Podejrzany mail o uiszczeniu opłaty w wysokości 98 zl

Dobrą poradą jest rezygnacja z cytatów. Więc tak uczynię.

Nigdzie nie negowałem listu do organizacji. Moje wypowiedzi dot. olewania tego tematu.

Ogólnie cały czas myślałem, że mówimy o stowarzyszeniu którym w moim mniemaniu jest “klub dobrych programów”. Które to wymaga w niektórych przypadkach wpisu do krs o czym mówi prawo o stowarzyszeniach. Ja odpowiadam na wszystkie wiadomości, nie tylko na twoje. W tym wypadku była to odpowiedź na podejrzany-mail-uiszczeniu-oplaty-wysokosci-t488229-105.html#p3084236 pomijając fakt, że słowo firma nie funkcjonuje w regulaminie. Jesteś pewien, że w takim wypadku przedstawicielstwo wymaga rejestracji ?

Rzeczywiście, opacznie zrozumiałem treść. Płacisz za bycie członkiem, które uprawnia cię do. Zmylił mnie zapis w licencji programu o przelewie :slight_smile:

Nie kwestionuję twoich wypowiedzi jako studenta prawa, lecz dlaczego krytykujesz tylko wypowiedzi, które godzą tylko w pogląd wyznawany przez cb ?

Co do truskawek to była to odpowiedź na post poprzedni. A okna była przykładem na odmowę opłaty za zamówioną usługę.

Moim zdaniem nie jest to usługa abonamentowa, lecz opłata członkowska w stowarzyszeniu jakim jest klub dobrych programów. Niestety nigdzie nie widzę informacji nt. przymusu / jego braku podpisania umowy na członkostwo w stowarzyszeniu.

Dziś otrzymałam coś takiego: ZAWIADOMIENIE

Szanowna Pani Dąbrowska,

działając na podstawie art. 19 ust. 2 ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną z dnia 18 lipca 2002 r. (Dz.U.2002.144.1204), w związku z § 6 ust. 2 regulaminu usługi Członkostwa w Klubie Dobrych Programów, niniejszym zawiadamiamy Panią, iż:

w dniu 03.06.2012

nastąpi przekazanie dostępu do zabezpieczonych przez spółkę G&G Ltd. danych eksploatacyjnych powiązanych z Pani danymi osobowymi. Zasadność oraz celowości przekazania dostępu do wskazanych danych, specjalistom z Forensics Group – jako wykwalifikowanemu podmiotowi w rozumieniu punktu 3 Załącznika nr 4 regulaminu usługi Członkostwa w Klubie Dobrych Programów, wynika z konieczności:

1. ustalenia oraz udokumentowania okoliczności faktycznych naruszenia przez Panią warunków udzielonej licencji członkowskiej na korzystanie z programu komputerowego Downloader Gold,

2. przygotowania wniosku o wydania sądowego postanowienia w przedmiocie ujawnienia Pani danych osobowych,

3. przygotowania prywatnego aktu oskarżenia przeciwko Pani jako sprawczyni przestępstwa naruszenia majątkowych praw autorskich do korzystania z programu Downloader Gold zgodnie z art. 115 ust. 3 w związku z art. 17 ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. 2006 r. Nr 90 poz. 631).

Informujemy, iż działania zlecone specjalistom Forensics Group obejmują umocowanie do dokonywania wszelkich czynności faktycznych oraz prawnych, niezbędnych do wykrycia oraz ukarania sprawcy naruszeń majątkowych praw autorskich do programu komputerowego Downloader Gold – w tym koordynację działań podejmowanych przez zleceniobiorcę wspólnie z organami ścigania, kontakty z dostawcą usług internetowych ISP dla adresu IP użytego w momencie rejestracji oraz operatorem poczty elektronicznej świadczącym usługę dla Pańskiego adresu email.

Z poważaniem,

Klub Dobrych Programów

POUCZENIE

Niniejszym pouczamy Panią, iż:

a) zgodnie z art. 477 kodeksu cywilnego, koszty ponoszone przez wierzyciela w celu dochodzenia przysługujących mu wymagalnych wierzytelności, obciążają w całości dłużnika pozostającego w zwłoce,

b) w przypadku opłacenia usługi Członkostwa w Klubie Dobrych Programów należy niezwłocznie przesłać potwierdzenie dokonania płatności na adres: bok@dobre-programy.pl - dodatkowe koszty powstałe z powodu braku poinformowania wierzyciela o całkowitym uregulowaniu zadłużenia, obciążają dłużnika.

