc mają prawo was pozwać do sądu. Macie opłatę za klub a nie ściąganie, więc nie łamią prawa :slight_smile: A soft na portalu jest legalny, więc autorzy nie mają się czego bać :slight_smile:

drobok , chyba nie przeczytałeś całego wątku. Wg wszelkich przesłanek, ta firma nie istnieje. Zwykli naciągacze i oszuści.

drobok poczytaj zwłaszcza strony 6 i 7 wątku, w przypadku o którym mówisz muszą:

1. podać dane wymagane przez prawo, czego nie zrobili

2. potwierdzić LISTOWNIE umowę oraz dane wymagane przez przepisy prawa, czego nie zrobili

w takim przypadku wystarczy w ciągu 3 miesięcy od dnia “zawarcia” takiej umowy odstąpić od niej.

Następnym razem zamiast robić z siebie głupka warto wpierw poczytać o temacie, na temat którego chce sie wypowiadać, pamiętaj o tym drobok

To po kolei :slight_smile:

Firma nie musi działać w polsce by mieć domenę pl, siedziba może / nie musi być fałszywa (był ktoś tam osobiście ?)

Dane mają, dane przelewu mogą (nie muszą) się nie zgadzać.

Listowne potwierdzenie umowy / możliwości od jej odstąpienia. Skraca tylko czas na rozwiązanie umowy z 3 miesięcy do x. (chyba)

Wszyscy wypowiadający się w temacie są poszkodowanymi. Każdy nie chce tego płacić i mówi cośtam / potwierdza jakimś faktem. Kto powiedział jak ta firma postąpi ? Na rynku działa ona krótko. Może nawet u tych arabów istnieje. Zapłacisz później za kogoś tą karę + koszty postępowania ? :slight_smile:

Może zrobię z siebie idiotę teraz, ale później wam napisze “a nie mówiłem” jak zaczną oni wytaczać procesy :))

Od razu mówię, nie jestem żadnym prawnikiem etc. Więc nie znam prawa. Ale pewnie nikt tutaj takowym również nie jest i opiera się o opinie innych. Taki głuchy telefon.

Btw orientuje się ktoś, czy pobieranie opłaty za członkostwo w klubie aby na pewno wymaga działalności gospodarczej / rejestracji w krs ?

Weźmy np http://informatorium.ngo.pl/x/340827;js … 784A6588A5 prezydent miast / starosta zamiast krs :slight_smile:

Każdy może pisać rożne bzdury w regulaminie i spamować w mailach ale to nie znaczy, że trzeba mu płacić, i że to co tam jest napisane, jest zgodne z polskim prawem. Osobną kwestią jest całokształt działalności tej pseudo firmy i to, że w sposób nieuczciwy nakręca ludzi do korzystania z “usług” zamieszczając nieetyczne i kłamliwe reklamy na popularnych stronach. Już samo to może dyskwalifikować tę “firmę” w świetle prawa. Ja też nie jestem prawnikiem dla tego zachęcam do skorzystania z opinii prawnika. Jak byś poczytał to wiedział byś, że pisali ludzie, którzy po poradę do prawnika już się udali, zaalarmowane zostały też urzędy ale sprawa nie jest im jeszcze dobrze znana i dlatego trzeba by ją porządnie w mediach nagłośnić.

No tak, ale nie można w ciemno mówić że coś jest takie a takie. Że tak pozwolę sobie zacytować 2 osoby z forumprawne.org

Osób tych nie znam, ale udzielają się na w/w forum. Więc raczej są ogarnięte w tych sprawach :slight_smile:

Tak samo jak pobieraczka nagłośnili kiedyś. Skutek błyskawiczny.

Nie, bowiem pobierając o opłatach nie informował. Całkiem inna sprawa.

Ja nie mówię w ciemno. Oszust jest oszustem widać to po jego metodach działania i nie widzę tu pola do dalszej dyskusji. To nie jest pomawianie tylko stwierdzenie faktu. Ktoś próbuje wyłudzić pieniądze od mniej świadomych użytkowników co samo w sobie zapala w głowie czerwoną lampkę i prowadzi do logicznego wniosku o nieuczciwych intencjach i podejrzanej, cwaniackiej naturze założyciela/założycieli tej “firmy”. Fakt, że za samo cwaniactwo nie można nikogo skazać, resztę powinny wykonać stosowne urzędy. A poszkodowani w tej sprawie powinni się domagać odszkodowania choćby po to aby zamknąć sprawę raz na zawsze i aby inni oszuści nie mogli bezkarnie założyć podobnego interesu. Moim zdaniem trzeba stworzyć bat na wszelkiego rodzaju internetowych wyłudzaczy ale do tego są potrzebne jasno sformułowane przepisy, które nie będą dawały miejsca dla tak skonstruowanych “sposobów zarobkowania”, które ja nazywam pasożytnictwem.

