Niestety należę do tych “naiwnych”, którzy zarejestrowali się na tej stronie. Oczywiście nie czytałam regulaminu czego bardzo żałuję i mam nauczkę, ale do rzeczy. Rejestrując się na tej stronie podałam nieprawdziwe dane z wyjątkiem emaila, którego już usunęłam. Chciałam pobrać program adobe ale gdy okazało się po rejestracji, że trzeba pobrać jakiś Downloader Gold to zrezygnowałam i zapomniałam o tej stronie. Nie zaglądałam długo na pocztę i zachciało mi się sprawdzić spam. Znajdowały się w nim 3 wiadomości, które do dzisiaj mnie martwią. Nie będę dokładnie opisywać tego portalu i warunków bo pewnie są już dobrze znane - dość głośno o tym w internecie. Pierwsza wiadomość dotyczyła wezwania do zapłaty, druga o kolejnej szansie na zapłatę długu 98zł a trzecia treści:
ZAWIADOMIENIE
Szanowna Pani …,
działając na podstawie art. 19 ust. 2 ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną z dnia 18 lipca 2002 r. (Dz.U.2002.144.1204), w związku z § 6 ust. 2 regulaminu usługi Członkostwa w Klubie Dobrych Programów, niniejszym zawiadamiamy Panią, iż:
w dniu 02.06.2012
nastąpi przekazanie dostępu do zabezpieczonych przez spółkę G&G Ltd. danych eksploatacyjnych powiązanych z Pani danymi osobowymi. Zasadność oraz celowości przekazania dostępu do wskazanych danych, specjalistom z Forensics Group ? jako wykwalifikowanemu podmiotowi w rozumieniu punktu 3 Załącznika nr 4 regulaminu usługi Członkostwa w Klubie Dobrych Programów, wynika z konieczności:
- ustalenia oraz udokumentowania okoliczności faktycznych naruszenia przez Panią warunków udzielonej licencji członkowskiej na korzystanie z programu komputerowego Downloader Gold,2. przygotowania wniosku o wydania sądowego postanowienia w przedmiocie ujawnienia Pani danych osobowych,3. przygotowania prywatnego aktu oskarżenia przeciwko Pani jako sprawczyni przestępstwa naruszenia majątkowych praw autorskich do korzystania z programu Downloader Gold zgodnie z art. 115 ust. 3 w związku z art. 17 ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. 2006 r. Nr 90 poz. 631).
Informujemy, iż działania zlecone specjalistom Forensics Group obejmują umocowanie do dokonywania wszelkich czynności faktycznych oraz prawnych, niezbędnych do wykrycia oraz ukarania sprawcy naruszeń majątkowych praw autorskich do programu komputerowego Downloader Gold ? w tym koordynację działań podejmowanych przez zleceniobiorcę wspólnie z organami ścigania, kontakty z dostawcą usług internetowych ISP dla adresu IP użytego w momencie rejestracji oraz operatorem poczty elektronicznej świadczącym usługę dla Pańskiego adresu email.
Z poważaniem,Klub Dobrych Programów
POUCZENIE
Niniejszym pouczamy Panią, iż:
a) zgodnie z art. 477 kodeksu cywilnego, koszty ponoszone przez wierzyciela w celu dochodzenia przysługujących mu wymagalnych wierzytelności, obciążają w całości dłużnika pozostającego w zwłoce,b) w przypadku opłacenia usługi Członkostwa w Klubie Dobrych Programów należy niezwłocznie przesłać potwierdzenie dokonania płatności na adres: bok@dobre-programy.pl - dodatkowe koszty powstałe z powodu braku poinformowania wierzyciela o całkowitym uregulowaniu zadłużenia, obciążają dłużnika.c) administratorem udostępnianych danych zabezpieczonych w toku realizacji usługi Członkostwa w Klubie Dobrych Programów, zgodnie z ustawą z 9 września 2002 r. o ochronie danych osobowych (Dz.U.2009.201.1540 ) pozostaje wyłącznie spółka G&G Ltd., gwarantująca przestrzeganie prawnych zasad przetwarzania danych osobowych i eksploatacyjnych,d) informacje dotyczące Forensics Group dostępne są pod adresem witryny internetowej:
Nie wiem teraz co robić, dzwoniłam do UOKiK i Pani powiedziała, by to zignorować. Ja się martwię, że mają mój adres IP oraz, że popełniłam wykroczenie podając fałszywe dane osobowe na szkodę usługodawcy. Proszę napiszcie mi Państwo, co w tej sytuacji począć? Termin odwołania się od umowy minął.