zakupiłam laptopa i chciałabym go podłączyć do internetu. Teraz mam tak, że jeden laptop jest podłączony do internetu a drugi nie. W domu mam doprowadzony internet przez kabel do routera D-Link dir 300. Jak mam podłączyć drugiego laptopa ? Proszę o pomoc bo bardzo pilna sprawa
Może ktoś mi wytłumaczy krok po kroku co mam robić …
PS. Gdzies wyczytałam, ze mam odczytać adres mac z nowego laptopa, ale jak wpisuję ipconfig to okienko w win7 mi znika
PS1: Dostałam się juz do admina dlinku teraz tylko co po kolei???
Najpierw podłącz jeden komputer kablem. W przeglądarkę wpisać musisz “192.168.1.1”. Jeśli to nie pójdzie, to poszukaj w Google innych adresów dla routerów. Następnie konfigurujesz wszystko w interfejsie graficznym na stronie WWW. UWAGA! Strona konfigurowania routera dostępna tylko w sieci lokalnej!
dodam, że drugi laptop nie widzi mojej sieci domowej bo Pan który robił ustawienia zrobił tak że zabezpieczenie jest po adresie mac czy jakoś tak? Jak się pokazuje sieć to jest opis ze niezabezpieczona? Ze niby zabezpieczony jest dostep bo ja tylko znam adres jakis tam?
Przed chwilą pisałem koleżance jak filtrować komputery i dodawać je do internetu po Adresie MAC. Zobacz poniższy temat. Jakby coś było nie jasne to napisz.
Adres MAC z nowego laptopa. Adres MAC laptopa na którym teraz pracujesz jest już wpisany w ustawienia routera.
Każdy router ma tę opcję w zakładce “Sieć bezprzewodowa”. Tam powinna być opcja “Tryb filtracji MAC” u Ciebie powinna być ustawiona na włączona i gdzieś obok powinna być ikonka, którą należy kliknąć aby wyświetliło się okno, gdzie będziesz mogła dodać swój adres MAC.
Już dokładnie wiem. Wejdź w zakładkę “Advanced”, a potem w kolumnie po lewej stronie wybierz zakładkę “Access Control”. Jeśli wszystko się zgadza to tam powinien być już wpisany jeden adres MAC (tego laptopa na którym teraz pracujesz). Wpisz w okienku pod nim adres MAC nowego laptopa i kliknij zapisz lub ok.
Najlepiej wpisz obydwa i będziesz miała pewność, że na pewno jeden z nich zadział.
Jak chcesz dokładnie wiedzieć, którą kartę masz wpisać, to musisz znać nazwę karty Wi-Fi w sowim nowym laptopie. Musisz kliknąć prawym klawiszem myszy na “Mój komputer”, następnie wybrać “właściwości” a potem kliknąć na zakładkę “Menedżer urządzeń”. Tu z kolei w zakładce “Karty sieciowe” będzie dokładnie napisana nazwa Twojej karty Wi-Fi.
ok coś posło i mam internet - wpisałam tylko jedną kartę
Z tym że w spisie wyszukanych sieci nie znalazłam swojej a jakas “bezimienna” gdy w nią kliknełam musiałam podac coś taiego jak SSiD i podałam swoją nazwę jaką mam na starym komputerze. Połączyło mnie ale martwi mnie fakt, że widać w opise ze to otwarta publiczna siec
Jak to sprawdzić czy to moja sieć czy z jakąs inną się połaczyłam ?
Przede wszystkim sprawdź dokładnie jaką masz nazwę Twojej sieci w zakładce “Setup”, a następnie w zakładce “Wireless Setup”. Twoja nazwa powinna widnieć w okienku o nazwie “Wireless Network Name”. Tuż pod tym okienkiem jest “Wireless Channel” Na Twoim nowym laptopie w ustawieniach Karty bezprzewodowej też musi być ten sam kanał (Wireless Channel). W przeciwnym wypadku nawet gdy Twój nowy laptop zobaczy Twoją sieć to nie będzie mógł nawiązać połączenia.
Sprawdź również opcję “pokaż dostępne sieci bezprzewodowe” poprzez kliknięcie prawym klawiszem myszy na ikonkę połączenia bezprzewodowego. Jeżeli nawet na laptopie na którym obecnie pracujesz nie ma w spisie Twojej sieci to pewnie jest ukryta i trzeba ją pokazać Twojemu nowemu laptopowi. Sprawdź to przede wszystkim i odpisz.