Mylisz się, w regulaminie, bodajże na 14 stronie regulaminu bylo określone , że pobierana jest opłata.

Nie wiem nie czytałem, może rzeczywiście masz rację. Jednak autor strony nie chciał tego ukryć (może nauczył się na pobieraczku).

Czyli twoim zdaniem, jeśli stworzę sobie stronę. Dam napis, że po rejestracji trzeba wnieść opłatę. To możesz jej nie zapłacić, bo nie wymagam tego przed tym ? Ja bym był wyraźnie po stronie naciągacza (chodzi tu o samą ideę usera w stylu “jestem w necie wszystko mi wolno”, oraz “mam gdzieś ich regulamin”).

drobok widać, że nie jesteś prawnikiem… dziwi mnie natomiast, że mimo braku jakiejkolwiek wiedzy prawnej wypowiadasz się z takim przekonaniem.

Widzę jesteś jedną z tych osób, które wchodzą do tematu nie czytając nawet jednego postu i nie mając żadnej wiedzy ( do czego sam się przyznajesz ) przedstawiasz swoje mądrości ludowe… doprawdy jaki jest twój cel w tym ? Prosiłbym jakiegoś moderatora o usunięcie postów użytkownika drobok, który świadomie wprowadza innych w błąd i świadomie próbuje nastraszyć innych użytkowników, żeby tylko zapłacili oni właścicielom strony dobre-programy.

Powtórzę zatem trochę faktów:

Każda firma prowadząca działalność w Polsce podlega obowiązkowi rejestracji, o czym mowa w ustawie o swobodzie działalności gospodarczej. PRzedstawicielstwa mają obowiązej rejestracji w rejestrze prowadzonym przez ministra gospodarki.

Informacje o których mowa w art. 9 ust. 1 ustawy z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (Dz.U. nr 22, poz. 271 ze zm.) powinny być potwierdzone konsumentowi na piśmie najpóźniej w momencie rozpoczęcia spełniania świadczenia. Obowiązek potwierdzania na piśmie uprzednio podanych informacj wynika z niemożności utrwalenia informacji przekazanych za pomocą środka porozumiewania się na odległość, w tym nietrwałości środków elektronicznej komunikacji ( M. Jagielska, Umowy zawierane poza lokalem przedsiębiorstwa i na odległość, Monitor Prawniczy 9/2000, str. 561). Niewywiązanie się z owego obowiązku powoduje przedłużenie terminu na odstąpienie od umowy do trzech miesięcu od dnia wydania rzeczy lub zawarcia umowy. Jeżeli przed upływem tych trzech miesięcy przedsiębiorca potwierdzi wcześniej udzielone informacje termin odstąpienia od umowy skróci się do 10 dni od dnia otrzymania potwierdzenia.

Informacje wymagane art. 9 ust. 1 owej ustawy muszą być prawdziwe, podawanie fałszywych danych jest złamaniem prawa za co grożą konsekwencje prawne. Poza tym dane muszą być kompletne, czego w przypadku “umowy” z dobre-programy nie ma miejsca. W tym przypadku mamy do czynienia z brakiem organu, który rejestrował przedstawicielstwo oraz brak podanego numeru, pod którym zostało ono zarejestrowane.

Mail wysłany przez dobre-programy a zatytułowany “Przedsądowe wezwanie do zapłaty” w rzeczywistości nim nie jest, jest to zwykły “straszak”. O ile przedsądowe wezwanie do zaplaty nie ma wymaganej żadnej formy, o tyle by mieć jakąkolwiek moc prawną musi być udokumentowane dostarczenie owego wezwania dłużnikowi, który je podpisał. Może dojść do sytuacji, gdy podobne “wezwanie” zostanie przysłane listem zwykłym - w takim przypadku można pociąć, spalić, wyrzucić. Liczy się tylko list polecony.

Dobre-programy będą unikać sądu, gdyż każda sprawa zostanie rozstrzygnięta na ich niekorzyść. Po pierwsze z powodów wymienionych wyżej, po drugie podoboność nazwy i profilu wyraźnie świadczy o próbie wyłudzenia pieniędzy.

Osobiście będę zabiegał aby spotkać się z nimi w sądzie, co im napisałem w mailu skierowanym do nich.