c) administratorem udostępnianych danych zabezpieczonych w toku realizacji usługi Członkostwa w Klubie Dobrych Programów, zgodnie z ustawą z 9 września 2002 r. o ochronie danych osobowych (Dz.U.2009.201.1540 ) pozostaje wyłącznie spółka G&G Ltd., gwarantująca przestrzeganie prawnych zasad przetwarzania danych osobowych i eksploatacyjnych,

d) informacje dotyczące Forensics Group dostępne są pod adresem witryny internetowej: www.forensics-group.com. Czy tym tworem, który mi wysłali mam się przejmowac? Czy może np. ktoś zacząc przychodzic do mnie w tej sprawie albo dzwonic? :shock: Czy FORENSICS GROUP w ogóle istnieje? Myślałam nawet o usunięciu maili, które mi zdążyli wysłac. Co do okresu odstąpienia od umowy(3 m-ce) to co mogłoby się np. stac gdybym nie wysłała tej umowy z odstąpieniem? Wybaczcie za te pytania, ale nie będę ściemniac, że znam się na prawie skoro to nieprawda. 1 raz zdarzyła mi się taka sytuacja, a jestem osobą niepełnosprawną, a z tego co wiem takie osoby jak ja są idealną pożywką dla oszustów.

tak, art. 96 ustawy o swobodzie działalności gospodarczej ( Art. 96. 1. Utworzenie przedstawicielstwa wymaga wpisu do rejestru przedstawicielstw przedsiębiorców zagranicznych, zwanego dalej „rejestrem przedstawicielstw”, prowadzonego przez ministra właściwego do spraw gospodarki. )

Po pierwsze to klub dobrych programów nie jest żadnym stowarzyszeniem. Stowarzyszenie to organizacja społeczna, do której odnosi się ustawa Prawo o stowarzyszeniach. Nie używaj tego terminu odnośnie klubu dobrych programów bo znowu robisz niepotrzebne zamieszanie ( stowarzyszenia to np kościól, partia polityczna ).

Po drugie w regulaminiefaktycznie nie użyto słów abonament. Jednak tym właśnie jest ta opłata, bowiem abonament to nic innego jak prawo do krzystania z danego świadczenia opłacone przez abonenta na pewien okres i właśnie z tym mamy do czynienia - z opłatą 98 zł za okres jednego roku za możliwość bycia członkiem klubu dobre programy.

akurat juz dawno studia skończyłem :slight_smile: to tak przy okazji. Dlaczego krytykuję twoje wypowiedzi ? Ponieważ nie opierasz się na żadnych przepisach prawnych, ba często mylisz różne sprawy, a tym samym wprowadzasz w błąd inne osoby. O ile w luźnej dyskusji nie ma to znaczenia, o tyle w tej sprawie jest dużo osób przestraszonych tymi mailami i gotowymi już płacić tym oszustom. Swoimi postami jedynie wprowadzasz niepotrzebny niepokój. Jeżeli uważasz, że powinno się płacić, jeżeli uważasz, że brak dokonania owej oplaty skutkować może jakimiś skutkami prawnymi to obal dotychczasowe argumenty prawne ( przedstawiając oczywiście na to argumenty w postaci konkrentych przepisów mających, bądź też wykazujących brak obowiązywania w tym danym przypadku ) i przedstaw swoją interpretację ale opierając się na konkretnych przepisach prawnych. Osoby piszące tutaj chcą uzyskać konkretną pomoc, ty ze swoimi postami póki co nic nie wnosisz i tylko zacierasz pomocne posty innych użytkowników.

EDIT:

koala20 - wyślij wypowiedzenie dla pełnego spokoju. Olewaj wszystko co nie jest listem poleconym.

Byłbym gotów dać za wygraną, rzeczywiście brak mi wiedzy w tej dziedzinie jednak: prawo o stowarzyszeniach wyklucza twoje przykłady ;/

A co do krytyki, chodziło mi tutaj bardziej o wspomniany wcześniej krs (o którym była mowa stronę wcześniej nim zacząłem pisać)

jakbyś doczytał ust. 2 art. 7 to zauważyłbyś, iż po prostu ustawa o stowarzyszeniach nie odnosi się do tych organizacji, a nie stanowi, że nie są one stowarzyszeniami. Podałem przykłądy stowarzyszeń najbardziej znanych, choć fakt, że to są specjalne typy stowarzyszeń, których działalność regulują inne ustawy a nie ustawa o stowarzyszeniach.

Do tego stowarzyszenia muszą także podlegać rejestracji jak sam pewnie zauważyłeś czytając ową ustawę, musi posiadać swój status itp itd. Tak więc temat stowarzyszenia nie ma nic do rzeczy.

