Poleasingowy laptop

Wróć do pierwszego postu.

Teraz pokaż nowego konkurenta w podobnej cenie.
BTW, zawsze istnieje Geforce now.
I nie, ten “stary” ThinkPad nie rozleci się tak szybko, jestem w stanie założyć się że pożyje dłużej niż nowy a nawet jeżeli coś zdechnie to części zamienne są tanie i są dostępne.
Zobacz ile ciągle jest w sprzedaży jeszcze starszych X201, one po prostu nie chcą zdychać.
Swojego pozbyłem się już kilka lat temu, po utopieniu i ciągle 100% sprawny.

… ależ nadaje się do normalnego użytkowania. Tylko powtarzam, autor chciał "starsze gry’, a do tych takie komputery się nie nadają. Podobnie jak matryce HD słabo nadają się do filmów, szczególnie w porównaniu z tymi FHD.

Dlatego średnio widzę nisze dla tych laptopów: tańszych maszyn do pisania jest wiele na Allegro, a “laptop multimedialny” to też nie jest. :wink:

Jak blisko musisz siedzieć aby zobaczyć piksele na matrycy 12" 1366x768?
Przy 13" nie widzę żadnych nierówności z odległości około 50cm.

Komu wy polecacie 12-calowy laptop? :open_mouth: Toć to tablet z klawiaturą… Chyba do samolotu, żeby się nie nudzić…

Ponownie, wróć do pierwszego postu w tym wątku.
BTW, laptop ma być mobilny, jakiś czas temu byłem przekonany że 14" to max jeżeli chodzi o mobilność, okazało się że to za dużo.
13" ultrabook to max.
Wszystko powyżej to stacjonarka.

Ja X220 takiego używałem kilka lat i co najwyżej helikopter miałem. Nie jest źle.

Ale autor chce na tym pracować! To ma klawiaturę, że dziecko rąk nie zmieści żeby wygodnie pisać, wydajności żadnej w takim nie upchniesz, na monitorze nic nie zmieścisz, o pozycji srającego psa podczas używania nie wspomnę :wink:

Trzeba odradzić takie pomysły, a nie brnąć w nietrafiony pomysł.

Do zabawy może ok, ale nie do pracy…

Ty w życiu nie miałeś w ręku ThinkPada!
Uświadomię ci jedną rzecz, to nie EeePc.
ThinkPady niezależnie od rozmiaru mają normalny rozmiar klawiszy i normalny odstęp.
Pisze się na takim 12" równie wygodnie jak na normalnej pełnowymiarowej klawiaturze.
TP miały najwygodniejsze klawiatury w historii laptopów.
Chcesz zobaczyć idealną klawiaturę to pobaw się T410.
Zrób mały research, czym różni się klawiatura T510 od X2220?

Akurat X220 klawiaturę ma świetną i ten lapek jest z tego znany. Szkalowanie takich lapków od zabawek powinno być karane z urzędu.

Sprawdziłem. Faktycznie upchnęli tam przybliżoną klawiaturę do zwykłej. Brak bloku numerycznego w pracy by mnie męczył, ale nie każdy wykonuje obliczenia. Resztę argumentów podtrzymuję. To za mały fizycznie sprzęt do komfortowej (przynajmniej w miarę) pracy.

Ale to jest zabawka, odpowiednia dla dzieci lub małych chińskich żółtych rączek. Klawisze są mniejsze od standardowych. Co przekłada się na komfort, a przynajmniej dla wielu osób przekłada.

Wiesz, mam dla Ciebie zadanie, zadzwoń do szefa Apple i wyjaśnij mu, że w Ipadzie 12 matryca (13 cali) 2732 x 2048 jest absolutnie niepotrzebne, że pomiędzy nią a 720p nikt nie zobaczy różnicy. Powodzenia życzę! :slight_smile:

Ale z tą identyczną i wygodną to nie szalej :wink:

Nie, nie są.
Weź TP w ręce i sprawdź sam jak się na tym pisze a potem przeproś za herezje.

Wyjaśnij im że użytkownik potrzebuje USB i HDMI, wymiennej baterii i masy innych rzeczy której pozbawili sprzęt.
Apple to stan umysłu, nie porównuj tego do normalnego sprzętu.

No przecież jest wyżej zdjęcie z dłonią do porównania. Jeśli ktoś ma drobną rączkę, to może inaczej odczuwa komfort pisania na takich klawiaturach, ale nie można wszystkich swoją miarą…

A rozumiesz to że klawisze są tak samo duże jak w stacjonarnej klawiaturze i mają zbliżony rozstaw?
To że jest ich mniej do ciebie dociera?
Klawiatura w 12" TP jest wygodniejsza niż w 17" cywilnym laptopie.

Wiesz, niezupełnie, sam miałem netbooka 11 cali z matrycą 600 czy 800p i było ok, poza wygoda pisania (tak mam duże łapki i paluchy długie jak u kieszonkowca), ale przy 15 calach to taka matryca odpada.

Nie tylko Apple pakuje wyświetlacze z wysoką rozdziałką. W telefonach też spotykasz 2k, choć w moim odczuciu na 6 calach 720p jest całkiem przyzwoite, jednak biedronkowych telefonów z 480p bym nie przełknął. Tak samo odbieram 15 cali i HD.

Dawno temu miałem Eee Pc 901, 8,9", 1024x600, klawiatura była bardzo ciasna.
Teraz się przyznaj, miałeś ty okazję pracować na 12" ThinkPadzie?

To taki odpowiednik 720p na 12" w laptopie.
Nie zmienia to faktu że nie odpowiedziałeś na pytanie

Weź ThinkPada do ręki i sprawdź.

Wielki pełnowymiarowy mechanik, widzisz różnicę?

Tylko Autor nie kupuje komputera na wyjazd na rynku Rayanairem, ze o każdy gram walczy.
To ma być laptop do domu i możliwych gier, więc czemu o 12 calowych rozmawiamy…?

Co do samej klawiatury tego Thinkpada, na oko całość tj. klawisz i połowa odstępu do następnego wynosi 1,5-1,6 cm, obecnie w posiadanym 17 calowym laptopie i klawiaturze stacjonarnej są to wielkości rzędu 1,8-2 cm. Różnica koło 20%.

Bo sam autor taki zasugerował w pierwszym poście?
Może trzeba by zapytać co miał wcześniej?
Może to było 12" i było mu z tym dobrze?

A jaka była różnica w netbooku o którym wspominałeś?
Wydaje mi się że ciągle patrzysz przez pryzmat złych doświadczeń z nim.

W zasadzie to na tym zdjęciu widać różnicę :wink: mechanik ma wielkie odstępy.
Ale nie sprzeczajmy się już o detale, nie jest tak mała jak sobie wyobrażałem.
Inne wady pozostają: mały ekran i mizerna wydajność. Czyli pakiet biurowy i internet w miarę, bez szaleństwa, ale nic bardziej wymagającego.