Teraz pokaż nowego konkurenta w podobnej cenie.
BTW, zawsze istnieje Geforce now.
I nie, ten “stary” ThinkPad nie rozleci się tak szybko, jestem w stanie założyć się że pożyje dłużej niż nowy a nawet jeżeli coś zdechnie to części zamienne są tanie i są dostępne.
Zobacz ile ciągle jest w sprzedaży jeszcze starszych X201, one po prostu nie chcą zdychać.
Swojego pozbyłem się już kilka lat temu, po utopieniu i ciągle 100% sprawny.
… ależ nadaje się do normalnego użytkowania. Tylko powtarzam, autor chciał "starsze gry’, a do tych takie komputery się nie nadają. Podobnie jak matryce HD słabo nadają się do filmów, szczególnie w porównaniu z tymi FHD.
Dlatego średnio widzę nisze dla tych laptopów: tańszych maszyn do pisania jest wiele na Allegro, a “laptop multimedialny” to też nie jest.
Ponownie, wróć do pierwszego postu w tym wątku.
BTW, laptop ma być mobilny, jakiś czas temu byłem przekonany że 14" to max jeżeli chodzi o mobilność, okazało się że to za dużo.
13" ultrabook to max.
Wszystko powyżej to stacjonarka.
Ale autor chce na tym pracować! To ma klawiaturę, że dziecko rąk nie zmieści żeby wygodnie pisać, wydajności żadnej w takim nie upchniesz, na monitorze nic nie zmieścisz, o pozycji srającego psa podczas używania nie wspomnę
Trzeba odradzić takie pomysły, a nie brnąć w nietrafiony pomysł.
Ty w życiu nie miałeś w ręku ThinkPada!
Uświadomię ci jedną rzecz, to nie EeePc.
ThinkPady niezależnie od rozmiaru mają normalny rozmiar klawiszy i normalny odstęp.
Pisze się na takim 12" równie wygodnie jak na normalnej pełnowymiarowej klawiaturze.
TP miały najwygodniejsze klawiatury w historii laptopów.
Chcesz zobaczyć idealną klawiaturę to pobaw się T410.
Zrób mały research, czym różni się klawiatura T510 od X2220?
Sprawdziłem. Faktycznie upchnęli tam przybliżoną klawiaturę do zwykłej. Brak bloku numerycznego w pracy by mnie męczył, ale nie każdy wykonuje obliczenia. Resztę argumentów podtrzymuję. To za mały fizycznie sprzęt do komfortowej (przynajmniej w miarę) pracy.
Ale to jest zabawka, odpowiednia dla dzieci lub małych chińskich żółtych rączek. Klawisze są mniejsze od standardowych. Co przekłada się na komfort, a przynajmniej dla wielu osób przekłada.
Wiesz, mam dla Ciebie zadanie, zadzwoń do szefa Apple i wyjaśnij mu, że w Ipadzie 12 matryca (13 cali) 2732 x 2048 jest absolutnie niepotrzebne, że pomiędzy nią a 720p nikt nie zobaczy różnicy. Powodzenia życzę!
Nie, nie są.
Weź TP w ręce i sprawdź sam jak się na tym pisze a potem przeproś za herezje.
Wyjaśnij im że użytkownik potrzebuje USB i HDMI, wymiennej baterii i masy innych rzeczy której pozbawili sprzęt.
Apple to stan umysłu, nie porównuj tego do normalnego sprzętu.
No przecież jest wyżej zdjęcie z dłonią do porównania. Jeśli ktoś ma drobną rączkę, to może inaczej odczuwa komfort pisania na takich klawiaturach, ale nie można wszystkich swoją miarą…
A rozumiesz to że klawisze są tak samo duże jak w stacjonarnej klawiaturze i mają zbliżony rozstaw?
To że jest ich mniej do ciebie dociera?
Klawiatura w 12" TP jest wygodniejsza niż w 17" cywilnym laptopie.
Wiesz, niezupełnie, sam miałem netbooka 11 cali z matrycą 600 czy 800p i było ok, poza wygoda pisania (tak mam duże łapki i paluchy długie jak u kieszonkowca), ale przy 15 calach to taka matryca odpada.
Nie tylko Apple pakuje wyświetlacze z wysoką rozdziałką. W telefonach też spotykasz 2k, choć w moim odczuciu na 6 calach 720p jest całkiem przyzwoite, jednak biedronkowych telefonów z 480p bym nie przełknął. Tak samo odbieram 15 cali i HD.
Tylko Autor nie kupuje komputera na wyjazd na rynku Rayanairem, ze o każdy gram walczy.
To ma być laptop do domu i możliwych gier, więc czemu o 12 calowych rozmawiamy…?
Co do samej klawiatury tego Thinkpada, na oko całość tj. klawisz i połowa odstępu do następnego wynosi 1,5-1,6 cm, obecnie w posiadanym 17 calowym laptopie i klawiaturze stacjonarnej są to wielkości rzędu 1,8-2 cm. Różnica koło 20%.
W zasadzie to na tym zdjęciu widać różnicę mechanik ma wielkie odstępy.
Ale nie sprzeczajmy się już o detale, nie jest tak mała jak sobie wyobrażałem.
Inne wady pozostają: mały ekran i mizerna wydajność. Czyli pakiet biurowy i internet w miarę, bez szaleństwa, ale nic bardziej wymagającego.