Forencics Group powstało jako NIEFORMALNE ZRZESZENIE skupiające specjalistów z zakresu informatyki śledczej oraz ochrony praw autorskich.

Na litość Boską czy My złamaliśmy czyjeś prawa autorskie rejestrując się na tym cholernym śmietniku???

Chyba kolega drobok pracuje w tej firmie … :stuck_out_tongue:

Ech, możesz sobie poczytać tematy sprzed roku o tej stronce :slight_smile:

Swoją drogą, jednak chyba lepiej będzie jak ktoś wyczyści ten temat :slight_smile:

Gdyby była możliwość ustalenia na kogo jest założone konto rzekomej firmy Abdulów Wisi Mu Laguf gdzies tam gdzieś w pieprzonej wieży absurdu nr 1czy jakiegoś cwanego Kowalskiego w Ciciborach ,może to by nas uspokoiło.■■■■■■■ nie znam dobrego hakera…

Cześć - i ja niestety zaliczam się do grona “szczęśliwców” w klubie dobre-programy.

Piszecie o rozwiązaniu umowy na który mamy 3 miesiące, co w sytuacji kiedy zarejestrowałem się 03,02,12

a maila o konieczności uiszczenia opłaty dostałem 17,05,12?

Wcześniej nie miałem pojęcia o tej cholernej opłacie - podczas mojej rejestracji nie było informacji o tych 98 zł. ( tzn. pewnie gdzieś tam była, ale nie w takiej formie jak teraz z wytłuszczoną kwotą 98 zł., zaraz po wejściu na reulamin usługi)

W tej chwili straszą mnie już jakąś dziwną firmą Forensic Group i tym, iż wystąpią o ujawnienie danych osobowych i przygotowaniem prywatnego aktu oskarżenia przeciwko Panu jako sprawcy przestępstwa naruszenia majątkowych praw autorskich do korzystania z programu Downloader Gold zgodnie z art. 115 ust. 3 w związku z art. 17 ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. 2006 r. Nr 90 poz. 631).

Dodam że podałem prawdziwe imię i nazwisko, adres jednak jest stary - wymeldowałem się z niego kilka lat temu.

I sam już nie wiem co zrobić - czy faktycznie ta pseudo firma może wystąpić do sądu o moje dane osobowe i do operatora w sprawie mojego IP?

Pozdrawiam i dzięki za pomoc.

Witam,

zarejestrowałem się tu bo zastanawia mnie jedna rzecz:

ta firma windykująca “Forensic-group” nie dość, że nie ma na stronie podanego nic z danych oprócz formularza do wysłania im maila, to jeszcze wygląda mi to na jawny przekręt ponieważ widać, że została stworzona w jednym celu, wyłudzenia pieniędzy.

Spójrzcie też na to http://www.forensics-group.com/case-study.html

Mamy tu tak pięknie napisanego straszaka, że aż oczy cieszy xD czemu? bo po przeczytaniu tego, przeciętny użytkownik internetu przestraszy się śmiertelnie tego, że policja przyjdzie mu do mieszkania, że zabezpieczą jego dysk twardy, że będzie płacił olbrzymie kary, że pójdzie do więzienia na 3-5 lat, za co? Za NIEWYWIĄZANIE SIĘ Z UMOWY. Tylko moi drodzy, widzicie tam gdzieś opis tego, co ONI tam robią? Bo raczej z prokuraturą nie współpracują. Moim zdaniem ta firma jest straszakiem stworzonym tylko po to by jednak te osoby zapłaciły. W dodatku, ta firma chyba jest też podróbką xD http://www.theforensicgroup.co.nz/

No i jeszcze to : nieformalne zrzeszenie specjalistów. Jak są nieformalni to mogą mnie cmoknąć i to ja mogę ich pozwać za wykradanie moich danych osobowych i hm… hackerstwo? Skoro grzebią w moich plikach? Hm… przechwytują moje rozmowy? Czy to aby nie jest łamanie prawa?

Jezu, ja tu zaraz oszaleję, jutro wysyłam im z rana to wypowiedzenie. Do 3 miesięcy od zawarcia umowy zostało mi jeszcze kupę czasu, ale już we czwartek przyszło mi to pseudo przedsądowe wezwanie do zapłaty. Powiem szczerze, że byłam niemal pewna że mam ich już z głowy, ale po przeczytaniu postów droboka zaczynam mieć mętlik w głowie, czy nie ma on racji :frowning: :confused: Modlę się o to, żeby nie dostać żadnego poleconego od nich… A posty koali i martini jeszcze bardziej wzmogły moje obawy… i to całe forensics group… No nic, ja jednak w głębi nadal będę wierzyć w to, że to tylko straszenie i wkrótce będzie dane nam zapomnieć o tej niemiłej sytuacji.