@drobok: Myślę, że prowadziłbyś swój serwis uczciwie, ludzie którzy by się zdecydowali na korzystanie z Twoich usług byli by w pełni świadomi za co tak na prawdę pobierana jest opłata i nikt nie miał by pretensji za to, że płaci za dostęp do Twojego serwisu a większość Twoich klientów była by zadowolona. Zauważ, że w omawianym przez nas przypadku żaden “klient” nie jest zadowolony , coś w tym jednak musi być :wink:

Dodane 27.05.2012 (N) 17:09

I jeszcze jedna sprawa. Zabezpieczyłbyś dostęp do płatnej części serwisu tak żeby nie było wątpliwości za co się płaci a co jest tylko informacją czy treścią bezpłatną. Robi tak każdy uczciwy serwis. A opłata pobierana jest natychmiast w postaci na przykład smsa czy przelewu. Zupełnie jak byś kupował pietruszkę i marchewkę na targu. Tutaj nie było zapłaty za towar i “usługodawca” nie zabezpieczył w żaden sposób swojego towaru więc moim zdaniem do sprzedaży w ogóle nie doszło. Nie można wystawić ziemniaków czy truskawek na straganie, schować się w krzakach (albo Emiratach), pozostawiając na stoisku informację, że towary są darmowe, z ukrycia obserwować “kupujących” a potem wysyłać listy z wezwaniem do zapłaty i oczekiwać, że ktoś się na to nabierze.

Wiedzy to ja nie mam, ale jaką mam gwarancje, że mają ją osoby które wypowiedziały się w temacie. Główną aktywność podejmują osoby z ilością postów 0. Załóżmy, że jesteś jakimś przedstawicielem tej strony. Namawiasz ich do olewania, by później wyciągnąć większą kwotę przed sądem. Gdzie ja napisałem, że każę komuś płacić ? :slight_smile: Oczywiście, swoje posty piszę świadomie, pełny władz umysłowych (chyba :))

Czyli masz 3miesiące na rozwiązanie umowy od daty jej zawarcia, bowiem nie otrzymałeś informacji o możliwości jej rozwiązania w momencie rozpoczęcia świadczenia.

Brak numeru ok, gdzie w regulaminie widzisz jakikolwiek nr ? Podaj mi chodź jedną stronę / grę cokolwiek. Która ma w regulaminie wypisany nr pod którym została zarejestrowana ? Poza tym przeczytaj sobie link, który podałem wcześniej. Jest tam wyraźnie napisane, że w krs nie muszą być rejestrowane stowarzyszenia zwykłe. Która to właśnie podlegają prezydentowi miasta, oraz które mogą się utrzymywać tylko i wyłącznie z składek członkowskich.

Oczywiście takie wezwanie nie ma mocy prawnej, ale czy żalisz się komuś. Że cyfrowy polsat wyświetla ci na tv info, że zbliża ci się data zapłaty abonamentu ? :slight_smile:

Gdzie masz napisane, że to są dobre-programy. Używana przez was nazwa to tylko domena pod którą siedzi strona. Można by się przyczepić, że jest ona łudząco podobna do dp. Jednak, kupując okno nie możesz odmówić zapłaty za to, że myślałeś że to system operacyjny. Jest to członkostwo w klubie dobrych programów. Jednak jak to rozumieć nie wiem. Ty to rozumiesz po swojemu, a jak to zrozumie ktoś inny :slight_smile:

Ale weź pod uwagę, że pisze wyraźnie: płacisz za używanie ich programu do ściągania. Nikt poza poszkodowanymi, nie powie ci wyraźnie. Że masz nie zapłacić. A jak już powie, to wypnie się na ciebie kiedy będziesz musiał to zrobić.

A co do samej transakcji, serwisy tego nie stosują bo wiedzą, że będzie grupa ludzi która ich oleje i nie zapłaci. Może z wprowadzeniem podpisu elektronicznego będzie to popularniejsze. Bardziej można by to porównać do zakupu na raty, niż do wizyty na targu.

Co do twoich krzaków z truskawkami, szkoda jest znikoma idzie w wykroczenie (do 250zł (chyba)). Jednak jeśli krzak byłby duży, to za zjedzenie jego zawartości można by cię pozwać do sądu (bardziej w stronę policji) :slight_smile: Ba nawet sąd by powiedział, że musisz zapłacić bo zjadłeś. Chodź wysoce prawdopodobne, że zmniejszyłby cenę jeśli byłaby ogromna:)

