Podwyższenie płacy minimalnej ,a wzrost bezrobocia?

lith ty chyba chcesz wszystkich wkurzyć .Cena w Krakowie 1m2 dochodzi do 8000 tysięcy,czyli zwykłe mieszkanie pokój+Kuchnia+łazienka to przynajmniej skromne 25m2 czyli dwieście tysięcy złotych ,do tego opłaty za czynsz i media .

Za komuny każdy był w stanie postawić skromny dom ,lub wydzierżawić mieszkanie .Jak wiesz sporo osób dostało w ostatnich latach mieszkania za nędzny grosz (może i ty się do takich zaliczasz ).Na zachodzie 18 lat i wypieprzasz na swoje ,bo cie na to stać .Wiec skończ tą głupią gadkę ,czemu w Polsce ubywa obywateli ,bo ludzi po prostu nie stać na dzieci .I powiem ci za nie udane życie towarzyskie obywateli w 90% odpowiadają wszystkie trakcie polityczne po 1989r.

Twoja cierpliwość do rządu jest nie zatapialna ,moja już się dawno skończyła jak i innych.

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title, … caid=1be5a

dodam ze PO zrobiło dwa razy większy dług niż za gierka ,PIS pozaczynał projekty w ramach ME 2012 .A gdy doszła do władzy PO ,nie ma autostrad .A nawet stadion w Poznaniu który miał spełniać wymogi odnośnie imprez międzynarodowych w tym ME 2012 był przy meczu Lecha pod lupą Fifa a teraz pod lupą CBA (odnośnie korupcji przy modernizacji ).Sam myślałem jak wielu Polaków ze ME 2012 ,to będzie przełom .Niestety myliłem się

Nie porównujcie poziomu życia Polaków do poziomu na jakim się żyje na zachodzie,jeżeli już to do krajów postkomunistycznych. Tylko tam ludzie są w podobnej sytuacji jaka jest u nas.A dalsza dyskusja jest moim zdaniem bez celowa,bo doganianie zachodu zajmie na co najmniej ze 30 lat,i nie ważne kto będzie u władzy.A jeśli ktoś myślał że w 20 lat zbudujemy to na co kraje zachodnie budowały przez 60 lat, niestety ale jest rozczarowany.

Ciuci przy odpowiedniej władzy by się dało Irlandia w 20 lat zrobiła się bogatym krajem .A to ze mają ostatnio problemy ,no cóż gra banków na giełdzie jest nie bezpieczna dla gospodarek światowych .Ale przeglądając opinię Polaków mieszkających w Irlandii to i tak mimo kryzysu jest znacznie lepiej .Ale z jednym masz racje potrzeba nam znowu kilkunastu lat dobrego rządzenia ,bo przez 20 lat poza prywatyzowaniem za grosze ,zadłużaniu do potęgi ,aferach korupcyjnych .Wyprowadzanie przy dobrym rządzie Polski na prostą zajmie kilkanaście lat ,no ale to co ludzie robią i na kogo głosują we wyborach (to chyba nigdy).

Irlandia nie musiała borykać sie ze spuścizną 50 lat komunizmu,więc uważam że to chybiony przykład.

ciekawe wideo:

http://www.youtube.com/watch?v=TjA2bFEONmI

Cuda na kiju, dzike węże:

@Parinok

No mieszkania nie są tanie… ale nie uważam przez to, że państwo ma jakoś sztucznie ingerować w ich cenę, czy zapewniać mieszkania z przydziału. Dużo się budowało to i ceny materiałów szły ostro w górę i tak jest u nas pod tym względem nieźle, bo w Bułgarii, gdzie buduje się masa hoteli, apartamentowców, mieszkań ceny są o wiele wyższe (np. 2 lata temu jak rozmawiałem z osoba budującą tam dom to cena cementu/beton/cegieł i innych podstawowych materiałów była 4x taka jak u nas) Teraz też można wynająć mieszkanie. Jakoś masa ludzi buduje domy, kupuje mieszkania. Oczywiście większość na kredyt, ale według mnie to jest sytuacja ok. A jak kiedyś z babcią rozmawiałem to budowa domu za komuny to była jakaś masakra. Nie dość, że projekt obowiązkowo obleśna kostka to jeszcze żeby zdobyć jakiekolwiek materiały budowlane to trzeba było stawać na głowie. Nie budowało się nawet z tego co w projekcie było przewidziane, a z tego co udało się znaleźć zakombinować, przez co dzisiaj z tym budynkiem wieczne problemy są. Wyposażenie to samo- gdzie się co udało znaleźć to się wstawiało- 0 wyboru.