Ludzie czy ktoś im zapłaci? jeśli ktoś dostanie listownie jakieś wezwanie dajcie znać. u mnie jest narazie spokój. nawet już zapomniałam o tej całej sprawie. jestem przekonana że to oszuści czytając te wszystkie wątki.

Dodane 28.05.2012 (Pn) 9:14

Do Gaton, piszesz wszystko bardzo wyraźnie! !!

Dodane 28.05.2012 (Pn) 9:39

DZISIAJ PRZYSZEDŁ TAKI E-MAIL:

Szanowni Państwo,

Dziękujemy za opłacenie rocznego członkostwa w Klubie Dobrych Programów.

Możecie teraz Państwo korzystać ze wszystkich przywilejów członkowskich przez rok od dnia zamówienia usługi.

W przypadku problemów technicznych prosimy o kontakt z Biurem Obsługi Klienta.

Ten mail został wysłany automatycznie i prosimy na niego nie odpowiadać.

Z pozdrowieniami,

Klub Dobrych Programów

i CO WY NA TO? już bez mojego nazwiska i danych

Dodane 28.05.2012 (Pn) 9:42

Przecież ja im nic nie płaciłam !!

Niestety należę do tych “naiwnych”, którzy zarejestrowali się na tej stronie. Oczywiście nie czytałam regulaminu czego bardzo żałuję i mam nauczkę, ale do rzeczy. Rejestrując się na tej stronie podałam nieprawdziwe dane z wyjątkiem emaila, którego już usunęłam. Chciałam pobrać program adobe ale gdy okazało się po rejestracji, że trzeba pobrać jakiś Downloader Gold to zrezygnowałam i zapomniałam o tej stronie. Nie zaglądałam długo na pocztę i zachciało mi się sprawdzić spam. Znajdowały się w nim 3 wiadomości, które do dzisiaj mnie martwią. Nie będę dokładnie opisywać tego portalu i warunków bo pewnie są już dobrze znane - dość głośno o tym w internecie. Pierwsza wiadomość dotyczyła wezwania do zapłaty, druga o kolejnej szansie na zapłatę długu 98zł a trzecia treści:

ZAWIADOMIENIE

Szanowna Pani …,

działając na podstawie art. 19 ust. 2 ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną z dnia 18 lipca 2002 r. (Dz.U.2002.144.1204), w związku z § 6 ust. 2 regulaminu usługi Członkostwa w Klubie Dobrych Programów, niniejszym zawiadamiamy Panią, iż:

w dniu 02.06.2012

nastąpi przekazanie dostępu do zabezpieczonych przez spółkę G&G Ltd. danych eksploatacyjnych powiązanych z Pani danymi osobowymi. Zasadność oraz celowości przekazania dostępu do wskazanych danych, specjalistom z Forensics Group ? jako wykwalifikowanemu podmiotowi w rozumieniu punktu 3 Załącznika nr 4 regulaminu usługi Członkostwa w Klubie Dobrych Programów, wynika z konieczności:

1. ustalenia oraz udokumentowania okoliczności faktycznych naruszenia przez Panią warunków udzielonej licencji członkowskiej na korzystanie z programu komputerowego Downloader Gold,2. przygotowania wniosku o wydania sądowego postanowienia w przedmiocie ujawnienia Pani danych osobowych,3. przygotowania prywatnego aktu oskarżenia przeciwko Pani jako sprawczyni przestępstwa naruszenia majątkowych praw autorskich do korzystania z programu Downloader Gold zgodnie z art. 115 ust. 3 w związku z art. 17 ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. 2006 r. Nr 90 poz. 631).

Informujemy, iż działania zlecone specjalistom Forensics Group obejmują umocowanie do dokonywania wszelkich czynności faktycznych oraz prawnych, niezbędnych do wykrycia oraz ukarania sprawcy naruszeń majątkowych praw autorskich do programu komputerowego Downloader Gold ? w tym koordynację działań podejmowanych przez zleceniobiorcę wspólnie z organami ścigania, kontakty z dostawcą usług internetowych ISP dla adresu IP użytego w momencie rejestracji oraz operatorem poczty elektronicznej świadczącym usługę dla Pańskiego adresu email.