Dodane 27.05.2012 (N) 17:25

Od razu mówię, że sam bym nie zapłacił. Lecz na to by mówić innym by tego nie robili bym się nie zdobył :slight_smile:

drobok nie rozumiesz tego co napisałem. Myślę, że niepotrzebnie mieszasz w tej sprawie. Ci ludzie, zanim zasięgnęli opinii prawników nie mieli skąd czerpać rzetelnych informacji, niektórym nie chciało się przeczytać nawet całego wątku (nie dziwię się, że dali się naciągnąć ale teraz trzeba coś z tym fantem zrobić). Ja nie będę się wypowiadał więcej w tym wątku wszystko co mogłem powiedzieć na ten temat już powiedziałem. I bardziej pomóc tym ludziom nie mogę ponieważ nie czuję się osobą do tego kompetentną. Oceniam Tylko moralną stronę działalności oszusta. Jeżeli Twoja ocena wiedzy i intencji ludzi opiera się na ilości postów i wypowiedzi na DP to jest to bardzo krzywdząca ocena. Uczciwości niczyjej nie można zweryfikować na podstawie nicka z forum (była o tym mowa na początku tematu). Każdy ma sprawny rozum, którym sam może ocenić i wyciągnąć wnioski. Długie elaboraty na ten temat z mnóstwem cytatów niestety w zrozumieniu całości nie pomagają.

Sprzedaje baba na targu truskawki w koszykach, Mówi:

• Truskawki są darmowe jedynie za koszyk trzeba zapłacić 25zł

Czy według logiki truskawki są darmowe? Pytanie oczywiście retoryczne i bardziej łopatologicznie się tego wytłumaczyć nie da.

o czym była mowa w temacie od paru stron. Wystarczy wysłać polecony pod wskazany adres z wypowiedzeniem umowy i problem z głowy.

wiesz sam o czym piszesz ? co mają gry, co mają strony, gdzie pobierane są opłaty za ściąganie danych ( w postaci plików ) do umowy, gdzie opłata tyczy się bycia członkiem Klubu Dobrych Programów ? W przypadku jednorazowych świadczeń, które są spełniane przy użyciu środków porozumiewania na odległość i za które rachunek wystawia operator środków porozumiewania się na odległość ( art. 9 ust. 4 ustawy wpsomnianej w poście wyżej ) - są to transakcje w których przedmiotem świadczenia jest transfer danych np. oprogramowanie komputerowe, pliki multimedialne, tekstowe - przedsiębiorca nie ma obowiązku pisemnego potwierdzenia informacji, o którym mowa w art. 9 ust. 3 wspomnianej ustawy. Jak już jednak zaznaczyłem i jak wynika z regulaminu opłata 98zł jest opłatą abonamentową za bycie członkiem Klubu Dobrych Programów, więc potwierdzenie informacji pisemne musi nastąpić. Zatem 3 miesięczy okres wypowiedzenia.

Co do tej sprawy mają stowarzyszenia czy też krs ? Przypominam ponownie, iż mamy do czynienia z PRZEDSTAWICIELSTWEM firmy, które musi być zarejestrowane w rejestrze prowadzonym przez ministra gospodarki. Po raz kolejny wstawiasz swoje mądrości ludowe, które w żaden sposób nie mają związku z omawianą sprawą.

jedynie podkreślam po raz kolejny osobom wystraszonym tą “formą” straszenia, by nie brali maila tak podpisanego za prawdziwe przedsądowe wezwanie do zapłaty. Ostrzegam innych przed tym.

Zadałeś pytanie na które sam odpowiedziałeś. Ta “tylko”, albo jak ja to widzę “aż” domena w sposób widoczny odnosi się do znanego portalu, jakim jest serwis dobreprogramy. To po pierwsze, po drugie w żadnym poście nie pisałem, żeby nie płacić z powodu jaki przedstawiłeś, tylko pisalem o konieczności wysłania wypowiedzenia umowy. Wskazałem także, iż sprawa nie zostanie wniesiona do sądu przez ową firmę, ponieważ będzie sięmusiała tłumaczyć z faktów naruszeń przepisów prawnych w postaci braku pełnych danych przy zawieraniu umów, straszeniu ludzi w przypadku braku zakończenia terminu wypowiedzenia umowy, oraz w przypadku podciągnięcia sprawy pod kwestię pobierania opłat za ściąganie oprogramowania będącego na licencji trial lub freeware, a co za tym idzie łamaniem ustawy prawo autorskie i prawa pokrewne. Mamy więc pośrednio przykład czerpania korzyści majątkowej z rozpowszechniania danych programów. Sędziowie idiotami nie są ( po skończeniu studiów prawniczych pracowałem w sądzie jakiś czas i miałem kontak z sędziami, takze tymi zajmującymi się sprawami “internetowymi” ) i bez problemów dostrzegą próbę obejścia prawa przez ową firmę właśnie poprzez pobieranie takowej opłąty abonamentowej, która umożliwia korzystanie z “downloadera” tylko do pobierania programów na licencji trial i freeware, których to licencje zabranianią uzyskiwania korzyści majątkowych z udostępniania ich.