Nieudane życie towarzyskie? Ja na swoje nie narzekam… ale nie wpadłbym na to żeby za coś takiego rząd oskarżać :stuck_out_tongue:

Jeżeli chodzi o dług to wiem… jak dla mnie i tak sukces, bo niejedna partia by zaczęła na siłę ‘zapobiegać kryzysowi’ żeby się nie narazić obywatelom i skończylibyśmy jak Grecja. Euro 2012 to nie przełom? Dla mnie widać duże różnice, choćby w infrastrukturze. W tej chwili buduje się tyle dróg jak nigdy, dla mnie szok! I dobrze, najwyższa pora, bo nawet biedniejsze państwa były daleko przed nami tym aspekcie.

@glasse

Bo to nie państwo ma budować, a ludzie sami. Państwo ma tylko zapewniać warunki do tego.

Przedsiębiorstwa państwowe nie trzymają poziomu i są nieefektywne. Majątek narodowy to jak dla mnie też ten należący do ludzi, a nie koniecznie do państwa. Lepiej nawet po kosztach oddać to komuś kto będzie się tym zajmował niz żeby stało i niszczało. Bo jeżeli coś jest wspólne to jest niczyje.

master_zonk6 cała prawda o premierze.

http://www.polskatimes.pl/rozmaitosci/3 … ,id,t.html

Pamiętam te kłamstwa ,nawet SLD tak nie kłamało.

lith napisał Bo to nie państwo ma budować, a ludzie sami. Państwo ma tylko zapewniać warunki do tego.

riposta ,a warunkami są podatki .Prześledźmy na przykładzie produktu za którego płacimy 23% ,pierwszy podatek płaci producent ,drugi Hurtownik , trzeci sklep .Czyli ogólnie podatek od towaru wynosi 69% .Gdyby nie akcyza litr benzyny kosztowałby 1.70zł ,tu masz ile można benzyny kupić za pensie minimalną .

Luksemburg – 6800 zł – 4,73 zł – 1438 l

Niemcy – 6868 zł* – 5,78 zł – 1188 l

Belgia – 5820 zł – 5,62 zł – 1036 l

Francja – 5429 zł – 5,90 zł – 920 l

Austria – 4040 zł* – 4,89 zł – 826 l

Wielka Brytania – 4062 zł – 5,77 zł – 704 l

Hiszpania – 2558 zł – 4,65 zł – 550 l

Polska – 1386 zł – 4,73 zł – 294 l

Słowacja – 1243 zł – 5,05 zł – 246 l

napisałeś bo to nie państwo ma budować tylko my sami więc Polacy zróbmy składkę jak za PRL i weźmy sprawy w swoje ręce a państwo niech przepija podatki.Łatajmy sami drogi itp,lith jak ty coś palniesz to szok #-o .

A warunki państwo zapewnia ,za wszystko plany dokumenty trzeba płacić .Od budowy aż po odbiór prawa jazdy itp.

Tu masz jak Polacy w twojej POLANDI mieszkają .

http://www.bankier.pl/wiadomosc/Polacy- … 89813.html

A propos czy ty jak w Kiepskich zbierasz się z kumplami pod publicznym WC w kamienicy :wink:

Kilka procent takich jest a to nie budują ludzie tylko deweloper,no ale co się dziwić jak toaleta kosztuje około 20 tyś zł .Ceny metra kwadratowego są astronomiczne ,i nawet własny Toi toi w POLANDI to luksus =D> .

A to że rząd nie ma wpływu na życie prywatne to jesteś w błędzie ,a ile setek tysięcy osób jest w domach dziecka bo odbierają dzieci osobą co ledwo starcza im wypłata na czynsz i media .Oglądaj Sprawy reportera itp,a nie mów pustych farmazonów .

I co wnosi to ile benzyny sobie kupię za pensję minimalną? Z tego co widzę to po prostu mamy benzynę w miarę przyzwoitej cenie. Właśnie Polska cały czas idzie w tym kierunku, że rosną ceny artykułów i rosną pensję tak, żeby artykuły, które we wszystkich państwach kosztują w miarę podobnie stały się dla nas względnie tańsze. Nie da się tego zrobić na zasadzie, że pewnego dnia mnożymy pensje i ceny przez 4 i wszystko jest super. Tylko niektórzy oczekują, że będą rosły same pensje, a ceny zostaną bez zmian, albo tylko wzrosną nieznacznie i wszyscy będą mieli fuurę kasy.