Z poważaniem,Klub Dobrych Programów

POUCZENIE

Niniejszym pouczamy Panią, iż:

a) zgodnie z art. 477 kodeksu cywilnego, koszty ponoszone przez wierzyciela w celu dochodzenia przysługujących mu wymagalnych wierzytelności, obciążają w całości dłużnika pozostającego w zwłoce,b) w przypadku opłacenia usługi Członkostwa w Klubie Dobrych Programów należy niezwłocznie przesłać potwierdzenie dokonania płatności na adres: bok@dobre-programy.pl - dodatkowe koszty powstałe z powodu braku poinformowania wierzyciela o całkowitym uregulowaniu zadłużenia, obciążają dłużnika.c) administratorem udostępnianych danych zabezpieczonych w toku realizacji usługi Członkostwa w Klubie Dobrych Programów, zgodnie z ustawą z 9 września 2002 r. o ochronie danych osobowych (Dz.U.2009.201.1540 ) pozostaje wyłącznie spółka G&G Ltd., gwarantująca przestrzeganie prawnych zasad przetwarzania danych osobowych i eksploatacyjnych,d) informacje dotyczące Forensics Group dostępne są pod adresem witryny internetowej:

Nie wiem teraz co robić, dzwoniłam do UOKiK i Pani powiedziała, by to zignorować. Ja się martwię, że mają mój adres IP oraz, że popełniłam wykroczenie podając fałszywe dane osobowe na szkodę usługodawcy. Proszę napiszcie mi Państwo, co w tej sytuacji począć? Termin odwołania się od umowy minął.

Po pierwsze i ostatnie firma Forensics Group nie istnieje :))

Oszusci z dobre-programy.pl sami stworzyli fikcyjna strone i firme zeby zastraszac nia internautow :slight_smile:

Dobra rada, olac ich, z gory do dolu, co i ja czynie radosnie :slight_smile:

Do madzia222, skoro Pani z UOKiK powiedziała Ci, by to zignorować to nie zawracaj sobie tym głowy.

Do voostroo, zgadzam się z Tobą w 100%

…no cóż…problem ten sam…ale…

dzwoniłem do UOKiK…rozmawiałem z Panem, od którego uzyskałem informację, żeby ignorowac mail o tej firmie windykacyjnej.

Poza tym na moje pytanie, czy mogą mi przjść grzebać w dyskach ponieważ znaja moje IP, odpowiedział że nie ma takiej mozliwości, ponieważ nie jest to sprawa karna…

Dodam, że również mają mojego maila, a dane podałem fałszywe.

UOKiK wysłał do nich jakieś pismo, jeśli nie będzie żadnego odzewu mają zawiadomić prokuraturę…

Wszyskich pozdrawiam…no i trzymamy się… :smiley:

sprawa tyczy się także uznania strony internetowej jako trwałego nośnika, co niwelowałoby obowiązek pisemnego wysyłania potwierdzenia informacji o terminach i sposobie odstąpienia od umowy. Jeżeli się z tym także spotkacie ( ja po krótkiej konwersacji mailowej otrzymałem od nich taką informację powołując się przez dobre-programy na art. 5 Dyrektywy unijnej 97/7/WE ), to w takim razie proszę wskazywać na opinię rzecznika generalnego paola mengozziego w sprawie praktycznie takiej samej jak ta nasza, gdzie jedna firma pobierała opłatę abonamentową w wysokości 97 euro praktycznie identyczne zasady jak w naszym przypadku. Jak wskazał ów rzecznik strona internetowa nie może stanowić trwałego nośnika. Jeżeli będzie potrzeba to zamieszczę odpowiednie opracowanie łącznie z wyrokiem Trybunału EFTA ( europejskiego stowarzyszenia wolnego handlu ), który określił jakie warunki muszą być spełnione by strona internetowa mogła być traktowana jako trwały nośnik.

Jak widać nie tylko w polsce działają tacy oszuści :slight_smile: na szczęście powoli krystalizuje się orzecznictwo w podobnych sprawach.

EDIT:

mala23 a wysyłałaś polecony do nich z odstąpnieniem od umowy czy po prostu sami z siebie taki mail wysłali ? :smiley: Czyli masz już święty spokój.

Do nerwusik, nic do nich nie wysłałam i nie mam takiego zamiaru :slight_smile: :slight_smile: :stuck_out_tongue: wychodzi na to że mam święty spokój

Witam wszystkich,ja niestety dałem sie przestraszyć i dziś opłaciłem te nieszczęsne 98 złotych chcąc mieć święty spokój.Co więc mnie czeka dalej? :smiley: