w Fx: Narzędzia -> Opcje -> Treść -> Zablokuj wyskakujące okna -> wyjątki -> wpisz “forum.dobreprogramy.pl” -> zezwól
Mam pomysł aby zrobić w tym dziale osobny temat gdzie tylko Administracja będzie pisała o nowościach jakie wprowadziła
jak Administracja coś zmienia/dodaje to zazwyczaj przykleja ogłoszenie
Vanshei , i jeśli zamknie temat to mogą w nim pisać już tylko moderatorzy i administratorzy.
:hahaha: Vanshei trochę na “luz”
jakby administracja chciała wszystko przyklejać, co zmieniła, to by forum zabrakło na ogłoszenia …
jest dobrze jak na razie i już nie kombinujcie.
Temat ten:
już trochę się przestarzały zrobił ;/
Jeśli naciskam na nicki w niektórych działach np. , to tworzy sie takie coś brzydkiego, jak klik jest na początku zdania to już nie, może to naprawicie?
Czy można by wprowadzić do danych osobowych pseudonim i możliwość wyboru co ma być wyświetlane w postach (login czy nick)? Mam na myśli coś takiego jak na osnews.pl
Nie sądzę żeby dało radę w phpBB, poza tym nie wydaje mi się żeby było to potrzebne, ale niech wypowie się ktoś z administracji.
Jeśli chcesz po prostu mieć inny nick pod avatarem, napisz do któregoś z adminów. Zmiana nicka dozwolona jest tylko raz w życiu i jeśli nie jesteś notowany (tzn. brak żółtych kartek).
Kpc21 , O co Ci chodzi ? Przecież tak jest na Forum…
Że kto chce zmienić nick musi pisać prośbę do admina, może to być zmiana tylko jednorazowa oraz nie można mieć warnów.
nie chodzi o zmianę nicka, chodzi o rozróżnienie i odseparowanie nicka od loginu
W sumie to by było dobre bo by nawet nikt się nie bawił w odgadywanie haseł Ale mi nie jest to potrzebne :roll:
A po co to?
Jedyna różnica to będzie chyba zwiększenie bezpieczeństwa, bo potencjalny włamywacz musi złamać nie tylko hasło, ale też login. Wydaje mi się jednak, że zabezpieczenie hasłem jest wystarczające.
Poza tym chyba nie da się tego wprowadzić na phpBB, choć mogę się mylić.
Proponuję zabronić na forum zakładania tematów w stylu “Vista czy XP” lub “który antywirus jest najlepszy”.
Powód? Na tym forum nie da się otrzymać jednoznacznej odpowiedzi na te pytania, które zresztą padały już chyba ze 100 razy.
Odnośnie antywirusów na forum jest cała lista tematów:
poza tym na Vortalu jest niedawny test darmowych programów AV.
Na forum jest też test programów płatnych:
choć nie wiem, jaka jest współcześnie jego wartość, bo jest on sprzed 3,5 roku.
Zawsze można zgłębić się w kod i w końcu będzie się dało
Trzeba by było pogrzebać w bazie danych, nie wystarczy zagłębić się w kod. Poza tym ta funkcja raczej nie jest przydatna.
Hasła w PHPBB3 są dość… oryginalnie hashowane Inaczej, niż brutalforcem nie da się (w zamyśle twórców tego zmyślnego mechanizmu) odgadnąć hasła- nawet jeżeli posiada się hash wyciągnięty z bazy.
ogólnie taka chyba jest właśnie idea haszowania, nie? to, że do popularnych funkcji powstają tęczowe tablice to inna sprawa
Tzn. no widzisz- ale w phpBB zostało tak to rozwiązane, że dane hasło może mieć kilka hashy Wiadomo przecież, że do MD5 potrzeba zaledwie trochę czasu + 200 konsol Playstation 3 w phpBB md5 jest tylko częścią składową algorytmu.
Hmm…
Sugeruję przeniesienie nazw tematów i działów na początek znacznika
.
Proponuję dodać “klawiaturkę” z polskimi znakami, ponieważ często problemy na forum dotyczą niemożności wprowadzania polskich znaków diakrytycznych, a tego wymaga regulamin forum. Bardzo słusznie, jednak jeśli ktoś ma akurat z tym problem to trudno za to karać. Mam na myśli rozwiązanie takie jak na Wikipedii: http://pl.wikipedia.org/wiki/Specjalna: … zejd%C5%BA
Drugim sposobem wprowadzania znaków mogłoby być wprowadzanie ich kodów Unicode ze specjalną składnią, coś w stylu "kt\u00F3
ry".
Tak w ogóle czyta ktoś ten temat i pomysły tu zawarte są realizowane? Brakuje nieco podsumowania tego działu, listy odrzuconych / zrealizowanych / w trakcie realizacji pomysłów.