Co do tabelki z przeciekającym dachem- to uważasz, że mamy tam złe ‘wyniki’?

lith jakby nie Chiny ,to w Polsce by było gorzej niż w Grecji.Teraz ceny idą szybciej niż zarobki ,jakby nie odzież,sprzęt RTV i AGD z Chin to ciekawe co by ludzie robili.No ale tak dobili nasz rynek ,bo płace powinny iść szybciej w górę niż ceny towarów krajowych (chyba wiesz co to ekonomia ).Powinno zostawać swobodne 5% ,czyli różnica roczna wartości towaru Krajowego nie powinna być większa niż 95% względnej podwyżki płacy .

lith nie oglądaj już programów politycznych bo gruszki ci rozum przysłaniają .

glasser popatrz co robi propaganda w TV z ludźmi ,przeczytałem wszystko co on napisał .I wychodzi na to ze on nie ma nic do powiedzenia ,tak jak za komuny wmawiano ludziom ze wszystko jest cacy .

Wzrost podatku dla niego ok

Dziurawe drogi przed ME 2012 ok

Służba Zdrowia ok

Pensja Minimalna ok

Pensja Średnia ok

Wzrost biurokracji ok

Masowa Emigracja za przyzwoitymi zarobkami ok

Uciekające miliardy bokiem z budżetu ok

Nie jest ok, ale idzie w dobrą stronę. Z dnia na dzień się nie zrobi ‘ok’. Ważne dla mnie, że przyjęty jest dobry kierunek. Jak to szło- demokracja to najgorszy system, ale nie wymyślono nic lepszego.

Drogi są kiepskie, bo nie nie wytrzymują naszego natężenia ruchu, ale po pierwsze i tak są 10 razy lepsze niż 10 lat temu. Po drugie teraz są budowane jak nigdy wcześniej.

Oczywiście jak ceny idą szybciej niż zarobki to nie jest dobrze, ale tu jakiś przepaści nie widzę właśnie.

Nie wiem co propaganda w TV robi z ludźmi, bo już ze 2 razy w tym wątku pisałem, że takiego czegoś jak telewizor nie posiadam ;]… badań psychiatrycznych nie przechodziłem- jak widzisz nie wszystkim każą je regularnie robić.

lith , powiedz, że rozmawiałeś z Bułgarem na truskawkach u Niemca. Jesteś milioner i problemu nie dostrzegasz. Wiem. Taki syndrom. Papuga w kieszeni z pracy sezonowej, to można kupić dzielnicę… Co, jak Euro wejdzie?

Nie, nie jeździłem na truskawki :> Rozmawiałem u nich, na miejscu. Ale widzę, że wiesz więcej o mnie ode mnie. Sam sobie dopowiadasz, a potem jeszcze na podstawie tego wyciągasz jakieś wnioski… lol. Jak wejdzie Euro? Nic. Oprócz tego, że będzie ciężko mi się połapać w cenach to nie wiem co ma się takiego nagle zmienić.

Dla mnie się wiele nie zmieni. Za to osoby które zajmują się importem/ eksportem będą miały stabilną sytuację. Bo każde wahania złotówki względem innych walut dla jednych są opłacalne, a dla innych nie…ale jedni i drudzy nie mogą czuć się pewnie.

lith , brednie. To dzięki temu, że nie ma Euro, polscy przedsiębiorcy i eksporterzy jeszcze jako tako prosperują. Mają niższe ceny i towar idzie. Zresztą gdy wejdzie Euro to dostaniesz 250EURO na rękę, a chleb będzie kosztował 4Euro. Unia to przekleństwo. Limity wykańczają gospodarkę, a to co nam dają to kropla w morzu. Gdyb nie UE to działałyby stocznie, cukrownie i inne zakłady. Oczywiście jest jeden plus - otwarte rynki pracy, ale każdy obeznany w temacie wie, że i bez UE ludzie pracowali na zachodzie.

Łoo teraz to pojechałeś :stuck_out_tongue:

MIałem przed chwilą odpowiedzieć glasserowi, że te straszenie, że ceny wzrosną 2x a pensje zostaną to tak jak wszyscy straszyli, że Polska sie rozpadnie po wejściu do UE, że złe zagraniczniaki wykupią wszystko, że to rozbiory prawie… a tu póki co UE wychodzi nam jak najbardziej na dobre i jakoś wszyscy przestali krzyczeć jak to na tym stracimy. Właśnie przy mocnej złotówce lepiej mają importerzy, przy słabej zyskują eksporterzy, ale jakiekolwiek inwestycje ‘międzynarodowe’ są po prostu ryzykowne, bo może się okazać, że przy zmianie kursów nagle przestaje nam się opłacać działalność. Nie uważam, że Euro ma same plusy, bo to jest poważna zmiana… ale bzdury o tym że cena chleba pójdzie w kosmos to moglibyście sobie darować. Konsekwencje wprowadzenia euro to zacznie poważniejsza sprawa. Te stocznie co padły by nie działały, bo to się ledwo trzymało. Prywatne stocznie za to działają i mają się dobrze i są doceniane na świecie… o dziwo się im opłaca wszystko. Jak coś ma działać tylko po to żeby działało, a ludzie mają do interesu dopłacać tylko po to żeby można było się pochwalić, że mamy takie super stocznie to ja dziekuję.

Jak rozgryźć lith ,po cukrze [-X .

W jednym poście napisał ,też właśnie wczoraj cukier kupowałem to było coś koło 2 zł.Potem się zreflektował Dobra, przeszedłem się do samochodu po paragon i zwracam honor- 3.20 zł.

Hm jeśli 1.2 zł na kilogramie cukru jest dla niego nie zauważalne.To jak ktoś napisał kiedyś uczy się i nie bierze udziału w zakupach .

Ale ja obstawiam inny wariant ,pracuje w budżetowce lub na kierowniczym stanowisku a w tedy go cena nie obchodzi .Lub prowadzi dochodową firmę ,a żona zajmuje się zakupami.

Fakt nie fakt ,inne pokolenie ale za komuny nie każdy jak dzisiaj był zapatrzony w swoje cztery litery.A za wiarę walczyli ,a nie jak dzisiaj mieszają starszych z błotem.Pooglądajcie filmy patriotyczne ,jak emeryt da nawet na kościół parę złotych to jest zły .A jak rząd baluje za pieniądze podatnika ,to jest cacy .Chcąc czy nie chcąc głosowałem na poprzedni rząd i prezydenta i jestem z tego dumny (niby był mały a był wielki ).Jak goście stali to on nie siadał jak obecny [-X .

lith zobacz z kim obecny premier trzymał KPN,PSL,SLD

http://www.youtube.com/watch?v=QIZ4NCOIRdc

wiesz. Polityk musi być wysoki, przystojny, białe zęby. Garniur szyty na miarę. Z małżonką. A to, że historyk bierze się za reformy ekonomiczne i prawne to już nikogo nie interesuje.

Nie wiem o ile wzrosło, bo nigdy specjalnie nie zwracałem uwagę na cenę cukru. Ile go kupuję? Znalazłem jakiś stary artykuł z początku 2010… i wcale wychodzi, że po 2 zł nie był.

Poza tym jak wcześniej pisałem oskarżanie poszczególnych rządów o to, że ogólnoświatowa tendencja jest jaka jest jest trochę niepoważne. Nie da się jednocześnie mieć otwartej gospodarki o odcinać się od wszystkich niekorzystnych tendencji na świecie. Ogólnie cukier w tym wypadku jak widać jest kiepskim przykładem na ‘ogólny wzrost cen w Polsce’, bo to zupełnie inny bardziej złożony problem i nie tylko Polski.

Źródło: http://www.portalspozywczy.pl/zboza-ole … 46740.html

edit:

żeby nie było, że to jakieś wymysły tylko naszych polityków-

http://www.bbc.co.uk/news/business-12402698

http://www.momagri.org/UK/a-look-at-the … h_788.html

O zmarłych należy mówić dobrze albo wcale, więc nie mam zamiaru o poprzednim prezydencie dyskutować. Było, minęło.

Co do cukru może nawet kosztować 7zł

http://www.moja-ostroleka.pl/cukier-po- … 737,3.html

lith cukier jest bardzo dobrym przykładem ,bo jest dodawany do większości produktów .A jak wiesz mógłby być nawet po dwa złote gdyby Polska wynegocjowała dobre limity i nie zamykała cukrowni ,to samo z emisją CO2 (pozamykali kopalnie a i tak kary płacimy).Jeśli cukrownie zamykali to rolnicy zwinęli żagle z burakami ,to chyba jasne.Co do Euro zauważ ze Słowacja weszła w okresie gdy było po 3.3zł (bardzo korzystnie ),korona słowacka w tym czasie stała mocno jak złotówka a teraz Euro kosztuje 4zł (czyli Polacy mogli by na tym stracić około 20% a to sporo).Euro nie mówię nie ale przejście musi być po kursie nie większym niż nieco ponad 3zł .A taka koniunktura jak za PIS raczej nie wróci .

Co do tych limitów fakt czy siak ,to SLD wprowadziło nas do UE i wynegocjowało te warunki .I zauważ najważniejsze ze już dwa lata temu jak PO dobrało się do władzy byliśmy płatnikiem netto unii ,czyli do UE dopłacamy a nie na odwrót.

http://firmus.piett.salon24.pl/73131,po … do-kasy-ue